Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Pioneer SC-LX90 Susano

Verdens råeste forsterker?

Med laserpresisjon kutter den ingen svinger. Dens superheltmuskler kan lage jordskjelv. Møt den råeste surroundforsterkeren vi har hørt – som forresten er ren og skjær stormannsgalskap.

Skrevet av / 13.07.09 - 22:00
Pioneer SC-LX90 Susano
Geir Gråbein Nordby

Hva kan surroundforsterkernes svar på superbilen Bugatti Veyron bidra med i form av underholdningsverdi? Det enkle svaret er at den (sammen med et high-end-høyttalersystem), utvider dimensjonene og trekker deg inn i filmens handling på en mer overbevisende måte enn noen kinosal er i stand til. Musikk i stereo kommer frem på magisk vis, ved å nærmest fysisk flytte orkesteret eller artisten inn i stua. Og selv ved høyt lydnivå holder den kontrollen som om det skulle være verdens største selvfølgelighet.

Det er lyden som teller
Med forsterkerråskinnet SC-LX90, også kjent som Susano, har Pioneer nesten kun fokusert på lydkvalitet. Det betyr selvsagt støtte for alle HD-lydformater, og det betyr i dette tilfellet en kraftig digital strømforsyning (ICE Power) som kan yte inntil 140 watt til hver av ti forsterkere. Pioneer mener med denne å ha klart å overkomme det typiske problemet med digitale strømforsyninger, nemlig en klinisk og skarp klangbalanse.

Det er likevel også lagt vekt på glimrende bildegjengivelse, med Qdeo bildechip fra Marvell (som er en direkte konkurrent til Silicon Optix’ Realta HQV og Anchor Bays VRS). I tillegg til å på best mulig vis oppskalere lavoppløst DVD til HD-oppløsning (1080p), skal denne chipen jevne ut synlig digitalstøy på ekte HD-videosignaler.

Autokalibrering og romkorreksjon
Pioneer er svært stolte over sitt romkorreksjonssystem MCACC, som de har utviklet og videreutviklet i en årrekke. 20 ingeniører jobbet i to år på heltid for å utvikle systemet, før det ble lansert i den daværende toppmodellen VSA-AX10 i 2001. En surroundforsterker som i sin siste versjon (VSA-AX10Ai) var vår absolutte favoritt, og ble kåret til ”årets beste” to år på rad. Dette har aldri skjedd med noe hjemmekinoprodukt, verken før eller siden. MCACC korrigerer, ved hjelp av en målemikrofon, riktig avstand til hver høyttaler, deres innbyrdes lydnivå og klangbalanse. I senere tid gjør det også mer: det korrigerer for faseforskyvinger mellom høyttalerne, samt stående lydbølger i rommet for å gi en strammere og bedre definert bassrespons. I motsetning til tidligere korrigerer systemet også for responsen fra subwooferen. Susano har to subwooferutganger og korrigerer for begge disse separat.

Manuelle justeringer kan man enkelt gjøre via en monitorskjerm som er integrert i frontpanelet. Dermed har man full oversikt uten å trenge å skru på tv-en eller projektoren. Smart!

Lite luksus
Pioneer Susano har hele seks HDMI-innganger og to -utganger, i tillegg til en rekke andre tilkoblingsmuligheter. Utover dette har Pioneer ikke lagt så stor vekt på luksusfinesser. Blant det som glimrer med sitt fravær er DAB, internettradio og streaming av lyd og bilde direkte fra Internett. Her finnes ikke et vell av klangfunksjoner (DSP) som Yamaha tilbyr i sine forsterkere, ei heller trådløs nettverkstilkobling som Denon tilbyr i sin AVC-A1HDA (kr 45 000), eller HD-videostreaming som i Marantz-prosessoren AV8003. Det finnes imidlertid en ethernet-tilkobling, som gir tilgang til lydfiler og stillbilder fra en pc eller nettverkserver. Internettradio kan dermed streames fra denne. Men Pioneer-forsterkeren kan ikke styres fra pc via Internett eller hjemmenettverket, som man kan med mange av konkurrentene. Likevel koster Pioneer-forsterkeren svimlende 65 000 kroner – og er dermed blant markedets dyreste integrerte surroundforsterkere. Dette forplikter!

Surroundopplevelser i HD
Vårt referanse-høyttalersystem M&K S-150 THX Ultra er en glimrende sub/sat-pakke til rundt 60 000 kroner, hvor eksplosiv dynamikk er det viktigste kjennetegnet. Med to subwoofere, som vi bruker her, koster systemet ca. 80 000 og er etter våre erfaringer det beste sub/sat-systemet på konsumentmarkedet.

Sammen med Pioneers egen Blu-ray-spiller BDP-LX91 skulle det være duket for eksepsjonelle hjemmekinoopplevelser. Pioneer har nemlig et system som heter PQLS, som synker digitallyd på HDMI fra Pioneers BD-spillere for redusert jitterstøy. Romkorreksjonen aktiveres, og da det er mange parametre som skal sjekkes, tar det noen minutter med alskens ulyder fra de forskjellige høyttalerne. Så er det duket for kanonopplevelser! Eller …?

Hadde det bare vært så vel. Om det skyldes at romkorreksjonssystemet ikke er optimalisert for den digitale strømforsyningen vet jeg ikke, men det låter i hvert fall både livløst og sterilt. Visst er det utvilsomt kraft her, men den gryntende stemmen til Hulken på Blu-ray-filmen ”The Incredible Hulk” er slank og minner lite om den til et fire meter høyt vesen. Lydbildet omslutter oss fint og sømløst, men filmmusikken låter kaldt – nesten spisst, og lyttetrettheten melder seg fort. Løsningen er å overstyre alt romkorreksjonssystemet har gjort, bortsett fra avstandene og lydnivået til hver kanal. Bort med korreksjon for stående lydbølger, nullstill alle EQ-innstillinger, og bort med fasekorreksjon.

Andre boller
Sånn, ja. Plutselig står Hulken frem med langt mer autoritær bunnklang, og stemmen til Richard Norton som Bruce Banner er fyldigere og mer naturtro. Lyden virker generelt litt mindre luftig, ettersom diskantområdet blir mer tilbakeholdent. Men mye heller dette enn alternativet – en kald og klinisk lydgjengivelse.

Og det blir fort helt klart at Pioneer-forsterkeren er i en klasse for seg. Det dundrer løs når Hulken hopper og hamrer og kaster stridsvogner mot soldater. Filmmusikken skilles ut fra lydbildet, nesten som om orkesteret sitter rundt oss og spiller. De to subwooferne integreres perfekt i lydbildet og sørger for at bassgjengivelsen er massiv, ultrapunchy og meget raffinert og musikalsk. Selv om subwooferne skal ha mye av æren for dette, ville en dårligere prosessering av signalet resultert i en slappere og mindre spenstig bassgjengivelse. Lydbildet er rett og slett fabelaktig storslagent og samtidig oppløst. Forsterkeren har en nøytral klangkarakter hvor en del andre er varmere og fyldigere, men markant mindre attakkert. Pioneer Susano er akkurat så frampå at det ikke blir for mye. Man tenker slett ikke over at den bruker digital strømforsyning.

Musikk
For å dobbeltsjekke romkorreksjonssystemet, kobles forsterkeren til Pioneers egen høyttalertoppmodell, nemlig TAD-R1. Et høyttalerpar til en halv million! For å gjøre best mulig nytte av forsterkerkraften, bi-ampes to forsterkerutganger til hver høyttaler, ved hjelp av et ekstra kabelsett.

Automatisk kalibrering aktiveres nok en gang. Og nok en gang oppstår samme resultat. En klinisk og umusikalsk gjengivelse av musikken. Det være seg et enkelt pianoopptak, en jazztrio eller en popproduksjon. Ingenting låter helt naturtro. Når alt systemet har gjort deaktiveres, blir det straks noe helt annet. Som en billig pappvin mot en fabelaktig burgunder. TAD-høyttalerne kommer til sin rett, og puster ut et lydbilde så stort og naturtro at det bare er å lukke øynene og la magien strømme innunder huden.

I skuffen går CD-versjonen av 2Ls seneste utgivelse hvor selveste Edvard Grieg har tolket om Mozarts Fantasia i c-moll for to klaverer (for øvrig en glimrende utgivelse fremført av Dena Piano Duo – løp og kjøp!). Og selv om dette bare er stereo og ikke surround, er lydbildet gigantisk stort. De to klaverene har en stødig klangbunn i bassen, mens de mellomste og lyseste tangentene presenteres på en meget snerten og fjærlett måte. Overtonene brer seg utover, man kan sanse strukturen av de mange lagene i lydbildet mens man hele tiden sitter og fokuserer på det eneste som i bunn og grunn er essensielt: musikken. Jeg blir minnet om det fantastiske stykket arbeid Dena Piano Duo har lagt ned i pianospillet, og den fabelaktige jobben Lindberg Lyd har gjort produksjonsmessig. Slike stereoopplevelser har undertegnede aldri fått av en surroundforsterker. Enda bedre låter denne utgivelsen fra Blu-ray i full surround med HD-lyd. Da blir akustikken fra studio enda mer omsluttende, og vi føler oss enda mer i ett med musikken. Enten det er den kraftige stemmen til Kari Bremnes eller den tynnere vokalen til Silje Nergaard som står på menyen, gjenskaper Pioneer Susano dette på fabelaktig vis. Først og fremst er det dynamikken i mellomregisteret som slår oss, men også de luftige overtonene og den naturlige klangbunnen. La det aldri være tvil om at digital forsterkning kan låte svært så organisk.

Musikk som krever mye kraft, som store orkesterverk à la Verdi eller Wagner, eller bassrytmikk fra The Prodigy, vises fra sin beste side med denne superbe high-end-forsterkeren. Det er likevel nødvendig å konstatere at forsterkeren ikke forsvarer prislappen på 65 000 kroner som stereoforsterker alene. Selvfølgelig ikke. Men det er interessant at den holder følge med og overgår integrerte stereoforsterkere til godt over 20 000 kroner. Tross alt er det ti forsterkertrinn som skal ha strøm, og med så mye teknologi og strøm som skal føres gjennom tettsittende kretser i ett og samme kabinett, må nødvendigvis en surroundforsterker koste mer i forhold til lydkvaliteten. Men i surround briljerer den enda mer, og den gruser alt vi hittil har hørt av integrerte surroundforsterkere i high-end-klassen.

Referanser
En av våre klare referanser til nå, Denon AVC-A1HD, er til sammenlikning mindre oppløst og dynamisk i mellomtoneområdet, selv om den skilter med omtrent like mye muskler. Pioneer får frem sangstemmer og skiller bedre mellom instrumentene. Den kombinerer kort sagt det beste fra denne og det mer raffinerte Marantz-forsterkersettet AV8003 og MM8003, og er dermed en enda mer komplett forsterker. Bare uten de samme finessene.

Konklusjon
Pioneer SC-LX90 Susano er den råeste integrerte surroundforsterkeren vi hittil har hørt. Enten det er Blu-ray eller musikk i to eller flere kanaler som står på menyen, overvelder den. Lydgjengivelsen er superkjapp, distinkt og veloppløst. De som liker en varm og fyldig klang vil kanskje savne dette, men vi føler på ingen måte at Pioneer-forsterkeren er overdrevent frampå. Klangen er naturlig og fargerik, og gjør at både akustisk og syntetisk musikk kommer frem med strukturen intakt, samtidig som det er nok kraft til å dundre vinduene ut av ramma!

Forsterkeren har lite ekstrautstyr i form av internettradio og videostreaming. Men den kan fungere som forsterker i flere rom samtidig, og via ethernet-tilkobling kan den streame musikk og stillbilder fra en pc eller nettverkserver. Vi er dessverre ikke overbegeistret for autokalibreringen, da den frarøver lydbildet nerven. Det låter rett og slett tynt og pistrete når man bruker denne. Manuelle innstillinger anbefales. Dette hindrer oss likevel ikke i å heve tommelen høyt i været for Pioneer-monsteret!

Lyd & Bilde mener

Ytterst rask og distinkt Raffinement Gigantisk lydbilde Savner kanskje litt ”varme”, middel­mådig autokalibrering

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Scroll to Top