I beste Ninja-stil er den nye espressomaskinen Ninja Luxe Café Premier ikke bare en vanlig espressomaskin. Den er proppfull av funksjoner. I tillegg til alminnelig espresso, cold brew og automatisk melkeskummer (både kald og varm) er Luxe Café utstyrt med en ‘Quad’-kurv, som gjør det mulig å lage et firedobbelt skudd espresso. Noe jeg aldri noensinne har hørt om før. Den kan også lage en enkelt kopp gammeldags filterkaffe i samme filterkurv. Alt sammen i en maskin til under 7000 kroner. Eller mye under det hvis man finner et virkelig godt tilbud.
Espresso er vanskelig, og Ninjas tilgang til brukervennlighet minner mye om den man finner i maskiner fra Sage, hvor det ikke tukles med de klassiske espressodydene (trykket skapes av den finmalte kaffen og ikke ‘kunstig’ av maskinen), men i stedet gir maskinen løpende pedagogisk veiledning til innstilling av kvernen, brygging av kaffen og skumming av melken. Ninja kaller det ‘Barista Assist Technology’.
Du kan endre på kaffens størrelse og styrke, men ellers holder maskinen deg i hånden hele veien, og gjør så mye som mulig automatisk. Den forteller hvordan du skal kverne, når du skal tampe kaffen, og den stopper automatisk bryggingen når den korrekte (ifølge maskinen) mengde vann er kjørt gjennom. Melkedamperen er også automatisk.
Upresise anbefalinger
Maskinen bruker en innebygd vekt til å gi deg den samme dose kaffe hver gang, og vurderer etter hver espresso om kvernen skal innstilles finere eller grovere, avhengig av hvor raskt vannet kjørte gjennom kaffen. Den er ikke spesielt presis, og vil ofte lage svært store utsving av den ‘anbefalte’ innstillingen av kvernen. Det betyr at man kan spille uhørt mye kaffe på å jakte maskinens anbefalinger frem og tilbake. Er man helt ny, vil anbefalingene trolig gjøre mer skade enn nytte. Det betaler seg best å prøve med små justeringer selv, inntil espressoen flyter som ønsket.
Når espressoen din er på plass, kan du bruke den automatiske melkeskummeren. Den ligner en klassisk kanne i rustfritt stål som en barista ville bruke, men i bunnen er det en fastmontert visp, som sammen med damparmen skal gi den korrekte temperaturen og teksturen. Et system jeg ikke har sett før.
Luxe Café har justerbar temperatur (på både melk og kaffe), som imidlertid ikke kan nås uten assistanse fra bruksanvisningen, så ta vare på den.

Kaffekvalitet
Fra et klassisk espresso-perspektiv leverer Ninja varene. Kvernen er av god kvalitet (spesielt imponerende i denne prisklassen!), og espressoen er både fyldig og karakterfull. Man kan med fordel bruke sin egen kjøkkenvekt og stoppe espressostrømmen manuelt fremfor å lene seg mot den automatiske stoppfunksjonen. Kvernen har bare 25 justeringer, noe som er i underkant til espresso, men det går an, og den ønskede innstillingen er bare sjelden mellom to tall.
Hvis man lager det uhørt store firedobbelte espressoskuddet ‘Quad’, blir man oppmerksom på at det stort sett er umulig å få to kopper plassert under maskinen. Bare mine to små italienske kopper kan være under kaffestrømmen samtidig.
Maskinen er testet med min favoritt-bønne til klassisk espresso, Black Death fra Riccos. Som andre ‘ekte’ semiautomatiske maskiner er den i stand til å få all den gode smaken ut av bønnene i en passende tyktflytende, sirupsaktig espresso, som er både mer intens og interessant enn espressoen fra en helautomatisk maskin. En dobbel espresso tar ca. 30 sekunder å brygge.
Filterkaffe og cold brew
Når man velger filterkaffe, sjekker maskinen om man bruker det korrekte filteret, og den foreslår samtidig en passende kverninnstilling, som imidlertid var lovlig grovmalt etter min mening. Heretter drypper den langsomt vann gjennom og lager en overbevisende filterkaffe, som imidlertid ikke kan konkurrere med en skikkelig filterkaffemaskin.
Og det tar 3 minutter og 24 sekunder å lage en kopp filterkaffe.
Luxe Café kan også lage cold brew (både som espresso og filter!), som fungerer akseptabelt, men smaken er ikke så god som når man brygger et skudd espresso på vanlig måte og fyller is i etterpå. Den kaldere temperaturen gjør kaffen sur, og cold brew-programmet (som espresso) tar 1 minutt og 49 sekunder, som er litt lengre tid enn et normalt skudd.

Melkekvalitet
Den annerledes melkeskummeren leverer bedre skum enn de fleste helautomatiske maskiner, men kan ikke true Sage, spesielt ikke når det gjelder latte-teksturen, som er klart den vanskeligste å treffe riktig. Luxe Café leverer mykt og voluminøst melkeskum til en cappuccino, men den ‘minste’ innstillingen gir utelukkende varm melk uten noen tydelig tekstur. Hvorfor maskinen både pisker og damper samtidig, er uvisst, men man kan også forsøke å dampe melken manuelt, noe som kan gi bedre resultater, hvis man vet hva man lager.
Til gjengjeld er det kalde skummet helt eminent! Bedre, tykkere og mer luksuriøst enn fra det ellers velfungerende systemet i Delonghi Eletta Explore og Primadonna. Det sier ikke så lite. Spesielt med plantemelk var resultatet ytterst delikat. Kaldt skum tar bare 51 sekunder. Varm cappuccino-melk tar 1 minutt og 58 sekunder.
Konklusjon
Ninja Luxe Café Premier kan ikke helt slå de beste Sage-maskinene i brukervennlighet, design eller ytelse, men du kan på langt nær få en Sage med så mange funksjoner som Luxe Café i samme prisklasse. Hvis du skal ha den brukervennlige skjermen, den presise kaffedoseringen og geniale automatiske melkeskummer som Sage tir, er vi oppe i en Sage Touch Impress, som koster mer enn dobbelt så mye. Hvis man tar Ninjas anbefalinger til kvernen med en stor klype salt, er det mulig å oppnå fantastiske resultater med Luxe Café.

Les videre med LB+
Full tilgang 1 uke uten bindingstid!
Tilgang til ALT innhold i 1 UKE!
LB+ Total tilbud - Første mnd KUN 79,-
Tilgang til ALT LB+ innhold
LB+ total 12 måneder
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7800 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Magsinet digitalt – ny utgave hver måned
- Deaktiver annonser
- L&B+ Video – bli med L&B redaksjonen behind the scenes, på de store tech-messene og mye mer!