TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST Topp 8 lydplanker våren 2020

De aller beste lydplankene

Boltre deg i sofaen med en av de 8 beste lydplankene vi har testet.

forfatter
Publisert 29.04.20 - 08:50

NB! Her kan du lese om de åtte beste lydplankene vi har testet i hver sine prisklasser, som fremdeles er å få kjøpt. Noen av testene er tatt ut av gruppetester, du vil derfor se at flere av dem kan ha fått utmerkelsen “Best i test”.

Nå som vi alle stort sett er hjemme hele tiden, nytter det ikke å sutre. Ta kontrollen, med den beste lyden og opplevelsen i TV-stua. Uten at du skal fylle opp rommet med høyttalere av den grunnen.

Ja, det er fortsatt sånn at du får den aller feteste lyden med store høyttalere, men hvis du bryr deg om interiøret er det nærmest utelukket. En lydplanke er derimot et godt kompromiss mellom utseende og lyd. Vel å merke dersom du velger en av de beste lydplankene. Det er mye crap der ute, som du gjør lurt i å styre unna.

Ikke velg det billigste

Du kan begynne med å velge bort alle lydplanker under 3.000 kroner. Da er det like greit å spare pengene og leve med den flate lyden fra TV-en. Bruk heller pengene på noen gode middager, eller oppgrader hjemmenettverket ditt.

Sonos Beam lydplanke
Sonos Beam er et av de beste kjøpene uten subwoofer. Foto: Sonos

Sonos og multirom

Men invester litt mer penger i lyden, og den kan bli virkelig god. Det trenger ikke være kjempedyrt, det finnes lydplanker til under 5.000 kroner vi anbefaler. Som den velkjente Sonos Beam, med full støtte for Sonos’ multiromløsning.

Apropos Sonos så har Yamahas MusicCast-system mye av brukervennligheten og multiromfunksjonaliteten til Sonos, og dessuten noen lydmessige fordeler. Derfor er MusicCast Bar400 sammen med de trådløse bakhøyttalerne MusicCast 20 et interessant alternativ.

Når det er sagt, har vår favoritt Samsung HW-Q76R kommet ned i pris fra 8.000 kroner til 6.000. Her får du virkelig god lyd, med kraftig bass som dessuten låter balansert. Og dessuten Dolby Atmos som gir ekte 3D-lyd – også fra oven.

Dali Katch One lydplanke
Dali Katch One er blant de beste lydplankene til musikk i sin klasse. Og dessuten flott å se på. Foto: Dali
Les også 7 par vegghøyttalere Hvorfor skal du godta middelmådig lyd, bare fordi du ikke ønsker store, prangende høyttalere i stua?

Lydplanker for designorienterte

Så har vi designvennlige lydplanker som Dali Katch One, som i tillegg er en formidabel musikkformidler selv uten subwoofer.

Og snakk om design, så bør vel også Bowers & Wilkins Formation Bar nevnes i denne sammenhengen, selv om den er en high-end lydplanke som først og fremst handler om ytelse. Mye penger, men vel verdt det.

Sennheiser Ambeo lydplanke
Du får ingen råere lydplanke enn Sennheiser Ambeo. Men kanskje heller ingen dyrere… Foto: Sennheiser

High-end lydplankene med best lyd

Om du er seriøs og bare vil ha den aller beste lyden i TV-stua, er det nemlig high-end-klassen som gjelder. Og denne starter med en av våre absolutte yndlinger, nemlig Samsung HW-Q96R. Vi snakker ekte gromlyd med masse kraft, og dessuten en balansert nok lyd til å fungere brillefint på musikk. Trådløse bakhøyttalere følger også med, som gir ekte surroundlyd i stua. Atmos-lyd fra oven får du dessuten både foran og bak. Klart det mest prisgunstige alternativet i high-end-klassen.

Bose har også endelig overrasket positivt, med Soundbar 700. Men du trenger basshøyttaleren Bass Module 700 i tillegg.

Og sist men på ingen måte minst: Sennheiser Ambeo. Den mest spinnville lydplanken vi noensinne har testet. Den er stor og stygg, men spiller som en gud på alle måter. Vi snakker om den aller beste etterligningen av surroundlyd vi noensinne har hørt fra en enkelt lydplanke. Og med masse kraft og detaljer, og alt man trenger i hjemmekinoen. Og Dolby Atmos. Men den bør ha en subwoofer i tillegg, og da blir det dyrt. Etter kronekursen tok et svalestup sammen med oljeprisen, er nemlig prisen nå godt over 30.000 kroner. Du får en bra høyttalerpakke til den prisen! Men så var det dette med plassen, da…

 

Vi tester:

  • Sonos Beam  4490 kr
  • Samsung HW-Q76R  5990 kr
  • Dali Katch One  7198 kr
  • Yamaha MusicCast BAR 400 + MusicCast 20  8380 kr
  • Samsung HW-Q96R  9990 kr
  • Bose Soundbar 700 + Bass Module 700  18950 kr
  • Bowers & Wilkins Formation Bar + Formation Bass  24996 kr
  • Sennheiser Ambeo Soundbar  30998 kr

Sonos Beam

Vinner med brukket stav

Sonos stiller til start med et stort handicap, da den mangler subwoofer. Likevel ler den hele veien til målstreken.

Kan styre smarthjem med stemmen, og endelig har et Sonos-produkt fått HDMI. Gir TV-lyden-en en ny dimensjon, med naturlig og fin klang.
Vi savner DTS-støtte, og trådløs subwoofer dobler prisen og vel så det.

Samsung HW-Q76R

Klar og kraftfull lyd ovenfra

Vi har aldri hørt en lydplanke til denne prisen som kombinerer kraft og klarhet med en slik eleganse.

Meget velbalansert lydbilde, klokkeklare dialoger med ”hår på kassa”. Atmos-lyd funker bra.
Det finnes enda kraftigere lydplanker.

Dali Katch One

Lydplanke til musikk

Det er få lydplanker som låter så musikalsk som denne.

Musikk gjengis med en naturlig klangbalanse og en fyldigere bass enn man skulle tro. Både sangstemmer og dialoger er klokkeklare.
Til film og TV savnes støtte for digitallyd fra Dolby og DTS. Låter ikke like kraftig som andre lydplanker med ekstern subwoofer.

Yamaha MusicCast BAR 400 og MusicCast 20

TV-lyd som kan bygges ut

Endelig en Yamaha-lydplanke med mulighet for trådløse bakhøyttalere! Men MusicCast BAR 400 kan så mye mer.

Superfleksibel multiromsfunksjon, god brukervennlighet og god lyd. Med trådløse bakhøyttalere blir det tett opp mot ekte hjemmekino.
Lydplanken alene, uten bakhøyttalere, blir ganske anonym og forglemmelig.

Samsung HW-Q96R

Fortsatt best i prisklassen

Til denne prisen finnes det fortsatt ingen bedre lydplanker.

Lyden er eksplosiv så vel som velbalansert, og bakhøyttalere gir skikkelig hjemmekino! Endelig har Samsung også løst dette med Dolby Atmos ut av TV-en!
Subwooferen holder ikke helt samme kvalitet og taktfasthet som resten av systemet. Begrensede strømmemuligheter.

Bose Soundbar 700 & Bass Module 700

Steintøft fra Bose

Bose har laget en meget vellykket lydplanke, som låter steintøft på film og som overrasker på musikk.

Lyden er kraftfull og engasjerende, og romkorreksjon tilpasser lyden bra til rommet. Brukervennligheten er topp, og vi liker den programmerbare fjernkontrollen.
Lydbildet er ikke så finmasket og oppløst som hos de aller beste. Musikk i stereo får en slags surroundeffekt man ikke kan fjerne.

Bowers & Wilkins Formation Bar + Formation Bass

Lydplanke i musikkens tjeneste

Formation Bar er en lydplanke som gjør like god jobb på musikk som på film. Oppløst, varm og vanedannende.

Lyden er forlokkende varm, fyldig og innbydende. Spesielt musikk er vanedannende. Subwooferen tilfører den sårt etterlengtede slagkraften i bassen.
Mellomtonen slår aldri gnister, sangstemmer og dialoger kunne kommet enda mer ut. Bakhøyttalere bør absolutt vurderes.

Sennheiser Ambeo Soundbar

Verdens beste lydplanke

Sennheiser har klart å lage verdens beste lydplanke, på første forsøk! Men hvem i all verden er den laget for?

Aldri har vi hørt bedre surroundlyd uten bakhøyttalere! Lyden er stor og eksplosiv, og ved lavt lydnivå trenger man slettes ingen subwoofer.
Hvem gidder vel moderat lydnivå med en lydplanke som denne? Det betyr at du må ha subwoofer likevel, og plutselig kommer vi opp på et ganske ekstremt prisnivå.

Legg igjen en kommentar

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
MSI RTX 40: Nye prisbelønte serier av bærbare datamaskiner Ta spranget til et helt nytt nivå med de nye grafikkortene i GeForce RTX 40-serien og 13. generasjon Intel® Core™-prosessorer.
lbpluss
Aktive retrohøyttalere fra Klipsch Lyst på trådløse høyttalere som trøkker? Klipsch The Sevens og The Nines bør rocke opp kåken.
lbpluss
Slår Sonos på hjemmebane Audio Pro A15 er en sterk liten multiroms-bordhøyttaler som du kan ta med deg ut i hagen.
lbpluss
Fyldig lyd og full strømming Gulvhøyttalerne Audio Pro A38 er et innredningsvennlig alt-i-ett-stereoanlegg med musikkstrømming, multirom og TV-tilkobling.
lbpluss
Musikk i dusjen Ikea Vappeby er en liten Bluetooth-høyttaler som tåler å bli brukt i dusjen.
lbpluss
Bang & Olufsen Beosound A9 Ny generasjon Beosound hjemmehøyttalere.
Følg Lyd & Bilde