TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: WiZ Portrait Desk Lamp

Bordlampe for influensere

WiZ Portrait er både bordlampe og ring light på en gang. Og prisen er ganske behagelig.

Skrevet av / 16.12.23 - 14:00
WiZ Portrait Desk Lamp
John Hvidlykke

WiZ Portrait er en forholdsvis pen og enkel bordlampe med rund fot og flat rund plate som ‘hode’. En kraftig lyskilde lyser nedover mot bordet, og en ringformet lyskilde med lavere lysstyrke gir lys til rommet.

Før man vipper lampehodet til loddrett. Da forvandles WiZ Portrait nemlig til et såkalt ring light. Et ring light brukes til video og portrettbilder, hvor man trenger et jevnt, mykt lys uten skygger, slik at motivet belyses jevnt fra alle sider.

WiZ Portrait kan forvandles til et ring light på et blunk. (Foto: WiZ)

Hvis du har planer om en karriere som streamer, videoblogger eller influenser, er et ring light uunnværlig. Om WiZ Portrait er svaret på dette behovet, kommer vi tilbake til.

Annonse

Smart til halv pris

WiZ er helt bokstavelig en fattigmanns Philips Hue. Begge to kommer nemlig fra samme smartlys-produsent, Signify, som inntil 2018 het Philips Lighting.

Les også Effektlys som får hagen til å ligne en million Med smarte hagespotter skifter hagen personlighet når det blir mørkt

Selv om de to merkene er nært beslektede, har smartlysene deres hvert sitt system. Man kan altså ikke styre WiZ-pærer fra Philips Hue-appen eller omvendt.

Den typen irritasjonsmomenter vil forhåpentlig være historie når Matter-standarden for alvor blir utbredt. Vi får da mulighet til å kommunisere med alle våre smarte enheter via den samme plattformen (Google Home, Alexa, Siri Shortcuts eller Apple Homekit), uansett hva som teknisk ligger under overflaten.

929003296801-8720169072695-WiZ-SmartDeskLamp-home-Office-Architectural-Daily-Mode-1-zones-PUP 929003296801-8720169072695-WiZ-SmartDeskLamp-Home-Office-Architectural-Daily-Mode-2-zones-PUP 929003296801-8720169072695-WiZ-SmartDeskLamp-Product-FacialMode-1zones-PUP 929003296801-8720169072695-WiZ-SmartDeskLamp-Product-FacialMode-2zones-PUP
<
>
WiZ Portrait består av to lyselementer som kan styres hver for seg, og lampehodet kan vippes. Det gir mange kombinasjonsmuligheter. (Foto: WiZ)

Matter gjør det enkelt – hvis du har koden

Vi er nære på å være der, men står fortsatt i startgropen. Da jeg satte opp WiZ Portrait, trengte jeg derfor ikke å åpne WiZ-appen. I stedet dukket Matter-logoen opp på mobilskjermen, og jeg ble bedt om å skanne lampens unike QR-kode.

Noe jeg gjorde – enkelt og raskt. Etter å ha sett forgjeves på emballasjen og under lampefoten. Men jeg fant til slutt QR-koden på den lille papirmanualen som også lå i esken. Her fant jeg også den unike tallkoden som er den eneste andre måten å inkludere lampen i appen. Det ville vært langt sikrere å plassere begge kodene på undersiden av selve lampen! Papir og emballasje er fort gjort å kaste – men lampefoten er en fast montert del som garantert ikke blir borte før selve lampen til slutt ender som elektronikkavfall.

Les også Det er jul, det er smart Kom i julestemning med Philips Hue. Vi har testet den smarteste juletrelenken til dags dato.

USB-lader må kjøpes separat

Før man kommer så langt, må lampen ha strøm. Det følger med en USB-A til USB-C-kabel med WiZ Portrait. Men ingen USB-lader. Produkter med USB-strømforsyning uten medfølgende lader er ikke uvanlig i dag. Selv veldig dyre mobiltelefoner leveres ofte uten lader. Det sparer selvfølgelig på naturressurser, men lampen må fortsatt ha strøm – ganske mye strøm også. Og få ladere i skuffen er i stand til å levere de 5V/2A som WiZ Portrait krever. Det er også mer enn de fleste USB-porter eller USB-hub-er kan levere. En USB-lader i den styrken koster for øvrig rundt 200 kroner i nettbutikkene. Altså en merutgift på nesten en femtedel av lampens pris. Det er ikke innebygd batteri, så laderen må være tilkoblet hele tiden.

Med strømforsyning og oppsett på plass kan lampen endelig tas i bruk. Og den er omtrent like enkel å bruke som den ser ut til. Matter-oppsettet innlemmer automatisk lampen i husstandens Google Home og tilføyer den til et rom i boligen hvor den kan styres med Google Home-appen.

929003296801-8720169072695-WiZ-SmartDeskLamp-FacialMode-Before-EBP 929003296801-8720169072695-WiZ-SmartDeskLamp-FacialMode-After-EBP
<
>
Kanskje ligger TV-berømmelsen og venter når du vipper lampehodet og bruker den som ring light? (Foto: WiZ)

To lamper i en

WiZ Portrait dekker hele det hvite fargespekteret (2700K–6500K), og lysstyrken kan justeres opptil maksimalt 500 lumen på den nedoverrettede lyskilden og 100 lumen på ringlyset. Man kan imidlertid ikke justere de to lyskildene hver for seg i Google Home.

Det kan man imidlertid i WiZ-appen, hvor det er mulig å bestemme lysstyrke og fargetemperatur for lampens to sider individuelt. Man kan til og med gi de to sidene hver sin lysanimasjon. Glimrende som partytriks – og elendig som leselys. Men det er heldigvis rikelig med muligheter for mer anvendelige innstillinger.

Rytmesans

I appen kan man også definere tidsplaner, så lyset skifter etter en tidstabell. Man kan la lyset følge en biologisk døgnrytme med klart lys til å våkne opp til om morgenen og dempet, gulaktig lys før sengetid. Og man kan også bruke lampene som bevegelsessensorer takket være snedig bruk av Wifi-signalet. Men det er bare via WiZ-appen – og bare for lamper av samme merke.

Lights, camera – action!

Men WiZ Portrait er skapt til annet og mer enn å tilbringe tilværelsen som leselampe. Kanskje ligger TV-berømmelsen og venter når du vipper lampehodet og bruker den som ring light?

929003296801-8720169072695-WiZ-SmartDeskLamp-DeskMode-1zone-1-PUP 929003296801-8720169072695-WiZ-SmartDeskLamp-DeskMode-2zones-1-PUP 929003296801-8720169072695-WiZ-SmartDeskLamp-FacialMode-2zone-PUP 929003296801-8720169072695-WiZ-SmartDeskLamp-FacialMode-1zone-PUP
<
>
Lampen passer til videobegynneren, som fortsatt nøyer seg med en liten bærbar datamaskin på maks 14’’. Her kan lampen plasseres bak ved laptop-en og lyse over den. (Foto: WiZ)

Eller kanskje ikke. Funksjonen er sånn sett grei, og lampen kaster et mykt og skyggefritt lys på hodet ditt (lysstyrken og fargetemperaturen kan innstilles igjen i WiZ-appen). Men den er bare ikke spesielt praktisk hvis du skal bruke den sammen med en dataskjerm, noe som er temmelig nødvendig for videostreaming.

Bare for nybegynneren

WiZ Portrait er nemlig for lav til å kunne stå bak en ekstern skjerm. Og plasseres den foran skjermen, dekker lampehodet for bildet samtidig med at det bakoverrettede lyset blender webkameraet.

Lampen er dessverre for lav til å kunne stå bak en ekstern skjerm. (Foto: WiZ)

Lampen passer derfor bare til videobegynneren, som fortsatt nøyer seg med en liten bærbar datamaskin og det innebygde web-kameraet. Her kan lampen plasseres bak ved laptop-en og lyse over den. Skjermen kan imidlertid høyst være 14” hvis den ikke skal skygge for lyset.

Til slutt må du stille deg selv det viktige spørsmålet: ”Bruker jeg briller?” Hvis du gjør det, vil de lysende ringene nemlig stå klart reflektert på brilleglassene. Det er ikke WiZ Portraits feil, men ring lights egner seg bare ikke til folk med briller.

Hvis man bruker briller vil de lysende ringene stå klart reflektert på brilleglassene. (Foto: L&B Home)

Konklusjon

WiZ Portrait er en fiks og ganske billig lampe med to lyskilder og to bruksområder i én enhet. Den er ikke et designmesterverk, men den fungerer utmerket som bordlampe, hvor muligheten for å stille inn de to lyskildene hver for seg gir kreative muligheter.

Som ring light til video er den bare akkurat brukbar til nybegynneren, men den er for liten til å kunne brukes til videoproduksjon med bare et minstemål av ambisjoner.
Prisen er lav nok til at det er nok at den er en god bordlampe. Men du må regne med å legge til en USB-C-lader på prisen.

Karakter
WiZ Portrait Desk Lamp
Premium

Home mener

Koster ikke mye. Virker solid og ser dyrere ut. To uavhengige lyskilder. Vil gjerne oppfylle to behov med ett produkt. Fargetemperaturen kan ikke justeres på selve lampen. Uegnet til videostrømming. Man må selv sørge for lader.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Når små hindringer blir for store

Lille speil på veggen der, hvem har det glatteste fjeset her

Effektivt sug i pen innpakning

Alarm med 1 km rekkevidde

Godt alternativ til kjøkkenet

Perfekt grillresultat hver gang

Her er den ultimate pizzaovnen

Det er en god idé å gjøre det 'dumme' klimaanlegget smart

Effektiv kjøling i sommer

Skryt eller ikke?

Endelig en elektrisk grill som ikke er kjedelig

Trådløs overvåkning av hjemmet

Scroll to Top