TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Circle with Disney foreldrefilter

Beskytt barnas internettbruk

Circle er perfekt for foreldre som vil beskytte barna mot usømmelig internettinnhold, eller vil begrense tiden nettet er tilgjengelig.

forfatter
Publisert 04.10.16 - 15:56
L&B mener
Circle gir enkel kontroll på og oversikt over nettbruken. Den er meget brukervennlig, og en billig investering for å gi barna en tryggere internetthverdag. Reduserer ikke nedlastingshastigheten på hjemmenettet.
Ikke alle rutere støttes, og Circle fungerer bare med 2,4 GHz-båndet (men enheter tilkoblet 5 GHz beskyttes). Opplastingshastigheten på tilkoblede enheter begrenses til ca. 100 Mb/s da den trolig ledes gjennom 2,4 GHz-båndet. For å kontrollere internettbruken over mobilnettet kreves abonnement til 10 dollar/mnd.
Spesifikasjoner
 • Tilkobling: 2,4GHz Wi-Fi (802.11 b/g/n) / Ethernet
 • SSL-kryptering: ja
 • Strømforsyning: 100-240 V
 • Innebygd batteri: Lader via USB
 • Mobilt operativsystem: iOS 8 eller nyere, Android Jelly Bean eller nyere

Hva hvis du kunne beskytte barna mot seksuelt og voldelig innhold på internett? Hindre dem fra å komme innom internettsider med potensielt skadelig innhold? Og hva hvis du kunne gjøre internett tilgjengelig på bestemte tider av døgnet?

Og hva hvis du har barn av ulik alder, hvor den ene er moden nok til å bruke sosiale medier, men du ønsker å holde minstemann unna?

Alt dette er mulig, og det er langt enklere enn du tror.

Circle beskytter nettet ditt
Det du trenger, er en liten terningformet dings ved navn Circle. Denne plasseres ved internettruteren og kobles til Wi-Fi-nettverket. Så laster du ned en app til din smartmobil, og du er i gang.

Undertegnede har brukt den en tid, og jeg må si den fungerer utmerket. Den finner alle enheter som er koblet til nettverket. Du kan navngi hver enhet som det passer deg, for eksempel dukket min PlayStation 3 opp som ”Sony Device”, og da er det passende å heller kalle den ”Sony PS3”.

Oversikt over enheter som er tilkoblet nettverket. Disse kan navngis og adresseres hver sin profil. Foto: Skjermdump
Oversikt over enheter som er tilkoblet nettverket. Disse kan navngis og adresseres hver sin profil. Foto: Skjermdump

Kan ikke kobles ut
Dersom du skulle være redd for at det bare er å plugge ut Circle, så vit at den har et innebygd batteri som holder liv i den en god stund. Om noen skulle finne på å skru den av, vil du dessuten få melding om det på mobilen.

Appen gir oversikt over alle profilene du har laget. I midten er hjemmeprofilen, mens tilleggsprofiler havner rundt. Foto: Skjermdump
Appen gir oversikt over alle profilene du har laget. I midten er hjemmeprofilen, mens tilleggsprofiler havner rundt. Pauseknappen i bunnen pauser hele nettverket. Foto: Skjermdump

Lag profiler
I appen finnes til å begynne med hovedprofilen ”Home”, og her ligger alle nettverkstilkoblede enheter. Du kan så lage dine egne profiler. Jeg lagde en for mitt eget navn, hvor jeg har lagt inn min iPhone, iPad, MacBook Pro og stasjonære PC. Siden jeg er voksen, velger jeg filterinnstilling ”Adult”, det betyr at alle nettsteder er åpne, bortsett fra såkalt ”eksplisitt innhold”. Det betyr at jeg aktivt må inn og tillate eksplisitt innhold, hvis jeg for eksempel skulle ha lyst til å besøke nettsteder av pornografisk art. Man kan også velge annonseblokkering, slik at mange annonser fjernes fra alle tilkoblede enheter.

Barn og ungdom
Hvis jeg hadde et eller flere barn som var gamle nok til å bruke nettet men som jeg ønsker å beskytte fra enkelte typer nettsteder, så lager jeg en egen profil til dem, og la deres enheter til denne profilen. Det blir fort aktuelt med en egen profil til hver av dem, hvis den ene skal få lov å besøke nettsteder som den andre ikke skal, eller om de har forskjellig leggetid på kvelden, og jeg ville skru av internett for den ene tidligere enn den andre.

"Kid"-filteret har blant annet ikke med sosiale medier, men gir i stedet kontroll over mer barnevennlige nettsteder. Foto: Skjermdump
«Kid»-filteret har blant annet ikke med sosiale medier, men gir i stedet kontroll over mer barnevennlige nettsteder. Foto: Skjermdump

Barnefilter
Til hvert av barna velger man for eksempel filteret ”Kid” eller ”Teen”, hvor ”Kid” fra starten av ikke har tilgang på sosiale medier i det hele tatt. På listen over tillatte nettsteder står derfor ikke verken Facebook, Instagram eller Snapchat. Derimot står YouTube, som er tillatt som standard. Men her er det lagt inn et filter som gjør at videoer på YouTube som er definert som voksne, ikke kommer opp i søket. Dette gjelder uansett om barnet bruker YouTube-appen eller går til nettstedet via nettleseren. Det samme med sosiale medier, hvor Facebook-appen på mobilen ikke vil fungere.

Tenåringsfilteret åpner for sosiale medier, og gir mulighet for å skru av og på med en fingerspiss. Foto: Skjermdump
Tenåringsfilteret åpner for sosiale medier, og gir mulighet for å skru av og på med en fingerspiss. Foto: Skjermdump

Ungdom
Filteret for ungdom har sosiale nettsteder som Facebook, Instagram og Snapchat listet, og disse er tillatt som standard. Men hvert av dem kan deaktiveres med en berøring. Det kan for eksempel være aktuelt hvis det er leksetid for ungdommen din og du ikke ønsker at hun eller han skal sløse bort tiden på sosiale medier.

Prøver du å gå på nett når nettverket har definert nedetid for natten, kommer denne meldingen opp. Foto: Skjermdump
Prøver du å gå på nett når nettverket har definert nedetid for natten, kommer denne meldingen opp. Foto: Skjermdump

Stenging om natten
Man kan sette faste tider for når internett skrur seg på om morgenen og av om kvelden, slik at internett er avslått når det er leggetid. Dette kan faktisk være praktisk å gjøre for mor og far i huset også, for å gi seg selv en digital ”detox” på kveldstid og heller dempe lyset og tenne noen stearinlys, mens man bruker tiden med hverandre i stedet for å glane ned i hver sin skjerm hele kvelden.

Det finnes også en funksjon for trygt google-søk, slik at man ikke får opp eksplisitt innhold eller nakenbilder i Google-søket sitt. Aktiverer du denne funksjonen, vil automatisk søkesider som Bing og Yahoo bli blokkert, siden Circle ikke klarer å gjøre samme trygghetsfiltrering på disse. Dermed er det kun Google man kan søke på.

En typisk dag har jeg vært på internett i 7 timer og brukt 5 1/2 av dem på internettsøk av ulike slag, mens jeg har vært ca 25 minutter på Facebook. Foto: Skjermdump
En typisk dag har jeg vært på internett i 7 timer og brukt 5 1/2 av dem på internettsøk av ulike slag, mens jeg har vært ca 25 minutter på Facebook. Foto: Skjermdump

Oversikt
Man får også en god oversikt over hvor mange timer man har vært på nettet i løpet av en dag, rangert etter type nettsteder hvor de mest besøkte er listet først. Føler du for å spionere på barnet ditt, er det også her du kan se hvor lenge ungen din har vært på Facebook, om hun har vært på netthandler eller hva slags nyheter hun leser.

Egne erfaringer
Jeg har selv ikke barn eller ungdom i ”internettalder”, men jeg har en liten datter på 6 måneder som jeg vet kommer til å bli internettavhengig når hun blir eldre. Derfor er det veldig kjekt å kunne ha en dings som Circle koblet til hjemmenettverket.

Når man forsøker å besøke en side som er blokkert, får man opp en melding som informerer om at siden er filtrert bort.

Hva oversikt over nettsteder gjelder, ønsker ikke jeg å bli en digitalt spionerende far, men denne oversikten er fin å ha på meg selv. Hvis jeg for eksempel ser at jeg i dag har vært 3 timer på Facebook, er det kanskje på tide å ta seg litt sammen og prøve å få ned denne bruken litt.

Naboen koblet seg på
Det var også interessant å få opp en push-melding om at en av naboenes enhet plutselig var tilkoblet nettet vårt. Jeg fortet meg å lage en profil på naboen, da jeg var nysgjerrig på hvor lenge om dagen dette pågikk. Hvis jeg ville, kunne jeg blokkert naboen fullstendig fra nettet ved hjelp av Circle.

Hva kan den ikke?
Circle fungerer kun på det nettverket den er tilkoblet. Har du nettverksforlengere ut fra hovedruteren, så vil de også være underlagt Circle, derfor er det viktig å koble den til hovedruteren og ikke en av forlengerne. Kobler du den til en nettverksforlenger, er du ikke garantert at brukerne ikke får tilgang på nettet igjen hvis du kunne koble seg på hovedruteren, og igjen kunne få ubegrenset tilgang til nettet. Dette ble et problem for mitt vedkommende, da Circle ikke gjenkjente min Netgear-ruter (Nighthawk X4S / R7800), men derimot fant min forlenger (TP-Link TL-WPA8730 KIT). Alle produkter tilkoblet TP-Link ble beskyttet, det samme ble produkter tilkoblet en Netgear Nighthawk X8 / R8500 ruter som i mitt nettverk fungerer som et aksesspunkt med direkte tilkobling til hovedruteren. Hvorfor Circle fungerer fra en forgrener til en annen, som er

Ønsker barnet ditt å omgå Circle, er det egentlig bare å gå på mobilnettet, så mister du all kontroll. Dette har Circle tenkt på, og tilbyr tjenesten Circle Go. Denne tar kontrollen over alle mobile enheter med Circle Go-appen installert. Dersom noen for eksempel sletter appen fra sin mobil eller sitt nettbrett, vil du få beskjed om det på din telefon. Dermed er det bare å ringe vedkommende og be han eller henne installere den på nytt, ellers blir det ingen Marcus & Martinus-konsert til helgen! Ulempen med tjenesten er at den forutsetter et abonnement som etter min mening er for dyrt: 9,95 dollar i måneden.

Undertegnede har 1 Gb/s både ned og opp, på Wi-Fi blir det typisk rundt 500-600 Mbps hver vei. Men med Circle innkoblet begrenses opplastingshastigheten til rundt 100 Mbps. Foto: Skjermdump fra Speedtest
Undertegnede har 1 Gb/s både ned og opp, på Wi-Fi får jeg typisk rundt 500-600 Mbps hver vei. Men med Circle innkoblet begrenses opplastingshastigheten til rundt 100 Mbps. Foto: Skjermdump fra Speedtest

Om nettverkstilkobling
Circle kobles til hjemmenettverket, og den finner bare 2,4 GHz-nettet og ikke 5 GHz. Dingser som er tilkoblet 5 GHz-nettet, er likevel beskyttet, så det er ikke noe problem i praksis. Jeg opplevde ikke at mobilen eller datamaskinen fikk noen tregere nedlastingshastighet med Circle koblet inn i nettverket. På det meste opplevde jeg rundt 600 Mb/s i nedlastingshastighet på Wi-Fi, som er det jeg har til vanlig. Men opplastingshastigheten var redusert fra rundt 600 Mbps til rett under 100 Mbps. Dette rimer godt med 2,4 GHz, med andre ord virker det som om opplastingen bremses til 2,4 GHz-hastighet, mens nedlastingshastigheten forblir intakt.

Konklusjon
Etter et par ukers bruk er det ingen tvil om at Circle kan gjøre den digitale hverdagen tryggere for mange. Man kan begrense tilgangen til deler av internett for enkelte brukere av hjemmenettet, og man kan til og med skru av hele internettet på bestemte tider av døgnet.

Circle gir også oversikt over hva slags typer nettsteder den enkelte brukeren har besøkt, og hvor lenge i løpet av den siste dagen, uken eller måneden.

Ønsker du å begrense internett på mobile enheter som er utenfor hjemmenettverket, koster dette rundt 10 dollar i måneden. Ellers er inngangsbilletten for total kontroll over hjemmenettet billig, nemlig rundt en tusenlapp.

Hvor får jeg kjøpt den?
Circle Media er et amerikansk selskap med finansiering av Disney. Circle vil snart være å få kjøpt hos mange utsalgssteder i Norge, med bred distribusjon via Tura Scandinavia.

Lese hele artikkelen? eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Nye robotstøvsugere i mellomklassen iRobot utvider sortimentet sitt med to nye robotstøvsugere i mellomklassen
Få soloppgangen inn på soverommet Sommernyhetene fra Philips Hue byr på morgensol på soverommet og lyse netter på terrassen.
Halvdum smart hage gir deg grønne fingre Click & Grow Smart Garden 9 Pro selger seg på å være spekket med smart-teknologi, men egentlig er den nesten like dum som en vanlig altankasse.
Kanskje den beste robotstøvsugeren Den rådyre Roborock S7 MaxV Ultra er den smarteste robotstøvsugeren hittil.
Gjør rent ved hjelp av laser Jeg har sagt det før, og jeg sier det igjen – det finnes morsommere ting enn å gjøre rent. Men til alt hell finnes det mennesker som faktisk gjør sitt ytterste for å få det hele både enklere og artigere.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend