TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Samsung UE55HU6905

4K på billigsalg

En av markedets billigste 4K-TV-er kommer fra en kjent fabrikant: Samsungs 55HU6905 er en fin inngangsbillett til 4K-moroa, men ikke nødvendigvis den beste…

forfatter
Publisert 01.12.14 - 10:00
L&B menerskew
pluss God skarphet på 4K materiale, flust av smartfinesser med Netflix i 4K-versjon, og god brukervennlighet preger Samsung-skjermen.
minus Dårlig oppskalering av lavoppløste kilder, en del synlig bildekomprimering, og dunkelt svartnivå gjør at bildekvaliteten havner midt på treet.
Spesifikasjoner
  • 55” 4K LED LCD, 3840 x 2160
  • 4 HDMI. 3 USB
  • Optisk lydutgang
  • Hodetelefon ut
  • Oppgraderbar med One connect box
  • Pris: 7.990 kr
  • Web: samsung.com
Veil. pris 7990 Produktside

Samsung har lenge vært kjent som trendsetteren innen TV-design, og deres buede 8-serie er en av de populære nykommerne i år. Med den rimelige HU6905 må vi tåle litt mindre banebrytende design. Den er litt tykkere enn de dyrere Samsung-modellene, særlig nederst der høyttalerne sitter. Byggekvaliteten er likevel helt kurant for denne prisklassen å være, med stilig sokkel i børstet metallimitasjon. Tilkoblingsmulighetene er også gode: HU6905 støtter den seneste HDMI-standarden (2.0), og kan dessuten oppgraderes på et senere tidspunkt med en såkalt One Connect boks.

Brukervennlighet og finesser
HU6905 drar nytte av at produsenten har gjort ”hjemmeleksa” når det gjelder brukervennlighet. Fjernkontroll og menysystem er logisk oppbygd, og TV-en geleider oss gjennom de første innstillingene på enkelt vis.

Er det smart-TV du vil ha, er Samsung blant de flinkeste i klassen. Smartportalen Smart Hub er rikholdig på innhold, med apper som TV2 Sumo, Netflix (med 4K-støtte), Viaplay, SF Anytime, HBO Nordic, VGTV, Spotify, Skype – vi nevner i fleng.

TV-en støtter også Netflix med 4K, men vi hadde litt problemer med Wi-Fi stabiliteten på vårt testeksemplar. Dette ble forklart til en mulig softwarefeil som var under forbedring. For å være på den sikre siden, anbefaler vi å bruke kablet internett-tilkobling (Ethernet) på denne modellen.

Bildekvalitet
Samsung-skjermen bruker et LCD-panel med 4K-oppløsning, hvor kantmonterte lysdioder (LED) står for belysningen. Vi får raskt bekreftet at Samsung-panelet ikke er blant de mest kontrastrike. Mørke scener gjengis med et typisk blålig fargeskjær, og man får ikke den helt store dybdefølelsen. Betraktningsvinkelen er ganske snever, og man skal ikke lang ut på siden før bildet blir veldig blast. På dette punktet må HU6905 se seg slått, også av mange Full HD-TV-er i samme prisklasse.

TV-en har derimot ingen problemer med å få 4K-innhold til å se feiende flott ut. Foret med videosignaler fra vår 4K-PC, greier den å få frem forbløffende mye detaljer fra Timescapes. Her kan man sitte tett på skjermen uten å se antydninger til synlige bildepunkter og rutemønster. Bildet har dog en tendens til å bryte opp litt når det er mye bevegelse eller informasjon i opptaket.

Blu-ray håndteres også bra, men igjen fremstår ikke fargegjengivelsen spesielt imponerende. Filmmodusen fremstår blass, og vi foretrakk faktisk den mer overdrevne standard-innstillingen for å få litt futt i fargene.  Oppskalering av videoopptak med standard oppløsning (SD) er heller ikke Samsungs sterke side: Vårt arkivopptak av ”The Bodyguard” i SD så ganske redselsfullt ut, med mye synlig bildekomprimering og ujevn fargegjengivelse.

Lydkvalitet
At TV-en er litt ”tykkfallen” med teoretisk bedre plass til høyttalerne har ikke hjulpet nevneverdig på lydkvaliteten. Lydgjengivelsen har OK fylde, men er veldig diffus som følge av at lyden spres nedover og bakover.

Konklusjon
Alt i alt er dette en TV som ser imponerende ut med 4K-innhold, men den taper seg litt på det innholdet som er mest tilgjengelig akkurat nå, nemlig Blu-ray og HDTV. Plasteret på såret er den gode smartdelen, og at den støtter Netflix 4K som gir automatisk inngangsbillett til 4K-underholdning.

Vil du lese hele artikkelen? Logg inn eller bli medlem av LB+. Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

Også i denne testen:

Philips 58PUS6809/12

Større bilde for pengene

Philips' rimeligste 4K modell byr på 3 tommer større skjerm enn konkurrentene, likevel er prisen forbløffende lav.

Stort og sylskarpt bilde gjør dette til en prisgunstig 4K hjemmekino-TV.
Dessverre er bildeprosesseringen midt på treet, med litt etterslep, ujevne bevegelser og dårlig oppskalering av lavoppløste kilder.

Thomson 55UZ8766

Lekre linjer

Kinesiske Thomson vil også være med på 4K-kappløpet, og tilbyr her en rendyrket 55” modell med flott design.

Flott design, med et slank ramme som får bildet til å sveve. God bildekvalitet fra 4K-kildene. Bra bildepanel med jevn lysfordeling.
Oppskalering fra Blu-ray og SD-kilder kunne vært enda bedre, og fargegjengivelsen er ikke like nyansert som hos de beste konkurrentene.

Panasonic Viera TX-55AX630E

Knivskarp allrounder

Panasonic har et godt rykte for velbalansert bildekvalitet på sine TV-er, og nykommeren 55AX630 skuffer ikke.

Meget god bildebehandling med jevne bevegelser, sylskarp 4K og god oppskalering av lavoppløste kilder gjør dette til en bra allround-TV.
55AX630 mangler støtte for HEVC, noe som utelukker Netflix med 4K-oppløsning.

LG 55UB850V

Suveren bildekvalitet

Koreanske LG hviler ikke på laurbærene, og tilbyr svært mye for pengene med sin rimelige 4K-modell.

55UB850V leverer sylskarp og kontrastrik bildekvalitet, kombinert med enkel betjening og flust med smartfinesser.
Lydkvaliteten er bare middels god, og vi synes LG kunne valgt et litt mattere glass foran skjermen.

Grundig Vision 9 55 VLX 9470 BP

Skarp utfordrer

Grundig er et merke som klinger velkjent i manges ører, og nå er de tilbake med en ny, rimelig 55-tommer som skal utfordre de mer etablerte 4K-produsentene.

Flott design, god brukervennlighet og ikke minst testens beste lydkvalitet er blant lyspunktene ved Vision 9.
Bildekvaliteten når ikke helt opp til de beste i testen, med litt lavere kontrastomfang og svartnivå.

Legg igjen en kommentar

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
MSI RTX 40: Nye prisbelønte serier av bærbare datamaskiner Ta spranget til et helt nytt nivå med de nye grafikkortene i GeForce RTX 40-serien og 13. generasjon Intel® Core™-prosessorer.
lbpluss
LGs 2023 OLED TV-er klare for Norden Slippes i butikk 13. mars - kan forhåndsbestilles allerede nå.
lbpluss
Sjekk denne 98-tommeren fra Sony! Sony slår på stortromma og lanserer sin første 98-tommers 4K TV! Derimot kommer det ingen nye 8K TV-er i år.
lbpluss
Sony satser videre på QD-OLED Sony har holdt potte tett om årets nye TV-er, men nå har de endelig tatt bladet fra munnen. De nye toppmodellene A95L og A80L entrer scenen.
lbpluss
Allente lanserer spesialtilpasset Chromecast med Google TV Nå kan Allente-abonnentene sløyfe TV-boksen.
lbpluss
Her er Samsungs nye flaggskip 8K TV, QN900C En ny bildemodus betyr redningen for strømslukende 8K-TV-er.
Følg Lyd & Bilde