: Fin fusjon, men ikke noe kupp

Sony Ericsson W902

W902 gjør det meste bra, men er litt vel dyr. Medfølgende minnekort og høretelefoner gir en anelse pluss på prisgunstigheten.

Sony Ericsson har skjerpet seg litt i det siste. De har riktignok alltid laget fine mobiler, men de siste årene har de ligget bak når det gjelder tjenesteutvikling og solgt telefonene sine for en vel høy pris. Prisproblemet er fortsatt til stede, men sakte, men sikkert begynner de å bygge inn GPS-enheter og nettjenester i telefonene sine. W902 er Sony Ericssons siste telefon som skal gjøre mye på en gang. Telefonen har en passende størrelse for de som synes at produsentens minste musikkmobil, W9890i, ble litt for liten – denne har gått opp noen millimeter på alle hold.

Bruk
Ingen nyheter på dette området. W902 er en typisk Sony Ericsson-mobil, og har man brukt en slik tidligere, er man raskt i gang. Knappene er ganske små og smale, men vi finner med kun ett unntak ingen problemer som vedvarer etter den første tilvenningsperioden. Unntaket er bruken av ristekontrollen ShakeMe – en gimmick som produsenten har puttet inn i noen av sine nyeste modeller det siste året. I teorien er tanken at man skal kunne holde inne en kontrollknapp og deretter riste telefonen på ulike måter for å bytte sang, endre volum etc. I praksis sitter kontrollknappen vanskelig til, og er vanskelig å holde inne med etthåndsgrep uten å treffe andre knapper. Lykkes man med kunststykket, må man fortsatt riste telefonen tretten ganger for å bytte tretten sanger fremover. Nei takk. Spesielt siden mobilen faktisk har dedikerte knapper for musikkavspilling på siden.
Musikkprogramvaren er som vanlig blant den beste som finnes i mobiltelefonverdenen. Radiomottaker finnes, men til forskjell fra W980i har den ikke innebygd FM-sender. Det mangler også den innebygde GPS-mottakeren som fantes i W760.

Lyd og bilde
Musikken høres bedre ut enn i den absolutte majoriteten musikkmobiler med et par fine referansehøretelefoner. Det er imidlertid ytterst lite som skiller mellom Nokia og Sony Ericsson på det området, og det er mest en forskjell i karakter. Det fine med W902 er at det følger med et par høretelefoner av en litt høyere klasse som fungerer helt greit for de som ikke har et favorittpar liggende i skuffen. Har man nettopp det, må de brukes sammen med den medfølgende adapteren ettersom telefonen ikke har vanlig 3,5 mm-stereoutgang. De gamle, vanlige TrackID- og SenseMe-verktøyene er lagt inn, og fungerer fortsatt over all forventning. Ekstrapoeng for gode musikkfunksjoner selv om vi savner FM-senderen.

Sist, men ikke minst har produsenten lagt inn et ordentlig kamera. Vi håpet derfor å endelig se den ulitimate fusjonen mellom musikk- og kameramobil. Fullt så bra er det ikke. C905 er så avgjort en bedre mobil for fotointeresserte, og 5-megapikselkameraet i W902 er faktisk bare sånn passe, og mangler linsebeskyttelse og ordentlig blits. Men er den bedre enn et middels kamera? Så absolutt!

 

Annonse

Konklusjon:
Begge telefonene i testen er meget gode med tanke på musikkavspilling. Lyden er ganske enkelt god. W902 er hakket enklere å håndtere i musikkmodus, og TrackID – som avslører navnet på sanger som spilles på kafeen eller butikken – skal fortsatt ha full respekt, det er få salgsargumenter man bruker så ofte som det. Nokia 5800 viser seg dessuten som en seriøs musikkmobil gjennom å faktisk bygge inn høretelefonutgang.

Telefonene skiller seg ganske markant fra hverandre. Ulike funksjoner, ulike størrelser, ulike kontrollmetoder. Som musikk/kamerahybrid gjør W902 en god jobb, men etter at Sony Ericsson har vist hva de kan på fotoområdet med sin C905, føles bildene fra W902 litt utilstrekkelige. Som iPhone-morder imponerer Nokia 5800 stort med lavere pris og en pekeskjerm som slår de fleste konkurrentene på fingrene. Det som holder den tilbake er den begrensede muligheten til å finne nye, morsomme applikasjoner å installere – et område som Apple dominerer totalt. En likhet har imidlertid telefonene – ingen er egentlig veldig prisgunstige. W902 koster en hel del, og er i bunn og grunn en ganske enkel telefon. Den tar riktignok bilder og spiller musikk, men hvilken mobil gjør ikke det i dag? Prisverdien ligger i den høye kvaliteten og de medfølgende høretelefonene. Nokia 5800 gjør det heller ikke så verst – og mye bedre enn mange billigere slektninger i Nokias serier gjør. Man må betale litt for formfaktoren og pekeskjermen. Heftig er den uansett – og prisen til tross er den fortsatt mye billigere enn en iPhone – og det med bedre ytelse på flere områder. Derfor fortjener Nokia 5800 utmerkelsen best i test.

Også i denne testen:

Friskt pust

Nokia 5800 XpressMusic

Selv om absolutt alle andre har lansert både en og sju telefoner med pekeskjerm, er dette Nokias første moderne forsøk.

Grom pekeskjerm Høretelefonutgang
Dårlige menyer for pekeskjerm Middelmådig kamera
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Nok en gang utsettes kinopremierer på store filmtitler.
Harrison Ford-filmen fra 1986 gjør comeback som TV-serie.
For første gang kan du strømme video i nært tapsfri UHD Blu-ray-kvalitet. Men langt fra alle får tilgang til tjenesten.
Ny, actionmettet, Marvel-trailer er nå sluppet.
Klipschorn er 70 år i år. Det feires med å forvandle vårt lydrom til et inferno.
Asus ROG Flow X13 kan fint puttes i vesken, og den kan også brukes som nettbrett. Men den har grafikkrefter i tungvektsklassen.
Tangents lille trådløse forsterker er perfekt til det vesle begynneranlegget på hobbyrommet eller barnerommet.
Det beste kameraet vi har testet, har kommet i en mer kompakt utgave til lavere pris.
Nye 2021 Mercedes S-klasse er fylt med innovative og kresne løsninger for både øyne og ører. Vi har tilbrakt noen dager bak rattet for å se og høre hva nykommeren har å by på!
Vil du ha hi-fi på pauserommet eller et par fine høyttalere til skrivebordet, kommer du langt for du langt for en rimelig penge her.
Med Celestee har Focal overgått det vi trodde var mulig fra lukkede hodetelefoner i denne prisklassen.
JBL Live Pro+ er komplett med aktiv støydemping, og selv om de låter middelmådig ut av boksen, redder de seg med en fabelaktig EQ i appen. Dermed kan de likevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 var den første mobilen med Qualcomms nye Snapdragon 888 prosessor. Det er mobilen du skal kjøpe hvis du vil ha mest for pengene.
Enten du får lov til å reise i påsken eller må nøye deg med en tur rundt i nærområdet, blir opplevelsen bedre med en bærbar reisehøyttaler i sekken.
Citroën har klart å elektrifisere C4 uten å gå i fella, og har skapt en helt annerledes opplevelse.
Electrocompaniet har oppdatert sitt phono-trinn, men endringene er subtile.