: Ricoh GR Digital III

Skarpskytter

Alle trenger slett ikke zoom. Faktisk kan man skape enda mer interessante bilder uten, men da må verktøyet være i orden.
Lyd & Bilde mener
Høy bildekvalitet RAW- + JPEG-filer Solid konstruksjon Sylskarp optikk Skjermkvaliteten
Synlig bildestøy over 800 ISO Kun VGA-video Høy pris
Spesifikasjoner
  • Kompakt
  • CCD/10 Mpix effektivt
  • 28 mm f1,9
  • Kun digitalzoom
  • SD/SDHC-kort
  • 3’’ LCD, 920 000 bildepunkter
Annonse
Annonse

Nesten alle kompaktkameraer har zoom i større eller mindre grad. I det siste har flere og flere kompakter fått både 8 og 10 x zoom. Noen enda mer, uten at kameraet er blitt særlig større av den grunn. Og forbrukerne jubler. Mer zoom er et salgsargument på linje med megapiksler, men som mange har lært, er det ikke noe holdbart argument for høy bildekvalitet. Blant annet er grunnen til at kameraene ikke vokser nevneverdig selv med 10 x zoom, svært kompakt optikk.

Kravene til størrelse og vekt gjør det nemlig ikke attraktivt med et kamera som er mye større og tyngre, fordi det har noe forbrukerne vil ha. Nemlig mye zoom. Så kameraprodusentene krymper optikken, blant annet ved å bruke færre, tynnere og enklere linseelementer. I mange tilfeller er de så små at lysstyrken på objektivet faller betydelig. Det er ikke uvanlig at største blender er f5,6, bare på korteste brennvidde, for så å falle merkbart med økt brennvidde. For eksempel kan man sitte igjen med kun to brukbare blenderåpninger på lengste brennvidde. Ricoh GR Digital III går stikk imot denne trenden i kompaktkameramarkedet. Kameraet, som er siste generasjon i Ricohs digitale GR-serie, har fått en ny 10 megapiksler bildebrikke, ny bildeprosessor og et nytt 28 mm objektiv med høy lysstyrke på f1,9. Skal man zoome, har man kun digitalzoom til rådighet. Ricoh-kameraet er først og fremst myntet på de som ønsker et lite og kompetent lommekamera når de ikke skal ha med en stor speilrefleks.

Brukervennlighet
Derfor kan kameraet ta bilder også i råformat, i tillegg til jpeg-filer. Kameraets nye 10-megapiksel bildebrikke og GR Engine III-bildeprosessor, skal sørge for høy filkvalitet fra det skarpe og lyssterke 28 mm vidvinkelobjektivet. Det finnes også en tilpasset vidvinkellinse – GW-2 – og adapter man kan montere som gir enda bredere bildevinkel med 21 mm brennvidde. Og det finnes også en ekstern optisk søker som kan settes i blitsskoen. Skjermen har vokst til 3 tommer og det er svært enkelt å finne fram i skjermmenyen, til tross for at kameraet er relativt avansert. Man har full kontroll over eksponeringsprogrammene fra et låsbart funksjonshjul på toppen, og mulighet til å lagre innstillinger man bruker ofte i tre minnebanker, MY1, 2 og 3.

Med et gummiert håndgrep ligger det lille kameraet meget godt i hånden. Alle knapper og ratt er lett tilgjengelige og GRD III har beholdt innstillingsrattet foran utløseren og det praktiske navigeringshjulet på baksiden – hvor man kan programmere umiddelbar tilgang til opptil fire av de mest brukte funksjonene som man velger bare ved å trykke på hjulet og skru til foretrukket innstilling. Briljant.

Kameraet har lynkjapp oppstart og meget kort utløserrespons selv med autofokus på. Hvis man velger Snap-fokus, kan man låse fokusen på 1, 1,5, 2,5 eller 5 meter, eller uendelig for enda kortere utløserforsinkelse. Det er også mulig å velge punktlysmåling eller flerpunktsmåling. To av knappene på baksiden – Fn1 og Fn2 – kan programmeres slik at man har et tastetrykks tilgang til en selvvalgt funksjon. Kort sagt kan kameraet skreddersys nesten ethvert behov, innenfor de fysiske begrensningene.

Annonse

Bildekvalitet
Ricoh har lagt inn noe de kaller pixel output interpolation algorithm, som kan utvide dynamikkområdet med pluss én eksponeringsverdi (+1EV), ved å interpolere bildesignalet i de lyseste partiene i motivet. Effekten, som kun kan benyttes på jpeg-filene, er ikke lett å se i praksis. Det er også mulig å ta to bilder i rask rekkefølge som kameraets prosessor setter sammen til ett, for å utvide dynamikkområdet, omtrent som når man kombinerer bildefiler med ulik eksponeringsverdi, såkalt HDR. Den optiske kvaliteten fra 28 mm-objektivet er fremragende. Fortegningen er moderat og i praksis neglisjerbar, mens tap av skarphet på største blender er så liten at den knapt vil ha noen betydning. Blender man ned til f2,8 på f4,0, øker skarpheten i hjørnene til man har nær perfekt skarphet over hele bildeflaten. Lystapet i hjørnene avtar dessuten fra moderat til marginal når man blender ned ett trinn. Den høye optiske kvaliteten passer bildebrikken og prosessoren bra. Signalbehandlingen er svært god, og kameraet leverer aldeles utmerket fargegjengivelse, selv fra de komprimerte jpeg-filene. Dynamikkområdet er bedre enn vi vanligvis ser fra kompaktkameraer, mens selv med avansert signalbehandling er ikke bildedynamikken helt på høyde med et speilreflekskamera eller et microFourThirds-kamera. Enkelte motiver kan klippe og brenne ut i høylys, men min erfaring med lysmålingene til GRD III gjorde at jeg undereksponerte 1/3- til 2/3-trinn når det var enten mye lys eller høy kontrast i motivet. Det løste langt på vei problemet med utbrente høylys. Bildestøyen er godt kontrollert, selv når støyreduksjonen er stilt til svak i kameraets menyer, og er egentlig ikke sjenerende før ved 1600 ISO, noe som er svært bra for et kompaktkamera.

Konklusjon
Konkurransen selv i dette segmentet er hard. Panasonic Lumix LX3 og Canon Powershot S90 har mange av de egenskapene Ricoh GRD III har. Til en lavere pris, inkludert zoom. Det underslår ikke det faktum at Rioch-kameraet er særdeles kompetent på alle vesentlige områder. Dessuten er det kjappere i bruk enn de andre to. Brukervennligheten, bildekvaliteten og et omfattende funksjonsnivå er minst like høyt som hos konkurrentene, men man må være villig til å betale prisen.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

For første gang kan du strømme video i nært tapsfri UHD Blu-ray-kvalitet. Men langt fra alle får tilgang til tjenesten.
Ny, actionmettet, Marvel-trailer er nå sluppet.
Marvel/Disney slipper i dag nok en trailer for Black Widow.
Jakob Oftebro og Noomi Rapace får hovedrollene i den kommende svenske Netflix-filmen "Svart Krabbe".
Asus ROG Flow X13 kan fint puttes i vesken, og den kan også brukes som nettbrett. Men den har grafikkrefter i tungvektsklassen.
Tangents lille trådløse forsterker er perfekt til det vesle begynneranlegget på hobbyrommet eller barnerommet.
Det beste kameraet vi har testet, har kommet i en mer kompakt utgave til lavere pris.
Nye 2021 Mercedes S-klasse er fylt med innovative og kresne løsninger for både øyne og ører. Vi har tilbrakt noen dager bak rattet for å se og høre hva nykommeren har å by på!
Vil du ha hi-fi på pauserommet eller et par fine høyttalere til skrivebordet, kommer du langt for du langt for en rimelig penge her.
Med Celestee har Focal overgått det vi trodde var mulig fra lukkede hodetelefoner i denne prisklassen.
JBL Live Pro+ er komplett med aktiv støydemping, og selv om de låter middelmådig ut av boksen, redder de seg med en fabelaktig EQ i appen. Dermed kan de likevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 var den første mobilen med Qualcomms nye Snapdragon 888 prosessor. Det er mobilen du skal kjøpe hvis du vil ha mest for pengene.
Enten du får lov til å reise i påsken eller må nøye deg med en tur rundt i nærområdet, blir opplevelsen bedre med en bærbar reisehøyttaler i sekken.
Citroën har klart å elektrifisere C4 uten å gå i fella, og har skapt en helt annerledes opplevelse.
Electrocompaniet har oppdatert sitt phono-trinn, men endringene er subtile.
Samsung Galaxy SmartTag er en liten Bluetooth-brikke som holder orden på eiendelene dine.