: Test av 10 flatskjermer – 40″ og 42″

Kampen om årets folke-tv

Konkurransen på tv-markedet er tøffere enn noensinne, og nå kan du gjøre et virkelig godt kjøp på ny flatskjerm. Med høstens nye modeller klare i butikkhyllene er det duket for årets største tv-test!

Nå som vinteren setter inn begynner flere av oss å prioritere hjemmekos og tid foran tv-skjermen. Og tilbudet på tv-underholdning er bredere enn noensinne: Enten du får inn tv via antenne, kabel/fiber eller parabol, kan du nå motta digitale tv-signaler av høy kvalitet, i noen tilfeller med ekte HD-oppløsning.

Overgangen til digital-tv betyr at vi som allerede har kjøpt oss flatskjerm endelig kan få bildekvaliteten vi har betalt for. De som nå skal bytte ut det gamle bilderørsapparatet sitt kan også glede seg til en markant forbedret tv-opplevelse. Men da gjelder det å velge rett tv!

Kjøp stor nok tv!
Det første flatskjermkjøpet kan bli en dyr erfaring for mange – ikke fordi de velger for dyrt apparat, men snarere fordi de velger ett med for liten skjerm. Økt oppløsning og ikke minst bedre kvalitet på tv-sendingene gjør at skjermen kan og bør være større enn den gamle den erstatter.

Produsenter av film, sport og tv-serier bryr seg ikke nødvendigvis bare om sylskarpe nærbilder når de filmer i HD. For dem er muligheten til å filme større scener og landskap mer avgjørende, og derfor blir menneskene på skjermen ofte mindre, ikke større. Dette ser vi eksempler på ved alle typer HD-sendinger, enten det er film, sport eller naturprogrammer. HD-sendinger handler altså ikke bare om skarphet, men også om størrelse, og vi kan slå fast med en gang at en billig 32-tommer ikke utgjør den store revolusjonen i bildekvalitet som mange forventer. For å få glede av HD-bildet fra sofakroken gjelder det altså å kjøpe en tv som er stor nok, og hva som er «stort nok» bør avgjøres ut fra betraktningsavstanden. Ved en gjennomsnittlig seeravstand på 2–3 meter og til variert tv-innhold (HD så vel som standard oppløsning) passer 40/42-tommerne midt i blinken. Ikke overraskende ser vi også at denne størrelsen vokser mest på salgsstatistikkene. 40/42-tommer er rett og slett den mest populære størrelsen for folk flest!

Testen
Denne gangen har vi konsentrert oss om de virkelig gode 40/42-tommerne i prisklassen fra 10 000 og 15 000 kroner. Tv-ene kan hovedsakelig deles inn i to grupper. Fra 10 000 kroner og oppover får du flatskjermer med flust av HDMI-kontakter, 100 Hz bildebehandling og generelt bra bilde. Betaler du noen tusenlapper ekstra får du ekstra funksjonalitet, men ikke nødvendigvis bedre bilde.

Annonse

Den store forskjellen akkurat nå går på hvorvidt tv-en har utvidede mediafunksjoner som Internett, onlinetjenester og streaming via nettverk. Disse funksjonene utgjør til sammen en ”mediapakke” som du må betale ekstra for. Dette ser vi eksempler på hos både Samsung (6- og 7-serie LED) og Philips (7404 vs. 8404) med flere: Selve tv-en (dvs. bildepanelet) kan ofte være helt identisk, mens det for det meste er utstyrsmessige forskjeller som skiller de to apparatene.

I denne testen har vi som vanlig lagt størst vekt på bildekvaliteten. Men tv-en skal også ha god lyd, være lett å bruke og ha de rette tilkoblingsmulighetene. Vi er ute etter den absolutt beste skjermen i prisklassen, men også den som gir mest for pengene. Hvilke apparater som er de beste akkurat nå finner du ut på de neste sidene.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Produkter i testen

Samsung UE40B6050

Svart som natta!

Samsungs LED-skjerm gjorde rent bord i vår test av 46-tommere – kan 40-tommeren i 6-serien gjøre det samme?

Meget gode farger Enormt svartnivå
Tynn lyd

Panasonic TX-P42V10

Fortsatt med på leken

Panasonic slår et slag for filmelskerne med testens eneste plasmaskjerm. Kan den nye TX-P42V10 hevde seg mot de LCD- og LED-baserte konkurrentene?

Naturlige farger "Glatte" bevegelser
Noe lysinnslipp

Philips 42PFL8404

Gjør alt til HD

Med en av de mest effektive bildebehandlingene gjør Philips den fineste vin av sølepytter. Selv vanlige tv-sendinger blir nesten HD med Pixel Precis HD!

Meget god bildebehandling Velutstyrt
Overdervne fabrikkinnstillinger

Sony KDL-40W5500

Budsjettkongen

Sony gir utsøkte tv-bilder rett ut av esken, og kan dessuten brukes direkte med bakkenettsendingene fra RiksTV.

Svært bra kontrast og svartnivå Naturlige farger
Slank lyd

LG 40SL8000

Designbomben

LG fortsetter å henvende seg til de design- og prisbevisste med sine flatskjermer, og de treffer godt! Den nye SL8000 er både velutstyrt og lekker til tusen.

Lekker design Flott og naturlig bilde
En del lysrefleksjon

Sharp LC-40LU700E

Formidabel kontrast

Sharp er sammen med Samsung den eneste skjermen i testen som bruker LED-teknologi, og LC-40LU700E er alene om å ha ekte LED-baklys!

Imponerende kontrast og svartnivå
Litt overdrvne fabrikkinnstillinger

Grundig Vision 7 42

Flink til det meste

Grundig fortsetter å finpusse på sine apparater i Vision-serien. Kan Vision 7 42 i siste utgave henge med resten av konkurrentene?

Velutstyrt Jevnt og godt bilde
Begrenset svartnivå

Finlux 42FLSE850SU

Fin, finere, Finlux?

Finske Finlux er på banen igjen med en LCD-skjerm som tar opp kampen med LED-skjermene om å være slank og lekker.

Tynn og lekker
Overdrevne fargeinnstillinger Begrenset svartnivå

Toshiba 42XV635DN

Den tenkende TV-en

Toshibas nye XV-serie er utstyrt med Metabrain-systemet. Den analyserer lysforholdene i rommet og i tv-signalene, og optimaliserer deretter bildegjengivelsen.

God brukervennlighet
Moderat kontrast

JVC LT-42DV1BU

Fargesprakende Design-TV

JVCs nye design-tv er tynn og lekker – hvit farge på baksiden og blank svart foran gir den et eksklusivt preg!

Skarpt og naturlig bilde Klar lyd
Støtter ikke MPEG 4
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Med lanseringen av Star kan Disney+ tilby 300 "nye" film- og serietitler - inkludert Die Hard og Big Sky.
HBO slipper nå traileren til sin nye norske dramaserie.
Se den første, heftige, traileren til den nye storfilmen.
Også nykommeren på strømmemarkedet, Paramount+, vil produsere lokalt, nordisk, innhold.
Dette er den moderne surroundforsterkeren for deg som ønsker virkelig god lyd i hjemmekinoen, men som er edruelig med pengebruken.
Med absolutt alle funksjoner man trenger, gir Marantz NR1711 store hjemmekinoopplevelser fra et slankt og lekkert format.
Philips ultrabrede skjerm plasserer deg midt i handlingen, enten det er spill, film eller regneark.
Den elektriske Volvo XC40 er en fabelaktig bil, spesielt i denne utgaven.
JBL Bar 5.0 er en enkel og snerten lydplanke, som ikke trenger subwoofer for å gi nok bass.
DJI Mavic Air 2 er et flyvende kamera som gir deg et helt nytt perspektiv.
Hjemmekontor, eller bare gjemmekontor? Denne skjermen duger til begge deler!
De første aktive trådløse fra engelske Q Acoustics er enkle å finne plass til i det smarte hjemmet. Lydmessig er de ikke helt i mål.
Samsung Galaxy S21 5G er mobilen du bør kjøpe hvis du vil ha mest igjen for pengene.
Med samme finesser som Apples ørepropper er de like låst til Samsungs egne mobiler.
Glem de billigere mesh-løsningene. Du blir ikke fornøyd før du tar steget opp til Orbi AX4200.
På jakt etter en elegant TV som tar liten plass? Da kan Samsungs minste ramme-TV være en smart løsning.