Mark Levinson No 532

Mark Levinson No 532

Man skal være ganske kravstor for å trenge mer effekt enn det Mark Levinson No. 532 kan levere. Effektforsterkeren som veier solide 55 kilo, leverer 400 W per kanal, kontinuerlig. Og mye mer enn det når det virkelig trengs.
forfatter

Ingenting er så moro som klokkeklar og samtidig steinhøy musikk. Dessverre helles ofte babyen ut med badevannet, for selv om forvrengningen er omvendt proporsjonal med antall desibel, er det ofte veldig høyt – og bare det. Finesser og små klangnyanser som setter musikken i et mer troverdig perspektiv – i dobbel forstand – drukner i en massiv lydmur som kan vekke de døde. Derfor er det mulig å høre forskjell på en 400 W forsterker til 20 000 kroner og en til mange ganger den prisen. Og nettopp derfor finnes det et marked for forsterkere av Mark Levinsons kaliber. I denne prisklassen, hvor en forsterkerkombinasjon fort koster 150 000 kroner eller mer, får man klemt de siste dråpene, eller skal vi si klangnyansene, ut av musikken man lytter til. Og det på en måte som gjør at mange mener det er verdt pengene. Mark Levinson – firmaet, ikke mannen – så dagens lys i 1972, og er dermed en av de eldste amerikanske produsentene av high-end-forsterkere. De har klart å beholde fokuset og utelukkende holdt seg til forsterkere, og senere CD-spillere, men aldri høyttalere. Forsterkerne og mannen med samme navn skaffet seg fort et navn i engere hi-fi-kretser, og etter bare noen få år var Mark Levinson plassert på stjernehimmelen og fikk panegyriske omtaler. Mange av de gamle forsterkerne er fremdeles ettertraktet for sin raffinerte og muskuløse klang og går for mer enn nypris på bruktmarkedet i dag. Mannen bak er for lengst ute av Mark Levinson, som nå drives av Harman-gruppen, som også eier Harman/Kardon og JBL – to andre amerikanske hi-fi-giganter.

400 W
Man skal være ganske kravstor for å trenge mer effekt enn Mark Levinson No. 532 kan levere. Effektforsterkeren, som veier solide 55 kilo, leverer 400 W per kanal. Kontinuerlig. Og mye mer enn det når det trengs. Forsterkeren er fullbalansert, det vil si at hele kretsløpet i begge kanaler har separat jord for lavest mulig støyterskel, og mest mulig musikk.

Den ser ut som den er bygget for å tåle en krig, og chassiset er laget for å isolere de steindyre komponentene fra utvendig interferens og elektrostøy. Innvendig er den delt i tre seksjoner. En inngangs- og kontrolldel i midten, og et forsterkertrinn i mono på hver side. To store og blytunge ringkjernetrafoer – en til hver kanal – leverer strøm til 24 utgangstransistorer – per kanal. Signalveien er kortet ned med cirka 35 prosent sammenlignet med forrige generasjon effektforsterkere fra M-L. Og alle komponentene er montert på Arlon-kretskort som er langt mindre følsomme for interferens og isolerer komponentene i kretsløpet bedre. Til 175 000 kroner er No. 532 M-Ls dyreste stereo-effekttrinn, No. 532h med halve effekten koster 70 000 kroner, og det finnes også mono, tre-  og femkanals effektforsterkere, foruten referansen, No. 53 på 1 x 500 W til 215 000 kroner.

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Få tilgang alle +artikler samt hele testarkivet.
Ingen bindingstid.
Allerede abonnent?

Også i denne testen:

Mark Levinson No 326s

Mark Levinson No 326s

326S er basert på Mark Levinsons dyreste forforsterker, den todelte No. 32, men her er alt integrert i ett kabinett.

Endeløst gjennomsiktig Fleksibel Støyfrie signaler Balansert lydbilde Kompakt og solid
Fjernkontrollen mangler direktevalg av lydkilde Kostbar phonomodul Tilgangen til phonomodulen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Marius


Siste artikler:

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.