Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Lumie Bodyclock Luxe 750DAB

Tungvekter med (for) mange knapper

Lumies toppmodell legger seg i selen for å levere behagelig vekking og innsovning. Vanskelig innstilling og innestengt lyd ødelegger et ellers bra wake-up light.

Skrevet av / 14.10.23 - 09:30
Lumie Bodyclock Luxe 750DAB
Natasja Broström

Lumie Bodyclock Luxe 750DAB er med over en kilos kampvekt litt av en oppgave å pakke ut og stille opp. Når 750DAB først står på nattbordet, rokker den seg ikke fra stedet.

Under innstillingen må jeg sitte med 750DAB i fanget, sitte på huk foran den eller ha den stående høyt nok til at hele displayet er synlig. De sorte knappene røper ikke hva de er beregnet til. I stedet har displayet en menylinje øverst og fire ikoner.

Lumies luksus-lampe tar plass og kan med fordel plasseres et annet sted på nattbordet. Styringen kan foregå via Bluetooth. (Foto: Natasja Broström)

Når Bodyclock Luxe 750DAB først er innstilt, vinner enheten imidlertid på å ha langt flere funksjoner enn resten av deltakerfeltet.

Oppsett og innstilling

Underdelen av 750DAB er kledd med kunststoff. Vårt testeksemplar var mørkegrå (Charcoal), men 750DAB fås blant annet i farger med ”smakfulle” navn som Salvie (Sage) og Paprika.

Når ledningen er satt i kontakten, våkner Lumie Bodyclock Luxe 750DAB til dåd. Etter valg av språk, dato og tid står klokkeslettet med tykke tall, som er lette å få øye på uten å virke dominerende.

Radioens fem knapper i bunnen er noe av det enkleste å bruke på Lumie Bodyclock Luxe 750DAB. (Foto: Natasja Broström)

Hver funksjon gjemmer seg bak displayets fire ikoner. Deretter må jeg bla i menyer som ”Alarm”, ”Soloppgang” og ”Solnedgang” med den store knappen til venstre. Å markere og aktivere et valg skjer med trykk på knappen til høyre.

I alt har 750DAB seks sorte trykk- og skruknapper, fire ikoner på displayet og fem hvite trykknapper i bunnen. De kommer jeg tilbake til.

Blandingen av ikoner og knapper i forskjellige størrelser er rotete, med mindre man husker som en elefant. Underveis skifter knappenes funksjon. Noen lydinnstillinger skjer på høyre side av displayet, andre på venstre side.

Vekking og innsovning

Vekking kan skje for hver enkelt dag eller på ukebasis. Kanskje er søndag ikke akkurat den rette dagen til å komme ut av dynene klokken 6.30. Velger du dag for dag må du huske å aktivere din innstilte vekking hver kveld, noe som er irriterende.

En korrekt formatert USB-driver fungerer som ekstra lager til Lumies 750DAB. (Foto: Natasja Broström)

DAB750 fungerer også som leselampe, men den gir et skarpt og ikke spesielt behagelig lys. Derimot er det en gevinst at displayet automatisk demper lyset etter omgivelsene.

Til innsovning kan du også velge lys uten for mye av det blå spektrumet. Det vil si det lyset som for eksempel kommer fra TV-skjermen. Ifølge eksperter er dette lyset noe av det som gjør det vanskelig for folk å sovne.

En bred palett av lyder

Lumie Bodyclock Luxe 750DAB har 33 lyder. Noen mer særpregede enn andre. Å bli vekket til lyden av geiter, sirkusorkester, militærøvelse, racerbiler eller damptog virket ikke for meg. Kanskje andre får fornøyelse av dem.

Ved innstilling av solnedgang, det vil si innsovning, har 750DAB ytterligere lyder som kattunger som leker og ”hvit støy”. Lydkvaliteten i 750DAB er ikke den beste. Noen lyder er harde og flate å høre på.

Noen klipp låter kunstige fordi de er for korte og derfor blir gjentatt. Det gjelder blant andet kattungene som leker, piper, blir stille og begynner forfra med å spinne. Ganske enerverende å høre på i lengden.

Jeg endte opp med å bli glad i sikadene, da lydklippet er det mest ensformige (og dermed avslappende) å høre på.

Eksterne muligheter

Som testens eneste deltaker har Lumie Bodyclock Luxe 750DAB mulighet for overføring av ekstern lyd via Bluetooth og USB. Et trykk på knappen ved siden av lydikonet aktiverer en serie muligheter.

Bluetooth er markert med det kjente rune-symbolet. Deretter finner jeg ”Lumie Lux” i mobilens liste over eksterne enheter. Oppkoblingen er gjennomført når Lumie viser ”BT Paret” i displayet.

Som testens eneste fungerer Lumie Bodyclock Luxe 750DAB også som jukeboks med musikk etter eget valg. (Foto: Natasja Broström)

En annen mulighet er USB-porten, men det medfører en rekke særkrav. Du må bruke en USB-flash-disk med MP3-filer. Disken skal helst være fra SanDisk, være FAT32-formatert, og ha maksimalt 200 mapper i et nivå eller 2000 musikkstykker.

Helt utrolig hadde jeg faktisk en korrekt formatert SanDisk-disk liggende i skuffen. Neste morgen kunne jeg starte dagen med nostalgiske toner fra Depeche Mode.

Lumie Bodyclock Luxe 750DAB har også en AUX-utgang, som du kan bruke for å koble til en mobil eller en MP3-spiller (kanskje har du en gammel iPod til formålet?).

Radio med enkel innstilling

I motsetning til de andre testdeltakerne går 750DAB all in på radio. Teleskopantennen i metall er old school, men virker og gir et fint signal.

Innstillingen av radioen er noe av det enkleste ved 750DAB. Et trykk på lydikonet, og du velger ”DAB”. 750DAB støtter DAB og DAB+. Når du har funnet en stasjon du vil bruke, klikker du bare på en av de fem hvite knappene under displayet for å lagre den.

Konklusjon

Lumie Bodyclock Luxe 750DAB har et stort utvalg av muligheter med hensyn til lyd, lys og radio. At displayet toner ned etter omgivelsenes lys, er godt tenkt.

Enhetens lys er mykt og behagelig. Et unntak er det skarpe leselyset som kastes ut i rommet og opp i ansiktet. Lyden er flat og kan runge mot underlaget.

Lumies 750DAB kan brukes som leselampe, men lyset er hverken behagelig eller konsentrert nok. (Foto: Lumie)

Selve innstillingen virker som en levning fra 1980-tallets klokkeradioer. De mange knappene og deres funksjoner er vanskelige å huske, spesielt når de ikke virker intuitive.

Karakter
Lumie Bodyclock Luxe 750DAB
Premium

Home mener

Demper displayet i takt med omgivelsene. Har flere innganger samt Bluetooth. Prisen. Problematisk mange knapper med funksjoner på kryss og tvers. Dårlig lyd.

Også i denne testen:

4 wake-up lights

Philips SmartSleep Wake-Up Light HF3521/01

Myk og sensitiv vekkerklokke

Var det noe å våkne til klangen fra nepalske metallskåler eller kubjeller i Alpene? Philips’ lille runde wake-up light kan mye bra, men ikke alt er like brukbart.

Touch-meny med sensor. Behagelig mykt lys med langsomt stigende intensitet. Kantens knapper kan føles med fingrene.
Virker ustabil på ”føttene”. Ikke Bluetooth, lydutgang eller mulighet for å lagre radiostasjoner.
Les hele testen

Lumie Bodyclock Shine 300

Den enklere lillebroren

Markert funksjon på noen knapper. God fading av lyd og lys. Display dempes i forhold til lysforholdene i omgivelsene.
For mange knapper med innbyrdes ulogisk plassering. Lyden er dårlig. Vanskelig å ta med. Må sannsynligvis bruke begge hender når man skal løfte den.
Les hele testen

Philips SmartSleep Wake-Up Light HF3654/01

Dristig og logisk design

Philips’ wake-up light er utrolig lett å bruke, og vekkelampen er i tillegg pen å se på og gir et velkomment lys på årets mørkere dager og netter.

Sklisikre føtter. Et kompakt og øyevennlig design. Logiske og intuitive innstillinger.
Kan ikke dele innhold med mobil eller styres med app. Støtter ikke Bluetooth.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Et skikkelig familiekjøleskap

Romslig vaskemaskin med mange funksjoner

Massasje når og hvor du vil

Behersker du trykket?

Hjertet på rett sted

Hjemmets vinkjeller skjemmer bort druene

Finn sakene dine

Strømstasjonen du ikke visste du trenger

Nye Nespresso er en dyr fornøyelse

Ding dong! Er det noen hjemme?

Sett fyr på vinterlyset

Pent fra Panasonic

Lyd & Bilde
Scroll to Top