TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR

Bang & Olufsen Beovision 11-46

Smaken av det gode liv

Var 2012 et bra år på børsen? Bang & Olufsens nye luksus-TV Beovision 11 er et interessant alternativ for deg som har både lyst – og råd til – en TV utenom det vanlige.

forfatter
Publisert 11.02.13 - 05:41
L&B mener
Flott design Høy bildekvalitet med fleksible bildemodus Utsøkt lydkvalitet
Prisen
Spesifikasjoner
 • 46” 3D LED LCD, 1920 x 1080
 • Antirefleksbehandlet frontglass
 • MPEG4 TV-mottaker
 • DVB-S2 med harddisk
 • Treveis høyttalere
Veil. pris 59995Pr. 11.02.13 Produktside

Spør en tilfeldig forbipasserende hva de forbinder med Bang & Olufsen, og du vil få ulike svar. Noen anser de danske produktene for å være håpløst overprisede, mens andre forbinder B & O med det ypperste innen dansk design og kvalitet – et merke som signaliserer god smak, og at innehaveren ikke tar til takke med ”hyllevare”.

Med dagens prispress på elektronikk er det nok likevel mange som rynker litt på nesen av en 46” LED-LCD TV med prislapp på 60.000 kroner. Har B & O priset seg ut av markedet, eller finnes det fortsatt gode argumenter for å velge dansk?

Beovision 11
Beovision 11 er en viktig TV for Bang & Olufsen. Den erstatter Beovision 10 som kom i 2010 og ble en milepæl for den danske fabrikken. Sortimentet hadde frem til da bestått av forholdsvis små TV-er, ledsaget av store plasmaskjermer til astronomiske priser. Behovet for en mer tilgjengelig prissatt TV i et populært format var stort, og Beovision 10-40 fylte dette gapet med design, bilde og lyd i særklasse. Beovision 11 fortsetter denne trenden, og beholder forgjengerens strømlinjeformede ”bilderamme” design, som nå er forfinet med en slankere ramme, og en glassfront som flukter helt med rammen rundt. TV-ens kabinett har en nesten kvadratisk form, med kraftige innebygde høyttalere som en forlenget del av TV-en, dekket av en stoffgrill. Rammen fås i svart eller blankpolert aluminium, og du kan bestille en rekke ulike farger på stoffgrillen til å matche ditt interiør. Sofatrekket for eksempel? Vårt testeksemplar var det nye fargevalget med svart ramme, som etter vår oppfatning er mindre forstyrrende for bildet enn den blankpolerte rammen.

Høy byggekvalitet
En ikke uvesentlig bidragsyter til prislappen, er måten TV-en er bygget på. For en som omgås TV-er og andre elektronikkprodukter daglig, kan jeg trygt si at Bang & Olufsens TV-er er i en klasse for seg. Mens de koreanske produsentene i stor utstrekning benytter seg av formstøpt plast der de kan for å spare penger og vekt, bruker Bang & Olufsen for det meste stål og aluminium i konstruksjonen. Bildepanelet er dekket av tykt glass, med en spesiell og dyr antirefleksbehandling som du ikke får på vanlige TV-er. Beovision 11 utstråler soliditet og eleganse, og gir den samme følelsen som når man slenger igjen døra på en Audi, Mercedes eller BMW: Det skrangler ikke akkurat i hengslene.

Bang-Olufsen-Beovision-11-2

Enkelt oppsett
Beovision 11 er en særdeles enkel TV å ta i bruk, da den kommer med installasjon inkludert i prisen. Med andre ord kommer Bang & Olufsen på døra og setter den opp for deg(noe du skal være glad for, da TV-en veier over 40 kilo!) Da får du også en innføring i Beo 4, som er B & Os slanke systemfjernkontroll. I tillegg til å styre alle TV-ens funksjoner, kan den også lære seg signalene til andre apparater. Disse kan deretter skjules i et skap, og  fjernstyres ved hjelp av en ledning som repeterer fjernkontrollsignalet (IR repeater).

TV-en har 5 HDMI-innganger, noe som er rikelig for tilkobling av forskjellig utstyr. Den kan også utstyres med innebygd harddiskopptaker (HDD) og mottakermodul for satellitt (DVB-S2). Trådløs internettilkobling er også på plass, og gir tilgang til B & Os smartportal, som foreløpig er ganske mager, men inneholder de mest utbredte tjenestene som Youtube. TV-en har også en plass for baksiden for montering av en Apple TV enhet.

Beovision 11 kommer med tre monteringsalternativer. Du kan velge å montere den på veggen med vendbart veggfeste, lent opp mot veggen på et staffeli, eller på en motorisert gulvsokkel. Sistnevnte kan dreies i retning av sitteposisjon ved hjelp av fjernkontrollen.

Gode justeringsmuligheter
Bang & Olufsen har tidligere hatt et veldig lukket menysystem, med begrenset adgang til å justere noe som helst. Dette er forandret på Beovision 11, hvor man har full adgang til å justere de fleste lyd- og bildeparametre, inkludert en egen ekspertmeny for profesjonell kalibrering. Man kan lagre egne innstillinger for hver inngang, slik at for eksempel Blu-ray inngangen kan optimaliseres for film, en annen for spill, og så videre. I tillegg til å åpne opp menyene, har B & O sørget for at alle funksjonene er godt forklart. Hvert eneste menyvalg gis en grundig beskrivelse ved å trykke den blå ”hjelp” knappen på fjernkontrollen. Selv jeg som er over snittet erfaren TV-bruker, fant denne funksjonen nyttig.

Bildekvalitet
Høy byggekvalitet og flott design til side, den primære oppgaven til en TV er selvfølgelig å gi et bra bilde, og til 60.000 kroner holder det ikke bare å ha et pent ansikt, den må også kunne levere varene i praksis. Heldigvis har ikke ingeniørene hos B & O ligget på latsiden her heller.

I motsetning til Beovision 10, som kunne hadde en enkelt bildeinnstilling, kan du på Beovision 11 velge mellom 3 ulike bildemodus. Standardmodusen er den ”adaptive” bildemodusen, Bang & Olufsens svar på cruisekontroll. Her er bildeparametrene optimalisert for variert TV-innhold, og tilpasser seg automatisk etter kildematerialet.

”Adaptiv” gir et veldig kontrastrikt, lyssterkt og skarpt bilde, med en anelse blåskjær i fargegjengivelsen. Samtidig jobber TV-en for å jevne ut hakkende bevegelser. Resultatet er et veldig imponerende bilde som er litt ”larger than life”, men likevel langt mer edruelig enn de fleste andre produsenters standardmodus.

Puristene blant oss vil nok likevel foretrekke å bytte til ”Film”. Da reduseres  bildebehandlingen, og fargeprofilen skiftes til en som er optimalisert for 6500K fargetemperatur, som gir en mer korrekt fargepalett. Da byr Beovision 11 på svært nyanserte og naturlige farger. Vi synes imidlertid at skarphetsforbedringen fortsatt var kunstig høy, og foretrakk å redusere den til null i menyen. Samtidig foretrakk vi å redusere eller slå av bevegelseskompenseringen, litt avhengig av innholdet vi så på.

Bang-Olufsen-Beovision-11

Med litt trimming av de allerede gode bildeinnstillingene, er det ingen tvil om at Bang & Olufsen byr på en bildekvalitet i toppen av kvalitetsskalaen. Det spesielle kontrastglasset i kombinasjon med innebygd lyssensor, gjør at TV-en er i stand til å gi tett på optimal bildekvalitet enten du ser friidrett på høylys dag eller ”Blade Runner” midt på natten.

Edge LED
Basisen i Beovision 11-46 er et LCD bildepanel med kantmonterte lysdioder, såkalt Edge LED. Det er altså ikke snakk om en full bakbelyst LED-skjerm. Bang & Olufsen har imidlertid tatt i bruk alle hjelpemidler for å klemme best mulig kontrast og svartnivå ut av fra bildepanelet, som åpenbart er hentet fra øverste hylle, da det klarer seg uten lyslekkasjer og ujevnhetene som preger billigere LED-skjermer.

Kantlyset er inndelt i horisontale soner, hvor TV-en har anledning til å justere lysstyrken innenfor disse sonene. Dette gir bedre kontrast og svartnivå, men medfører også at man tidvis kan se ”stripeinndelingen” i noen mørke eller kontrastrike scener. Dette oppleves imidlertid ikke som noe stort problem, og svartnivået er i all hovedsak imponerende, på nivå med de beste bak-led skjermene fra Philips (PFL9707) og Sony(HX955).

3D
En nyhet på Beovision 11 er at du nå kan se 3D-film på skjermen. 3D-briller er imidlertid tilleggsutstyr, til 1100 kr stykket. Ingen billig affære altså, spesielt ikke om du har mange familiemedlemmer som vil ta del i moroa. 3D-brillene er ikke de mest ergonomiske vi har sett, og har en litt mer klumpete formfaktor enn de nyeste Bluetooth-brillene fra Samsung, til eksempel. Bildekvaliteten i 3D er imidlertid meget bra, med forsvinnende lite crosstalk (doble bilder) mellom venstre og høyre bildehalvdel. Den gode lysstyrken og glatte bildeutjevningen er med på å gi et skarpt og dybdefullt 3D-bilde.

Lydkvalitet
Som seg hør og bør for en TV fra Bang & Olufsen, er også lyden tatt godt hånd om. Lydsystemet består av treveis aktive stereohøyttalere, drevet av dedikerte B & O ICEpower forsterkere(den større 55” modellen har i tillegg en innebygd subwoofer).

Lydkvaliteten i 11-46 er hinsides det du finner i et vanlig paddeflatt TV-apparat. Her snakker vi om en sterk, klar og fyldig lydkarakter som minner mer om et bra hi-fi anlegg, enn den tynne og spinkle lyden man får av hyllevarene. Lyden har god klarhet og taleforståelse allerede på lavt volum, samtidig som du kan skru opp ordentlig på musikk og actionfilm uten at lyden blir pistrete og forvrengt.

Jeg testet TV-en samtidig med Nobels fredspriskonsert ble vist på TV, og Beovision 11-46 viste her at den behersker musikk bedre enn majoriteten av TV-er der ute. Den serverte alle de musikalske krumspring med stor selvfølge, med en fyldig og taktfast bass, klar mellomtone og distinkte overtoner. Her er det bare å skru opp volumet og nyte!

Hvis du vil, er det mulig å dra lydopplevelsen et hakk lenger. Beovision 11 har nemlig innebygd dekoder for surroundlyd, med linjeutganger for ekstra høyttalere foran, bak og subwoofer. Totalt er det mulig å koble til opptil 12(!) høyttalere. Dette kan for eksempel være Bang & Olufsens egne aktive høyttalere, eller en ekstern forsterker. Lydsystemet kan da konfigureres slik at man benytter TV-ens innebygde høyttalere som senterkanal. Smart!

I tillegg til dette kan Beovision 11 styre ekstra stereohøyttalere i en separat sone. Det vil si, om du for eksempel lytter til CD eller for den saks skyld MTV, kan du velge å sende lyden til separate høyttalere i et annet rom. TV-en kan dermed fungere som hjerte og hjerne i et større og mer omfattende lydsystem. Vi liker spesielt muligheten til å utvide med et par ekstra høyttalere i front, og en subwoofer for enda fyldigere og dypere bass.

Høy pris
Lyd og bilde av høy klasse er noe Bang & Olufsen vet å ta seg betalt for, og Beovision 11 er ingen billig TV uansett hvordan man vrir og vender på det. Grunnprisen for 46-tommeren er 59.995 kroner, mens utgaven med paraboltuner og harddisk koster 5.000 kroner ekstra. Ovenpå dette må du velge et veggfeste eller sokkel, som koster mellom 3.000 og 6.000 kroner. Dermed kryper prisen fort opp i 70.000 kroner før man er ferdig.

Konklusjon
Bang & Olufsen Beovision 11-46 er en TV bare få kan unne seg, men den fungerer som et bra eksempel på hvor bra en TV kan bli med romslige budsjettrammer: I tillegg til design og byggekvalitet i særklasse, har B & O TV-en en bildekvalitet og lydkvalitet som langt på vei matcher den ekstravagante prisen. Alt dette kulminerer i en TV som ikke vinner noen pris for ”beste kjøp”, men snarere en sterk anbefaling av oss, til deg som søker en TV som vil gi eieglede i mange år. Så enten du har vært heldig på børsen, hatt et godt år på havet eller rett og slett har lyst til å kjøpe deg en TV utenom det vanlige: Beovision 11-46 bør stå på lista over kandidater.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Sylskarp 8K OLED fra LG Med alle kvalitetene vi kjenner fra OLED, kombinert med sylskarp 8K-oppløsning, er denne toppmodellen fra LG noe av det råeste vi har sett!
Glimrende OLED-TV Med knallsterk bildekvalitet og krystallklar lyd – rett ut av TV-skjermen – er Sony A80K en imponerende TV – tett på den dyrere A95K!
Beosound Theatre er Bang & Olufsens nye lydplanke B&Os hittil råeste lydplanke støtter 7.1.4 kanalers Dolby Atmos surroundlyd, og er skreddersydd for LGs OLED TV-er.
Sjekk TV-nyhetene fra Philips Toppmodellene OLED+937, OLED+907 og PM9507 lover gnistrende god bildekvalitet – med Ambilight-lys og lyd fra Bowers & Wilkins.
Skulpturen er en luksus-TV Hvis du har en sterk estetisk sans - og vanvittig mange penger til å finansiere den - kan C Seed N1 gi deg en "usynlig" 165-tommer i stua.
Vi tester Samsungs første OLED-TV Endelig har vi fått testet en av årets mest omdiskuterte og etterlengtede TV-er! Samsung S95B leverer svært imponerende bildekvalitet, men har også visse forbedringspunkter.
Følg Lyd & Bilde