Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Test av 10 flatskjermer – 40″ og 42″

Kampen om årets folke-tv

Konkurransen på tv-markedet er tøffere enn noensinne, og nå kan du gjøre et virkelig godt kjøp på ny flatskjerm. Med høstens nye modeller klare i butikkhyllene er det duket for årets største tv-test!

Skrevet av / 30.10.09 - 23:00
Test av 10 flatskjermer – 40″ og 42″
Marius Siste artikler:
Marius

Produkter i denne test

Nå som vinteren setter inn begynner flere av oss å prioritere hjemmekos og tid foran tv-skjermen. Og tilbudet på tv-underholdning er bredere enn noensinne: Enten du får inn tv via antenne, kabel/fiber eller parabol, kan du nå motta digitale tv-signaler av høy kvalitet, i noen tilfeller med ekte HD-oppløsning.

Overgangen til digital-tv betyr at vi som allerede har kjøpt oss flatskjerm endelig kan få bildekvaliteten vi har betalt for. De som nå skal bytte ut det gamle bilderørsapparatet sitt kan også glede seg til en markant forbedret tv-opplevelse. Men da gjelder det å velge rett tv!

Kjøp stor nok tv!
Det første flatskjermkjøpet kan bli en dyr erfaring for mange – ikke fordi de velger for dyrt apparat, men snarere fordi de velger ett med for liten skjerm. Økt oppløsning og ikke minst bedre kvalitet på tv-sendingene gjør at skjermen kan og bør være større enn den gamle den erstatter.

Produsenter av film, sport og tv-serier bryr seg ikke nødvendigvis bare om sylskarpe nærbilder når de filmer i HD. For dem er muligheten til å filme større scener og landskap mer avgjørende, og derfor blir menneskene på skjermen ofte mindre, ikke større. Dette ser vi eksempler på ved alle typer HD-sendinger, enten det er film, sport eller naturprogrammer. HD-sendinger handler altså ikke bare om skarphet, men også om størrelse, og vi kan slå fast med en gang at en billig 32-tommer ikke utgjør den store revolusjonen i bildekvalitet som mange forventer. For å få glede av HD-bildet fra sofakroken gjelder det altså å kjøpe en tv som er stor nok, og hva som er “stort nok” bør avgjøres ut fra betraktningsavstanden. Ved en gjennomsnittlig seeravstand på 2–3 meter og til variert tv-innhold (HD så vel som standard oppløsning) passer 40/42-tommerne midt i blinken. Ikke overraskende ser vi også at denne størrelsen vokser mest på salgsstatistikkene. 40/42-tommer er rett og slett den mest populære størrelsen for folk flest!

Testen
Denne gangen har vi konsentrert oss om de virkelig gode 40/42-tommerne i prisklassen fra 10 000 og 15 000 kroner. Tv-ene kan hovedsakelig deles inn i to grupper. Fra 10 000 kroner og oppover får du flatskjermer med flust av HDMI-kontakter, 100 Hz bildebehandling og generelt bra bilde. Betaler du noen tusenlapper ekstra får du ekstra funksjonalitet, men ikke nødvendigvis bedre bilde.

Den store forskjellen akkurat nå går på hvorvidt tv-en har utvidede mediafunksjoner som Internett, onlinetjenester og streaming via nettverk. Disse funksjonene utgjør til sammen en ”mediapakke” som du må betale ekstra for. Dette ser vi eksempler på hos både Samsung (6- og 7-serie LED) og Philips (7404 vs. 8404) med flere: Selve tv-en (dvs. bildepanelet) kan ofte være helt identisk, mens det for det meste er utstyrsmessige forskjeller som skiller de to apparatene.

I denne testen har vi som vanlig lagt størst vekt på bildekvaliteten. Men tv-en skal også ha god lyd, være lett å bruke og ha de rette tilkoblingsmulighetene. Vi er ute etter den absolutt beste skjermen i prisklassen, men også den som gir mest for pengene. Hvilke apparater som er de beste akkurat nå finner du ut på de neste sidene.

Produkter i denne test

Samsung UE40B6050

Svart som natta!

Samsungs LED-skjerm gjorde rent bord i vår test av 46-tommere – kan 40-tommeren i 6-serien gjøre det samme?

Meget gode farger Enormt svartnivå
Tynn lyd
Les hele testen

Panasonic TX-P42V10

Fortsatt med på leken

Panasonic slår et slag for filmelskerne med testens eneste plasmaskjerm. Kan den nye TX-P42V10 hevde seg mot de LCD- og LED-baserte konkurrentene?

Naturlige farger "Glatte" bevegelser
Noe lysinnslipp
Les hele testen

Philips 42PFL8404

Gjør alt til HD

Med en av de mest effektive bildebehandlingene gjør Philips den fineste vin av sølepytter. Selv vanlige tv-sendinger blir nesten HD med Pixel Precis HD!

Meget god bildebehandling Velutstyrt
Overdervne fabrikkinnstillinger
Les hele testen

Sony KDL-40W5500

Budsjettkongen

Sony gir utsøkte tv-bilder rett ut av esken, og kan dessuten brukes direkte med bakkenettsendingene fra RiksTV.

Svært bra kontrast og svartnivå Naturlige farger
Slank lyd
Les hele testen

LG 40SL8000

Designbomben

LG fortsetter å henvende seg til de design- og prisbevisste med sine flatskjermer, og de treffer godt! Den nye SL8000 er både velutstyrt og lekker til tusen.

Lekker design Flott og naturlig bilde
En del lysrefleksjon
Les hele testen

Sharp LC-40LU700E

Formidabel kontrast

Sharp er sammen med Samsung den eneste skjermen i testen som bruker LED-teknologi, og LC-40LU700E er alene om å ha ekte LED-baklys!

Imponerende kontrast og svartnivå
Litt overdrvne fabrikkinnstillinger
Les hele testen

Grundig Vision 7 42

Flink til det meste

Grundig fortsetter å finpusse på sine apparater i Vision-serien. Kan Vision 7 42 i siste utgave henge med resten av konkurrentene?

Velutstyrt Jevnt og godt bilde
Begrenset svartnivå
Les hele testen

Finlux 42FLSE850SU

Fin, finere, Finlux?

Finske Finlux er på banen igjen med en LCD-skjerm som tar opp kampen med LED-skjermene om å være slank og lekker.

Tynn og lekker
Overdrevne fargeinnstillinger Begrenset svartnivå
Les hele testen

Toshiba 42XV635DN

Den tenkende TV-en

Toshibas nye XV-serie er utstyrt med Metabrain-systemet. Den analyserer lysforholdene i rommet og i tv-signalene, og optimaliserer deretter bildegjengivelsen.

God brukervennlighet
Moderat kontrast
Les hele testen

JVC LT-42DV1BU

Fargesprakende Design-TV

JVCs nye design-tv er tynn og lekker – hvit farge på baksiden og blank svart foran gir den et eksklusivt preg!

Skarpt og naturlig bilde Klar lyd
Støtter ikke MPEG 4
Les hele testen

Lyd & Bilde mener

Skarpt og naturlig bilde Klar lyd Støtter ikke MPEG 4

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Scroll to Top