Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

test: Samsung HW-N960

Den beste har blitt bedre

Arvtakeren til vår favorittlydplanke har kommet. HW-N960 har flere kanaler og endelig DTS:X.

Skrevet av / 10.09.18 - 07:00
Samsung HW-N960
Geir Gråbein Nordby

Vår klare lydplankefavoritt til nå har vært Samsung HW-K960. Den imponerer med Dolby Atmos, med totalt fire høyttalerelementer pekende oppover, og dessuten trådløse bakhøyttalere, for å omringe oss med en boble av lyd. K960 har bare én ulempe ved siden av å ikke støtte Dolby Atmos via lydreturkanalen (ARC), nemlig at den ikke støtter DTS HD-lyd eller tredimensjonal DTS:X-lyd.

Det nye flaggskipet heter HW-N960, som har fått støtte for begge DTS-formatene, så nå er det knapt en 3D-lydfilm som ikke støttes.

Flere høyttalere

Foruten utvidet formatstøtte har N960 fått to ekstra elementer, ett på hver side av lydplanken. Totalt 13 høyttalerelementer i lydplanken, pluss fire ekstra i de to bakhøyttalerne. Dette gir 7.1.4-lyd hvor forgjengeren «bare» hadde 5.1.4. Lydmessig skal dette bedre binde lydplanken til de trådløse bakhøyttalerne, med enda større overbevisning.

De trådløse bakhøyttalerne gir imponerende surroundlyd. Kjenner du ikke behovet, finnes den noe rimeligere og ellers identiske HW-N860. Foto: Samsung

Samarbeid med Harman/Kardon

Dette er første gang Samsung har samarbeidet med sitt nyanskaffede datterselskap Harman/Kardon i å utvikle et produkt. Vi vet at H/K er glade i muskelkraft og dynamikk, og når de får stå for elektronikken på innsiden, er det grunn til å tro at man kan få enda bedre kontroll på lyden.

Hvordan får jeg Dolby Atmos?

Hvis du vil se eller høre innhold med Dolby Atmos lydspor, er det korte svaret å koble videokilden (for eksempel en Blu-ray-spiller) direkte til en av de to HDMI-inngangene på Samsung HW-N960. Sett kilden til å sende bitstream ut, og du er i gang.

Høyttalerne på toppen sørger for «lyd fra himmelen». Foto: Samsung

Hvis du derimot har TV-en tilkoblet HW-N960 via ARC, så har denne begrenset støtte for Dolby Atmos. Det vil si, hvis lydformatet er Atmos i Dolby Digital Plus-formatet, så går det. Strømmetjenester og filmfiler med komprimert Atmos fungerer, men Blu-ray som så å si alltid har pakket Atmos med tapsfritt Dolby TrueHD støttes ikke. Til det trengs utvidet ARC, kjent som eARC. Dette mangler hos HW-N960. Derfor vil jeg helt klart anbefale at Blu-ray-spilleren kobles direkte til lydplanken, og sende bildet videre til TV-en fra HDMI-utgangen.

Angående strømming og Dolby Atmos, har Netflix det klart største utvalget. Dessverre har ikke Samsung avtale med Netflix om å strømme Dolby Atmos på sine Smart-TV-er, til det kreves en TV fra Sony eller LG fra henholdsvis 2018 og 2017 og nyere. Eventuelt Xbox One, S eller X.

Samsung HW-N960
Et ekstra høyttalerelement på hver side av HW-N960 gir ekstra god sammenheng mellom lydplanken og bakhøyttalerne. Foto: Samsung

Lipsync

I testperioden forsøkte vi både å koble en Samsung 4K Blu-ray-spiller til en TV med ARC, og dessuten direkte til en av HDMI-inngangene. Foruten å få bekreftet at Dolby Atmos fungerer på måten beskrevet over, så la vi merke til noe annet.

Med en TV fra Panasonic (FX700) var lipsync et problem fra lydreturkanalen. Lyden fra dialogene lå ørlite etter leppebevegelsene, som ikke er mulig å justere. Åpningsscenen i Alien: Covenant hvor roboten David har en samtale med sin «far», blir litt merkelig når lyd og bildet ikke er fullstendig synkronisert.

Det er grunn til å tro at det blir bedre med en TV fra Samsung, og jeg kan også bekrefte at Samsung Q8D var en forbedring i denne sammenheng. Men også her var tendensen der, selv det må sies å være innenfor kravene. Med strømmetjenester direkte fra TV-en virket det stort sett bra. Både trådløs Bluetooth og optisk ut fra TV-en funket også fint hva lipsync gjelder fra strømmetjenester.

Løsningen for perfekt lipsync er nok en gang å koble videokilden direkte til lydplanken.

Foto: Samsung

Strømming

Lydplanken har begrenset støtte for musikkstrømmetjenester. Du kan kjøre Spotify Connect og TuneIn internettradio over Wi-Fi, ellers er det Bluetooth som gjelder om du vil bruke mobilen som musikkilde. Grunnen er nok at nesten alle likevel har tilgang til sin favorittjeneste innebygd i TV-en eller for eksempel Apple TV eller Chromecast. Samsung ser med andre ord ingen vits i å ha dobbelt opp med strømmestøtte.

Lydkvalitet

Så til det beste, nemlig lyden. For der hvor forgjengeren allerede var nærmest upåklagelig, så er N960 enda bedre.

Det vil si, lydkarakteristikken er så å si den samme. Det betyr et kraftig attakk, med en stor og stødig bassgjengivelse som gir masse guffe på actionfilm. Kombiner dette med en tydelig og fyldig gjengivelse av dialoger, helt fritt for maskerende svulster og uhumskheter, og dette er kanskje den aller beste lydplanken vi har hørt.

De ekstra høyttalerne på siden av N960 integrerer surroundlyden enda bedre enn forgjengeren. Bakhøyttalerne hekter seg bedre til lyden fra front, og sammen med de fire kanalene som spiller opp i taket, er dette det største lydbildet vi har hørt fra en lydplanke. Bare hør nevnte åpningsscene på Alien: Covenant, hvor David og «faren» prater. Klangen fra rommet kommer igjennom til oss på alle kanter, og det er som om vi har flyttet oss fysisk inn i filmen.

Sammenlignet med erkekonkurrenten LG SK10Y, også den med Atmos og mulighet for bakhøyttalere som ekstrautstyr, så låter N960 kraftigere og fyldigere, med enda bedre Atmos-effekt på film. Også selv om du skulle utvidet LG med bakhøyttalere må den se seg slått av Samsung.

Musikk låter også fortreffelig. Spesielt musikkutgivelser utgitt med Dolby Atmos (2L har flere fantastiske utgivelser, sjekk for eksempel ut Reflections av Trondheimsolistene), men også musikk i stereo låter glimrende. Subwooferen er også blant de kraftigste og mest vellydende i sin klasse.

Foto: Samsung

Konklusjon

En allerede ekstremt god lydplanke har blitt enda bedre. Den viktigste forandringen fra sin forgjenger er at HW-N960 støtter DTS:X og DTS-HD. I tillegg har den fått to ekstra høyttalere, og gir nå 7.1.4-lyd mot forgjengerens 5.1.4. Det gir en enda større, mer holografisk boble av lyd.

Lyden er kraftig, klar og oppløst, og dette systemet kan erstatte et fullgodt hjemmekinoanlegg i en middels stue. Det funker også godt til musikk.

Vi fikk lipsync-problemer da vi brukte lydretur fra en Panasonic-TV, men det var så å si fraværende med en Samsung-TV. Vi anbefaler likevel å koble lyd- og bildekilder direkte inn i lydplanken. Bare da får du full støtte for Atmos og DTS:X.

Karakter
Samsung HW-N960

Lyd & Bilde mener

Dette er den beste Atmos-opplevelsen vi har hørt fra en lydplanke. Trådløse bakhøyttalere utvider filmopplevelsen, og lyden av musikk er svært bra. Støtter ikke eARC, og har dermed begrenset Atmos-støtte via lydreturen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Scroll to Top