Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

test: LG SK10Y

Stor lydplanke, diger lyd

Endelig har LG fått til skikkelig lydkvalitet i en lydplanke! Men SK10Y er enorm, og passer ikke for alle.

Skrevet av / 06.08.18 - 12:55
LG SK10Y
Geir Gråbein Nordby

Det er ikke mange lydplanker med lengden til LG SK10Y. Hele 144 cm måler den, det samme som en 65-tommers TV. Fordelene er åpenbare. For det første får man plassert høyttalerelementene langt fra hverandre, for å skape et bredest mulig lydbilde. For det andre vil et større kabinettvolum gi fyldigere og kraftigere lyd.

Ulempen er plassen den tar. I tillegg til at lydplanken er bred, er den temmelig dyp. Det følger med braketter for veggmontering, men det er begrenset hvor elegant det blir. Det kan dermed være mer aktuelt å plassere den på en bred TV-benk.

Lyd av Meridian

Et bredt kabinett gir plass til mange høyttalerelementer. I dette tilfellet snakker vi fem elementer i front, hvor to av dem er sidemontert og faseforskjøvet for å gjengi surroundlyd. I tillegg er to elementer på toppen rettet opp mot taket, som reflekterer lyden ned igjen mot sofaen. Disse er for å gjenskape høydedelen av Dolby Atmos-lyd.

Nytt er at alle høyttalerelementene sitter i hvert sitt kammer, fremfor å spille sammen i et felles kabinett. Dette for å påvirke hverandre minst mulig, slik at dynamikken blir bedre og forvrengningen lavere. LG har dessuten henvendt seg til high-end-produsent Meridian for å hjelpe til med lyden.

Den trådløse subwooferen kan plasseres hvor som helst i rommet, men låter gjerne best i nærheten av lydplanken.

LG SK10Y
Foto: LG

Bakhøyttalere

Som en opsjon kan man kjøpe separate bakhøyttalere ved navn SPK8-S, for å få ekte surroundlyd. Høyttalerne er ikke trådløse, i stedet sendes lyden trådløst til en som kobles til bakhøyttalerne med vanlige ledninger. Man slipper i det minste kabler tvers over gulvet, men vi foretrekker trådløse bakhøyttalere som hos for eksempel Samsung HW-K960 og Sony HT-ZF9.

HDMI-innganger

Lydplanken har to HDMI-innganger, litt lite om man har mange videokilder. Løsningen da kan være å koble alle HDMI-kildene til TV-en og bruke lydreturkanalen (ARC) i lydplankens HDMI-utgang. Denne støtter også høyere lydoppløsning, deriblant Dolby Atmos. DTS:X og DTS-HD støttes dessverre ikke i det hele tatt, det gjør derimot vanlig DTS.

Separate høyttalere på toppen er dedikert til takkanalene i Dolby Atmos. Foto: LG

Trådløs musikk

Innebygd Chromecast lar deg spille musikk trådløst over hjemmenettverket. Har du en smarthøyttaler i nettverket, som for eksempel en LG ThinQ-høyttaler med Google Assistant stemmestyring, så kan lydplanken opereres og stemmestyres fra denne. Flere tjenester støttes, som Tidal og Spotify, men vi fikk ikke YouTube Music til å fungere i testperioden.

Oppsett og brukervennlighet

SK10Y kan kobles trådløst til hjemmenettverket med appen LG Wi-Fi Speaker for iOS og Android. Lydplanken har ingen skjermmeny, men gir oversikt via et tydelig display i fronten.

Fjernkontrollen har ikke mange knapper. På en måte gjør det ting enklere, men samtidig sitter man og trykker flere ganger på en knapp for å få frem funksjonen man ønsker. Vi trykker for eksempel litt for ofte på Sound Effect-knappen for å bla oss til Movie eller Music, alt etter hva slags kilde som er på. Derimot finnes en praktisk knapp for å stille lydnivå på subwoofer, takkanaler og bakkanaler, om slike er tilkoblet.

Bakhøyttalerne SPK8-S er ikke trådløse, men det er forsterkeren, som er tilkoblet høyttalerne med kabler. Foto: LG

 

Den bredeste lyden

Med en så bred lydplanke forventer man også et bredt lydbilde, og det får du virkelig med LG SK10Y. Dette er blant de få lydplankene vi har hørt som faktisk gir et brukbart stereoperspektiv på musikk. Og med subwooferen får du dypere bass enn et par kompakthøyttalere leverer. Et velskapt kompromiss til musikk, med andre ord.

Kvinnevokaler låter fint og åpent, og vi liker den fyldige gjengivelsen av bassgitar, uten å bli overdrevet. Maksimalt lydnivå kunne godt vært noe høyere og subwooferen enda tøffere, men alt i alt godt over godkjent. Den tonale sammenhengen er for øvrig den beste vi har hørt fra noen LG-lydplanke.

Bare sørg for at du har valgt lydmodusen Music. Standard-modusen låter innestengt og farget, med en fæl pukkel i øvre bass. En kvinnestemme begraves i rumlingen fra kassegitaren, ingenting låter naturlig. Merkelig, for det er på Standard-modusen LG skryter av samarbeidet med Meridian. Her har noen slurvet!

Film funker best i Movie-modus. Bortsett fra filmer med Atmos-lydspor, hvor man er låst til LGs valg. Men det funker meget bra, Blade Runner 2049 har et stort om omsluttende lydbilde, og selv uten det trådløse bakhøyttalersystemet får man en følelse av surroundlyd. Vesentlig bedre simulert surround enn hva Sony HT-ZF9 klarer. Koble på bakhøyttalersystemet, som dessuten er billigere enn Sony sitt, og lydbildet vokser i alle retninger. Plutselig blir også inntrykket av takkanalene større, da helheten blir mer sammensveiset.

Sammenlignet med Samsung HW-K960 har LG litt igjen på selve Atmos-biten, mye fordi Samsung også har takkanaler innfelt i bakhøyttalerne. Dessuten satt jeg ofte og så film med fullt lydnivå, så LG kunne godt hatt enda litt mer å gå på. Sony ZF9 er merkbart kraftigere, og har dessuten en tøffere subwoofer. I så måte er ikke LG-planken et like godt kjøp.

LG SK10Y
To HDMI-innganger er ikke helt nok. Foto: LG

 

LG SK10Y: Konklusjon

LG SK10Y har separate høyttalere for hver av kanalene i 5.1.2 Atmos-lyd, og med separate kammere til alle elementene låter det renere og bedre enn LG tidligere har klart med noen lydplanke. Og innhold med Dolby Atmos låter meget bra, med en flott og holografisk boble av lyd som omringer oss. Spesielt om man investerer i separate bakhøyttalere, noe vi klart anbefaler.

Innebygd Chromecast gir støtte for mange strømmetjenester, men vi fikk ikke YouTube Music til å funke.

Vi kunne ønske oss en litt heftigere subwoofer og et større maksimalt lydtrykk, men alt i alt er det mer enn godkjent. Noen vil nok savne DTS:X og DTS-HD.

Karakter
LG SK10Y

Lyd & Bilde mener

Lyden er klar og åpen, og den enorme bredden gjør lydbildet tilsvarende bredt. Høyttalerelementer på toppen gir imponerende effekt på Dolby Atmos. Maksimalt lydtrykk kunne godt vært enda høyere, og løsningen for separate bakhøyttalere er ikke helt prima. Ingen støtte for DTS:X eller DTS-HD.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Vi trodde de var dyrere

De låter like godt som de ser ut

Trådløs retrohøyttaler

Sier ikke noe forstyrrende

Bærbart retro-blinkskudd

Topplyd på budsjett

Spilledåsen

Trådløse gullpokaler

Er dette Samsungs «Sonos-killer»?

Klassens beste kompakthøyttaler

Stor lyd – men vi savner noe

Vi tester rimelige lydplanker

Scroll to Top