: Sonos Zoneplayer S5

Sonos Zoneplayer S5

Det er ingen tvil om at våre musikkvaner, og musikkanlegget som sådan har endret seg kraftig de siste årene. De fleste av oss stabler ikke lenger hyllene fulle av CD-plater, men velger i stedet å  oppbevare musikksamlingen vår på en MP3-spiller eller laptop. Det typiske musikkanlegget har gått fra å være et minianlegg med CD-spiller, FM-radio og to høyttalere, til et anlegg som er mer skreddersydd for de nye lydkildene.

Den siste kreasjonen fra amerikanske Sonos passer godt inn i denne kategorien. Du finner riktignok ingen iPod-docking på Zoneplayer S5, men de færreste vil nok savne dette når man likevel har hele iTunes-biblioteket tilgjengelig via fjernkontrollen over nettverket. Zoneplayer S5 er en nettverksbasert musikkspiller, og kommer godt rustet for å ta imot musikk fra både PC, internett og andre eksterne lydkilder. Den er dessuten den første Sonos-enheten med forsterker og høyttalere integrert i samme enhet. 

Hva er Sonos?
Sonos er kjent som en av de ledende produsentene av trådløse lydsystemer som "streamer" musikk til alle rom i huset. Det amerikanske systemet er blitt umåtelig populært og er kjent for å være stabilt og brukervennlig. Det simpelthen fungerer, mye takket være at Sonos bruker sitt et eget proprietære Wi-Fi nettverk som eksisterer side om side med det vanlige nettverket ditt. Prisen for en inngangsbillett til Sonos sin verden har imidlertid vært ganske høy – rundt 8.000 kroner har du vært nødt til å betale for en Sonos-startpakke, og i begge tilfeller har det vært påkrevd med separate høyttalere. Begge disse flokene har man vært ute etter å løse med S5.

Zoneplayer S5
Med innebygde høyttalere (2 stk diskanter, 2 stk 3” mellomtoner og en 3,5" subwoofer for å være nøyaktig) kan S5 fungere en frittstående musikkspiller uten behov for å koble til noe separat stereoanlegg. Den har også blitt enda enklere å betjene. Er du blant dem som sitter med en iPhone eller iPod Touch i lomma, kan du laste ned Sonos sin programvare fra App Store og bruke denne til å fjernstyre Sonos-anlegget ditt. Applikasjonen er gratis og sparer deg for de om lag 3.000 kronene du må betale for Sonos’ egne fjernkontroller.

For å ta i bruk en enkelt S5 må du koble den til routeren din direkte med Ethernet-kabel, da Sonos ikke støtter tradisjonell Wi-Fi. Alternativt kan du kjøpe en trådløs "Zonebridge" (Sonos BR100, kr 998) som ekstrautstyr og koble den til routeren, slik at S5-en kan benyttes trådløst. Dette er opplagt den beste løsningen om routeren befinner seg langt fra der du vil lytte til musikk. Så fort du har en S5 eller Bridge koblet til routeren er det imidlertid lett å legge til flere Sonos-enheter rundt om i huset.

Annonse

Denne løsningen kan virke tungvint om man sammenligner med f.eks Logitech sine Squeezebox løsninger som benytter det vanlige nettverket i huset ditt, men har helt klart fordeler når det gjelder stabilitet, særlig når man ønsker å spille forskjellig musikk i flere rom samtidig. Med Sonos har man i teorien kapasitet for 32 rom, men da vil nok hastigheten mellom routeren og harddisken være en flaskehals.

Lydkvalitet
Et anlegg som S5 har åpenbart mange bruksområder, men for oss var det spesielt interessant å utforske lydkvaliteten. Våre forventninger til Sonos-boksens lydmessige prestasjoner var i utgangspunktet ikke spesielt store, tatt i betraktning at den ikke er større enn en litt voksen reiseradio og ikke koster mer enn et lite minianlegg.
Likevel ble vi positivt overrasket – først og fremst av hvor kraftig lyd Sonos har lykkes å få ut av den kompakte enheten. S5 kan nemlig spille meget høyt og rent uten å miste fatningen, nok til at den uten problemer kan brukes til "hjemmefest" på gutterommet, eller overdøve deg selv når du synger i dusjen. Bare dette er nok til at S5 skiller seg markant fra mange av de andre løsningene på markedet.

S5 lager skikkelig liv og røre med en svært så fyldig bassgjengivelse, som kan bli i overkant fyldig på enkelte typer musikk. I mange rom kan det rett og slett bli for mye bass, og man kan med fordel velge å slå av "loudness" funksjonen som Sonos har aktivert i fabrikkinnstillingen. Da blir balansen bedre og bassen mindre fremtredende.
Oppover i frekvensrområdet spiller S5 rent og tydelig, men har ikke helt den samme klarheten i toppen som man kan få med separate Hi-Fi systemer. Vi hadde gjerne ønsket oss litt større briljans i diskanten, særlig under avspilling av akustisk og klassisk musikk En enkelt høyttaler som dette klarer selvfølgelig heller ikke å tegne opp det samme lydbildet som et større anlegg med frittstående høyttalere, men S5 gir likevel et greit inntrykk av størrelse og dybde.
Totalt sett synes vi at Sonos har fått til et bra kompromiss mellom pris og ytelse. Enda bedre lyd ville nok gjort enheten uforholdsmessig mye dyrere, og den er uansett ikke ment å være fullverdig erstatning for et frittstående hi-fi anlegg(her vil ZP120 enheten med innebygde høyttalere pluss et par kompakthøyttalere gjøre en bedre jobb). Til effektiv lydgjengivelse på kontor, kjøkken, soverom og bad vil S5 imidlertid passe midt i blinken.

Konklusjon
Med Zoneplayer S5 har multiromsystemet fra Sonos blitt enda bedre. Sonos har etter vår mening lykkes å lage en kompakt høyttalerenhet som fungerer bra i de fleste sammenhenger og plasseringer. Den er ingen erstatning for et fullverdig hi-fi anlegg med separate høyttalere, men fungerer utmerket som supplement i et multirom-sammenheng. Zoneplayer S5 passer perfekt for de som vil utvide sitt eksisterende Sonos-system med flere soner, men er også et fornuftig  sted å starte for den som foreløpig bare er på drømmestadiet!

 

Annonse
Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Med trådløse bakhøyttalere og aktiv subwoofer lover Sony-anlegget heftige lydopplevelser.
Nå kommer en spesiell Final Fantasy-utgave av Panasonics kompakte gaming-lydplanke SC-HTB01. Også kjent som SoundSlayer.
Vi loves masse fylde og bass med den kompakte lydplanken SC-HTB490, med trådløs subwoofer.
3D-lyd med Dolby Atmos og berøringspanel er blant nyhetene på Bluesounds nye lydplanke.
Klipschorn er 70 år i år. Det feires med å forvandle vårt lydrom til et inferno.
Asus ROG Flow X13 kan fint puttes i vesken, og den kan også brukes som nettbrett. Men den har grafikkrefter i tungvektsklassen.
Tangents lille trådløse forsterker er perfekt til det vesle begynneranlegget på hobbyrommet eller barnerommet.
Det beste kameraet vi har testet, har kommet i en mer kompakt utgave til lavere pris.
Nye 2021 Mercedes S-klasse er fylt med innovative og kresne løsninger for både øyne og ører. Vi har tilbrakt noen dager bak rattet for å se og høre hva nykommeren har å by på!
Vil du ha hi-fi på pauserommet eller et par fine høyttalere til skrivebordet, kommer du langt for du langt for en rimelig penge her.
Med Celestee har Focal overgått det vi trodde var mulig fra lukkede hodetelefoner i denne prisklassen.
JBL Live Pro+ er komplett med aktiv støydemping, og selv om de låter middelmådig ut av boksen, redder de seg med en fabelaktig EQ i appen. Dermed kan de likevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 var den første mobilen med Qualcomms nye Snapdragon 888 prosessor. Det er mobilen du skal kjøpe hvis du vil ha mest for pengene.
Enten du får lov til å reise i påsken eller må nøye deg med en tur rundt i nærområdet, blir opplevelsen bedre med en bærbar reisehøyttaler i sekken.
Citroën har klart å elektrifisere C4 uten å gå i fella, og har skapt en helt annerledes opplevelse.
Electrocompaniet har oppdatert sitt phono-trinn, men endringene er subtile.