Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Panasonic TX-55CX700 (CXC725/CXE720)

Multitalentet

Panasonics nye CX700-serie imponerer. En tvers igjennom god TV!

Skrevet av / 04.06.15 - 07:40
Panasonic TX-55CX700 (CXC725/CXE720)
Audun Hage

Panasonic-TX-55CX700E_CXC725Panasonic sto for noen av fjorårets mest kritikerroste TV-modeller. Både flaggskipet AX900 og den rimeligere AX800 – begge med sylskarp 4K-oppløsning – høstet mange lovord for flott bildekvalitet og mange finesser. Eneste ulempe med Panasonic-toppmodellene var den høye prisen! I år er japanerne tilbake med en rekke nye modeller som favner over et langt bredere prisspekter, og som angivelig er langt bedre oppdatert på software-fronten. Midt i modelloversikten finner vi den gunstig prisede CX700-serien som består av skjermstørrelser fra 48 til 65 tommer.

 

KONKURRANSE: Vinn Årets Beste Produkter

 

Design og byggekvalitet

Vi som kjenner Panasonic fra plasma-dagene har alltid forbundet det japanske merket med en viss standard innen byggekvalitet. Plasmaskjermene måtte være tunge og solide for å fungere riktig, og litt av denne soliditeten preger fortsatt LCD-skjermene fra den kanten. Selv om de er blitt betydelig slankere, favoriserer de fortsatt metall foran plast.

Panasonic 55CX700 har en smakfull minimalistisk design med mørk grå ramme. Den har ingen sokkel du kan vende på, bare to enkle metallføtter på hver sin ytterkant. Disse krever dermed at TV-benken din er like bred som TV-en. Ellers er veggmontering med VESA-standard brakett selvsagt også mulig.

 

Brukervennlighet og finesser

Dette er første gang vi tester Panasonics 2015-modeller med det nye Mozilla Firefox brukergrensesnittet. Og det gir absolutt mersmak: Panasonics gamle app-meny med rutesystem var veldig tregt og modent for utskifting. Det nye menysystemet virker mye raskere og mer intuitivt å bruke: Et trykk på Apps-knappen bringer opp sirkelformede hurtigvalg-ikoner på skjermen, som alle representerer snarveier til ulike typer innhold. Du kan selv tilpasse menylinjen etter hva du helst liker å se. Vi liker fremgangsmåten: Menyene prøver ikke være mer fancy enn nødvendig, og tar oss raskt dit vi vil.
De største forandringene ligger likevel på overflaten: I de mer tekniske innstillingsmenyene ser ting ganske likt ut som før. Likeledes er fjernkontrollen ganske lik, med store og tydelige knapper. I tillegg til den tradisjonelle fjernkontrollen som CX700 kommer med, finnes en ekstra kontroll med pekeflate (touchpad) som forenkler navigeringen i noen tilfeller (edit: denne er ekstrautstyr og følger kun med på visse parallellmodeller av CX700 i noen markeder, eks CXC725).

Panasonic 55CX700 _Fjernkontroll
Fjernkontrollen har fått nye snarvei-knapper som bringer oss raskere til innholdet vi vil se, inkludert en egen Netflix-knapp!

Overgangen til Firefox betyr at TV-ens smart-applikasjoner baseres på den åpne HTML5-standarden. Det innebærer at en del populære apper må konverteres før de vil passe til Panasonics TV-er. Å konvertere apper vil ikke være noe problem for de større aktørene, og i løpet av testperioden ble både Youtube og Netflix (i 4K-versjon) tilgjengelig på CX700. Derimot kan det være mindre attraktivt for små app-utviklere å lage apper spesielt for Panasonic ettersom den har et smalere nedslagsfelt enn for eksempel Android.

 

Bildekvalitet

Panasonic tilbyr et vell av nye TV-modeller i år, og de som vil ha et nærmere innblikk kan sjekke ut vår guide. En rask orientering kan likevel være greit: CX700-serien vi tester her, bruker et LED-basert LCD-panel av typen VA. I tillegg finnes CX750-serien som bruker et LCD-panel av typen IPS. Dette er altså to modellserier som på overflaten virker veldig like, men som på innsiden bruker to litt ulike paneltyper .

VA teknikken er kjent for god lyskontroll som innebærer bra svartnivå og kontrast. IPS er på sin side kjent for å bevare bildekvaliteten over en bredere innsynsvinkel, men har ofte et blassere svartnivå. Her må man simpelthen velge ut fra hvilket bruksområde TV-en har.

Panasonic 55CX700 Firefox1
Årets nye Panasonic-modeller kommer med et nytt operativsystem fra Firefox. Menygrafikken er blitt betydelig lekrere, raskere og mer oversiktlig.

CX700 som vi tester her er unektelig et godt eksempel på disse egenskapene. Setter man seg godt til rette i sofaen rett foran TV-en, oppleves bildet svært bra! For det første har skjermen veldig god lysfordeling. Testeksemplaret vårt hadde ingen synlige problemer med såkalt clouding, hvor mørke bilder preges av lyse flekker og andre ujevnheter. Panasonic leverer tvert imot meget jevn og fin kontrast over hele skjermen.

Svartnivå er forbilledlig bra – ikke helt like kullsvart som en OLED eller plasma, men tett på! I tillegg kan den kvittere med knallsterk – skikkelig Blenda-hvit – lysstyrke om det behøves. Dermed legges alt til rette for at man kan nyte film og TV-serier på kveldstid, eller se sport på dagtid med mye lys i rommet.

Panasonic har tradisjonen tro lagt vekt på en nyansert, naturtro og ikke altfor overdreven fargegjengivelse. 55CX700 har en veldig nøytral fargepalett der alle nyanser kommer godt frem. De har heller ikke falt for fristelsen til å overdrive bildeskarpheten: Her er ingen tendenser til å øke konturskarpheten eller fremheve detaljer i altfor stor grad. Dette resulterer i et bilde som er behagelig og avslappende å se på.

Alle superlativene kommer imidlertid med et forbehold: For å ha glede av bildekvaliteten må du innfinne deg nokså vinkelrett foran TV-en. Du behøver ikke flytte deg lenger enn et par meter ut fra senterposisjon, før fargene blir betydelig blassere og svartnivået blir mer gråaktig. Men dette er et typisk LCD-fenomen som Panasonic er langt fra alene om.

Panasonic VIERA 55CX700  TX-55CX700 65 inch Front-1

 

Kalibrering

De positive visuelle inntrykkene ble bare bekreftet når vi tok frem kalibreringsutstyret. 55CX700 måler allerede svært bra rett fra fabrikk, eller ”ut av esken” som vi liker å si. Det eneste vi kan finne å pirke på, er at de aller mørkeste gråtonene blir mer svarte enn grå (såkalt black crush). Ellers er det er kun små avvik i fargegjengivelse og gammakurver i forhold til gjeldende standarder, som er relativt enkle å justere inn ved hjelp av menyene. CX700 kommer med full 10 punkts kalibrering av både fargerom og gråskala.

Denne TV-en er en drøm å kalibrere, – den måler bra i utgangspunktet og er lett å finjustere, sier Lyd & Bildes faste kalibreringsmann, Gorm Sørensen.

Last ned vår kalibreringsrapport for Panasonic 55CX700.

 

Lydkvalitet

I tillegg til flott bildekvalitet er TV-en utstyrt med et klart godkjent lydsystem. Undermonterte høyttalere samt en ekstra bass på baksiden sørger for klar og fyldig tale, men sprenger ikke akkurat lydmuren. Vi anbefaler som vanlig en separat lydplanke eller surroundanlegg dersom du vil ha lydkvalitet som matcher bildet.

 

Konklusjon

Panasonic 55CX700 seiler opp som en høyinteressant TV i mellomprisklassen. Balansert og naturlig bildegjengivelse uten overdrivelser er en vinneroppskrift i vår bok, og 55CX700 gjør ikke skam på opphavet. I tillegg har den alle de viktigste finessene på plass. Dette er en TV som gjør veldig mye riktig, og det til en fornuftig pris. Dermed kan vi trygt gi den en spesiell anbefaling!

 

Oppdatering 17.06.2015:
Panasonic TX-55CX700 selges under flere forskjellige modell-betegnelser i norske butikker. Siden dette kan skape forvirring, deler vi her en oversikt over de modellene som skal være bildemessig identiske med den europeiske basismodellen vi har testet:

TX-55CX700E
Testet modell, basisutgave uten touch pad fjernkontroll. Selges av noen nettbutikker og frittstående forhandlere.

TX-55CXE720
Som modellen over, men har i tillegg touch pad fjernkontroll. Selges bl.a hos Euronics.

TX-55CXC725
Med touch pad fjernkontroll og innebygd DVB-S mottaker for parabol. Selges hos Elkjøp og Lefdahl.

Det har blitt vanlig praksis blant TV-produsentene å tilby flere såkalte derivat-modeller av samme TV. Dette kan skyldes et ønske om å tilby modellen i ulike markeder. Noen forhandlere bestiller også en unikt spesifisert modell, for å kunne konkurrere på pris, utstyr eller spesifikasjoner. I noen tilfeller kan det også være en strategi for å unngå direkte prissammenligning. Men så lenge man har kunnskap om hvilke modeller som er ytelsesmessig like, kan man utnytte det til sin fordel og gjøre gode kjøp!

Lyd & Bilde mener

Bra svartnivå, jevn lysfordeling på skjermen og naturtro fargegjengivelse preger Panasonic-skjermen, som dessuten er blitt raskere og mer brukervennlig enn tidligere generasjoner. Smart-plattformen fra Firefox fungerer bra – bare vær obs på at utviklingen av nye apper til dette systemet typisk vil kunne ta noe lengre tid enn andre plattformer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Din egen IMAX-kino

Stor test av billige 55-tommere

OLED-TV på billigsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lekker og balansert bildekvalitet

Glimrende gaming-TV

De beste TV-ene på budsjett

Vi tester TCLs største og billigste TV

De beste storskjermene til serier, sport og spill

De beste OLED TV-ene

Større TV på budsjett

Fargesprakende entertainer-TV

Scroll to Top