Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Pro-Ject RPM1 Carbon

Platespiller for nybegynnere

Superlekker og velspillende grammofon som passer perfekt til nyfrelste vinylentusiaster.

Skrevet av / 13.03.15 - 00:01
Pro-Ject RPM1 Carbon
Lasse Svendsen

Platespiller er ikke lengre forbeholdt entusiaster med hang til nostalgi. Spillere og vinylplater kjøpes av begge kjønn, i alle aldre, og salget er økende. Det er et paradoks all den tid CD-spillerne stues vekk og strømmingen inntar flere og flere hjem.

På den ene siden har vi de som har en platesamling de vil børste støv av, på den andre siden de som først nå har oppdaget vinyl, og trenger en platespiller.

Da er det godt å vite at det er lenge siden utvalget var så stort som det er nå. Brukbare platespillere koster ikke mye, men de gode starter på 2.500 kr etter vår erfaring. Da får man et stabilt drivverk, enkel betjening og god lyd.

I prisklassen under 5.000 kr dukker det stadig opp nye modeller. Som regel fra Thorens, Rega og Pro-Ject. De har to ting til felles: God lyd for relativt lite penger, og enkelt oppsett og betjening. Som den lille Pro-Ject RPM1 Carbon. En enkel spiller med manuell betjening og snasen design. Den leveres med pickup, ferdig til å koble til anlegget. Bare husk at forsterkeren må ha platespillerinngang (MM), ellers trenger man en liten forsterker mellom spilleren og anlegget. De koster fra noen hundrelapper og tar ikke mye plass.

 

platine-vinyle-manuelle-pro-ject-rpm-1-carbon

 

Karbonfiber

Den nye RPM1 Carbon inneholder som navnet antyder, karbonfiber for at den skal lyde litt bedre enn de billigste spillerne med plastikkarm. Her er den s-formede armen laget i varmepresset aluminium trukket i karbonfiber for å dempe resonanser. En vibrasjonsløs motor driver gummiremmen som får MDF-tallerkenen til å snurre. Den hviler på en keramisk kule i et invertert lager, som er mye brukt hos produsenter som mener det det gir mer stabil rotasjon.

Pro-Ject leverer spilleren med en enkel, men bra 2M Red pickup fra Ortofon. Den har forresten utskiftbar nål, slik at man kan bytte når den blir slitt. Armen mangler lås, noe som kan være en utfordring fordi den ikke kommer med støvlokk – av naturlige årsaker. Men, det betyr at faren for at man er uheldig og kommer borti armen for eksempel når man tørker støv, og ødelegger stiften er til sted.

Bortsett fra det er kvaliteten gjennomført bra, og Pro-ject har gjort mange smarte valg. Den separate motoren tres i en ring på siden og er ikke i kontakt med selve spilleren i det hele tatt. Det er det bare remmen som er. Slik har de eliminert en kilde til vibrasjoner og støy, som påvirker lyden.

Spilleren lyder forbausende helhetlig og balansert. Den har ikke like mye smell i bassen som dyrere spillere – for eksempel Pro-ject Xtension eller Rega RP6. Men det gjør den ikke dårlig av den grunn. For til prisen spiller den nydelig med svært stabil rotasjon, som for eksempel gjør pitchen på klavertoner uklanderlig blottet for variasjoner i tonehøyde. Den unnlater heller ikke å engasjere. En live-innspilling med Dire Straits (remastret med bedre lyd), lød stort og tøft med RPM1 Carbon.

Den bretter ikke ut et veldig dypt lydbilde, men stereoperspektivet er stødig og dynamikken har tilstrekkelig kontrast til at man blir sittende og trampe takten. Med den medfølgende pickupen er det begrenset hvor mye smådetaljer man får frem i lydbildet, og diskanten er ikke så luftig som på dyrere pickuper.

Vokalklangen er tydelig og kommer frem med god distanse til kompet, slik at man får følelsen av at det er en viss dybde i lydbildet. Ikke bare flatt, som det dessverre ofte er på billigere spillere.

 

Konklusjon

Den snertne Pro-ject-spilleren er både kul å se på og flott å høre på. Den kan gi nytt liv til en gammel vinylsamling, og gi nybegynneren en kickstart på en gryende vinylsamling. Dessuten er den så skikkelig bygget at den kan gi masse glede i mange år, og den tåler godt en oppgradering til en bedre pickup, som vil gi enda bedre lyd. Anbefalt uten forbehold.

Lyd & Bilde mener

Prisgunstig platespiller med knallfin lyd og kult utseende. Veldig skikkelig bygget med en arm som fint tåler mye bedre pickup, og enkel betjening. En spiller som vokser med oppgaven og som vil gi mange år med gode musikkopplevelser. Merkelig nok finnes det ingen lås til armen, og den mangler dyrere spilleres dynamikkomfang og bassgjengivelse med mer dybde.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Lyd & Bilde
Scroll to Top