Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

PS Audio Perfectwave DAC

Fremtidens high-end?

Hva får du når du deler en high-end CD-spiller i to? Den beste lyden vi har hørt på lenge - og beviset på at du ikke trenger en CD-spiller lenger.
Lyd & Bilde mener
Gedigent, åpent lydbilde Fyldig lydsignatur Heftig bassgjengivelse
Ingen nettverkstilgang - enda
Spesifikasjoner
  • D/A konverter
  • USB, XLR, RCA, optisk
  • digital inn
  • Touch-skjerm
  • RCA og XLR lydutganger

Mange vil hevde at signalkilden er det viktigste delen av et stereoanlegg. Og med god grunn: Selv ikke den beste forsterker eller høyttaler kan klemme ut bedre lyd enn det den får inn. Søppel inn er lik søppel ut, som det så fint heter.

Tidligere var den mest åpenbare løsningen på dette problemet å kjøpe seg en rådyr CD-spiller i high-end klassen. Men med introduksjonen av filbaserte musikktjenester og streaming via nettverk er det blitt mindre behov for CD-drivverk, og langt større behov for en god D/A konverter som kan gjøre de digitale filene om til deilige, musikalske toner.

PS Audio Perfectwave DAC faller i denne kategorien, og er ikke bare en av de beste DAC-en vi har hørt på lenge. Den er også et godt eksempel på hvorfor mange av oss ikke trenger en CD-spiller lenger. I løpet av testperioden har vi brukt den til alt fra å foredle MP3-filer fra Wimp og Spotify til å gjengi høyoppløste musikkfiler via USB-inngangen, og den låter nesten like fortreffelig uansett hva vi forer den med.

Perfectwave
PS Audio Perfectwave DAC er ingen billig D/A konverter, men så har den også klart mer å by på enn populære D/A konvertere som Cambridge Dacmagic eller Hegel HD10 til under 10.000 kroner. Den første åpenbare forskjellen er det store touch-panelet på fronten, som gjør at du kan veksle mellom ulike digitalkilder ved å trykke på skjermen. Foruten et lekkert grafisk brukergrensesnitt har den også innebygd volumkontroll. Vi snakker derfor i praksis om en digital forforsterker,  som du kan koble rett til en effektforsterker eller aktive høyttalere.

Det er fristende å kalle Perfectwave for en  «aktiv DAC» da den har både innebygd styringssystem og volumkontroll, mens de enklere variantene med manuell inngangsvelger fremstår som en mer «passiv» DAC da de krever både en lydkilde i en ende for å styrer avspillingen av musikk, og må kobles til en vanlig forsterker for å styre lydstyrken.

Annonse

Perfectwave DAC-en har også rikelig med digitale lydinnganger. Den kan skilte med både coax, optisk, XLR og USB-baserte kontakter. Alle disse er nokså utbredte på DAC-er i denne prisklassen. Derimot er det litt uvanlig å se en HDMI-kontakt på baksiden av en DAC. Denne er ikke til overføring av surround eller HD-lyd, men er en løsning kalt I2S som PS Audio bruker for best mulig digitaloverføring fra Perfectwave Transport, som er deres eget dedikerte CD-drivverk

Musikk via nettverk – etter hvert
Den kanskje aller mest lovende finessen med PWD-en må vi imidlertid vente på. PS Audio har allerede lansert en oppgradering til DAC-en, i form av en nettverksmodul de kaller The Bridge. Sammen med The Bridge og en nedlastbar applikasjon for iPhone og iPod Touch, kan du få tilgang til musikkfiler fra en datamaskin eller nettverksserver (NAS) og spille av disse gjennom DAC-en. Denne oppgraderingen lar vente på seg, men så fort den er i havn blir Perfectwave en fullblods musikkavspiller, som trolig kan ta opp kampen med nettverksbaserte  high-end spillere som Linn DS og T+A Music Player.

Annonse

Brukervennlig
Det store touchpanelet minner mye om det man ser på Classé sine high-end produkter, og er like genialt som det er enkelt å forstå. De fleste av oss er blitt fortrolige med touchpaneler gjennom bruken av iPod og iPhone. Alt fra å velge signalkilde til åheve og senke volumet styres med fingertuppene, og du kan selv navngi de ulike inngangene etter hva de brukes til, det være seg iPod, CD eller TV. Skjermen er i tillegg stor nok til at du kan se hva som foregår også når du styrer DAC-en med fjernkontroll fra sofakroken.

Lydkvalitet
Perfectwave DAC-en er et produkt vi har testet over lengre tid, og i løpet av den tiden blitt brukt som musikkilde gjennom en rekke av høyttaler-  og forsterkertester. Rett og slett fordi vi likte det vi hørte fra første stund vi ble kjent med den amerikanske kreasjonen.  Her får du den varme, fyldige og samtidig superdetaljerte lydgjengivelsen som kjennetegner ekte high-end utstyr.

Lydgjengivelsen fra Perfectwave er utrolig åpen og ren, faktisk  så ren at det kan være vanskelig å beskrive hvordan den egentlig låter. Men ting er sikkert: Kjedelig blir det aldri. Med PS Audio på plass i anlegget kan det nesten virke som testhøyttalerne våre (for anledningen de utmerkede XTZ 99.36) er blitt utvidet med en subwoofer og et par ekstra superdiskanter, for maken til åpen og spenstig musikkgjengivelse skal du leke lenge etter. Lydbildet er gedigent, stort og massivt i høyde, bredde og dybde, samtidig som detaljer på mikroskopnivå skinner tydelig igjennom. Keith Jarrets mumling foran mikrofonen er like tydelig som lyden av flygelet, og den trampende pedalfoten hans gjengis som ettertrykkelige drønn gjennom testrommet.

PS Audio går ikke av veien for mer «mainstream» musikk heller. Kombinert med musikktjenesten Spotify gjenoppdaget vi flere av våre gamle favoritter, og selv om lydkvaliteten fra de komprimerte musikkfilene i utgangspunktet ikke er på langt nær CD-kvalitet, låter de overraskende bra gjennom D/A konverteren. Med brukervennligheten som Spotify gir er dette nok til at man kan programmere en spilleliste, og bare bli liggende på sofaen og nyte.

PS Audio DAC-en kan selvsagt benyttes til mer enn bare musikk – du vil bli overrasket over hvor heftig lyd den kan gi fra TV så vel som spillkonsoller og PC. Lyden fra vår GET-HD-boks ble kraftig forbedret når vi brukte den koaksiale digitalutgangen i stedet for å koble den analogt til forsterkeren.

Konkurrenter
En DAC til 30.000 kroner har selvfølgelig flere konkurrenter. Forskjellen i lydkvalitet ned til den rimelige, men svært så vellydende Hegel-DAC-en (HD10 til 8.000 kroner) er ikke enorm, men nok til at de med høykvalitets utstyr lett vil kunne høre det. Det høres først og fremst ved at PS Audio har enda litt større ro i lydbildet og litt bedre musikalsk flyt, særlig på krevende og komplekse musikkstykker med mange instrumenter i lydbildet. Samtidig er det bedre fundament i bassen og en litt fyldigere grunntone som går i PS Audio sin favør. Vi skal heller ikke glemme den innebygde volumkontrollen og inngangsvelgeren som gjør Perfectwave til et mer anvendelig high-end produkt.

Konklusjon
Perfectwave Transport og Perfectwave DAC utgjør til sammen en av de beste CD-spillerne vi har hørt. Samtidig er det ingen tvil om at D/A konverteren er den virkelige juvelen i dette tospannet. Hvis du kan klare deg uten CD-drivverket og er mer opptatt av musikk via laptopen, kan du spare du 27.000 kroner, uten nødvendigvis å måtte ofre mye i lydkvalitet. Kobler du PS Audio DAC-en sammen med en real effektforsterker og et par høyttalere, kan du ha et enkelt, men stilig anlegg med lydegenskaper i high-end klassen!
Perfectwave Transport: Super-drivverk

Om du fortsatt ønsker deg muligheten til å spille av CD-plater er dette drivverket den perfekte match til Perfectwave DAC-en. PWT skiller seg fra en konvensjonell CD-spiller ved at den ikke spiller musikken rett fra plata, men i stedet lagrer den i et bufferminne før den sendes videre til DAC-en. På denne måten unngår man forstyrrelser i digitalstrømmen som ellers kan oppstå under direkte avspilling, deriblant feilkorreksjon som ofte kan ha negativ innvirkning å lyden. I tillegg til vanlig CD kan drivverket også spille av høyoppløste musikkfiler som du kan selv kan brenne ut på DVD-ROM plater (den leser ikke DVD Audio eller SA-CD). Lynrask avspilling og ikke minst en lekker touch-skjerm gjør denne spilleren til en sann fryd å betjene, og kobler du den til internett via nettverkskontakten på baksiden kan den også vise musikkinformasjon og albumcover på skjermen.
PS Audio Perfectwave Transport
Pris: Kr 26.995
PS Audio: Litt historikk
PS Audio er ikke det mest kjente hi-fi merket her hjemme, men innehaveren Paul McGowan er en mann med dype røtter innen amerikansk high-end. McGowan startet Genesis Technologies sammen med Arnie Nudell (mannen bak Infinity) i 1991, der han blant annet sto for utviklingen av digitalprosessoren Genesis Digital Lens. Flere år tidligere hadde han startet PS Audio sammen med partneren Stan (PS=Paul & Stan). Etter en pause kom Paul tilbake i førersetet i 1998. Det nye PS Audio har gjort seg bemerket med sine Power Plant produkter som regenerer og filtrerer strømtilførselen til stereoanlegget, og selskapet er en av de fremste forkjemperne for betydningen av ren strøm har for kvaliteten på audio og video.

Annonse

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?
forfatter
Av

1 Comment

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.