TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
BLACK WEEK PÅ LB+ - 12 MND 30%!

Rega IOS

Rega IOS

Erfaringsmessig vil det lønne seg for mange av de som koster på seg en god platespiller, å kjøpe en god pickupforsterker. Den kan løfte lydkvaliteten mange hakk, særlig for de som har brukt mye penger på pickup i tillegg. Rega IOS er kanskje ikke det opplagte valget i denne prisklassen, men jeg fraråder å kjøpe pickupforsterker i høy prisklasse uten å ha hørt IOS først. Det kan man spare mye penger på.

forfatter
Publisert 21.11.09 - 23:00
L&B mener
Støyfri Veloppløst og balansert Tilpasningsdyktig Kvalitetsfølelsen
Volumkontroll hadde vært kjekt
Spesifikasjoner
 • Rega IOS RIAA
 • Moving Coil-inngang
 • Justerbart nivå og belastning
Veil. pris 18000Pr. 21.11.09 Produktside

Vinylens renessanse har gitt oss et større utvalg platespillere enn på lenge. Mange kjøper en platespiller med USB-utgang, simpelthen for å kunne digitalisere LP-ene og spille dem fra harddisk eller en iPod. Noen trenger en ny platespiller fordi det ikke lenger finnes deler til den gamle. Mens andre er bitt av basillen og legger mye penger i platespillere og tilbehør. Den fjerde gruppen er de som for alvor har oppdaget vinyl, og startet sin platesamling med LP-er og trenger en god platespiller. Uansett hvilken gruppe man tilhører, er det én ting man ikke kommer utenom når man skal ha platespiller.En platespillerforsterker er en nødvendighet. Kanskje ikke for de som bare skal bruke USB-utgangen fra en Numark USB-platespiller, men de fleste trenger dette lite ansette bindeleddet mellom platespilleren og forsterkeren. Phono-forsterkeren, som den også kalles, finnes i noen forsterkere og receivere. Som en ren bonus til kjøperen, og som fint kan brukes sammen med en rimelig Rega-, Goldring- eller Pro-ject-platespiller. Men som aldri holder mål når man enten blir bitt av basillen og ønsker bedre lyd, eller er villig til å bruke penger på en eksotisk pickup for å få den beste lyden. Løse platespillerforsterkere finnes i alle prisklasser, fra en håndfull hundrelapper – B-Tech – til prisen av en velutstyrt VW Golf: Boulder Amplifiers. De har alle én ting til felles, de skal forsterke det delikate og svake signalet fra en pickup på en platespiller, til et sterkt og støyfritt lydsignal som en forsterker kan bruke.

Trim lyden selv
Engelske Rega er berømt for sine platespillere, men de lager også pickuper og forsterkere. Og selvsagt platespillerforsterkere. En liten og billig en for såkalte MM-pickuper som har relativt høy forsterkning, og en for både MM- og MC-pickuper, som har lav forsterkning. Men for ikke lenge siden lanserte Rega pickupforsterkeren IOS, som er en ren MC-forsterker, sågar med ferdige innstillinger for optimal elektrisk tilpasning til Regas eneste MC-pickup: Apheta. IOS koster en del mer enn Regas andre pickupforsterkere, og til 18 000 kroner bør den være bra for å tilfredsstille den kresne entusiastens krav til en vellydende og støyfri pickupforsterker. Rega har delt forsterkerkretsene i IOS i fire seksjoner. Alt drevet av en strømforsyning som er blodtrimmet for å fjerne støy fra nettstrømmen. Kostbare komponenter er brukt (f.eks. polypropylen kondensatorer med 1% toleranse) og brukeren kan selv tilpasse IOS til pickupens egenskaper.

Sound of silence
Hvis man har en Rega Apheta MC-pickup, kan man bare skru RIAA-trinnets motstand til 100 ohm, og DC-motstanden til trinn 5: 15 ohm. Andre kan velge mellom 50, 100, 150, 300 og 400 ohms belastningsmotstand, og fem innstillinger for DC-motstand: 6,25, 8,75, 11,2, 13,5 og 15 ohm. Pickuper med ekstra lav utgangsspenning får hjelp av en bryter som kan stilles til enten 70 eller 64 dB forsterkning. Helt til venstre på fronten av aluminiumskabinettet sitter et ratt hvor man kan regulere demping av diskant (8,5 kHz) opp til – 6,5 dB, for å dempe uønsket høyfrekvent energi, som Rega selv sier det. Filteret er optimalisert for Apheta MC-pickupen.

Under testperioden ble såpass eksotiske MC-pickuper som Ortofon Rohmann benyttet. En eksklusiv spesialmodell i aluminium med moderat utgangsspenning og sylskarp sliping av diamanten til 10 000 kroner. Mer enn en match for en pickupforsterker, på grunn av sine lave interne motstand og utgangsspenning på 250 µV. Men det ble ingen utfordring for IOS. Den taklet klassisk musikk og eldre innspilinger med Luciano Pavarotti like godt som Radiohead på vinyl.
De gamle operainnspillingene lyder ofte hardt, nesten skingrende i diskanten når noe ikke stemmer med avspillingen. Ofte er det kombinasjonen av pickup og RIAA, men her var partnerskapet perfekt. Lydbildet ble fantastisk organisk, med glimrende dybde og romslighet. ISO-en er åpenbart nøytralt klingende, for klangbalansen var perfekt snorrett i mitt oppsett. Den aller dypeste bassen var det eneste jeg ikke fikk frem i lydbildet med samme overbevisning. Likevel hadde den en kledelig fylde i klanger, kombinert med en ytterst finmasket tonal struktur og herlig raffinert detaljgjengivelse.

Den legendariske jazzinnspillingen Still Live med Keith Jarrett trio, ble malt med fin pensel på et kullsort lerret. Klangfarger var nesten til å ta på, med en totalt stille bakgrunn fri for egenstøy. Og svært så frisk og engasjerende dynamikk. På Autumn Leaves fra samme LP, rives man med av IOS-forsterkerens sympatiske evne til ikke å stå i veien for musikken. Den er ikke bare musikkformidler, snarere et åpent vindu inn i musikken.

Konklusjon
Erfaringsmessig vil det lønne seg for mange av de som koster på seg en god platespiller, å kjøpe en god pickupforsterker. Den kan løfte lydkvaliteten mange hakk, særlig for de som har brukt mye penger på pickup i tillegg. Rega IOS er kanskje ikke det opplagte valget i denne prisklassen, men jeg fraråder å kjøpe pickupforsterker i høy prisklasse uten å ha hørt IOS først. Det kan man spare mye penger på.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

Black Week Tilbud 30%
Kun 64,16 pr mnd i 12 mnd
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
Annonse

Siste artikler:

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Følg Lyd & Bilde