TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR

Logitech Harmony Ultimate

Den ultimate fjernkontrollen?

Lykken er en fjernkontroll som kan styre alle komponentene i anlegget ditt. Men trenger du virkelig en multifjernkontroll nå som ”alt” kan fjernstyres via nettbrett eller mobil?

forfatter
Publisert 11.12.13 - 16:06
L&B mener
Styrer ”alt” Smarte hurtigkommandoer iOS/Android app
Oppsett tar tid
Spesifikasjoner
 • Programmerbar multifjernkontroll
 • Harmony Hub kontrollenhet
 • 2 x IR-extendere
 • Harmony iOS/Android app
Veil. pris 1998Pr. 11.12.13 Produktside

TV-en. TV-mottakeren. Blu-ray spilleren. Surround- eller stereoanlegget. Velkjente enheter for de fleste av oss som har et gjennomsnittlig forhold til hjemmeunderholdning. Men jo flere bokser, jo flere fjernkontroller: Det er ikke uvanlig å ha minst 3-4 fjernkontroller spredd utover stuebordet, til samboerens fortvilelse og husdyrenes store begeistring. Finnes det ikke en måte å bli kvitt alle disse fjernkontrollene?

Jo da – fjernkontroll-apper til nettbrett og mobil har langt på vei blitt redningen for oss med fjernkontrollangst. De er imidlertid bare en halvveis løsning på problemet, for med mindre alt utstyret kommer fra samme produsent, må du som regel ha en app for hvert apparat. Det vi egentlig vil ha, er en app eller fjernkontroll som kan styre alle apparatene samtidig.

Det er akkurat det ønsket Logitech har forsøkt å oppfylle med sin nye fjernkontroll, Harmony Ultimate. Den amerikanske produsenten er blant de med lengst erfaring innen multifjernkontroller, og siste modell i rekken ser ut til å være den smarteste hittil.

Harmony Ultimate
Harmony Ultimate er en programmerbar fjernkontroll som kan styre nær sagt alle apparater, inkludert TV-er og mottakere, surroundanlegg og spillkonsoller, ja selv Philips Hue lyspærer. Men selve hjernen bak det hele ligger ikke i fjernkontrollen, men snarere i den medfølgende boksen Harmony Hub.

Harmony Hub er beregnet på å stå i TV-hylla, og fungerer som nav mellom fjernkontrollen og apparatene dine. Den er full av infrarøde sendere som sender ut fjernkontrollsignaler i alle retninger. I tillegg har den Bluetooth og innebygd Wi-Fi slik at du også kan bruke nettbrettet eller mobilen din som fjernkontroll.

Ved å laste ned Logitechs Harmony-app for iOS/Android kan du bruke nettbrettet eller mobilen som multifjernkontroll.
Ved å laste ned Logitechs Harmony-app for iOS/Android kan du bruke nettbrettet eller mobilen som multifjernkontroll.

Huben mottar kommandoer fra fjernkontrollen via radiofrekvens. Derfor trenger man ikke peke fjernkontrollen rett mot boksen. I tillegg følger det med to ekstra IR-forlengere man kan montere i nærheten av komponenter, for å sikre at signalene når frem. Ekstra kjekt dersom du har komponentene skjult i et skap eller teknisk rom.

Oppsett
Første gang du tar i bruk Harmony Ultimate må du beregne en halvtime til oppsett. Tross Wi-Fi tilkoblingen må du nemlig koble fjernkontrollen direkte til en PC/Mac (via USB) når du setter den opp første gang.

Harmony Ultimate kan programmeres til å styre inntil 15 ulike komponenter. I Logitechs eget oppsettprogram plotter du inn apparatene du ønsker å styre, med modellnummer og det hele. Logitech leter deretter frem de riktige fjernkontroll-kommandoene fra databasen sin. Sistnevnte virker relativt oppdatert: Jeg fant lett den flunkende nye TV-en Philips 60PFL8708 i listen, samt de fleste andre apparatene jeg har stående for øyeblikket.

Om produktet ikke finnes i listen, kan du også bruke den originale fjernkontrollen til å ”lære bort” de nødvendige kommandoene. Harmony Touch fjernkontrollen kan også programmeres inn med hurtigvalg, slik som dine favorittkanaler på TV-mottakeren. Her fant jeg enkelt frem til GET som er min programleverandør, ved å taste inn mitt postnummer.

Når alle apparatene dine er plottet inn, begynner den virkelige moroa. Da kan du nemlig programmere sekvenser i fjernkontrollen, for eksempel  ”Se på TV”. En slik automatisk sekvens inneholder serier av kommandoer slik at TV, Blu-ray spiller og forsterker alle slås på bare ved å trykke på en knapp. Du angir selv om visse kommandoer, for eksempel skifte kanal eller justere volum, skal henvende seg til TV eller forsterker.

Hvordan virker det?
Minstekravet til en multifjernkontroll må være at man kan greie seg uten de originale fjernkontrollene til vanlig bruk. Akkurat den delen av testen besto Harmony Ultimate med glans: ”Se på TV” kommandoen resulterte i at alle de involverte komponentene slo seg på, med riktige audio/video innganger for anledningen. Jeg hadde på forhånd angitt at kanalvalg skulle gå via TV-mottakeren, og at volumkontrollen skulle gå via forsterkeren. På denne måten fungerte anlegget som en felles enhet, der alt kunne styres med en fjernkontroll.

IR-kontrollen er imidlertid bare enveis. Fjernkontrollen har derfor ingen mulighet til å vite om et av apparatene allerede er påslått. I så fall kan det bli slått av i samme sekvens.

Problemene oppstår videre når man vil dykke litt dypere inn i menyene på hvert enkelt apparat. Det er ikke alltid fjernkontrollens layout samsvarer 100% med de respektive apparatene, og noen kommandoer uteblir. I slike tilfeller kan man ”lære” fjernkontrollen de nødvendige tilleggskommandoene, men da må man altså frem med PC-en igjen.

Hva med nettbrettet?
Nettbrett-appen til iOS/Android kan utføre nøyaktig de samme kommandoene som fjernkontrollen. Etter vår oppfatning ville det derfor vært en fordel hvis man også kunne anvende nettbrettet til oppsett av Harmony Hub, og legge inn de ulike apparatene sine uten å koble til PC. Og dette kan man faktisk gjøre i den enklere versjonen Ultimate Hub, som kun baserer seg på Harmony Hub hovedenheten med mobil eller nettbrett som fjernkontroll. Denne ”strippede” versjonen er foreløpig ikke tilgjengelig i Norge. Det er imidlertid Harmony Smart Control, som med en litt enklere fjernkontroll (uten touch-skjerm) til 999 kroner nok er det beste kjøpet av de tre.

Konklusjon
Harmony Ultimate er den smarteste fjernkontrollen Logitech har laget hittil. I kombinasjon med den trådløse Harmony Hub, kan du nå styre nær sagt alle apparater med samme fjernkontroll, inkludert avanserte funksjoner dersom du tar deg tid til å ”lære” dem. Før du blir velsignet med full kontroll, må du imidlertid tåle en litt møysommelig oppsettprosess via PC. Alt i alt må Harmony-konseptet sies å fungere bedre enn noen gang.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Sylskarp 8K OLED fra LG Med alle kvalitetene vi kjenner fra OLED, kombinert med sylskarp 8K-oppløsning, er denne toppmodellen fra LG noe av det råeste vi har sett!
Glimrende OLED-TV Med knallsterk bildekvalitet og krystallklar lyd – rett ut av TV-skjermen – er Sony A80K en imponerende TV – tett på den dyrere A95K!
Beosound Theatre er Bang & Olufsens nye lydplanke B&Os hittil råeste lydplanke støtter 7.1.4 kanalers Dolby Atmos surroundlyd, og er skreddersydd for LGs OLED TV-er.
Sjekk TV-nyhetene fra Philips Toppmodellene OLED+937, OLED+907 og PM9507 lover gnistrende god bildekvalitet – med Ambilight-lys og lyd fra Bowers & Wilkins.
Skulpturen er en luksus-TV Hvis du har en sterk estetisk sans - og vanvittig mange penger til å finansiere den - kan C Seed N1 gi deg en "usynlig" 165-tommer i stua.
Vi tester Samsungs første OLED-TV Endelig har vi fått testet en av årets mest omdiskuterte og etterlengtede TV-er! Samsung S95B leverer svært imponerende bildekvalitet, men har også visse forbedringspunkter.
Følg Lyd & Bilde