Test av Samsung PS-50B855 og Panasonic TX-P50V10

Plasma-arvtagere

Med Pioneer ute av TV-bransjen for godt, er det opp til produsenter som Panasonic og Samsung å forsvare plasmaens ære og fortreffelighet. Men kan deres nye high-end modeller hamle opp med vår gamle favoritt fra Pioneer?

Meget skarpt bilde Slank og lekker design
Begrenset detaljnivå i mørke scener Tynn lyd

Etter at Pioneer måtte kaste inn håndkleet og legge ned sin plasmaproduksjon, er det kun et fåtall produsenter igjen som fortsatt satser på plasmateknologien. I tillegg begynner LED-baserte TV-er å komme for fullt

Hvorfor plasma?
Så hvorfor skal man velge plasma i en tid hvor butikkhyllene flommer over av billige LCD-skjermer og dyre, men akk så lekre LED-skjermer? Svaret må ligge i bildekvaliteten. Fordelen med plasma kontra vanlig LCD er muligheten til å vise ekte svart, det vil si en helt slukket skjerm. Mens LCD-skjermen er avhengig av et lys bak LCD-matrisen kan fosforcellene i et plasmapanel tennes og slukkes individuelt. Pioneer brukte dette for alt det var verdt og oppnådde et enormt kontrastnivå, for ikke å snakke om det beste svartnivået verden hadde sett siden de beste bilderørs-apparatene.
Svartnivå og kontrast er altså en fordel, presis fargegjengivelse en annen. Plasmaskjermens egenskaper tillater en mye rikere og samtidig mer korrekt fargepalett enn LCD. Ulempen er lavere lysutbytte. Mens en plasma trives best i dempet belysning har LCD-skjermene større lysstyrke som igjen gir bedre kontrast i lyse omgivelser, for eksempel i et solfylt rom på dagtid.

Nye plasma-skjermer
Så lenge Pioneer regjerte var de det beste beviset på plasmateknologiens fortreffelighet. Nå er det altså opp til andre produsenter å bevare dette inntrykket. Panasonic og Samsung er blant dem som bygger videre på plasmateknologiens styrker, og i tillegg forsøker å luke ut noen av svakhetene. Panasonics NeoPDP paneler kan by på lavere strømforbruk og høyere lysstyrke enn det man har sett tidligere, mens Samsung (foruten bildekvaliteten) jobber med å få selve skjermen så slank og lekker som mulig. En ting er sikkert, om plasma skal holde det gående mot de nye LED-skjermene nytter det ikke med halvblasse bilder i en klumpete innpakning!

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre.

Test-abonnement
3 uker for 3 kr
Ubegrenset tilgang til
alle LB+ artikler
6 måneder
Kun 49,90 mnd
Tilgang til hele lydogbilde.no i 6 måneder
Ubegrenset tilgang til alle LB+ artikler
12 måneder
Kun 45,- mnd
Tilgang til hele lydogbilde.no i 12 måneder
Ubegrenset tilgang til alle LB+ artikler

Fakta

• 50” plasma, 1920 x 1080p
• 4 HDMI
• Medi@ 2.0
• Pris kr 23.000

Pris

24000 ,-

Beste priser

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Har du noe å tilføye?
Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
Motta varsler
Varlse meg om
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Produkter i testen
Panasonics nye 50-tommer med NeoPDP-panel er en skjerm vi har høye forventninger til. Kan TX-P50V10 være en verdig tronarving til tittelen ”Verdens beste plasma”?

Panasonic er nå den eneste TV-produsenten som satser beinhardt på plasma i størrelser fra 42 tommer og oppover.  På tross av skjerpede miljøkrav og tøffere konkurranse fra moderne LED-teknologi har den japanske produsenten holdt det gående. Nytt av året er NeoPDP panelene som gir både økt lysstyrke og lavere strømforbruk (men ikke nødvendigvis samtidig). Utseendet er kanskje mer tradisjonelt, men når det gjelder finesser og bildebehandling har 50V10 mye til felles med toppmodellene i Z-serien. Og det skulle jo bare mangle siden dette tross alt er Panasonics dyreste 50-tommer, i nøyaktig samme prissegment hvor Pioneer hittil har regjert. Panasonic-skjermen er utstyrt med 4 HDMI-innganger og lar deg fjernstyre andre komponenter, slik som en Blu-ray spiller, via HDMI-kabelen. Apparatet er også utstyrt med Panasonics Viera CAST funksjonalitet som gir deg tilgang til bilder og video du har lagret på datamaskinen din, eller du kan laste ned nyheter og annet interaktivt innhold via internett. Det eneste du trenger å gjøre er å koble Panasonic-skjermen til (det trådløse) nettverket ditt.

Brukervennlig
Panasonic har alltid vært kjent for god brukervennlighet, og dette apparatet er ikke noe unntak. Alt fra fjernkontroll til menysystem er tydelig, lettlest og enkelt å bli fortrolig med. Når det gjelder bildeinnstillinger har Panasonic tidligere vært nokså tilbakeholdne, men her ser vi en forbedring på 50V10. I tillegg til flere nye bildemodus er det også flere avanserte innstillingsmuligheter som entusiastene vil sette pris på, blant annet egen grunnfargejustering. Alle nivåinnstillinger har nå fått tallverdier. Endelig får man si. Men fortsatt må man foreta justeringer mens menyen dekker 80% av bildet – så det gjenstår ennå litt før vi kan gi Panasonic en sekser i brukervennlighet.

Bildekvalitet
Panasonic jobber alltid med å få bildekvaliteten så god som mulig fra fabrikk, slik at man skal slippe å måtte gjøre egne innstillinger. Med TX-P50V10 har de gått et skritt lenger, med et såkalt THX-modus. Denne innstillingen (som vi først så på toppmodellen TX-P54Z11) slår av alle unødvendige bildekretser, og er forhåndskalibrert etter standarden fra godkjenningsorganet THX (Lucasfilm).

Resultatet er et bilde som er skarpere og ser mer naturlig ut enn Panasonics tradisjonelle ”Cinema” modus, og med tett på perfekt justerte farger allerede fra fabrikken. Dybden og nyanseringen i fargene er formidabel, og gjør at intense og fargefylte filmer som ”Watchmen” fremstår i et nytt lys.
I tillegg til super fargegjengivelse har TX-P50V10 rikelig med lys å varte opp med. Lysstyrken er selvsagt ikke helt på LCD-nivå, men om man betrakter Samsung, Panasonic og Pioneer i dagslys er det merkbart mer ”smell” i bildet fra Panasonic når skjermene står i dynamisk bildemodus.

Panasonic bruker i motsetning til Pioneer og Samsung ikke noe filter foran skjermen, og trekker derfor til seg mer lys fra omgivelsene. Dette resulterer i en litt grå skjermoverflate som minner litt om en gammel bilderør-TV, og gjør at man får lite inntrykk av svartnivå ved TV-titting i dagslys. Likevel – takket være den gode lysstyrken opplever vi at den totale kontrasten er klart godkjent selv om dagen.

Når lyset slukkes blir det andre boller. Bare så det er sagt med en gang, så er ikke gjengivelsen av svart helt på Pioneer-nivå. TX-P50V10 har imidlertid meget god detaljgjengivelse i mørke partier, som gjør at de mørke bakgatene i ”Watchmen” får en større dybde og realisme over seg. Her er den klart bedre enn utfordreren fra Samsung, men 50V10 har også en klart bedre og enda mer nyansert fargegjengivelse enn den koreanske konkurrenten.

Superglatt bilde
Panasonics ess i ermet i forhold til den gamle Pioneer-referansen er utvilsomt den oppdaterte bildebehandlingen. Mens Pioneer konsentrerte seg om best mulig bildekvalitet fra plasmapanelet har Panasonic tilført mye kunnskap fra LCD-divisjonen sin for å oppnå en plasma med enda glattere bevegelser. Plasmapanelets raske responstid skaper mindre behov for bevegelseskompensering enn en LCD-skjerm. Men i 50V10 sitt tilfelle får man det beste fra to verdener – hurtig respons og fullstendig glatte bevegelser. Disse egenskapene gjør 50V10 til en fremragende skjerm til sport og naturprogrammer, eller TV-serier der kameraet beveger seg raskt.

annonse

Lydkvalitet
Panasonic har også inkludert gode høyttalere i denne modellen, som gir en merkbart fyldigere lyd enn den tynne gjengivelsen fra Samsung-skjermen. Kanskje fordi Panasonic-skjermen har bedre plass til høyttalere? 50V10 gjør en klart bedre jobb på alt fra actionfilmer til musikkprogrammer, men den fortjener naturligvis et separat musikkanlegg når du skal se på Blu-ray.

annonse

Konklusjon
Er Panasonic TX-P50V10 et fullgodt nytt alternativ til Pioneers populære modeller? Vi mener det. Panasonic-skjermen har riktignok ikke helt det ekstreme svartnivået som gjorde Pioneer-plasmaen verdenskjent, men forskjellen er ikke stor , og TX-P50V10 har i tillegg flere nye funksjoner som faktisk kan gjøre den mer attraktiv som allround-skjerm enn den gamle konkurrenten. Panasonic TX-P50V10 er rett og slett den nye plasmakongen!

Fakta
 • 50” plasma, 1920 x 1080p
 • 4 HDMI
 • Viera Cast
Pris: 24000 kr
PlussNaturtro fargegjengivelse Bra lysstyrke Glatte bevegelser
MinusSvartnivået kunne vært enda bedre Noe lysinnslipp
Samsung PS-50B855
Samsungs plasmaskjermer har tidligere havnet litt i skyggen av den koreanske gigantens egne LCD-skjermer, men med den nye 855-serien har de tatt et sprang i riktig retning.

  Alternativer til Test av Samsung PS-50B855 og Panasonic TX-P50V10

  Samsung The Frame LS03T (2020). Foto: Samsung

  Nå har The Frame blitt MYE bedre

  Med nytt, topptrimmet bildepanel har Samsungs design-TV fått en skikkelig kontrast-boost!

   data-srcset

  OLED og Ambilight gjør susen!

  Philips er tilbake med nok en fargesprakende OLED-TV som lyser til alle kanter: OLED804 gir en knallsterk bildeopplevelse!

   data-srcset

  Knallsterk kontrast!

  Panasonics rimeligste OLED-TV tilbyr knallsterke bildeprestasjoner til en attraktiv pris.

   data-srcset

  TCL 65EC785 har lyd fra Onkyo

  TCL 65EC785 er en velutstyrt 4K-TV med HDR, Android Smart TV og innebygd Onkyo-lydplanke til en hyggelig pris.

  LG SM8600 har et fint utseende med slanke linjer og en buet, sentermontert fot. (Foto: LG)

  Kan LGs nye LCD-skjerm hamle opp med OLED?

  LG er best kjent for sine OLED-skjermer med gnistrende farger og sterk kontrast. Dermed kan det være lett å glemme at de også lager flere glimrende LCD-TV-er…

   data-srcset

  OLED-TV med skjulte krefter

  Sonys nye OLED-TV kan skilte med særdeles flott bildekvalitet, men det beste av alt er lyden …