Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Test av Blu-Ray anlegg m/høyttalere

Fete Blu-ray-opplevelser

De aller fleste har HD-skjerm, men mange utnytter ikke dens glimrende oppløsning. Her er anleggene som gir deg knivskarpe bilder og god lyd!

Skrevet av / 06.04.10 - 22:00
Test av Blu-Ray anlegg m/høyttalere
Marius Siste artikler:
Marius

Produkter i denne test

Forskjellen mellom bildekvaliteten fra vanlig DVD kontra Blu-ray er nesten like stor som vi opplevde da vi gikk fra VHS til DVD på slutten av 90-tallet. Dessverre er det mange som ennå ikke har opplevd bildekvaliteten fra Blu-ray, men velger å leve med vanlig DVD (eller, gud forby, nedlastete filmfiler!). De som har sett skikkelig HD-video i full oppløsning, skjønner oss når vi oppfordrer alle til å skaffe seg en Blu-ray-spiller! Du tenker kanskje: ”Men DVD-spilleren min har oppskalering til full HD.” I virkeligheten er dette imidlertid det samme som å forstørre et lite bilde. Greit nok, det blir større, men også mer uklart og grumsete. Mange flatskjermeiere lever dessuten med elendig tv-lyd. For av stadig tynnere skjermer kommer stadig dårligere lyd.

Den rimelige løsningen
Den totale løsningen på begge disse problemene er et alt-i-ett-anlegg med både høyttalere, forsterkning og Blu-ray-avspilling. Alt i en og samme pakke. I motsetning til hva mange tror, trenger ikke dette å være dyrt. Og det som er billig trenger heller ikke være dårlig. For fem år siden måtte forbrukerne betale minimum 8000–10 000 kroner for et alt-i-ett-anlegg med DVD-avspilling, dersom anlegget skulle oppfylle visse krav til kvalitet. Priskrigen pågår på sitt sterkeste, noe som har ført til at man nå kan få anlegg med akseptabel lyd- og bildekvalitet til godt under dette. I dag kan man faktisk få et film- og musikkanlegg med Blu-ray-avspilling, og dermed overlegen bildekvalitet, til helt ned i 5000 kroner. Da med en mindre enn imponerende lydkvalitet.
Vi er ikke fornøyd med dårlig lyd, derfor beveger vi oss litt over dette nivået og tar i denne testen for oss Blu-ray-anlegg fra 6000 til 8000 kroner (noen av dem er tilgjengelig på Internett til under 5000). Tre av dem er ekte surroundanlegg med fem høyttalere pluss subwoofer (5.1), mens to av dem bare har to høyttalere pluss subwoofer (2.1). Fra 2.1-systemene håper vi på enda litt bedre lydkvalitet på musikk i stereo. Som kompensasjon for manglende bakhøyttalere, forsøker disse anleggene dessuten å simulere et ekstra stort lydbilde ved hjelp av spesiell digital lydprosessering (DSP). Kanskje bakhøyttalere da ikke savnes i det hele tatt?

Ikke HDMI-inngang
Alle anleggene i testen har én HDMI-utgang, versjon 1.3. Det de mangler er HDMI-inngang. Det betyr at du ikke får koblet til spillkonsoll eller dekoderboks (PVR) til anlegget via HDMI. Det du må gjøre, er å koble den ekstra avspilleren til tv-ens HDMI-inngang og deretter koble en optisk digitalkabel til anlegget for å få surroundlyd. Du får da ikke utnyttet HD-lydsporet på tv-spill som har dette.

Angående oppgitt effekt
Når du leser at anlegg som her har 1000 watt totalt, skal du ikke tro på det. Hadde effekten vært oppgitt på skikkelig måte, ville de maksimalt levert 10–20 watt per kanal, altså er den totale effekten et sted mellom 50 og 100 watt. Men markedet er dessverre så effektorientert at produsentene finner de mest originale måter å oppgi effekten i sine systemer på. Den effekten vi har skrevet på hvert enkelt anlegg, er produsentens egne oppgitte tall, og skal dermed ikke tas bokstavelig.
 

Produkter i denne test

Samsung HT-BD7200

Gnistrende stereo

2.1-anlegget til Samsung varter opp med testens beste stereolyd. Det låter også bra på film.

Les hele testen

Philips HTS7200

Tåler en trøkk

Philips sitt 2.1-system gir utsøkte stereoopplevelser, samtidig som det kan gi følelsen av surround.

Åpen og fin lyd Rask subwoofer
Mangler litt dynamikk
Les hele testen

Samsung HT-BD1250

Kjempelyd til liten pris

Dette anlegget fra Samsung koster lite, har mange funksjoner og låter glimrende.

Åpen og fin lyd Rask subwoofer
Mangler litt dynamikk
Les hele testen

Panasonic SC-BT200

Allsidig og kraftig

Panasonic-anlegget leser både minnekort og USB, har innebygget iPod-dokk og har testens kraftigste lyd.

Spiller høyt Autooppsett Brukervennlighet
Treg sub Litt lite overtoner
Les hele testen

Sony BDV-E300

Kalibrerer seg selv

Sony-anlegget har automatisk høyttalerkalibrering, og er dermed meget enkelt i bruk.

Fyldig og behagelig lyd Brukervennlighet Autooppsett
Litt treg sub Tilbakeholdne overtoner
Les hele testen

Lyd & Bilde mener

Fyldig og behagelig lyd Brukervennlighet Autooppsett Litt treg sub Tilbakeholdne overtoner

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Scroll to Top