Search
Generic filters

Ricoh CX1

 itemprop
Ricoh CX1

Lynrask og dynamisk

To av de største ulempene med kompakter, mangler fullstendig på dette kameraet, som er bedre enn de fleste på viktige områder.

Lyd & Bilde mener

Høy bildekvalitet Høy bildedynamikk Lynrask på serieopptak Stort zoomområde med vidvinkel
Kort batteritid Fortegning på vidvinkel Bildestøy fra 400 ISO
 • Kompakt
 • CMOS/9,3 Mp effektivt
 • 28–200 mm f3.3–5.2
 • 7,1 x
 • SD-minnekort
 • 3’’ LCD,
 • 920 000 bildepunkter
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 2990 kr

Bare glem serieopptak. Kompaktkameraer har ikke mulighet til å holde følge med hastigheten til et speilreflekskamera. Som også har fordelen av bedre bildedynamikk og mer naturtro bildegjengivelse. Men kompaktkameraene henter inn forspranget til speilrefleksene på flere områder. Det ferskeste beviset er Ricoh CX1. Et smekkert lite kamera i metall, med 7 x zoom og en romslig 3-tommers skjerm. Tilsynelatende med de samme egenskapene som nyere kompakter besitter.

Ricoh CX1 til 3000 kroner har alt de fleste trenger, som 7 x zoom fra 28 mm vidvinkel til 200 mm tele, bildestabilisator, stor skjerm, ansiktsgjenkjenning og enkel betjening. Akkurat som mange andre kameraer. Men Ricoh CX1 har fått et par nyttige funksjoner som i hvert fall løser to av problemene med de fleste kompaktkameraer. Kameraets CMOS-bildebrikke og bildeprosessor kan ta to bilder av motivet nesten samtidig, hvor det ene er tatt med utvidet dynamikkområde for å berge detaljer i høylys og skygger.

Synlig forbedring
De små bildebrikkene på kompaktkameraer flest har synlig begrenset dynamisk omfang i bildene sammenlignet med speilreflekskameraene. Da drukner detaljer i de mørkeste partiene av motivet, og lyse partier som himmel eller snø, blir utvasket. Resultatet er gjengrodde skygger og altfor lys himmel, hvor selv skyene blir dårligere definert. Ricoh-kameraets DR-innstilling på funksjonshjulet løser langt på vei problemet, man kan dessuten se forskjellen umiddelbart. For kameraet tar to bilder i rask rekkefølge, ett med og ett uten dynamisk utvidelse. Ulempen er at de tas med et lite mellomrom, slik at bevegelige objekter ikke befinner seg på eksakt samme plass på de to bildene. FujiFilm F200EXR har også en utvidet dynamisk-funksjon, men i Fuji-kameraet halveres oppløsningen ved å kombinere to og to piksler for å øke dynamikkområdet, mens CX1 beholder full oppløsning.

Brukervennlighet
Ricoh-kameraet er et forbilledlig eksempel på hvor oversiktlig et kompaktkamera kan være når man ikke først og fremst vektlegger fancy design, men funksjonalitet. Funksjonshjulet deler plass på toppen med utløser og zoombryter, som for øvrig kan zoome sakte hvis man vrir bryteren halvveis i stedet for fullt ut. I menyen er det også mulig å zoome i bestemte trinn, markert som brennviddene 28, 35, 50, 85, 105, 135 og 200 mm. Praktisk i noen situasjoner, og veldig raskt å bruke. Man har et teleutsnitt man kjenner på sekundet, hvis man for eksempel vil ha eksakt samme brennvidde på en serie bilder med ulike vinkler for å bevare samme skarphetsdybde og bildevinkel. Den andre bonusen med CX2 – foruten synlig bedre dynamikk – er serieopptak. Rettere sagt, hastigheten på serieopptak. Kameraet kan nemlig skyte fire bilder i sekundet, mer enn mange speilreflekser, i full oppløsning. Eller med 120 bps i VGA-oppløsning. Som er den samme oppløsningen man får på videoopptak med kameraet. Som Rioch-kameaer flest, er CX1 mulig å skreddersy i stor utstrekning. Fn-knappen på baksiden kan programmeres til å aktivere en av hele ni ulike valgte funksjoner, og joysticken på baksiden kan trykkes inn for å aktivere en hurtigmeny med opptil fem selvvalgte funksjoner. To ulike oppsett med forskjellige kamerainnstillinger kan også lagres i to minnebanker kalt My Settings. Nyttig er også kameraets innebygde vater med visning på skjermen, snaphot-modus som låser fokusen, intervallsekvenser, makrofokus til 1 cm avstand, selvvalgt fokuspunkt og en Easy-modus hvor kameraet styrer alt for deg. For ikke å glemme den strålende skjermen med nesten 1 Mp oppløsning som gjør bildevisning til en fornøyelse. Kameraet ligger også godt i hånden, det eneste som mangler er et lite gummiert felt foran på håndgrepet, slik som på baksiden, for aluminiumsskallet blir fort glatt å holde i.

Bildekvalitet
Med forbehold for bildestøy ved høye ISO-verdier, overbeviser kameraet stort. Den dynamiske DR-modusen virker meget bra, og man kan selv velge fire grader av dynamisk utvidelse fra svak til meget høy. På våre testbilder ser man med en gang at detaljer hentes fram fra skygger, uten at man mister sortnivå eller at for eksempel lys himmel brennes ut i hvitt. Noe som gir motiver med høy kontrast fra mørkt til lyst et langt mer naturlig utseende, fordi kameraet henter mer av lyset i mørke partier uten at eksempelvis himmelen blir altfor lys. Et typisk eksempel er skyer som gjerne går i ett med himmelen på bildet, mens de i virkeligheten var både mørkere og hadde langt flere nyanser og bredere kontrastgraderinger. Men bildestøyen trekker ned et ellers solid inntrykk av CX1 på våre testbilder. Svak bildestøy er synlig ved 400 ISO lysfølsomhet, men allerede ved 800 ISO er kornstøyen påtagelig, og ved 1600 ISO skjemmende grov. Da mister kameraet også fargemetningen, som ellers er god, på grensen til nøytral. Eksponeringspresisjonen er svært høy for et kompaktkamera. Motiver med høy kontrast overeksponeres med opptil ett eksponeringstrinn, men man kan faktisk kompensere for det i etterkant i kameraets bildevisningsmeny.Kameraets optiske ytelse er meget god over hele zoomområdet, med relativt moderat tønneformet fortegning for 28 mm brennvidde, men med ganske god hjørneskarphet. Objektivets skarphet er ellers meget bra over hele zoomområdet, og det er svært lite fargebrytning (kromatisk aberrasjon) å se uansett brennvidde. I det store og hele gjør CX1 det aller meste riktig, og er blant de mest interessante kompaktene for fotografer med litt ambisjoner.

Konklusjon
Ingen kompaktkameraer er så raske og samtidig så anvendelig for de fleste som søker etter et kamera med mulighet for litt kreativ kontroll, kombinert med god bildekvalitet og mye zoom. Noen vil savne manuell eksponeringskontroll og opptak av råfiler, men CX1s JPEG-filer er svært overbevisende. Så lenge man holder seg under 800 ISO. Den dynamiske utvidelsen er faktisk nyttig og velfungerende, zoomobjektivet gir skarpe bilder og kameraet er en fryd å bruke. Bedre har vi ikke sett det fra Ricoh, og når de får knekket koden for lavere bildestøy, skal vi pusse støvet av terningen på den siden med flest prikker. Varmt anbefalt.

annonse
Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Har du noe å tilføye?
  Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
  Motta varsler
  Varlse meg om
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Alternativer til Ricoh CX1

   data-srcset

  Komplett kompaktkamera

  Et av våre favorittkameraer er endelig blitt fornyet, og nå er Fujfilms lille X100 endelig blitt komplett.

   data-srcset

  For enkelhets skyld

  Glem innstillinger og vanskelige begreper, Canon- kameraet gir selv nybegynneren fine bilder.

   data-srcset

  Helt kanon fra Canon

  Kompaktkameraet fra Canon viser hvorfor det fremdeles er liv i fotomarkedet.

   data-srcset

  Ta med deg ett av disse åtte reisekameraene, så er du nesten garantert flotte feriebilder.

  (Foto: Produsenten)

  Når kun det beste er godt nok, kan Leica Q2 være svaret.

  (Foto: Produsenten)

  Når bildekvaliteten er viktigst er det umulig å komme utenom Fujifilm GFX 50R.

  (Foto: Lasse Svendsen)

  Noen kameraer har ligget lengre på vår liste over de beste kompaktkameraene. Nå kommer arvtageren til ett av dem.

  🔥  Sommertilbud - Full tilgang til hele Lyd & Bilde i 3 uker for 3 kr!
  Prøv i 3 uker
  close-image