Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: TCL C855 (75C855)

God allrounder med heftig kontrast

TCL er kjent for sine potente MiniLED-skjermer, og årets nykommer C855 har fått enda flere dimming-soner – det merkes på kontrasten.

Skrevet av / 05.07.24 - 08:00
TCL C855 (75C855)
Audun Hage

Kinesiske TCL er en av de ivrigste forkjemperne for LCD-TV med Mini LED-baklys: ved å presse prisene og tilby flere valgmuligheter, har de også bidratt til å gjøre denne teknologien mer tilgjengelig for folk flest. Den nye C855-serien er en fersk nykommer i sommer, og leveres i skjermstørrelser fra 65 til 98 tommer.

TCL C855

Forgjengeren C845 var en av de bedre LCD TV-ene vi testet i premium-klassen i fjor, men C855 har fått mer krefter under panseret, som skal gjøre bildekvaliteten enda mer gnistrende. Baklyset har angivelig over dobbelt så mange dimming-soner (totalt 2160 soner for 75-tommeren), og i tillegg hevdes det at lysstyrken har økt, fra 2000 til hele 3250 nits.

På designfronten er denne TV-en ganske lik som tidligere TCL-modeller, med en sentralt plassert fot som er enkel å montere (de større 85 og 98 tommers modellene kan ha en annen anretning). Utførelsen er litt mer industriell og kantete enn de litt slankere skjermene fra Samsung og Sony.

TCL_65_75_C855_TSMBM_ISO2 TCL_65_75_C855_TSMBM_FRONT TCL_65_75_C855_TSMBM_ISO1
<
>
TCL C855. (Foto: TCL)

Brukervennlighet og finesser

På smart-siden er TCL C855 utstyrt med brukergrensesnittet Google TV, som innebærer et bredt utvalg av apper, pluss støtte for velkjente finesser som Google Assistant, Chromecast og AirPlay. Her kan du finne de strømmetjenestene du måtte drømme om, og hovedmenyen kan tilpasses til å gi deg personlige program-anbefalinger. Menysystemet jobber imidlertid ikke lynraskt om på Samsung skjerm med operativsystemet Tizen om bord.

TCL-skjermen utmerker seg ellers med god formatstøtte, deriblant HDR10+ og Dolby Vision til både film, serier og gaming.  Bildepanelet støtter bildefrekvenser opptil 120 Hz, eller opptil 144 Hz for gaming. Tilkoblingsmulighetene er gode, men ikke på høyde med Samsung: I likhet med Sony er det kun to av de totalt fire HDMI-inngangene som har full båndbredde for 4K/120fps videosignaler. Men TCL har i det minste sørget for at den tredje kontakten kan brukes som lydutgang (HDMI eARC), slik at du har to ledige innganger til gaming-formål.

P1040166 P1040169
<
>

Bildekvalitet

TCL-skjermen bruker et nytt QLED LCD-panel og et oppgradert Mini LED-baklys, med flere lokale dimming-soner som skal lede til bedre kontrast og lysstyrke. Ved første øyekast ser det ganske imponerende ut.

C855 har som forventet en blendende sterk lysstyrke og kontrast, som bidrar til et meget livlig og dynamisk bilde. Lysfordelingen er meget presis, uten plagsom glorieeffekt rundt lyse objekter på mørk bakgrunn. I tillegg er det også rikelig lysstyrke over hele skjermen samtidig. Dermed vil TCL-skjermen fungere utmerket både til sport på dagtid, så vel som film på kveldstid i et mørkt rom.

Filmer og serier i HDR-format ser naturligvis meget imponerende ut takket være den sjenerøse lysstyrken. Her er det skikkelig gnist i høylys-detaljer som sollys, flammer og eksplosjoner, men også bra detaljnivå i mørke scener.

Fargegjengivelsen er god, med sterke og nyanserte kulører fra den QLED-baserte skjermen. TCL C855 har meget presis gråskala og fargegjengivelse i SDR-modus, men i HDR-modus har den litt større avvik enn de to konkurrentene fra Sony og Samsung. Det kan derfor være fornuftig å spandere en Calman-kalibrering på denne skjermen for å hente ut den mest presise gjengivelsen.

Etter hvert som vi betrakter TCL C855 med ulike typer testinnhold, blir vi også klare over et par potensielle utfordringer. Det er for eksempel tydelig at skjermen ikke henger like godt med på de hurtigste bevegelsene.

Bevegelseskompenseringen, også kalt interpolering, preges av en slags «forheng-effekt» der enkelte blokker av bildet henger etter resten. Bildegjengivelsen er derfor ikke like sømløs som det Sony og Samsung kan vise til. Dette er forhåpentligvis noe som kan forbedres med en software-oppdatering, men like fullt noe å være oppmerksom på.

Ett annet mulig ankepunkt ved TCL-skjermen er at den – som LCD-skjermer flest – har ganske snever innsynsvinkel. Du skal ikke sitte altfor mye ut til siden, før de flotte fargene og gråskalaen ser vesentlig blassere ut. Her er TCL likevel ikke dramatisk mye dårligere enn de to andre LCD-konkurrentene.

Lydkvalitet

TCL C855 har et oppgradert lydsystem med 60 watt utgangseffekt fordelt på totalt seks høyttalere. Det lar seg også høre i form av et stort og kraftig lydbilde som sprer seg godt rundt den store skjermen. Stemmer kommer klart ut, samtidig som det er bra fylde i musikk og lydeffektene. Lyden gjør en grei jobb på egen hånd – men det er ingen tvil om at en TV av denne størrelsen fortjener å matches av en lydplanke.

TCL C855. (Foto: TCL)

Konklusjon

TCL C855 leverer en jevnt over imponerende bildekvalitet med knallgod lysstyrke og kontrast. Sammenlignet med utfordrerne fra Samsung og Sony i denne testen, er ikke TCL-skjermen like overbevisende til henholdsvis sport eller kresen film-titting, men samlet sett er dette en god allround-TV som fungerer bra i alle disipliner. Vi noterer også at denne skjermen allerede har vært på tilbud til priser langt under veiledende. C855 vil derfor være et godt kjøp i mange sammenhenger.

Karakter
TCL C855 (75C855)
Premium

Lyd & Bilde mener

Rikelig med kontrast og lysstyrke gjør TCL-skjermen glimrende til både sport og filmtitting. Bevegelsene er ikke like glatte og flimmerfrie som Samsung og Sony, og innsynsvinkelen kunne vært bedre.

Også i denne testen:

3 x 75" premium LCD TV-er med MiniLED, 120 Hz og HDR

Samsung QN85D (TQ75QN85D)

Best med ball

Denne Samsung-modellen leverer riktig flott bildekvalitet, og er smartere og raskere enn de fleste. I tillegg er den gnistrende god til sport og spill!

Samsung QN85D leverer lekker og kontrastrik bildekvalitet, et smart brukergrensesnitt og glimrende tilkoblingsmuligheter – alt i en slank innpakning.
Savner støtte for HDR-formatet Dolby Vision.
Les hele testen

Sony Bravia 7 (K-75XR70)

Filmelskernes favoritt

Sony er tilbake i svart, og den splitter nye Bravia 7 viser seg å være en av de beste utfordrerne i premium-klassen.

Sony-skjermen leverer et meget livaktig og presist bilde med glimrende kontrast og lysstyrke.
Bare to av de fire HDMI-inngangene støtter 4K/120 Hz videosignaler.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

UEFA Euro 2024 – De beste TV-ene til fotball-EM

Er dette Samsungs beste TV hittil?

Hvilken er den beste OLED-TV-en i 2024?

Din egen IMAX-kino

Stor test av billige 55-tommere

OLED-TV på billigsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lekker og balansert bildekvalitet

Glimrende gaming-TV

De beste TV-ene på budsjett

Vi tester TCLs største og billigste TV

De beste storskjermene til serier, sport og spill

Scroll to Top