Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: EcoFlow River 2 Pro

Ditt eget kraftverk

Hvis du vil ha ferie under primitive forhold, men uten å gi avkall på elektroniske bekvemmeligheter, er en 230 volts powerbank løsningen.

Skrevet av / 26.05.23 - 11:50
EcoFlow River 2 Pro
John Hvidlykke

Ferietiden er tiden for å komme seg ut og oppleve naturen. Kanskje i form av en teltferie til en av de skandinaviske naboene. Eller en europatur i bobil for de litt mer makelige. Men det skal på den andre siden ikke bli for primitivt. For mobilen og PC-en skal naturligvis med. Og helst også mikroovnen, varmeteppet og kaffemaskinen.

Du har bruk for et kraftverk!

EcoFlow River 2 Pro er en powerbank i mammutklassen. Den kan ikke bare lade mobilen, men også levere god gammeldags nettspenning. På batterier!

Forsyner alle enhetene dine

Kinesiske EcoFlow fremstiller en lang rekke mer eller mindre transportable enheter til batteriforsyning. Og River 2 Pro er den kraftigste modellen i deres økonomiserie med en batterikapasitet på 786 watt-timer.

EcoFlow River 2 Pro kan levere 800 watt til deling mellom de tre stikkontaktene. (Foto: EcoFlow)

Mest bemerkelsesverdig er de tre 230 volt stikkontaktene i fronten. Tre USB-A-porter kan lade hodetelefoner og de fleste mobiler. Og en USB-C-port klarer bærbare PC-er og mobiler med hurtiglading. Porten kan levere fra 5–20 volt. Har du enheter som er beregnet til bilen, er det en 12 volt sigarettennerkontakt. Og settet rundes av med to DC-kontakter. Merk imidlertid at utgangsspenningen i disse ikke kan varieres, noe som begrenser anvendeligheten noe.

Ikke til espressomaskinen

EcoFlow River 2 Pro kan stabilt levere 800 watt til deling mellom de tre stikkontaktene. Den har dessuten en ‘X-Boost modus’, som leverer opptil 1600 watt over kortere tid (cirka et minutt) av gangen.

EcoFlow sier selv at River 2 Pro kan trekke 80 prosent av husholdningsapparatene. Det er nok korrekt for husstanden som helhet, men en del av kjøkkenmaskinene faller utenfor.

Det gjelder for eksempel kaffemaskiner. Min Siemens espressomaskin utløste øyeblikkelig advarsel om overload. Det er nok uinteressant for de fleste, ettersom en 10 kilo tung kaffemaskin ikke er typisk telturutstyr. Men en klassisk Moccamaster filterbrygger bruker fortsatt 1520 watt, noe boksen bare kan levere over kortere tid.

I mangel på kaffe brukte jeg vannkokeren til å koke vann til en kopp te. Med en effekt på 1500 watt krevde det seks til åtte korte oppvarmninger med etterfølgende hvilepauser for EcoFlow-boksen, før vannet kokte. Og det brukte i alt 16 prosent av batterikapasiteten. Mange andre vannkokere bruker enda to kilowatt eller mer, og ville dermed vært helt umulige å bruke. Så hold øye med effekten når du kjøper vannkoker til feriebruk. Og hvis du vil ha toast til kaffen, bør brødristeren være av den flate typen som typisk ‘bare’ bruker 700 watt.

Styres via app

Batteriboksen kan overvåkes via mobil-app som fungerer på både Bluetooth og Wifi. Her kan du se hvor mye effekt som er igjen på batteriet, og hvor mye det trekkes fra hver gruppe av utganger.

Det er også mulig å justere hvor raskt det lades fra henholdsvis strømnettet og bilens batteri. Da EcoFlow River 2 Pro trekker opptil 940 watt fra stikkontakten eller åtte ampere fra bilbatteriet, kan det være nødvendig å sette på en begrensning for å unngå overbelastning.

Kan lade fra flere kilder

Selv om 768 watt-timer føles som en uendelighet, oppstår behovet for å lade boksen under alle omstendigheter innen en dag eller to. Har man adgang til en stikkontakt på en rasteplass eller lignende, kan den lades på 70 minutter. Med en medfølgende kabel kan man lade via bilens sigarettennerkontakt.

Man kan også lade via USB-C-porten i fronten. For eksempel med en kabel fra PC eller mobillader. Det er artig, men ikke umiddelbart nyttig, da det også må være en stikkontakt i nærheten, og strømkabelen, som er en standard IEC-kabel, tar ikke så mye ekstra plass i bagasjen. Man kan faktisk også lade boksen via en USB powerbank. Men de 10 000 mAh i en kraftig powerbank (tilsvarende 50 watt-timer) fyller kun få prosent i ladebeholdningen på den 768 watt-timer kraftige boksen.

Mer interessant blir det når EcoFlow-boksen kombineres med et solcellepanel. Selskapet tilbyr selv flere bærbare solpaneler. Og i manualen til boksen forklares det også hvordan man selv kan koble den til egne solpaneler. EcoFlow River 2 Pro er ikke kresen på forsyningsspenningen, og kan lades med alt fra 11–50 volt.

Kan brukes over alt – hvor du vil ha den med

EcoFlow har i sitt reklamemateriale masser av ideer til hvordan man kan bruke produktene for å ha strøm til laptoppen, på fjelltoppen eller på kamelryggen. Hvor fristende det enn låter, ville jeg ikke hatt lyst til å legge åtte kilo med batteriforsyning i bagasjen på turer hvor jeg selv må bære den til reisemålet.

Foregår turen derimot med bil, forholder det seg ganske annerledes. Her kan EcoFlow River 2 PRO gi moderne bekvemmeligheter på campingplassen hvor som helst. Og batteriet kan lades igjen mens man kjører videre neste dag.

En målgruppe som ikke nevnes, men som er både nærliggende og realistisk, er omreisende musikere. EcoFlow River 2 Pro er kraftig nok til å forsyne både keyboards og et transportabelt PA-anlegg. Noe som betyr at enhver gate eller plass er din scene. Jeg kjenner personlig en musiker som har valgt boksen i sitt live-setup.

Off the grid

Har du en drøm om å leve fri som fuglen ‘off the grid’, langt fra strømnettet (eller ha ekstra luksus på festivalleiren), er EcoFlow-produktene fristende. Hvis man kombinerer batteriboksen med et solcellepanel, er man klar til å begynne i det små som selvstendig strømprodusent. EcoFlow lager bærbare solpaneler i flere størrelser og effektklasser. Batterikapasiteten kan økes med ekstra batterier, og flere solpaneler kan kombineres.

Hvis man kombinerer batteriboksen med et solcellepanel, er man klar til å begynne i det små som selvstendig strømprodusent. (Foto: EcoFlow)

Vi hadde mulighet til å prøve EcoFlow River 2 Pro sammen med et 160 watts solpanel, som koster halvparten så mye som selve batteriboksen. Panelet kan klappes sammen og leveres i en bæreveske, som på bilder ligner en slank dokumentmappe. Slank er den – men også stor. Sammenklappet fyller panelet 50 x 70 cm, og foldet ut blir det halvannen meter i bredden.

Med et enkelt 160 watts panel tar det 12–24 timer å lade opp batteriet. Det betyr at et enkelt batteri og et solpanel sannsynligvis holder til å ha lys på hytta eller leiren om kvelden, lade mobil og PC samt høre på radio. Hvis du planlegger å leve med de samme bekvemmelighetene som du har hjemme, med kjøleskap og mikroovn, må alt – inkludert prisen – ganges med tre eller fire. Men da er du også virkelig selvforsynt.

Nødforsyning til viktig utstyr

EcoFlow River 2 PRO er ikke kun til teltlivet. Den kan også brukes som nødstrømsforsyning til viktige enheter i hjemmet. Det kan for eksempel være en stasjonær datamaskin som vil miste viktige data hvis strømmen går. Eller et akvarium med sjeldne og kostbare tropefisk, som må ha varme og oksygen. Enheten kobles som mellomledd mellom stikkontakten og det eller de apparatene som må sikres mot strømbrudd. Så lenge strømmen fungerer normalt, trekkes spenningen fra strømnettet. Men ved strømbrudd, slår EcoFlow seg automatisk på. Skiftet tar bare 30 millisekunder.

Nei, du kan ikke lagre den rimelige strømmen!

På toppen av strømprisenes himmelflukt i 2022 er det en fristende tanke å bruke EcoFlow River 2 PRO som elektrisk sparegris ved å lade enheten om natten når elprisen er lavest, og på den måten ha billig energi i de dyre periodene rundt morgenkaffen og sist på ettermiddagen.

Glem det! Besparelsen er rett og slett for liten: Strømprisen varierer sjelden med mer enn en krone per kilowatt-time over et døgn. Med en kapasitet på 768 watt-timer kan man i beste fall spare knapt en krone i døgnet. Og det vil ta mer enn 16 år – med ca. 6000 daglige opp- og utladinger – bare å tjene inn anskaffelsesprisen. Noe som sannsynligvis er lenger enn det innebygde batteriet varer.

Til campingferien i bil eller bobil er den perfekt. (Foto: EcoFlow)

Konklusjon

EcoFlow River 2 Pro er løftet om frihet uten å gi avkall på moderne bekvemmelighet. Et ‘kraftverk’ som du kan bære med en hånd. Til campingturen i bil eller bobil, den isolerte fjellhytta eller til å få full styrke på festivalanlegget til den lyse morgen, er den perfekt. Og prisen er ikke skremmende. Med et – eller helst flere – solpaneler blir friheten fra strømnettet total. Men hvert panel koster omtrent det samme som selve enheten. Espressomaskinen og vannkokeren kan du imidlertid godt la bli igjen hjemme – for de bruker for mye strøm til at det kan leveres fra batterier.

Karakter
EcoFlow River 2 Pro
Premium

Home mener

Ditt eget 'kraftverk’. Kan lades fra stikkontakt, bil, sol – og USB. Kan også fungere som nødstrømsforsyning hjemme. Mange vanlige husholdningsmaskiner er for strømslukende til at den kan trekke dem. 768 Wh blir raskt oppbrukt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Romslig vaskemaskin med mange funksjoner

Massasje når og hvor du vil

Behersker du trykket?

Hjertet på rett sted

Hjemmets vinkjeller skjemmer bort druene

Finn sakene dine

Strømstasjonen du ikke visste du trenger

Nye Nespresso er en dyr fornøyelse

Ding dong! Er det noen hjemme?

Sett fyr på vinterlyset

Pent fra Panasonic

Lag mat som på restaurant

Lyd & Bilde
Scroll to Top