TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Sony Xperia Z1 Compact

Endelig!

Sony har forstått noe som konkurrentene ikke har. En miniutgave av en flaggskipmodell skal bare være mindre, ikke dårligere.

forfatter
Publisert 23.01.14 - 10:43
L&B mener
En ekte mini-toppmodell som stort sett på alle punkter er like god som storebroren Xperia Z1. Spesielt den pene og knivskarpe skjermen og det makeløst gode kameraet fortjener rosende omtale. Og så skader det ikke at den er lynkjapp og både støv- og vannavvisende.
Den innebygde lagerplassen på 16 GB er trolig for lite for de fleste, så man må dra opp noen sedler og betale for et microSD-kort.
Spesifikasjoner
  • Operativsystem: Android 4.3 Jelly Bean
  • Skjerm: 4,3” TRILUMINOS 720 x 1280 IPS, 341 ppi
  • Prosessor: 2,2 GHz Snapdragon 800 quad-core
  • Minne: 2 GB ram / 16 GB lager + microSD (opp til 64 GB)
  • Kamera: 20,7 Mp (bak), 2 Mp (front)
  • Trådløst: 4G LTE, Bluetooth 4.0, 802.11 ac/a/b/g/n, NFC
  • Mål: 127 x 64,9 x 9,5 mm
  • Vekt: 137 g
  • Batteri: 2300 mAh, opp til 18 timers taletid

Sony Xperia Z1 Compact er som navnet antyder, en kompakt utgave av flaggskipmodellen Xperia Z1. Den japanske elektronikkgiganten er ikke den første mobilprodusent som har funnet på å lansere en krympet versjon av en populær toppmodell. Samsung var først ute med Samsung Galaxy S III mini og senere med Galaxy S 4 mini, og for noen måneder siden fulgte HTC etter med HTC One mini. Vi har testet flere av disse mini-modellene, og gang på gang har konklusjonen vært at mini-versjonen i beste fall har vært en middelmådig smartmobil til overpris, som kun har fått klistret på samme navn og fått samme design som den større, populære high-end mobilen.

Og derfor hadde vi vanskelig for ikke å applaudere allerede da Sony lanserte Xperia Z1 Compact og igjen da vi så telefonen første gang på CES-messen i Las Vegas. For Sony gjorde det klart fra starten av at deres mini-mobil på stort sett alle punkter ville være identisk med den toppmodellen som den henter sitt navn fra. For å skjære det ut i papp: Sony Xperia Z1 Compact er den samme mobilen som Xperia Z1, den er bare mindre.

Helt nøyaktig er forskjellene en skjermstørrelse på 4,3” mot 5”-skjermen på Xperia Z1, samt at batteriet på Z1 Compact er på 2300 mAh, mens den store modellen kommer med et 3000 mAh batteri. Men nå hadde det også vært vanskelig å lage en mindre telefon uten å gjøre skjermen mindre, og samme prinsipp gjør seg gjeldende for batteriet, som simpelthen ikke trenger å være like stort nettopp på grunn av den mindre skjermen.

Til forskjell fra Sony Xperia Z1, som kommer med 1080p Full HD-oppløsning, må Xperia Z1 Compact nøye seg med vanlige 720p HD.
Til forskjell fra Sony Xperia Z1, som kommer med 1080p Full HD-oppløsning, må Xperia Z1 Compact nøye seg med vanlige 720p HD.

Det er imidlertid en tredje forskjell på de to mobilene. Skjermen på Xperia Z1 kommer med en oppløsning på 1920 x 1080 piksler, altså Full HD, mens Z1 Compact må ”nøye seg” med en vanlig HD-oppløsning på 1280 x 720 piksler. Det betyr helt konkret at pikseltettheten er dårligere enn på Xperia Z1, men i praksis har vi vanskelig for å forestille oss at en høyere oppløsning ville ha gitt mening, skjermstørrelsen tatt i betraktning, og er derfor villige til å tilgi Sony denne eneste reelle nedgradering av Xperia Z1 Compact i forhold til ”storebror” Z1. Dessuten er det verdt å nevne at skjermen på Z1 Compact til gjengjeld er av typen IPS i motsetning til Z1 som kom med TFT-skjerm. Det betyr blant annet bedre betraktningsvinkel på Z1 Compact.

Da mobilen altså stort sett er identisk med Xperia Z1 kunne vi egentlig bare kopiere vår tidligere test av denne, men det ville likevel være litt for lett. Og dessuten er det en spesiell vinkling på Z1 Compact vi også skal ha plass til. Men her kommer likevel våre viktigste poeng fra testen av Xperia Z, og de går vi fortsatt gode for – også når det gjelder Z1 Compact.

Gjenbruk av roser
Kvalitetsfølelsen er fremragende med for- og bakside i herdet glass pluss en riktig solid metallramme. Z1 Compact er liksom navnebroren vanntett og støvavvisende, og selv om det knapt betyr at man skal ta mobilen med i badekaret i flere timer, tåler den altså godt å mistes i en vanndam eller i toalettet, uten at man trenger å få panikk av den grunn.

Skjermen er blant de flotteste vi har sett på en smartmobil. Sony benytter den såkalte Triluminos-teknologien, som firmaet tidligere har benyttet i noen av firmaets Bravia-TV-er, og uten å gå inn på de tekniske detaljene betyr det at skjermbildet blir usedvanlig klart og skarpt. Selv om pikseltettheten ikke er på langt nær så høy som på Xperia Z1, mener vi ikke at det er noen forskjell på de to skjermene som kan sees med det blotte øye.

Lydkvaliteten er imponerende god. Både når man benytter Z1 Compact som musikkavspiller, og når man benytter hodetelefoner. Sony har inkludert innstillingsmuligheter som for eksempel Støyreduksjon i mikrofon som reduserer bakgrunnsstøy under en samtale, samt Høyttalerstemmeforbedring, som gir en mer fyldig opplevelse av stemmelyden.

Walkman-appen gjør musikklytting til en fornøyelse. Ikke nok med at man har adgang til Sonys musikkbutikk Music Unlimited, det er også lett å finne andre musikkilder.

xperia-z1-compact-2
Xperia Z1 Compact kommer i fire forskjellige farger.

Kameraet er på vanvittige 20,7 Mp, og mobilen har som nevnt fått samme Exmor RS sensor, som sitter i Sonys kompaktkameraer. Også elektronikk og programvare til kameradelen er tatt fra kompaktene. Sammen med det lyssterke G-objektivet med blender f/2.0 gir det overraskende gode bilder.

Se bare i galleriet nedenfor hvor det både er eksempler på makro-bilder samt bilder tatt i halvmørke omgivelser.

DSC_0039 DSC_0037 DSC_0034 DSC_0031 DSC_0028
<
>

Sist, men ikke minst, er ytelsen helt på nivå med Xperia Z1. Geekbench 3, som vi benytter til å Benchmark-teste mobiltelefoner, gir et flott resultat på 931 (single-core) og 2836 (multi-core), mens Browsermark 2.0-testen gir en score på 2825. Z1 Compact er med andre ord lynkjapp, og testresultatene svarer i øvrig til vår egen opplevelse ved daglig bruk.

Xperia Z1 Compact vs. iPhone 5S
Sony gjør ingen hemmelighet av at man går direkte etter frustrerte iPhone-brukere med den nye telefonen. Mange nåværende iPhone-eiere er nemlig glade for den mindre 4”-skjermen på iPhone 5, 5C og 5S, så trenden i retning av større og større skjermer på stort sett samtlige Android toppmodeller er faktisk en hindring når det gjelder å få iPhone-folket til å skifte plattform og mobilprodusent, mener Sony. Derfor har vi også sett på hvordan Sonys mini-toppmodell klarer seg i direkte duell med Apples aktuelle flaggskipmodell, iPhone 5S.

Sony-Xperia-Z1-Compact-vs-iPhone-5S

Starter vi med skjermen er både fargetemperatur og oppløsing litt bedre på Xperia Z1, mens iPhone 5S løper av med seieren når det gjelder hvitnivå. Vi ender imidlertid opp med å mene at Sony til slutt er et hårstrå hvassere enn Apple. Ikke minst fordi bilder og spesielt video simpelthen ser bedre og lekrere ut på Sony-skjermen.

På lydsiden vinner Apple når vi bruker mobilen som musikkavspiller. Begge mobilene leverer et nyansert og presist lydbilde, men det er mer saft og kraft i iPhone. Også i de innebygde høyttalerne. Til gjengjeld har Sony som nevnt gjort en del ut av at telefonsamtaler faktisk bør lyde godt, og her kan Apple ikke helt følge opp.

Kameraet i Sony Xperia Z1 Compact har jo en langt, langt høyere oppløsning enn de 8 Mp som iPhone 5S kan diske opp med, men ut over dette er de to mobilene faktisk nærmest på samme nivå. Z1 Compact er nok bedre til å ta bilder i mørke omgivelser, men kamera-appen på iPhone er hurtigere og lettere å bruke.

Ser vi på rå ytelse scorer iPhone 5S henholdsvis 1406 (single-core) og 2549 (multi-core) i Geekbench 3, noe som gjør den litt kjappere enn Z1 Compact til visse ting, og litt langsommere til andre, mens nettleser-opplevelsen på iPhone 5S både i Benchmark-testen og i daglig bruker er litt kjappere enn på Z1 Compact (3484 i Browsermark 2 mot 2825 til Z1 Compact).

Alt i alt er det altså ikke akkurat snakk om at Xperia Z1 Compact feier iPhone 5S av banen, men skal man skifte til Android og ikke har spesielt god lyst til å fare rundt med en kjempestor mobil i lommen, så er Sony Xperia Z1 Compact sannsynligvis det beste alternativet på markedet akkurat nå.

Konklusjon
Sony Xperia Z1 Compact er første mini-versjon av en eksisterende toppmodell som lever opp til navnebroren ikke bare i navn, men også i bruk. Den er ubestridt den beste ”mini” på markedet, og hele den rosebuketten vi tidligere har gitt til Xperia Z1 nøler vi ikke med å gi nok en gang til Z1 Compact. Hastigheten er helt på topp, skjermen er knivskarp og har superflotte farger, og kameraet er i en liga hvor ikke mange konkurrenter kan være med. Lyden er lekker, om enn ikke så kraftfull som vi kunne ønske oss, men til gjengjeld har det blitt gjort mye for å gjøre lydkvaliteten på telefonsamtalene bedre, noe vi tar av oss hatten for.

Endelig en produsent som har forstått hvordan en mini-toppmodell skal lages. Vi har lov til å håpe at konkurrentene følger etter.

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategisjef og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om
18 Kommentarer
nyeste
eldste mest poulære
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Video: Nothing phone (1) avslørt ukesvis før lansering Hands-on video viser innovativt nytt brukergrensesnitt.
Ingen reservedeler: Kunder må vente i flere måneder Apple er på etterskudd med reparasjoner
Eksklusivt fra Huawei Nylig skrev vi om Huaweis kommende generasjon av nye smart-produkter. Og nå er ventetiden over for ett av dem – Watch GT3 Pro kan nå kjøpes.
Det kommer ingen Samsung Galaxy S22 FE Ikke flere utgaver av Samsungs folkemobil.
Slik ser den ut! [Oppdatert] For å unngå leaks har Nothing selv "lekket" bilde av selskapets kommende smarttelefon.
5G-mobil til under 3.000 kroner Motorola lanserer enda en budsjettmobil med 5G.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend