Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Logitech Harmony Ultimate

Den ultimate fjernkontrollen?

Lykken er en fjernkontroll som kan styre alle komponentene i anlegget ditt. Men trenger du virkelig en multifjernkontroll nå som ”alt” kan fjernstyres via nettbrett eller mobil?
Lyd & Bilde mener
Styrer ”alt” Smarte hurtigkommandoer iOS/Android app
Oppsett tar tid
Spesifikasjoner
  • Programmerbar multifjernkontroll
  • Harmony Hub kontrollenhet
  • 2 x IR-extendere
  • Harmony iOS/Android app

TV-en. TV-mottakeren. Blu-ray spilleren. Surround- eller stereoanlegget. Velkjente enheter for de fleste av oss som har et gjennomsnittlig forhold til hjemmeunderholdning. Men jo flere bokser, jo flere fjernkontroller: Det er ikke uvanlig å ha minst 3-4 fjernkontroller spredd utover stuebordet, til samboerens fortvilelse og husdyrenes store begeistring. Finnes det ikke en måte å bli kvitt alle disse fjernkontrollene?

Jo da – fjernkontroll-apper til nettbrett og mobil har langt på vei blitt redningen for oss med fjernkontrollangst. De er imidlertid bare en halvveis løsning på problemet, for med mindre alt utstyret kommer fra samme produsent, må du som regel ha en app for hvert apparat. Det vi egentlig vil ha, er en app eller fjernkontroll som kan styre alle apparatene samtidig.

Det er akkurat det ønsket Logitech har forsøkt å oppfylle med sin nye fjernkontroll, Harmony Ultimate. Den amerikanske produsenten er blant de med lengst erfaring innen multifjernkontroller, og siste modell i rekken ser ut til å være den smarteste hittil.

Harmony Ultimate
Harmony Ultimate er en programmerbar fjernkontroll som kan styre nær sagt alle apparater, inkludert TV-er og mottakere, surroundanlegg og spillkonsoller, ja selv Philips Hue lyspærer. Men selve hjernen bak det hele ligger ikke i fjernkontrollen, men snarere i den medfølgende boksen Harmony Hub.

Harmony Hub er beregnet på å stå i TV-hylla, og fungerer som nav mellom fjernkontrollen og apparatene dine. Den er full av infrarøde sendere som sender ut fjernkontrollsignaler i alle retninger. I tillegg har den Bluetooth og innebygd Wi-Fi slik at du også kan bruke nettbrettet eller mobilen din som fjernkontroll.

Annonse
Ved å laste ned Logitechs Harmony-app for iOS/Android kan du bruke nettbrettet eller mobilen som multifjernkontroll.

Ved å laste ned Logitechs Harmony-app for iOS/Android kan du bruke nettbrettet eller mobilen som multifjernkontroll.

Huben mottar kommandoer fra fjernkontrollen via radiofrekvens. Derfor trenger man ikke peke fjernkontrollen rett mot boksen. I tillegg følger det med to ekstra IR-forlengere man kan montere i nærheten av komponenter, for å sikre at signalene når frem. Ekstra kjekt dersom du har komponentene skjult i et skap eller teknisk rom.

Annonse

Oppsett
Første gang du tar i bruk Harmony Ultimate må du beregne en halvtime til oppsett. Tross Wi-Fi tilkoblingen må du nemlig koble fjernkontrollen direkte til en PC/Mac (via USB) når du setter den opp første gang.

Harmony Ultimate kan programmeres til å styre inntil 15 ulike komponenter. I Logitechs eget oppsettprogram plotter du inn apparatene du ønsker å styre, med modellnummer og det hele. Logitech leter deretter frem de riktige fjernkontroll-kommandoene fra databasen sin. Sistnevnte virker relativt oppdatert: Jeg fant lett den flunkende nye TV-en Philips 60PFL8708 i listen, samt de fleste andre apparatene jeg har stående for øyeblikket.

Om produktet ikke finnes i listen, kan du også bruke den originale fjernkontrollen til å ”lære bort” de nødvendige kommandoene. Harmony Touch fjernkontrollen kan også programmeres inn med hurtigvalg, slik som dine favorittkanaler på TV-mottakeren. Her fant jeg enkelt frem til GET som er min programleverandør, ved å taste inn mitt postnummer.

Når alle apparatene dine er plottet inn, begynner den virkelige moroa. Da kan du nemlig programmere sekvenser i fjernkontrollen, for eksempel  ”Se på TV”. En slik automatisk sekvens inneholder serier av kommandoer slik at TV, Blu-ray spiller og forsterker alle slås på bare ved å trykke på en knapp. Du angir selv om visse kommandoer, for eksempel skifte kanal eller justere volum, skal henvende seg til TV eller forsterker.

Hvordan virker det?
Minstekravet til en multifjernkontroll må være at man kan greie seg uten de originale fjernkontrollene til vanlig bruk. Akkurat den delen av testen besto Harmony Ultimate med glans: ”Se på TV” kommandoen resulterte i at alle de involverte komponentene slo seg på, med riktige audio/video innganger for anledningen. Jeg hadde på forhånd angitt at kanalvalg skulle gå via TV-mottakeren, og at volumkontrollen skulle gå via forsterkeren. På denne måten fungerte anlegget som en felles enhet, der alt kunne styres med en fjernkontroll.

IR-kontrollen er imidlertid bare enveis. Fjernkontrollen har derfor ingen mulighet til å vite om et av apparatene allerede er påslått. I så fall kan det bli slått av i samme sekvens.

Problemene oppstår videre når man vil dykke litt dypere inn i menyene på hvert enkelt apparat. Det er ikke alltid fjernkontrollens layout samsvarer 100% med de respektive apparatene, og noen kommandoer uteblir. I slike tilfeller kan man ”lære” fjernkontrollen de nødvendige tilleggskommandoene, men da må man altså frem med PC-en igjen.

Hva med nettbrettet?
Nettbrett-appen til iOS/Android kan utføre nøyaktig de samme kommandoene som fjernkontrollen. Etter vår oppfatning ville det derfor vært en fordel hvis man også kunne anvende nettbrettet til oppsett av Harmony Hub, og legge inn de ulike apparatene sine uten å koble til PC. Og dette kan man faktisk gjøre i den enklere versjonen Ultimate Hub, som kun baserer seg på Harmony Hub hovedenheten med mobil eller nettbrett som fjernkontroll. Denne ”strippede” versjonen er foreløpig ikke tilgjengelig i Norge. Det er imidlertid Harmony Smart Control, som med en litt enklere fjernkontroll (uten touch-skjerm) til 999 kroner nok er det beste kjøpet av de tre.

Annonse

Konklusjon
Harmony Ultimate er den smarteste fjernkontrollen Logitech har laget hittil. I kombinasjon med den trådløse Harmony Hub, kan du nå styre nær sagt alle apparater med samme fjernkontroll, inkludert avanserte funksjoner dersom du tar deg tid til å ”lære” dem. Før du blir velsignet med full kontroll, må du imidlertid tåle en litt møysommelig oppsettprosess via PC. Alt i alt må Harmony-konseptet sies å fungere bedre enn noen gang.

forfatter

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.