: Test av Blu-Ray anlegg m/høyttalere

Fete Blu-ray-opplevelser

De aller fleste har HD-skjerm, men mange utnytter ikke dens glimrende oppløsning. Her er anleggene som gir deg knivskarpe bilder og god lyd!

Forskjellen mellom bildekvaliteten fra vanlig DVD kontra Blu-ray er nesten like stor som vi opplevde da vi gikk fra VHS til DVD på slutten av 90-tallet. Dessverre er det mange som ennå ikke har opplevd bildekvaliteten fra Blu-ray, men velger å leve med vanlig DVD (eller, gud forby, nedlastete filmfiler!). De som har sett skikkelig HD-video i full oppløsning, skjønner oss når vi oppfordrer alle til å skaffe seg en Blu-ray-spiller! Du tenker kanskje: ”Men DVD-spilleren min har oppskalering til full HD.” I virkeligheten er dette imidlertid det samme som å forstørre et lite bilde. Greit nok, det blir større, men også mer uklart og grumsete. Mange flatskjermeiere lever dessuten med elendig tv-lyd. For av stadig tynnere skjermer kommer stadig dårligere lyd.

Den rimelige løsningen
Den totale løsningen på begge disse problemene er et alt-i-ett-anlegg med både høyttalere, forsterkning og Blu-ray-avspilling. Alt i en og samme pakke. I motsetning til hva mange tror, trenger ikke dette å være dyrt. Og det som er billig trenger heller ikke være dårlig. For fem år siden måtte forbrukerne betale minimum 8000–10 000 kroner for et alt-i-ett-anlegg med DVD-avspilling, dersom anlegget skulle oppfylle visse krav til kvalitet. Priskrigen pågår på sitt sterkeste, noe som har ført til at man nå kan få anlegg med akseptabel lyd- og bildekvalitet til godt under dette. I dag kan man faktisk få et film- og musikkanlegg med Blu-ray-avspilling, og dermed overlegen bildekvalitet, til helt ned i 5000 kroner. Da med en mindre enn imponerende lydkvalitet.
Vi er ikke fornøyd med dårlig lyd, derfor beveger vi oss litt over dette nivået og tar i denne testen for oss Blu-ray-anlegg fra 6000 til 8000 kroner (noen av dem er tilgjengelig på Internett til under 5000). Tre av dem er ekte surroundanlegg med fem høyttalere pluss subwoofer (5.1), mens to av dem bare har to høyttalere pluss subwoofer (2.1). Fra 2.1-systemene håper vi på enda litt bedre lydkvalitet på musikk i stereo. Som kompensasjon for manglende bakhøyttalere, forsøker disse anleggene dessuten å simulere et ekstra stort lydbilde ved hjelp av spesiell digital lydprosessering (DSP). Kanskje bakhøyttalere da ikke savnes i det hele tatt?

Ikke HDMI-inngang
Alle anleggene i testen har én HDMI-utgang, versjon 1.3. Det de mangler er HDMI-inngang. Det betyr at du ikke får koblet til spillkonsoll eller dekoderboks (PVR) til anlegget via HDMI. Det du må gjøre, er å koble den ekstra avspilleren til tv-ens HDMI-inngang og deretter koble en optisk digitalkabel til anlegget for å få surroundlyd. Du får da ikke utnyttet HD-lydsporet på tv-spill som har dette.

Angående oppgitt effekt
Når du leser at anlegg som her har 1000 watt totalt, skal du ikke tro på det. Hadde effekten vært oppgitt på skikkelig måte, ville de maksimalt levert 10–20 watt per kanal, altså er den totale effekten et sted mellom 50 og 100 watt. Men markedet er dessverre så effektorientert at produsentene finner de mest originale måter å oppgi effekten i sine systemer på. Den effekten vi har skrevet på hvert enkelt anlegg, er produsentens egne oppgitte tall, og skal dermed ikke tas bokstavelig.
 

Produkter i testen

Samsung HT-BD7200

Gnistrende stereo

2.1-anlegget til Samsung varter opp med testens beste stereolyd. Det låter også bra på film.

Philips HTS7200

Tåler en trøkk

Philips sitt 2.1-system gir utsøkte stereoopplevelser, samtidig som det kan gi følelsen av surround.

Åpen og fin lyd Rask subwoofer
Mangler litt dynamikk

Samsung HT-BD1250

Kjempelyd til liten pris

Dette anlegget fra Samsung koster lite, har mange funksjoner og låter glimrende.

Åpen og fin lyd Rask subwoofer
Mangler litt dynamikk

Panasonic SC-BT200

Allsidig og kraftig

Panasonic-anlegget leser både minnekort og USB, har innebygget iPod-dokk og har testens kraftigste lyd.

Spiller høyt Autooppsett Brukervennlighet
Treg sub Litt lite overtoner

Sony BDV-E300

Kalibrerer seg selv

Sony-anlegget har automatisk høyttalerkalibrering, og er dermed meget enkelt i bruk.

Fyldig og behagelig lyd Brukervennlighet Autooppsett
Litt treg sub Tilbakeholdne overtoner
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Annonse
Annonse

Les også

HBO puster nytt liv i en av tidenes mest populære TV-serier.
Ettar at HBO avsluttet sin flaggskipserie, Game of Thrones, har seertallene virkelig fått seg et skudd for baugen.
HBO har nå annonsert skuespillerne til andresesongen av Fremvandrerne (Beforeigners), og vi drar kjensel på en gammel kjenning fra Game of Thrones.
Netflix slipper nå traileren til den kommende seriemorder-serien Night Stalker.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Ledvance har meldt seg på i kampen om å levere smart lys til det smarte hjem. Det er enkelt – og ikke særlig dyrt.
Philips har forent sin fargesprakende OLED-TV med en potent lydplanke fra Bowers & Wilkins. Resultatet er en skikkelig drømme-TV!
Robotstøvsugerne er selvkjørende computere som kan fjerne støvet, vaske gulvet – og holde vakt.
Slanke høyttalere med voksen bass er ikke lett å finne, med mindre de heter PMC.
Er du sugen på ekte 8K-oppløsning uten å betale en formue? Da kan Samsung Q700T være rett medisin.