Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

System Audio Mantra 60

Musikalsk fyrverkeri

Før testen var omme fikk testrommet vårt nok et vakkert besøk: En høy og slank høyttaler med basselementer så langt øyet kan se! System Audio Mantra 60 er en høyttaler som låter like spennende som den ser ut. Bak den slanke og høyreiste figuren skjuler det seg en kruttsterk lydgjengivelse som det er lett å bli hekta på. Stort mer kan vi ikke forlange av en høyttaler til 15 000 kroner!
Lyd & Bilde mener
Varm og fyldig klang Heftig og dynamisk bassgjengivelse Spiller høyt og rent
Ingenting
Spesifikasjoner
  • 3-veis gulvhøyttaler
  • 1" diskant
  • 4,5" mellomtone
  • 4 x 3,5" bass

System Audios siste kreasjon bærer navnet Mantra 60, og er på mange måter en fullbyrdelse av filosofien “smått er godt”! Sjefkonstruktør Ole Witthøft har nemlig klokketro på at flere små og raske basselementer gjør en bedre jobb enn ett stort og tregt et når det kommer til å gjengi musikk med dynamikken i behold. Derfor har Mantra 60 hele fire 4,5-tommers elementer som deler på bassoppgavene, mens mellomtone og diskant besørges av enda to elementer i en separat del av kabinettet. Denne ganske uvanlige elementbestykningen bidrar til å gi høyttalerne sine slanke og høyreiste proporsjoner, men har også lydmessige fordeler fordi det skaper en “linjekilde” med reduserte refleksjoner fra gulv og tak.

Lydkvalitet
Med så mange høyttalerelementer er det nesten lov å forvente en “vegg av lyd” fra disse høyttalerne, og det får man saktens også. Mantra 60 har ikke bare det største og bredeste lydbildet i testen, men er også svært presis når det kommer til å tegne opp konturene av musikere som står foran deg. Klangbalansen er rund og varm, med skikkelig “snert” i trommeslagene. Det blir også raskt klart at disse høyttalerne gjerne trives med å spille ordentlig høyt!

Vi forventet aller mest en heftig bassgjengivelse, men ble egentlig mest imponert over den florlette og behagelige diskantgjengivelsen. Mantra 60 behersker det å ha god klarhet uten å bli påtrengende, aggressiv eller overdrevet på noen måte. Slik sett kan de minne litt om de tyske Elac-høyttalerne, bare med en ekstra dose driv og engasjement. System Audio har virkelig lykkes med bassgjengivelsen på denne høyttaleren. Den er ikke overdrevent fyldig, og ved første lytt kan det nesten virke som høyttalerne har mindre bass enn mange av konkurrentene. Lengre tids lytting avslører imidlertid at høyttalerne har rikelig med tyngde når det virkelig gjelder, med svært god rytmisk presisjon og et klart skille mellom tonehøydene. SA har valgt nøyaktighet fremfor buldrebass, og det er etter vår mening en helt riktig prioritering i denne prisklassen.

Konklusjon
System Audio Mantra 60 er en høyttaler som låter like spennende som den ser ut. Bak den slanke og høyreiste figuren skjuler det seg en kruttsterk lydgjengivelse som det er lett å bli hekta på. Mantra 60 kan spille høyt og rent nok til å rocke på hjemmefesten eller i hjemmekinoen, men har også nok “stillhet” til å gjengi de sarteste musikkstykkene med detaljene i behold. Stort mer kan vi ikke forlange av en høyttaler til 15 000 kroner!

Også i denne testen:

Audiovector KI3 Signature

Best blant de minste

K-serien fra Audiovector har lenge vært blant våre favoritter når det kommer til kompakte og lettplasserte høyttalere, og nå er de ute i ny og forbedret versjon.

Musikalsk og plasseringsvennlig
Går ikke kjellerdypt

Bowers & Wilkins CM7

Gammel klassiker i ny drakt

At Bowers & Wilkins CM-serie er blant de mest populære høyttalerne i denne prisklassen er lett å forstå når man lytter til de kompakte, men kraftfulle CM7.

Fyldig og varm lyd Glassklar melllomtone
Litt upresis bass

Elac FS207

Balansekunstneren

Tyske høyttalere duger bare til høylytt jodling og hornmusikk, sies det. Høyttalerne fra Elac bryter så avgjort med denne oppfatningen. Mer silkemyk lyd skal du lete lenge etter!

Varm og velavstemt, fyldig lyd
Ingen rockehøyttaler

PSB Image T6

Kraft og kontroll

Når kanadiske PSB lanserer en ny høyttalerserie, er det all grunn til å være lutter øre. Og den nye Image-serien må vi nok regne med å høre mye fra fremover: Du får en stor høyttaler med høy presisjon og massevis av spilleglede. Til knappe 9000 kroner er T6 et udiskutabelt røverkjøp!

Kraftfull og musikalsk Dyp og presis bassgjengivelse
En smule grovkornet i diskanten
forfatter

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

1 Comment

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.