Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Test av 9 bordradioer

Trådløs musikk på alle måter

Radio fra hele verden eller musikk fra alle hjemmets datamaskiner – her er bordradio-apparatene som kobler seg opp via nettet.

I fjorårets test fokuserte vi mest på internettradio – da det føltes som det mest interessante. Men med nye standarder som gjør nettverksmusikk enkelt, vil vi også gjøre plass til disse bordradioene. Dette er ganske enkelt apparater som kan spille musikk enten den gjemmer seg hos radiostasjoner på andre siden av jorden, eller på harddiskene i hjemmets datamaskiner.

De aller fleste radiostasjoner legger i dag sendingene sine ut på nettet i sanntid. Man kan enten koble seg opp med datamaskinen og lytte, eller skaffe seg en internettradio. Disse kobler seg opp via det trådløse nettverket og ut på Internett. Et sentralt register holder rede på alle stasjoner og sender dem over til apparatet slik at man kan bla mellom dem via region eller musikksjanger. Mange stasjoner legger også ut podcaster – noe som kort fortalt er et arkiv over de mest populære programmene deres slik at man kan høre på dem i ettertid.

Medieserver
Foruten å spille radiostasjoner, kan de fleste apparatene også spille av musikk fra enheter i nettverket. Mange greier å spille direkte av fra datamaskiner som deler mapper i nettverket. De fleste kan også spille direkte fra medieservere som benytter uPnP (Universal Plug-and-Play) eller DLNA (Digital Living Networking Alliance). Serveren kan enten være programvare i datamaskinen, som Windows Media Player 11, eller et apparat som en nettverksharddisk med innebygd støtte for å dele ut medier i nettverket.

DAB og DAB+
Etter at det analoge tv-nettet ble stengt og man gikk over til digitale sendinger, er det bare et tidsspørsmål før det samme skjer med radio. Da snakker vi ikke om internettradio, men etersendinger i DAB-formatet som noen av apparatene i testen støtter. I Norge er DAB etablert, og det har blitt solgt hundretusentalls apparater siden 2004 da salget eksploderte i julehandelen. I Sverige sendes DAB først og fremst i storbyene, men det forsøket har vært nær nedleggelse. Nå satser imidlertid Sveriges Radio på DAB+, som gir mange fordeler sammenlignet med DAB. Gjennom å erstatte MP2-kodingen med AAC+ får man bedre kvalitet med høyere bitrate og kan klemme inn flere kanaler i et frekvensområde. Feilkorrigering gir bedre lyd og det går raskere å bytte kanal. Vi hørte på testsendingene i Stockholm og kan samtykke i at det høres meget bra ut. Det er imidlertid uklart når dette innføres for alvor, og i Norge finnes det foreløpig ingen planer om DAB+.

 

Annonse

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?

Produkter i testen

Tivoli Audio Networks

Luksuriøs kvalitet

Vil man ha et meget pent kabinett, robust funksjonalitet og overlegen lydkvalitet, er valget enkelt. Men det koster også deretter.

Herlig finish Utmerket lyd Stabil funksjon
Prisen

Terratec Noxon iRadio Cube

Form og lyd i kubikk

Små designede apparater til en rimelig pris låter sjelden bra, men Noxon er unntaket som bekrefter regelen.

Tydelig stor skjerm Bra form og format
Begrenset volumspekter

Audio Pro Radio One

Grøfteblomst i rosebedet

Den har faktisk ikke internettradio, men vi kan ikke unngå å forelske oss i dette i stedet: trådløs avspilling fra mobiler og datamaskiner.

Bluetooth Bra mottak Bra lydkvalitet
Ingen internettradio Ikke mediespiller Ingen fjernkontroll

Sangean RCR-7WF

Mageplask for Sangean

Produsenten som vant fjorårets test, deltar i år med en modell som er en skuffelse på alle måter.

Minnekort
Ustabil Middelmådig lyd Ingen fjernkontroll

Philips Streamium NP2900

Vellydende loff

Et pent apparat i et tiltalende format som dessuten låter bra, er ingen dårlig deal. Det er derimot prisen.

Stor skjerm Bra lyd Digital lydutgang
Ingen FM-radio Prisen

Logitech Squeezebox Radio

Futuristisk klokkeradio

Med utmerket lyd, enkel brukervennlighet og støtte for sosiale nettverk og fototjenester, er dette en klokkeradio som imponerer.

Bra lyd Lekre ekstrafunksjoner Bred formatstøtte
Ingen fjernkontroll Ingen FM-radio Krav om Squeezecenter

En bærbar overraskelse

Jensen Media:Link 1143

Med uventet bra kvalitet, DAB+ og batteridrift, er det lett å unnskylde at lyden ikke når samme høyder.

Batteridrift DAB+ Mange lydkilder
Middelmådig lyd Liten skjerm Dårlig fjernkontroll

Grundig Cosmopolit 7

Skarp design - og diskant

Leter man etter en moden radio både når det gjelder funksjon og form, når Cosmopolit langt, men ikke helt frem.

Lekker design Mange kilder inklusiv DAB, Bra skjerm
Skarp lyd

Scott RXi 400 WL

Kassettbåndenes arvtager

Det er lenge siden man lagde mikskassetter fra radio, men takket være Scott er nå den moderne digitale versjonen her.

Radioinnspilling
Unaturlig lyd Vanskelig håndtering
forfatter
Av

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.