XQ30 er i utgangspunktet nokså lik sin prisbelønte storebror, bare langt mer kompakt, og med ett basseelement mindre. Dette er faktisk de minste høyttalerne i testen, og med sin frontmonterte bassport kan de fint settes tett opp mot bakveggen. Integrerte spikes sørger for god kontakt med underlaget, og høyttalerterminalene tillater bi-wiring. Utførelsen er utvilsomt lekker, med frontplate i børstet aluminium og et buet kabinett i høyglans pianolakk.
Hjertet i denne høyttaleren er det spesielle koaksialelementet, eller Uni-Q som KEF kaller det, hvor diskantelementet sitter montert i senter av mellomtonen. KEF hevder dette gir et mer nøyaktig lydbilde fordi lyden oppstår fra ett og samme punkt, og bruker en slik patent på de fleste av sine høyttalere, inkludert den kostbare Reference-serien.
Lydkvalitet
Den nevnte Uni-Q mellomtonen gjorde underverker for XQ40, som er kjent for sin meget gode stemmegjengivelse. Og de små XQ30 er heller ingen sinker når det kommer til å gjengi vokaler. Spesielt lyse kvinnestemmer låter sprudlende og friskt. Vi savner derimot litt ekstra trøkk og brystklang fra de mannlige vokalistene. Dette var et område hvor XQ40 briljerte. XQ30 må nøye seg med et litt mindre mellomtone-element (5 mot 6,5), og man kan høre at dette gir vokaler og instrumenter et litt slankere preg.
Nedover i bassen blir det også litt tamt. XQ30 har kun ett enkelt 5 tommers basselement til å gjengi de dypere oktavene, og i tillegg ganske sparsomt kabinettvolum. Derfor kan man ikke forvente den samme «slam» effekten i bassen man får fra større gulvhøyttalere. Når det er sagt, er bassgjengivelsen både taktfast og godt definert. Å gjengi realistisk klang fra gitar eller kontrabass er ikke noe problem for KEF-høyttalerne. Krevende hip hop beats og synthbass står derimot ikke på favorittmenyen, og skrur man opp volumet for mye, sier det fort stopp.
XQ30 går ikke spesielt dypt i bassen, og lydstyrken er begrenset. Dette er altså ikke høyttalere man velger for å fylle store rom med lyd, eller om man ønsker å spille opp til hjemmefest. Til små leiligheter og hybler passer de derimot utmerket. For å få mest mulig lyd ut av høyttalerne, bør de settes tett opp mot bakveggen. Da får de litt etterlengtet drahjelp i bassen, og man oppnår en fin balanse.
Også i denne testen:
Bowers & Wilkins CM9
I tetsjiktet
I denne prisklassen kreves det mye for at en høyttaler skal hevde seg klart foran andre. Men B&Ws nye CM9 har det som skal til!
PSB Synchrony Two
En glemt juvel
Midt opp i alle fjonge og blankpolerte lydskulpturer er det lett å overse høyttalerne fra Paul Barton. Synchrony Two har et klart mer anonymt utseende enn de øvrige testdeltakerne, men bare vent til du hører lyden!
JBL LS60
Høy rockefaktor
Har du noensinne satt foten din nær en konsertscene, har du sannsynligvis allerede hørt JBL-høyttalere. Den amerikanske produsenten er en av verdens største leverandører til proffmarkedet, men de lager også knalltøffe høyttalere til hjemmebruk!
Dali Mentor 5
Sølvstrupen
Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor Dalis Mentor-serie har blitt populær. De danske høyttalerne har en lyd som er svært lett å like.
Les videre med LB+
Årets beste tilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr
LB+Total måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned (Mest å spare)
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser