Produkter i denne test
Nyere mobiltelefoner har så gode kameraer at folk flest foretrekker å knipse med telefonen. Jeg gjør det selv. Knipser hverdagsbildene med telefonen. I stedet for et kamera. Jeg innrømmer det. Men det er stort sett til bilder som ikke skal vises på annet enn sosiale medier.
For de av oss som er mer opptatt av foto, er et godt kamera uunnværlig. Bildene fra store og små begivenheter blir ikke bare tekniske bedre med et kamera, de blir også mer interessante. Jeg våger den påstanden at man ser motivet annerledes når man har et kamera i hendene, enn telefonen.
De tynne mobilene har elendig ergonomi, hvis man ser på dem som et kamera. Med knøttsmå knapper og lite eller ingen kontroll over eksponering og slikt, er de syltynne smartmobilene ikke mer enn et knipsekamera, i manges øyne.
Men de er perfekte reisekameraer. Enten man skal på weekendtur eller ferie, er mobilen alltid klar til å bevare blinkskuddene, om de skulle dukke opp.
De som vil ha enda bedre bilder, velger i tillegg å ta med seg et kamera. Men hvilket?
Reisekameraer
I testarkivet vårt på nett, finner du flere hundre kameratester. De beste blant dem scorer fem eller seks stjerner. Noen av dem har vi samlet her, i en oversikt over åtte av de aller best egnede reisekameraene akkurat nå.
De har tre ting til felles: De leverer langt bedre bildekvalitet enn mobilen klarer, de er små og lette, og de har allroundegenskaper som gjør at de passer til det brede lag av folket.
De er likevel forskjellige. Her er kameraer som går ned i bukselommen, kameraer med ekstremt mye zoom, og kameraer med utskiftbar optikk. Så kalte systemkameraer.
Derfor blir bildene bedre
Det er tre hovedgrunner til at et kamera leverer bedre kvalitet enn mobilen: Optikk, sensor, og prosessor.
Et godt kamera har mer påkostet optikk med linseelementer av høyere kvalitet, enn man finner i typiske mobilkameraer. De gir jevnere skarphet, mindre feilbrytning og bedre skarphet.
Sammen med en langt større sensor, også kalt bildebrikke, fanger de mer lys. Mer lys, betyr mer informasjon, som betyr høyere kvalitet.
I et kamera er det plass til kraftige prosessorer som jobber med bildeprosesseringen, ofte så raskt at alle bildene i en lynrask serie blir perfekt eksponerte og sylskarpe. Bilder tatt i lite lys, blir bedre i et kamera, fordi kameraer har langt mindre bildestøy.
Skumringsbilder blir ikke så grumsete som selv fra gode mobilkameraer, og fargegjengivelse, kontrast og bildedynamikk, er langt mer naturtro fra et bra kamera.
Brukervennlighet
Alle husker onkelen som brukte så lang tid på å stille inn kameraet, at vi ble så lei av å vente at vi glemte å smile. Slik er det ikke i dag. Kameraene stiller inn alt selv, og fokuserer så raskt at bildene tas nesten før du rekker å smile. Alle kan ta gode bilder, selv med avansert og dyre kameraer.
Blant de åtte i denne testen, har vi vektlagt størrelse, vekt, brukervennlighet, bildekvalitet og funksjoner. De færreste gidder å drasse på 15 kilokamerautstyr, så reisevennlig størrelse og lav vekt, er gull verdt enten man skal på backpackertur eller byferie, for da blir kameraet oftere brukt.
La ikke alle innstillingene stå i veien for blinkskuddet. Still kameraet på auto til du blir kjent med det, så kan du heller slippe kreativiteten løs med å eksperimentere med innstillinger når du blir varm i trøya.
Bildekvaliteten trenger du ikke tenke på, den garanterer vi for, med åtte av de beste reisekameraene vi har testet. Sortert etter størrelse, med det minste kameraet først.
Produkter i denne test
Sony Cyber-shot RX100 III
Det beste lommekameraet
Sonys bidrag er rett og slett det beste kjøpet i kompaktklassen.
Panasonic Lumix TZ100
Det beste superzoom
Med 10 x zoom får du tatt bildene mobilen ikke fikser.
Panasonic Lumix GX800
Det beste av de små
Panasonics minste systemkamera er en ulv i fåreklær.
Canon EOS M6
I stedet for speilrefleks
Canons beste kameraer er ikke lengre speilreflekskameraer.
Nikon D5600
Den beste speilrefleksen
Nikon-kameraet er klassens beste speilrefleks, og et selvsagt følge på reise.
Olympus PEN-F
Den beste retroen
Olympus-kameraet er så sexy at det er en ren fest å fotografere med.
Fujifilm X-T20
DEN beste avanserte
Med dette systemkameraet har Fujifilm tatt innersvingen på konkurrentene.
Panasonic Lumix FZ2000
DeT beste ultrazoom
Trenger du 20 x zoom og skarp 4K-video, er dette kameraet det beste valget.
Spesifikasjoner
- Panasonic Lumix GX800 5.990 kr
- Sony RX100 III 6.490 kr
- Panasonic Lumix TZ100 6.990 kr
- Nikon D5600 9.290 kr
- Canon EOS M6 9.295 kr
- Fujifilm X-T20 11.990 kr
- Panasonic Lumix FZ2000 12.990 kr
- Olympus PEN-F 14.990 kr
Les videre med LB+
LB+ Total uke
Tilgang til ALT innhold i en uke
LB+ Total mnd
Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser