Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Google Chromecast

Smart, smartere, smartest?

Med Chromecast vil Google ta over kommunikasjonen mellom mobilen og TV-en, og gjøre din smart-TV mye smartere.
Lyd & Bilde mener
Det er en billig løsning, fysisk er den så liten som overhodet mulig, og oppsettet er enkelt og maskinvaren fungerer fint. Da programvaren styrer hva den skal kunne, finnes det et stort potensiale i Chromecast.
Programvareutviklingen går langsomt. Av de 32 apper som sies å støtte Chromecast er det fortsatt bare et fåtall interessante for oss. Ingen støtte for andre enn Chromes egen nettleser.
Spesifikasjoner
  • Marvel 88DE005 microdatamaskin
  • Chrome OS (forenklet versjon)
  • 512 MB RAM, 2 GB flashminne
  • HDMI CEC
  • Wi-Fi

For drøyt et halvår siden ble Google Chromecast lansert i USA og fikk mye oppmerksomhet. Her kom Google med sin konkurrent til Apple-TV, Roku3 med flere. Etter det har det ikke hendt så mye, det virker fortsatt litt som et prosjekt under utvikling. Man uttaler imidlertid at det nå skal være 23 apper til Chromecast.

Nå har Chromecast endelig blitt lansert også i Norge. I og for seg har det lenge vært mulig å få tak i den på nettet, men det har mest vært gadgetgale som har hatt oversikt over det. Derfor kan det nå være en idé å se nærmere på Chromecast. Er det en Apple-TV killer? Jeg bestilte Chromecast fra en nettside.

Liten og lett
Chromecast er en liten HDMI dongle som settes rett i en HDMI kontakt på TV-en. Når doglen får et signal velger den selv riktig HDMI inngang på TV-en. Strøm får den fra USB, enten fra et USB-uttak på TV eller via en USB lader. Jeg benyttet en lader som fulgte med noen av mine Apple produkter, bare for å være litt kranglete. Det fungerte fint.

Oppsettet er enkelt og selvforklarende, i hvert fall fra en datamaskin. Det tok få minutter å komme i gang, og det inkluderte også at donglen passet på å oppdatere seg selv i løpet av oppsettet.

Nå skal du, om du laster ned en app på din mobile enhet, kunne spille til Chromecast fra de appene som støtter systemet. På dataen må du legge til en expansion til Chrome nettleseren din, men hele prosessen er stort sett selvforklarende.

Annonse

Strømming på godt og vondt
Chromecast er best på å strømme for eksempel Netflix og Youtube, jeg forsøkte både fra iPad og fra datamaskinen. Det fungerte stabilt og fint, og det kjører i bakgrunnen slik at du kan benytte dataen eller iPaden til noe annet samtidig.

Om du ikke benytter en app som støtter Chromecast må du kjøre via din Chrome nettleser. Du kan få opp Chromeskjermen på TV-en og dermed se det samme som du ser på dataskjermen. Men, med to sekunders forsinkelse og uten at for eksempel musepilen vises. Du kan altså ikke benytte TV-en som en arbeidsskjerm, kun som visningsskjerm.

Annonse

Det jobbes med expansions til Chrome som for eksempel Videocast, som gjør at du kan få over mp4 og mp3 filmer/musikk du har på dataen eller TV. Hvis du er heldig, det fungerer ikke alltid.

Konklusjon
Chromecast kan i dag ikke erstatte Apple-TV, som etter mitt skjønn er det beste produktet for å gjøre din smart-TV smart på alvor. Men Chromecast er et meget overkommelig komplement som bare ser ut til å være i begynnelsen av utviklingen. Da det er programvaren som bestemmer hvor bra den kan bli, skal det fremover bli spennende å følge med i utviklingen.

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?
4 Comments

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.