: Google Chromecast

Smart, smartere, smartest?

Med Chromecast vil Google ta over kommunikasjonen mellom mobilen og TV-en, og gjøre din smart-TV mye smartere.
Lyd & Bilde mener
Det er en billig løsning, fysisk er den så liten som overhodet mulig, og oppsettet er enkelt og maskinvaren fungerer fint. Da programvaren styrer hva den skal kunne, finnes det et stort potensiale i Chromecast.
Programvareutviklingen går langsomt. Av de 32 apper som sies å støtte Chromecast er det fortsatt bare et fåtall interessante for oss. Ingen støtte for andre enn Chromes egen nettleser.
Spesifikasjoner
  • Marvel 88DE005 microdatamaskin
  • Chrome OS (forenklet versjon)
  • 512 MB RAM, 2 GB flashminne
  • HDMI CEC
  • Wi-Fi
Annonse
Annonse

For drøyt et halvår siden ble Google Chromecast lansert i USA og fikk mye oppmerksomhet. Her kom Google med sin konkurrent til Apple-TV, Roku3 med flere. Etter det har det ikke hendt så mye, det virker fortsatt litt som et prosjekt under utvikling. Man uttaler imidlertid at det nå skal være 23 apper til Chromecast.

Nå har Chromecast endelig blitt lansert også i Norge. I og for seg har det lenge vært mulig å få tak i den på nettet, men det har mest vært gadgetgale som har hatt oversikt over det. Derfor kan det nå være en idé å se nærmere på Chromecast. Er det en Apple-TV killer? Jeg bestilte Chromecast fra en nettside.

Liten og lett
Chromecast er en liten HDMI dongle som settes rett i en HDMI kontakt på TV-en. Når doglen får et signal velger den selv riktig HDMI inngang på TV-en. Strøm får den fra USB, enten fra et USB-uttak på TV eller via en USB lader. Jeg benyttet en lader som fulgte med noen av mine Apple produkter, bare for å være litt kranglete. Det fungerte fint.

Oppsettet er enkelt og selvforklarende, i hvert fall fra en datamaskin. Det tok få minutter å komme i gang, og det inkluderte også at donglen passet på å oppdatere seg selv i løpet av oppsettet.

Nå skal du, om du laster ned en app på din mobile enhet, kunne spille til Chromecast fra de appene som støtter systemet. På dataen må du legge til en expansion til Chrome nettleseren din, men hele prosessen er stort sett selvforklarende.

Strømming på godt og vondt
Chromecast er best på å strømme for eksempel Netflix og Youtube, jeg forsøkte både fra iPad og fra datamaskinen. Det fungerte stabilt og fint, og det kjører i bakgrunnen slik at du kan benytte dataen eller iPaden til noe annet samtidig.

Om du ikke benytter en app som støtter Chromecast må du kjøre via din Chrome nettleser. Du kan få opp Chromeskjermen på TV-en og dermed se det samme som du ser på dataskjermen. Men, med to sekunders forsinkelse og uten at for eksempel musepilen vises. Du kan altså ikke benytte TV-en som en arbeidsskjerm, kun som visningsskjerm.

Det jobbes med expansions til Chrome som for eksempel Videocast, som gjør at du kan få over mp4 og mp3 filmer/musikk du har på dataen eller TV. Hvis du er heldig, det fungerer ikke alltid.

Konklusjon
Chromecast kan i dag ikke erstatte Apple-TV, som etter mitt skjønn er det beste produktet for å gjøre din smart-TV smart på alvor. Men Chromecast er et meget overkommelig komplement som bare ser ut til å være i begynnelsen av utviklingen. Da det er programvaren som bestemmer hvor bra den kan bli, skal det fremover bli spennende å følge med i utviklingen.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Sven Bilen


Siste artikler:

Annonse
Annonse

Les også

JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Slanke høyttalere med voksen bass er ikke lett å finne, med mindre de heter PMC.
Med en av disse lydplankene blir det garantert en god jul.
Trådløs musikk i stereo blir ikke bedre enn med KEFs små høyttalere.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Ledvance har meldt seg på i kampen om å levere smart lys til det smarte hjem. Det er enkelt – og ikke særlig dyrt.
Philips har forent sin fargesprakende OLED-TV med en potent lydplanke fra Bowers & Wilkins. Resultatet er en skikkelig drømme-TV!
Robotstøvsugerne er selvkjørende computere som kan fjerne støvet, vaske gulvet – og holde vakt.
Slanke høyttalere med voksen bass er ikke lett å finne, med mindre de heter PMC.
Er du sugen på ekte 8K-oppløsning uten å betale en formue? Da kan Samsung Q700T være rett medisin.