Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Technics SB-G90M2

Sanselig klangopplevelse

Technics høyttalere? Javisst. Noe av dem er definitivt verdt å låne ørene til.

Skrevet av / 26.03.22 - 10:00
Technics SB-G90M2
Lasse Svendsen

De fleste tenker garantert på platespillere når Technics nevnes. Kanskje forsterkere, for de har tross alt laget mange svært gode forsterkere. Kassettspillerne skal også nevnes, selv om de fleste har glemt hva det egentlig er, og mange har aldri sett en.

Men høyttalere, er knapt noe man forbinder med Technics. De har slitt med å få fotfeste blant kritikerne – som oss, og det er så mange andre godt etablerte høyttalerprodusenter, som har mye større markedsandel enn Technics noen gang har hatt.

Det skyldes ikke at de lager dårlige høyttalere, skjønt jeg husker ennå noen av Technics-høyttalerne fra 80-tallet, som aldri nådde opp i konkurranse med Infinity, JBL, Boston Acoustics eller Bowers & Wilkins.

Selv om Technics-høyttalerne aldri har hatt den samme statusen som platespillerne deres, skal vi ikke glemme den legendariske SB-10000 fra 1977. En enorm treveis hornhøyttaler med en like enorm 46 cm (!) bass, i et eget kabinett med mellomtone – og diskanthornet stablet på toppen.

Vi skal heller ikke glemme de innovative SB-10, med Technics flate honeycomb-membraner, og bånddiskanten med en bladmembran i polyamid.

Den nye SB-G90M2, ligner egentlig ikke på noen av dem. Den har flere likhetstrekk med Tannoys høyttalere med Concentric-elementer, eller KEFs Uni-Q, og kjennere vet allerede at jeg snakker om et koaksialelement her.

For i likhet med forgjengeren SB-G90, har den oppgraderte M2-utgaven en 16 cm mellomtone med en 25 mm diskant plassert midt i, med svingspolene på den samme vertikale aksen.

Technics SB G90M2 par
Høyttalerne leveres kun i sort pianolakk.
Foto: Produsenten

Flere oppgraderinger

Den gulvstående høyttaleren har som bildene tydelig viser, to 16 cm basselementer, i tillegg til koaksialelementet øverst. Sistnevnte er en ny utgave av elementet i G90, hvor Technics har brukt FEM-simuleringer (Finite Elements Method) for finne ut hvor det er optimalt å dempe resonanser.

Diskantelementet i midten har fått en faseplugg som skal eliminere fasefeil og gi en jevnere og mer uniform diskantgjengivelse.
Koaksialelementet er skrudd fast i en indre baffel, hvor magneten bak hviler på en plate som skal kvele vibrasjoner. Balanced Driver Mounting Architecture, kalles det.

Technics SB G90M2 driver
Koaksialelementet er boltet fast på innsiden, og magneten hviler på den indre delen av kabinettet.
Foto: Produsenten

Innvendig har kabinettet også fått helt nye avstivinger, og i bunnen av kabinettet har Technics laget en foldet passasje for lave frekvenser, med dempemateriale som skal dempe stående bølger. Standing Wave Termination Structure, kaller Technics kanalen, som minner om en transmisjonslinje, men munner ut i et konvensjonell bassrefleksport på baksiden.

Technics SB G90M2 absorb
En lang kanal på innsiden skal dempe stående bølger og gi bedre bassdefinisjon.
Foto: Produsenten

På baksiden finner man også bi-wire terminaler, med kabler mellom istedet for metallskinner som er vanlig. Bravo.

NB: Plassering

Technics SB G90M2 bak
Bi-wire terminaler med skikkelige kabler mellom.
Foto: Produsenten

Tross bassrefleks på baksiden, er høyttalerne enkle å finne plass til. De veier en del, 35 kg, men to stykker klarer fint å smette dem på plass. Bare vær oppmerksom på at når man har fått på brakettene på under siden på plass, så kan de ikke sklis på parketten. Skruene på undersiden er nemlig ikke plan med brakettene. De stikker ut og lager raskt riper i parketten.

Trikset er å skru fast brakettene, og ta den løse papplaten fra emballasjen, og bruke den som en sklimatte man flytter høyttalerne rundt på, til man finner den optimale plasseringen. Først da kan man skru fast de koniske piggene og legge parkettbeskytterne under.

Stort lydbilde med fyldig klang

Da er man klar for en litt uvanlig lydopplevelse.

Vel å merke dersom man har en forsterker med litt futt i. Den gamle Sølvsuperen har ikke ork til å drive Technics-høyttaleren, som er bygget for mer moderne, blodtrimmet elektronikk. Det betyr ikke at man må pensjonere den gamle

Electrocompaniet-forsterkeren, skulle man sitte på noe sånt, men det merkes at høyttalerne krever mer av forsterkeren.

Den nye Marantz Model 40n, eller en Hegel H95, fungerer utmerket tross relativt moderat effekt. Så det handler mer om strømreserver enn ren papireffekt.

Jeg er ikke sikker på hva jeg forventet, for vi har ikke testet forgjengeren SB-M90. Vi har selvsagt testet mange andre gulvstående høyttalere i samme prisklasse, men det er ingen av dem som lyder eksakt som disse.

Det nærmeste man kommer, er Bowers & Wilkins 702 S2 Signature, en deilig raffinert høyttaler med varm klang og potent bass. Sammenlignet med Technics-høyttalerne, er diskanten litt avdempet, nesten tilbaketrukket helt i toppen. De sorte

Technics-høyttalerne går hørbart dypere i bassen, og gjør det med overbevisning. Trommer får seriøst med vekt og det er svært god dynamisk kontrast i bassen.

Technics SB G90M2 tweeter
Fasepluggen foran diskanten skal gi jevnere spredning.
Foto: Produsenten

Diskanten fra koaksialelementet lyder kanskje ikke like raffinert som i B&W-ene, men det er mer energi i toppen, uten at det blir masete eller spisst. Klangbalansen er helt klart varmere og fyldigere enn i for eksempel et par Audiovector R3 Signature, og SB-M90M2 har nesten like ekstrem dynamikk som de lettspillende JBL HDI 3800.

Høyttalerne går ikke like dypt i bassen som et par PMC Twenty5.24i, men de leverer et større og fyldigere lydbilde, som kler musikken godt. Det blir aldri skarpt og skjærende selv når man spiller høyt, og kontrabass, trommer og større instrumenter som et konsertklaver, får ordentlig med klangbunn.

Jeg savner litt av den detaljrikdommen et par Sonus faber Sonetto V, eller Dynaudio Confidence 20 eller Piega Premium 701, men ingen av dem har Technics-høyttalernes store lydbilde og dybde.

Som alltid handler det om hva man liker og noen foretrekker en kjølig analytisk presentasjon av musikken, mens andre foretrekker det motsatte. Eller noe midt imellom. Her får man noe midt imellom, men hvor klangbalansen heller mot det varme, fyldige og behagelige. Uten at det noen gang lyder ullent.

Konklusjon

Technics SB-G90M2 passer fint for alle som tenker seg en mellomstor gulvstående allroundhøyttaler, med trøkk og dynamikk. Ikke Klipsch-style, men en varmere klang med et behagelig lydbilde hvor musikken får fritt spillerom. Høyttalerne er slett ikke uten konkurranse fra mer etablerte høyttalerprodusenter, som har lengre erfaring med høyttalere i samme klasse, men det merkes godt at det ligger mye erfaring bak den nye utgaven av høyttalerne, som virkelig er verdt å lytte til. Selv for de som ikke tenker på Technics som en habil høyttalerprodusent.

Technics SB G90M2 diskant
Slik ser delene som utgjør koaksialelementet ut.
Foto: Produsenten

Karakter
Technics SB-G90M2
High End

Lyd & Bilde mener

Enormt lydbilde med svært fyldig klang og meget dynamisk bass. Massevis med spilleglede og engasjement. Ikke like gjennomsiktighet og skarpt fokusert som andre høyttalere i samme klasse. Går ikke kjellerdypt i bassen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Sommertilbud

LB+ Total

Få full tilgang i 7 uker for kun 7 kr.

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+ Total år

Tilgang til ALT innhold i et år

7,- / for 7 uker
49,- / for 30 dager
1,650,- / år
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Scroll to Top