: Philips 55PDL8908

Krystallklar glass-TV

Lyst på en TV utenom det vanlige? Philips’ nye glass-TV er den mest innovative vi har sett på lenge, og i tillegg har den riktig så fet bildekvalitet…
Lyd & Bilde mener
Lekkert utseende og utførelse Nøyaktig og nøytral bildekvalitet
Skjermen er speilblank Mangler en del smarte apper Lyden kunne hatt mer dynamikk
Spesifikasjoner
  • 55” 3D LED, 1920 x 1080
  • 4 HDMI, 3 USB
  • 1400Hz Perfect Motion Rate
  • Aktive 3D-briller
Annonse
Annonse
forfatter

Ordet ”design-TV” har blitt et stadig mer tynnslitt begrep etter hvert som alle TV-er er blitt sylslanke og minimalistiske. TV-designerne har ingen enkel oppgave, for med så liten plass til kreativ formgivning er det vanskelig å skille seg ut i mengden! Philips har med industridesigneren Frank Rettenbacher i spissen likevel greid å tenke utenfor rammene, og resultatet er en ganske unik TV.

DesignLine
Ambisjonen med DesignLine har vært å lage en tidløs TV som kan fungere i en rekke forskjellige interiør og omgivelser. Kunststykket Philips har gjort, er å lime hele TV-en på baksiden av en 6 millimeter tykk herdet glassplate, som samtidig utgjør sokkelen på TV-en. DesignLine-serien kommer i 47 og 55 tommers skjermstørrelse, og er beregnet på å lenes skrått inn mot veggen, omtrent slik man gjør med store speil og malerier. Den blanke glassplaten blir gradvis mer gjennomsiktig nedover, slik at TV-en går i ett med omgivelsene, og gir inntrykk av et bilde som svever.

Tilkoblinger
Alt av tilkoblinger skjer på baksiden, og det blir raskt tydelig at skjult ledningsføring vil være en fordel – hvis ikke blir ledningene fort skjemme ut helhetsinntrykket. Strøm-og signalkabler bør derfor trekkes gjennom veggen bak, alternativt kan de legges ned langs TV-en med den medfølgende kabelstrømpen, som festes med borrelås. Veggbraketten kan brukes til å henge TV-en loddrett på veggen, eller stilt med inntil 10 graders vinkel ut fra veggen. DesignLine-skjermen er derimot ikke beregnet for å stå frittstående ute på gulvet.

Brukervennlighet og finesser
Designen er særegen, men teknisk sett bruker TV-en kjent og kjær Philips-teknikk tvers igjennom. 8908 har mye til felles med den vanlige 8008-serien fra Philips. Det finnes flere apps å velge blant, deriblant Netflix og Youtube, og flere interessante apper er på vei. Det innebærer også at TV-en har en rekke smarte finesser, slik som muligheten til å kommunisere med bærbare enheter. Ipad-appen MyRemote kan styre TV-ens funksjoner, og dele bilder og annet innhold mellom enhetene. 8908 kommer også med den trådløse grensesnittet Miracast, som gjør det mulig å strømme innholdet på TV-skjermen rett til Android-baserte smartmobiler og nettbrett, såvel som andre TV-skjermer i huset. 8908-serien kommer også med den etter hvert velkjente tosidige fjernkontrollen fra Philips. Denne har tastatur på baksiden som forenkler inntastingen av søkeord, passord og lignende. Dessverre har ikke Philips vært like flinke til å ta i bruk tastaturet i alle tilfeller, og i noen menyer må man fortsatt benytte piltastene.

Philips-093def

Årets modeller har også fått pekekontroll som forenkler navigering i menyer og nettsider, men denne er oppleves ikke like nøyaktig og effektiv å bruke som den lignende Magic Remote fra LG. Philips har også forsøkt å forenkle menysystemet sitt med flere hurtigmenyer for innstilling, men vi opplever fortsatt at oppbygningen er unødvendig komplisert sammenlignet med blant andre Samsung og Panasonic, som har litt enklere og mer forutsigbare menyer.

Bildekvalitet
Philips har gjort sitt for at bildekvaliteten skal stå i stil med det lekre utseendet. 8908 bruker et påkostet kant-led LCD-panel, kombinert med bildemotoren fra fjorårets 9000-serie. Og etter vår oppfatning har de truffet blink: 55PFL8908 leverer nemlig svært flott bildekvalitet til prisen.

Det første som utmerker seg er den meget rikt nyanserte og fyldige fargegjengivelsen, som får alt av TV-innhold til å bugne av liv, uten at det sklir ut med overmettede farger. Standard-bildemodusen fungerer fint som til allround-titting, men vil du ha det helt nøytralt velger du Film-modusen. Denne kommer meget korrekt innstilt fra fabrikk, uten solbrente hudtoner og plastikk-grønt gress.

Bildebehandlingen virker svært effektiv, ved at den gir svært skarpe bilder uten å introdusere mer støy. En egenskap vi kjenner igjen fra fjorårets 9000-serie, men som nå synes å ha blitt enda bedre. Enten man ser Blu-ray eller vanlig SDTV er bildene skarpe, klare og uten grums. Fullt på høyde med Samsungs 8-serie som vant årets første sammenligningstest.

Kontrasten er også glimrende, godt hjulpet av lysstyrken fra LED-kantlyset som gir pangsterke bilder selv i et opplyst rom. I den sammenheng må vi likevel komme med et stort varsko: Den blanke glassplaten gir nemlig et kraftig gjenskinn, og avhengig av lysforholdene i rommet vil man oppleve en markant speileffekt. Dette blir den rake motsetningen til Philips sine high-end TV-er i 9000-serien, som bruker det supermatte ”Moth Eye” skjermfilteret. Selv om det blanke glasset nok er et bevisst valg på en design-TV som dette, mener vi Philips burde vurdere en mattere overflatebehandling. På grunn av speilglasset trives Philips-TV-en definitivt best i litt mer kontrollerte lysforhold. Her drar den nytte av tresidig Ambilight omgivelseslys, som overfører fargene fra skjermen på veggen bak og gir en mer behagelig lysfordeling. Svartnivået er også bra, om ikke helt i toppklassen: Skjermen blir aldri fullstendig kullsvart, og det vil alltid være litt strølys fra baklyset, som kan skimtes i form av små lysflekker rundt om på panelet når skjermen er mørk. Ambilight er fortsatt noe Philips er alene om, og meningene er nok litt delte, men omgivelseslyset er definitivt med på å gi en økt farge- og kontrastvirkning, samtidig som det gjør bildet mer behagelig å se på over lengre tid. En nyhet i år er at man også kan overføre Ambilight-lyset fra TV-en til Philips Hue fargelyspærer., som igjen forsterker effekten av Ambilight-lyset rundt om i rommet. Funksjonen er ikke klar enda, men vi har fått den demonstrert, og må medgi at den gir en kul effekt, selv om lyset ikke er 100% synkronisert med handlingen på skjermen.

Lydkvalitet
Siden hele forsiden er av glass, sier det seg selv at høyttalerne må sitte på baksiden av TV-en. Philips har gått for et par godt dimensjonerte høyttalere, som sprer lyden ut til hver sin side i håp om å gi en slags stereo-effekt. Det er med på å gi et bredt lydbilde og en flott fyldig stemmegjengivelse. Man skal imidlertid ikke skru på altfor høyt før skuespillerne låter litt anstrengte. Siden høyttalerne baserer seg på å reflektere lyden mot bakveggen, vil også materialet her kunne påvirke lydkvaliteten. Dette går heldigvis an å kompensere for i lydinnstillingene.

Konklusjon
Philips skiller seg ut fra mengden med en design-TV som faktisk leverer riktig så flott bildekvalitet. 55PFL8908 tar seg like godt ut når den er avslått som når den er på. Den krever imidlertid at du tar forholdsregler: Det speilblanke glasset skaper nemlig en del problemer når man skal se TV i solrike rom. Bortsett fra det leverer TV-en gnistrende gode bilder og klart godkjent lyd. Philips har ikke det største utvalget av apps og smartfunksjoner, men gode tilkoblingsmuligheter, samt muligheten til å dele innhold med bærbare enheter er med på å veie opp for dette. Sist men ikke minst er 8908 fornuftig priset til ”design-TV” å være.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
Annonse
Annonse

Les også

4K laserprojektorer har til nå vært fryktelig dyre, men det akter LG å gjøre noe med.
Laser gir kraftig lys i opptil 150 tommers størrelse
I Steens hjemmekino er det plass til alle byens innbyggere!
Ny oppdatering lar deg koble til to subwoofere i et Sonos hjemmekinoanlegg.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Audezes gaming-headset nyter godt av planar-teknologien fra selskapets luksushodetelefoner.
Geneva er tilbake med en gnistrende stereohøyttaler i et stilrent retrokabinett.
Volvos første elbil har alt som skal til for å bli en storselger, men det er to ting man skal huske på.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Ledvance har meldt seg på i kampen om å levere smart lys til det smarte hjem. Det er enkelt – og ikke særlig dyrt.
Philips har forent sin fargesprakende OLED-TV med en potent lydplanke fra Bowers & Wilkins. Resultatet er en skikkelig drømme-TV!