TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR

LG 55LM860V

Lekker TV for filmentusiastene

LG LM860V er en TV for deg som er opptatt av både design og bildekvalitet. Skjermen er syltynn, mens bildet gir en forrykende kontrast og svært bra svartnivå. Fargegjengivelsen er ikke like nyansert som noen av konkurrentene, men LM860V er svært godt egnet til 3D-film takket være bruken av passive 3D-briller.

forfatter
Publisert 05.08.12 - 00:00

I motsetning til Samsung 55ES8005 er ikke 55LM860V en toppmodell. LG har nemlig en enda mer eksklusiv 960 ”Nano LED” modell på toppen av TV-tronen. LM860V er en litt rimeligere modell uten det såkalte Nano filteret, men bruker likevel et lignende bildepanel med LED-baklys. Designmessig er dette en meget flott, men minimalistisk TV: Her er det knapt noe igjen av TV-rammen, og bildepanelet går helt ut kanten av TV-en. LG har også laget ekstra høyttalere på undersiden, men det gir også en ulempe: Høyttalerdelen stikker litt ut på baksiden og hindrer derfor TV-en i å kunne monteres helt inntil veggen.

Tilkoblinger
LG-skjermen har rikelig med tilkoblingsmuligheter, herunder 4 HDMI-innganger og 4 USB-innganger. Sistnevnte er blant annet for tilkobling av USB-harddisk slik at TV-en kan pause eller ta opp TV-sendinger. LG-skjermen kommer også med innebygd Wi-Fi, og på innsiden er den utstyrt med en Dual Core (tokjerne) prosessor som sørger for at internettsurfing og andre interaktive tjenester skal gå så raskt som mulig for seg. 

Brukervennlighet og finesser
Bevegelsesstyring er i vinden for tiden, og LG var blant de første til å introdusere dette gjennom sin Magic Motion Remote. Denne fungerer litt annerledes enn Samsung sin løsning. Fjernkontrollen ligner Nintendos Wii Remote, og inneholder en gyro-enhet som registrerer håndbevegelsene dine og oversetter disse til handlinger på skjermen. Ved å peke kontrollen mot skjermen styrer du en pil, rister du den flytter pilen seg automatisk tilbake til midten.

Kontrollen kan brukes til å peke og flytte objekter, og har en skrolleknapp som gjør det enkelt å lese nedover i nettleseren. Den er veldig lett å lære seg, og gjør deler av TV-betjeningen mye mer effektiv. Det går utrolig mye raskere å gjennomføre handlinger som ville tatt forferdelig lang tid med en vanlig fjernkontroll, slik som å taste inn nettverkspassordet eller ord i nettsøkerfelt. I motsetning til stemmestyring og armbevegelser, opplevde vi at dette var en funksjon vi hadde bruk for i daglig bruk av TV-en.

Magic Motion-kontrollen er også utstyrt med mikrofon for talekommandoer, men denne var ennå ikke funksjonell på den modellen vi mottok for test (blir først tilgjengelig på en senere firmware-oppgradering).

Bildekvalitet
LG-skjermen har en av de tynneste bilderammene vi hittil har sett på en TV, hvor bildet går helt ut i kanten. Resultatet er at TV-en nesten forsvinner, mens bildet gir et inntrykk av å sveve i løse luften. Dette har utvilsomt en positiv effekt på bildeopplevelsen sammenlignet med TV-er som har tykkere eller blankere ramme. Det gjør også at den tar forbausende liten plass til en 55-tommer å være.

LG-skjermen, tynn som den er, bruker utrolig nok et bildepanel med LED-lys på baksiden av skjermen. LG er så langt de eneste som har lykkes med å forene den slanke formfaktoren med ”ekte” LED-baklys der lysdiodene sitter tett i tett bak bildepanelet. Fordelen sammenlignet med kant-LED skjermer er langt mer nøyaktig lyssetting og økt kontrast som følge av dette.

55LM860 gir da også et meget imponerende førsteinntrykk. Bildet har en formidabel kontrast, med en blendende lysstyrke og nærmest bunnløst svartnivå. Samtidig er det tydelig at LG, i likhet med Samsung, har tatt i bruk alle triksene i boka for nettopp å gi et bra førsteinntrykk. Svartnivået har en meget lav innstilling som gir skikkelig dyp svart, men samtidig ”kveler” den de mørkeste gråtonene. Dette gjør at mørke filmscener gror sammen til et eneste svart teppe som mister mye detaljer. Samtidig er fargenyansene litt unaturlige, der de lyse fargene blir for lyse og de mørke fargetonene blir litt for mørke.

Heldigvis varter LG opp med et lang mer naturlig bilde i Film-modus. Fargene blir langt mer korrekte, men fargetemperaturen er fortsatt noe lav, med det resultat at bildet blir litt rødlig i tonene. Ved å trimme kontrollene litt greide vi likevel å komme tett på det optimale D65/6500 Kelvin målet. LG har utstyrt skjermen med Ekspert-modus der man kan justere de fleste parametre. Likevel savner vi en enda mer korrekt innstilling fra fabrikken, på linje med THX-innstillingen LG tilbyr på plasmaskjermene sine. 

LG sin TruMotion sørger for jevne bevegelser, men det blir ikke like glatt og sømløst som vi opplever med Samsung-konkurrenten. Det merkes at bildet bryter opp og får litt etterheng i konturene når det går raskt for seg på skjermen. Vi foretrakk også her å minimere eller slå av innstillingen når vi så film på LG-skjermen.

Totalt sett har LG-skjermen en overlegen kontrast og svartnivå sammenlignet med Samsungs modell, men den ligger noe etter på fargegjengivelse og skarphet. Vi holder en knapp på LG som filmskjerm, men til mer variert TV-bruk er Samsung hakket foran.

3D
LG har gått i bresjen for passiv 3D, eller Cinema 3D som de kaller det, hvor man bruker polariserende brilleglass i stedet for aktive lukkerbriller. Den umiddelbare ulempen med dette er at den vertikale oppløsningen reduseres til 540 linjer, fordi begge halvbildene til venstre/høyre øye må vises samtidig på skjermen. Den lavere oppløsningen veies dog langt på vei opp av fordelene: Du opplever ikke flimmer fra passive briller, som derfor blir mer behagelige å bruke over lengre tids spilling eller filmtitting. En annen åpenbar fordel er enklere og billigere briller. Det følger med 7 brillepar i TV-esken, og med en pris på rundt 50 kr stykket er de dessuten lette å erstatte.

Bildekvaliteten i 3D er svært realistisk, med imponerende dybde og skarphet, og så lenge man sitter ca 3 meter eller mer unna skjermen, oppleves ikke den lavere oppløsningen som noe problem. For deg som vil se mye film og spill i 3D, nøler vi ikke med å anbefale LG-skjermen foran de aktive variantene.

Lydkvalitet
LG har som nevnt satt av litt ekstra plass til høyttalere nederst på skjermen. Det høres imidlertid ikke ut til å ha hatt veldig store utslag på lyden, som fortsatt er i tynneste laget, særlig for en TV i denne prisklassen å være. Samsung-skjermen ved siden av har klart tydeligere og mer fyldig lyd.

Konklusjon
LG har i flere år vært sett på som en ”underdog” i TV-markedet, men etter flere år med hardtrening konkurrerer de nå i toppen. 55LM860V er en forrykende kontrastrik TV med svært bra svartnivå. Fargegjengivelsen er dog ikke fullt så nyansert og rik som konkurrenten fra Samsung, som skiller bedre på fargedetaljene. Hvis du derimot er mest opptatt av film og spill i 3D, bør du velge LG-skjermen, som er klart mer behagelig å se på med sine passive briller.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
  • Over 6000 produkt-tester
  • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
  • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Alltid oppdatert på siste nytt
  • Nyhetsbrev rett i innboksen
  • L&B TechCast - en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
  • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.

Også i denne testen:

Oppsummering

Smarte TV-er

Samsung UE55ES8005

Nå kan du snakke til TV-en

Samsungs nye 55-tommer har rå bildekvalitet, internett, og kan styres med stemmen! Den gir et sylskarpt og detaljert bilde med glatte bevegelser, og har en meget bra filmmodus. Etter vår mening er dette et av de beste TV-kjøpene i toppklassen.

Sylskarpt og detaljert bilde Glatte bevegelser Meget bra filmmodus
Noe ”clouding”/lysflekker
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om

2 Kommentarer
nyeste
eldste mest poulære
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Sylskarp 8K OLED fra LG Med alle kvalitetene vi kjenner fra OLED, kombinert med sylskarp 8K-oppløsning, er denne toppmodellen fra LG noe av det råeste vi har sett!
Glimrende OLED-TV Med knallsterk bildekvalitet og krystallklar lyd – rett ut av TV-skjermen – er Sony A80K en imponerende TV – tett på den dyrere A95K!
Beosound Theatre er Bang & Olufsens nye lydplanke B&Os hittil råeste lydplanke støtter 7.1.4 kanalers Dolby Atmos surroundlyd, og er skreddersydd for LGs OLED TV-er.
Sjekk TV-nyhetene fra Philips Toppmodellene OLED+937, OLED+907 og PM9507 lover gnistrende god bildekvalitet – med Ambilight-lys og lyd fra Bowers & Wilkins.
Skulpturen er en luksus-TV Hvis du har en sterk estetisk sans - og vanvittig mange penger til å finansiere den - kan C Seed N1 gi deg en "usynlig" 165-tommer i stua.
Vi tester Samsungs første OLED-TV Endelig har vi fått testet en av årets mest omdiskuterte og etterlengtede TV-er! Samsung S95B leverer svært imponerende bildekvalitet, men har også visse forbedringspunkter.
Følg Lyd & Bilde