Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

LG 55LM860V

Lekker TV for filmentusiastene

LG LM860V er en TV for deg som er opptatt av både design og bildekvalitet. Skjermen er syltynn, mens bildet gir en forrykende kontrast og svært bra svartnivå. Fargegjengivelsen er ikke like nyansert som noen av konkurrentene, men LM860V er svært godt egnet til 3D-film takket være bruken av passive 3D-briller.

I motsetning til Samsung 55ES8005 er ikke 55LM860V en toppmodell. LG har nemlig en enda mer eksklusiv 960 ”Nano LED” modell på toppen av TV-tronen. LM860V er en litt rimeligere modell uten det såkalte Nano filteret, men bruker likevel et lignende bildepanel med LED-baklys. Designmessig er dette en meget flott, men minimalistisk TV: Her er det knapt noe igjen av TV-rammen, og bildepanelet går helt ut kanten av TV-en. LG har også laget ekstra høyttalere på undersiden, men det gir også en ulempe: Høyttalerdelen stikker litt ut på baksiden og hindrer derfor TV-en i å kunne monteres helt inntil veggen.

Tilkoblinger
LG-skjermen har rikelig med tilkoblingsmuligheter, herunder 4 HDMI-innganger og 4 USB-innganger. Sistnevnte er blant annet for tilkobling av USB-harddisk slik at TV-en kan pause eller ta opp TV-sendinger. LG-skjermen kommer også med innebygd Wi-Fi, og på innsiden er den utstyrt med en Dual Core (tokjerne) prosessor som sørger for at internettsurfing og andre interaktive tjenester skal gå så raskt som mulig for seg. 

Brukervennlighet og finesser
Bevegelsesstyring er i vinden for tiden, og LG var blant de første til å introdusere dette gjennom sin Magic Motion Remote. Denne fungerer litt annerledes enn Samsung sin løsning. Fjernkontrollen ligner Nintendos Wii Remote, og inneholder en gyro-enhet som registrerer håndbevegelsene dine og oversetter disse til handlinger på skjermen. Ved å peke kontrollen mot skjermen styrer du en pil, rister du den flytter pilen seg automatisk tilbake til midten.

Kontrollen kan brukes til å peke og flytte objekter, og har en skrolleknapp som gjør det enkelt å lese nedover i nettleseren. Den er veldig lett å lære seg, og gjør deler av TV-betjeningen mye mer effektiv. Det går utrolig mye raskere å gjennomføre handlinger som ville tatt forferdelig lang tid med en vanlig fjernkontroll, slik som å taste inn nettverkspassordet eller ord i nettsøkerfelt. I motsetning til stemmestyring og armbevegelser, opplevde vi at dette var en funksjon vi hadde bruk for i daglig bruk av TV-en.

Magic Motion-kontrollen er også utstyrt med mikrofon for talekommandoer, men denne var ennå ikke funksjonell på den modellen vi mottok for test (blir først tilgjengelig på en senere firmware-oppgradering).

Annonse

Bildekvalitet
LG-skjermen har en av de tynneste bilderammene vi hittil har sett på en TV, hvor bildet går helt ut i kanten. Resultatet er at TV-en nesten forsvinner, mens bildet gir et inntrykk av å sveve i løse luften. Dette har utvilsomt en positiv effekt på bildeopplevelsen sammenlignet med TV-er som har tykkere eller blankere ramme. Det gjør også at den tar forbausende liten plass til en 55-tommer å være.

LG-skjermen, tynn som den er, bruker utrolig nok et bildepanel med LED-lys på baksiden av skjermen. LG er så langt de eneste som har lykkes med å forene den slanke formfaktoren med ”ekte” LED-baklys der lysdiodene sitter tett i tett bak bildepanelet. Fordelen sammenlignet med kant-LED skjermer er langt mer nøyaktig lyssetting og økt kontrast som følge av dette.

Annonse

55LM860 gir da også et meget imponerende førsteinntrykk. Bildet har en formidabel kontrast, med en blendende lysstyrke og nærmest bunnløst svartnivå. Samtidig er det tydelig at LG, i likhet med Samsung, har tatt i bruk alle triksene i boka for nettopp å gi et bra førsteinntrykk. Svartnivået har en meget lav innstilling som gir skikkelig dyp svart, men samtidig ”kveler” den de mørkeste gråtonene. Dette gjør at mørke filmscener gror sammen til et eneste svart teppe som mister mye detaljer. Samtidig er fargenyansene litt unaturlige, der de lyse fargene blir for lyse og de mørke fargetonene blir litt for mørke.

Heldigvis varter LG opp med et lang mer naturlig bilde i Film-modus. Fargene blir langt mer korrekte, men fargetemperaturen er fortsatt noe lav, med det resultat at bildet blir litt rødlig i tonene. Ved å trimme kontrollene litt greide vi likevel å komme tett på det optimale D65/6500 Kelvin målet. LG har utstyrt skjermen med Ekspert-modus der man kan justere de fleste parametre. Likevel savner vi en enda mer korrekt innstilling fra fabrikken, på linje med THX-innstillingen LG tilbyr på plasmaskjermene sine. 

LG sin TruMotion sørger for jevne bevegelser, men det blir ikke like glatt og sømløst som vi opplever med Samsung-konkurrenten. Det merkes at bildet bryter opp og får litt etterheng i konturene når det går raskt for seg på skjermen. Vi foretrakk også her å minimere eller slå av innstillingen når vi så film på LG-skjermen.

Totalt sett har LG-skjermen en overlegen kontrast og svartnivå sammenlignet med Samsungs modell, men den ligger noe etter på fargegjengivelse og skarphet. Vi holder en knapp på LG som filmskjerm, men til mer variert TV-bruk er Samsung hakket foran.

3D
LG har gått i bresjen for passiv 3D, eller Cinema 3D som de kaller det, hvor man bruker polariserende brilleglass i stedet for aktive lukkerbriller. Den umiddelbare ulempen med dette er at den vertikale oppløsningen reduseres til 540 linjer, fordi begge halvbildene til venstre/høyre øye må vises samtidig på skjermen. Den lavere oppløsningen veies dog langt på vei opp av fordelene: Du opplever ikke flimmer fra passive briller, som derfor blir mer behagelige å bruke over lengre tids spilling eller filmtitting. En annen åpenbar fordel er enklere og billigere briller. Det følger med 7 brillepar i TV-esken, og med en pris på rundt 50 kr stykket er de dessuten lette å erstatte.

Bildekvaliteten i 3D er svært realistisk, med imponerende dybde og skarphet, og så lenge man sitter ca 3 meter eller mer unna skjermen, oppleves ikke den lavere oppløsningen som noe problem. For deg som vil se mye film og spill i 3D, nøler vi ikke med å anbefale LG-skjermen foran de aktive variantene.

Lydkvalitet
LG har som nevnt satt av litt ekstra plass til høyttalere nederst på skjermen. Det høres imidlertid ikke ut til å ha hatt veldig store utslag på lyden, som fortsatt er i tynneste laget, særlig for en TV i denne prisklassen å være. Samsung-skjermen ved siden av har klart tydeligere og mer fyldig lyd.

Konklusjon
LG har i flere år vært sett på som en ”underdog” i TV-markedet, men etter flere år med hardtrening konkurrerer de nå i toppen. 55LM860V er en forrykende kontrastrik TV med svært bra svartnivå. Fargegjengivelsen er dog ikke fullt så nyansert og rik som konkurrenten fra Samsung, som skiller bedre på fargedetaljene. Hvis du derimot er mest opptatt av film og spill i 3D, bør du velge LG-skjermen, som er klart mer behagelig å se på med sine passive briller.

Annonse

Også i denne testen:

Oppsummering

Smarte TV-er

Samsung UE55ES8005

Nå kan du snakke til TV-en

Samsungs nye 55-tommer har rå bildekvalitet, internett, og kan styres med stemmen! Den gir et sylskarpt og detaljert bilde med glatte bevegelser, og har en meget bra filmmodus. Etter vår mening er dette et av de beste TV-kjøpene i toppklassen.

Sylskarpt og detaljert bilde Glatte bevegelser Meget bra filmmodus
Noe ”clouding”/lysflekker
forfatter

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

2 Comments

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.