Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Panasonic TX-75GX942E

Gigant-TV for de kresne

Årets største TV fra Panasonic serverer glitrende bildekvalitet.

Publisert 19.09.19 - 11:27
Panasonic TX-75GX942E
Audun Hage

Panasonic er ikke den gigantstore TV-produsenten de en gang var, men når det kommer til bildekvalitet er de fortsatt en aktør å regne med – i aller høyeste grad! Nylig testet vi mellomklasse-modellen GX800 som imponerte med svært lekre bilder til en attraktiv pris. Nå er tiden kommet til selveste kongen av LCD-skjermene!

Selv om Panasonic har flere spennende OLED-skjermer på tapetet for 2019, er det et sørgelig faktum at disse stopper på beskjedne 65 tommer. Vil du ha en ekte storskjerm fra Panasonic er det derfor 75-tommeren TX-75GX942 som gjelder!

Gedigen filmskjerm for de ­kresne

Denne modellen er faktisk den største TV-skjermen du kan kjøpe fra Panasonic i år, og det levner ingen tvil når budbilsjåføren banker på døra: Han trenger bærehjelp! Esken er nesten to meter bred, omtrent like bred som lastebilen  den leveres i. Enda vi har hatt TV-er på opptil 82 tommer inne til test, er dette den største TV-esken vi kan huske å ha mottatt.

Årsaken til den overdimensjonerte esken er ikke at Panasonics 75-tommer er mye større enn andre 75-tommere. Derimot er den bygget som en tanks! Tung og solid, med en massiv kryssfot i forkrommet metall.

Designmessig ser Panasonic-skjermen påkostet ut med ramme i børstet metall og en kryssfot i speilblank krom. Men for vår del kunne den like gjerne være svart matt, for ikke å dra oppmerksomheten vekk fra bildet. Selve skjermglasset er også relativt blankt, følsomt for speilbilder og ikke minst fingermerker. Her ligger Samsung foran med refleksfri, supermatt overflate på sine toppmodeller.

Enkel å bruke

Panasonic har fortsatt sitt egenutviklede brukergrensesnitt (MyHomeScreen 4.0) som menysystem. Det er et ganske drastisk valg nå for tiden, da mange konkurrenter kjører Android. Men det fungerer faktisk helt utmerket: Menysystemet er kjapt, enkelt og oversiktlig, og står ikke nevneverdig tilbake fra Android når det gjelder brukervennlighet.

Startskjermen gir full oversikt over apper og tilkoblede enheter, så vel som direkte TV-kanaler. Anbefalt innhold fra Netflix og Youtube vises direkte i menylinjen, og det beste er at menyvalgene ikke skygger for programmet du ser på der og da – veldig seervennlig. Her har faktisk av konkurrentene et par ting å lære.

Panasonics fjernkontroll begynner imidlertid å føles litt traust. Den kan oppleves litt stor og klumpete sammenlignet med bl.a. Samsung og LGs slanke kontroller. Til gjengjeld har den store og lettleselige knapper, og er oppdatert med egen snarvei til bl.a. Netflix. Derimot mangler den mikrofon for Google Assistant og Amazon Alexa.

Bred formatstøtte

Panasonic er en av få TV-produsenter som kan skryte av å være ”format-uavhengig”. TX-75GX942 støtter nemlig de viktige videoformatene Dolby Vision og HDR10+! Både via HDMI-inngangene og innebygde apper som Netflix og Amazon Prime.

Dolby Vision og HDR10+ er begge avanserte HDR (High Dynamic Range) videoformater med dynamiske metadata – bildeinformasjon som gjør at kontrastforholdet kan variere gjennom en videosekvens. Dette gir en vesentlig bedre bildeopplevelse enn ”statisk” HDR som har vært mest utbredt til nå. Hittil er det Dolby Vision som har størst utvalg av innhold, men den åpne HDR10+ standarden (med bl.a. Samsung, Philips og Panasonic i ryggen) er på vei opp. Ved å støtte begge formater er Panasonic sikret fremtidig kompatibilitet og kan vise moderne HDR-innhold i beste tilgjengelige kvalitet.

Foto: Panasonic

 

Bildekvalitet

Panasonics beste storskjerm kan skilte med et 4K LCD-panel av typen Edge LED der lysdiodene sitter ute i kantene, og ikke direkte LED-baklys slik vi først trodde*. Derimot bruker den Panasonics “Local Dimming Pro” som er en softwarebasert styring av baklyset. Denne gjør mulig å kjøre høy lysstyrke på en liten del av skjermen, mens resten av skjermen kan holdes mørkere. Dette gir bedre kontrast til alle typer bildemateriale, men er ekstra viktig ved visning av HDR.

Førsteinntrykket er da også at Panasonic GX942 gir utmerket kontrast. Selv i et bekmørkt rom makter den å bevare et svartnivå som absolutt er til å leve med. Når det er sagt, er det ingen klasseledende ”kontrastkonge” vi er vitne til her. Selv om GX942 har LED-lys med en viss lokal dimming, dreier det seg om en relativt enkel variant med begrenset antall individuelle soner. Baklyset kan av og til skimtes som ”blokker” som varierer litt i lysstyrke på en mørk bakgrunn. Vi hadde gjerne sett for oss et mer finmasket og presist direkte LED-baklys(Full Array), slik Samsung og Sony har på sine toppmodeller. Til Panasonics forsvar koster disse betydelig mer, og forskjellen er ikke alltid like fremtredende.

Så fort vi har blitt vant med hvordan baklyset gir seg til kjenne, er det mye annet å like ved Panasonic GX942. Den generelle bildekvaliteten er svært, svært god, med en skarphet og støyfrihet som kommer utrolig godt frem på den store skjermen. Bevegelsene er også i særklasse: Panasonics IFC (Intelligent Frame Creation) interpolering lager smoothe bevegelser uten at det ser kunstig ut, og fungerer særdeles bra til sport og dokumentarer. Våre testsendinger fra Premier League har knapt sett bedre ut. De som ønsker kan selv justere graden av bevegelsesutjevning, og velger man den film-puristiske ”Ekte Kino” bildemodusen er den helt slått av.

Panasonic er kjent for å legge ekstra vekt på naturlige farger, og GX942 føyer seg inn i rekken: der mange av dagens TV-er har en litt overdreven, overmettet fargekarakter, smeller Panasonic til med en nyansert, realistisk fargegjengivelse. En moderne klassiker som The Revenant med Leonardo DiCaprio ser nydelig ut. Hudtoner får akkurat den rette gløden, detaljene i skog og kratt kommer tydelig frem, og himmelen gjengis uten ”banding” (synlige fargesjatteringer). Mye av dette er takket være den kraftige videoprosessoren HCX Pro, som er den samme Panasonic benytter i sine dyreste OLED-flaggskip.

Lydkvalitet

GX942 støtter Dolby Atmos lyd. Det er ikke dermed sagt at du får 3D-lyd med høyde-effekt rett ut av TV-en, da GX942 kun har alminnelige stereohøyttalere. Derimot får du nytten av kunne prosessere Atmos-lyd (fra tilkoblede HDMI-kilder så vel som innebygde apper) og sende den videre til kompatible lydplanker. Og du vil med stor sannsynlighet ønske deg en slik.

GX942 har helt grei lydgjengivelse på egen hånd, men ikke noe vi vil beskrive som ”premium”: Selv om stemmegjengivelsen er ren og klar, og lydeffektene tydelige, er det ikke spesielt mye trøkk i lyden. Et bilde med denne størrelsen og kvaliteten fortjener helt klart å matches med tilsvarende god lyd.

Konklusjon

Panasonic TX-75GX942 har ikke like ”ekstrem” kontrast som erkekonkurrentene Samsung (QLED Q90R) eller Sony (XG95), og har heller ikke den samme kruttsterke lysintensiteten. Når det kommer til generell bildekvalitet, skarphet, fargegjengivelse, og bevegelser er dette likevel en TV som kan henge med de aller beste. Når man tar prisen i betraktning er Panasonic-skjermen derfor klart verdt en anbefaling.

* I en tidligere versjon av denne anmeldelsen sto det skrevet at GX942 hadde direkte LED-baklys. Dette viser seg å være feil: GX942 har kantmontert LED med “Local Dimming Pro” som er en softwarebasert lokal dimming. Lyd & Bilde beklager misforståelsen!

Karakter
Panasonic TX-75GX942E
Premium

Lyd & Bilde mener

Panasonic-skjermen har et gedigent, glatt og sylskarpt bilde, med flott kontrast og glatte bevegelser. Bred formatstøtte sikrer at du kan se favorittinnholdet i beste tilgjengelige kvalitet. Selv om kontrasten er imponerende, mangler det litt mot de råeste high-end skjermene. Skjermglasset er litt følsomt for speilbilder og fingermerker.

2 hendelser på “Panasonic TX-75GX942E”

  1. Rune Myhrvold

    Nå når jeg har fått tven i hus, kan jeg bekrefte at det er en meget bra tv, klart bedre enn den forrige jeg hadde. Meget god tv til å se fotball med!

  2. Rune Myhrvold

    Nå leser jeg at dette produktet ikke har direkt-baklys, men kantbasert lys som er mye dårligere. Jeg kjøpte denne tv basert på denne anmeldelsen og opplever at jeg har blitt lurt. Skam dere Lyd og bilde!!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Allerede abonnent? Logg inn eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

Våre L&B Home abonnement finner du her.

Sylskarp OLED-TV fra Sony

Ny fulltreffer fra Samsung?

Gamernes våte drøm?

LGs nye OLED-flaggskip legger lista

Her er LGs utfordrer til Samsung The Frame og Serif

Mye bilde for pengene

Scroll to Top