TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR

Google Chromecast

Smart, smartere, smartest?

Med Chromecast vil Google ta over kommunikasjonen mellom mobilen og TV-en, og gjøre din smart-TV mye smartere.

forfatter
Publisert 30.04.14 - 15:59
L&B mener
Det er en billig løsning, fysisk er den så liten som overhodet mulig, og oppsettet er enkelt og maskinvaren fungerer fint. Da programvaren styrer hva den skal kunne, finnes det et stort potensiale i Chromecast.
Programvareutviklingen går langsomt. Av de 32 apper som sies å støtte Chromecast er det fortsatt bare et fåtall interessante for oss. Ingen støtte for andre enn Chromes egen nettleser.
Spesifikasjoner
 • Marvel 88DE005 microdatamaskin
 • Chrome OS (forenklet versjon)
 • 512 MB RAM, 2 GB flashminne
 • HDMI CEC
 • Wi-Fi
Veil. pris 400Pr. 30.04.14 Produktside

For drøyt et halvår siden ble Google Chromecast lansert i USA og fikk mye oppmerksomhet. Her kom Google med sin konkurrent til Apple-TV, Roku3 med flere. Etter det har det ikke hendt så mye, det virker fortsatt litt som et prosjekt under utvikling. Man uttaler imidlertid at det nå skal være 23 apper til Chromecast.

Nå har Chromecast endelig blitt lansert også i Norge. I og for seg har det lenge vært mulig å få tak i den på nettet, men det har mest vært gadgetgale som har hatt oversikt over det. Derfor kan det nå være en idé å se nærmere på Chromecast. Er det en Apple-TV killer? Jeg bestilte Chromecast fra en nettside.

Liten og lett
Chromecast er en liten HDMI dongle som settes rett i en HDMI kontakt på TV-en. Når doglen får et signal velger den selv riktig HDMI inngang på TV-en. Strøm får den fra USB, enten fra et USB-uttak på TV eller via en USB lader. Jeg benyttet en lader som fulgte med noen av mine Apple produkter, bare for å være litt kranglete. Det fungerte fint.

Oppsettet er enkelt og selvforklarende, i hvert fall fra en datamaskin. Det tok få minutter å komme i gang, og det inkluderte også at donglen passet på å oppdatere seg selv i løpet av oppsettet.

Nå skal du, om du laster ned en app på din mobile enhet, kunne spille til Chromecast fra de appene som støtter systemet. På dataen må du legge til en expansion til Chrome nettleseren din, men hele prosessen er stort sett selvforklarende.

Strømming på godt og vondt
Chromecast er best på å strømme for eksempel Netflix og Youtube, jeg forsøkte både fra iPad og fra datamaskinen. Det fungerte stabilt og fint, og det kjører i bakgrunnen slik at du kan benytte dataen eller iPaden til noe annet samtidig.

Om du ikke benytter en app som støtter Chromecast må du kjøre via din Chrome nettleser. Du kan få opp Chromeskjermen på TV-en og dermed se det samme som du ser på dataskjermen. Men, med to sekunders forsinkelse og uten at for eksempel musepilen vises. Du kan altså ikke benytte TV-en som en arbeidsskjerm, kun som visningsskjerm.

Det jobbes med expansions til Chrome som for eksempel Videocast, som gjør at du kan få over mp4 og mp3 filmer/musikk du har på dataen eller TV. Hvis du er heldig, det fungerer ikke alltid.

Konklusjon
Chromecast kan i dag ikke erstatte Apple-TV, som etter mitt skjønn er det beste produktet for å gjøre din smart-TV smart på alvor. Men Chromecast er et meget overkommelig komplement som bare ser ut til å være i begynnelsen av utviklingen. Da det er programvaren som bestemmer hvor bra den kan bli, skal det fremover bli spennende å følge med i utviklingen.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.

Siste artikler:

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om

4 Kommentarer
nyeste
eldste mest poulære
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Sylskarp 8K OLED fra LG Med alle kvalitetene vi kjenner fra OLED, kombinert med sylskarp 8K-oppløsning, er denne toppmodellen fra LG noe av det råeste vi har sett!
Glimrende OLED-TV Med knallsterk bildekvalitet og krystallklar lyd – rett ut av TV-skjermen – er Sony A80K en imponerende TV – tett på den dyrere A95K!
Beosound Theatre er Bang & Olufsens nye lydplanke B&Os hittil råeste lydplanke støtter 7.1.4 kanalers Dolby Atmos surroundlyd, og er skreddersydd for LGs OLED TV-er.
Sjekk TV-nyhetene fra Philips Toppmodellene OLED+937, OLED+907 og PM9507 lover gnistrende god bildekvalitet – med Ambilight-lys og lyd fra Bowers & Wilkins.
Skulpturen er en luksus-TV Hvis du har en sterk estetisk sans - og vanvittig mange penger til å finansiere den - kan C Seed N1 gi deg en "usynlig" 165-tommer i stua.
Vi tester Samsungs første OLED-TV Endelig har vi fått testet en av årets mest omdiskuterte og etterlengtede TV-er! Samsung S95B leverer svært imponerende bildekvalitet, men har også visse forbedringspunkter.
Følg Lyd & Bilde