: Philips Aurea 40PFL9904

Drømmebilder

Markedet er fullt av kjedelige flatskjermer, men Aurea-skjermen fra Philips er definitivt ikke en av dem.

Flatskjermene i dag er blitt veldig gode, men også veldig like hverandre. Det er nok å ta en tur innom et av de store elektromarkedene for å skjønne at flatskjermer er noe det går temmelig mange på dusinet av. Kun et fåtall av apparatene på den gedigne «tv-veggen» kan påberope seg virkelig spesielle eller unike egenskaper.

Philips har markert seg det siste året med tre distinkte flatskjermserier. Den første, og kanskje mest imponerende visuelt sett, er den superbrede Cinema 21:9-skjermen som gir deg samme bredformat som på kino. Vi skal heller ikke glemme 9704-serien med ekte LED-baklys, som leverer noe av den beste bildekvaliteten på markedet akkurat nå. Prisen for den mest iøynefallende tv-en må likevel gå til designmodellen Aurea!

Aurea
Aurea er ikke helt som andre flatskjermer, og er fremfor alt veldig lekker å se på med sin hvite ramme og slanke fremtoning. Men det er først når du slår den på at moroa begynner. Da lyser hele, og vi mener virkelig hele, tv-en opp i alle regnbuens farger. Aurea setter farge på omgivelsene med en bilderamme full av LED-lys, som lyser i harmoni med bildeinnholdet på skjermen.  Philips, som også er en av verdens største produsenter av lyspærer og lysdioder, har i lengre tid tatt i bruk fargelys på skjermene sine (såkalt Ambilight) hvor man belyser veggen bak skjermen med fargelys. Med Aurea har de dratt dette konseptet helt ut og sender lyset både bakover mot veggen og forover mot seeren. Resultatet er en ganske unik tv.

Bildekvalitet
Den første Aurea-modellen kunne i beste fall beskrives som en konseptmodell der bildekvaliteten på ingen måte sto i stil til den spesielle lyseffekten. Med moderne LED-belysning på utsiden, men et konvensjonelle lysrør bak LCD-panelet, ble den aldri helt komplett. Dette har også Philips innsett, og derfor har Aurea i sin tredje generasjon fått LED-lys også på innsiden av skjermen. Disse er av den kantmonterte typen, lik dem bl.a. Samsung bruker på sine LED-skjermer (vil du ha «ekte» bakmontert LED med lokal dimming må du over på 9704-serien fra Philips).

Denne oppdateringen har fremfor alt resultert i meget god kontrast og svartnivå fra Philips-skjermen. Selv de mørkeste filmscenene får bra dybde og bevarer detaljnivået der de fleste skjermer med konvensjonelt LCD-baklys må gi tapt. I tillegg oppleves fargene som meget sterke og klare på denne tv-en, og blir ikke minst forsterket av den lysende bilderammen rundt bildet. Som LED-skjermer flest har Aurea også rikelig med lysstyrke for dem som ser mye tv i opplyste rom. Philips har utmerket seg med god bildebehandling på sine skjermer, og 40PFL9904 er ikke noe unntak. Her får du 100 Hz for glatte og jevne bevegelser, samt en bildemotor som får selv vanlige tv-sendinger til å se meget skarpe og flotte ut. Aller best resultat får man naturligvis med ekte HD-sendinger eller Blu-Ray – da blir bildet virkelig sylskarpt, og de ekstra fargene kommer virkelig til sin rett på en skjerm som Aurea.

Annonse

Aurea i praksis
Det er ingen tvil om at Aurea-skjermen byr på en seeropplevelse utenom det vanlige, og for å skjønne hvordan den virker bør man egentlig oppleve den i levende live. Det kraftige fargelyset som skifter fargetone i takt med handlingen på skjermen kan på sitt beste gi en økt følelse av tilstedeværelse. Det kan best beskrives som en tredimensjonal fargeopplevelse der handlingen ikke bare vises på skjermen, men også setter farge på omgivelsene.

Effekten og verdien av Aurea-lyset avhenger i stor grad av hvilken type tv-underholdning du ser på. Til filmtitting opplever vi ikke at den lysende rammen bidrar spesielt til noen økt filmopplevelse. De fleste spillefilmer skifter kameravinkler og omgivelser for fort til at man rekker å få noe særlig inntrykk av de ekstra fargene. Derimot er effekten langt større på tv-sendinger med mer monotont bildeinnhold, for eksempel sport, dokumentar- og naturprogrammer. Her opplever vi at fargelyset forsterker og bygger opp under handlingen på skjermen, og enten det er grønt gress, blå himmel eller hav som vises, kan man trygt si at en del av det kommer ”inn” i stua.

Det aller «kuleste» bruksområdet til Aurea er kanskje musikk- og underholdningsprogrammer. I musikkvideoer bruker regissøren farger i større grad til å skape stemninger, og hver video har sine egne signaturfarger som står i stil til musikken. Og fordi slike programmer gjerne fokuserer på ett tema (i motsetning til filmer og tv-serier, hvor miljø og farger skifter veldig hyppig), blir også effekten av Aurea-lyset mer tydelig. En Aurea-skjerm kombinert med et heftig musikkanlegg vil definitivt være en sikker vinner til hjemmefesten!

Det er også interessant å notere seg at Aurea får en merkbart bedre effekt på HD-sendinger. Her gir den ekstra fargedybden og oppløsningen utslag i form av flere fargenyanser og større harmoni med bildeinnholdet. Hvis du virkelig vil imponere vennene dine, skal du demonstrere Aurea med sendinger fra MTV HD, Discovery HD eller Eurosport HD. Da får du et sylskarpt bilde akkompagnert av sprakende farger som lyser opp hele stua.
I noen tilfeller kan det intense fargespillet virke en smule distraherende. Da er det godt at Philips har gitt tilgang til å justere lysstyrken på bilderammen, samt hvor hurtig og dynamisk det tilpasser seg bildeinnholdet. Du kan også velge å skru av lyset fullstendig. Det er også mulig å la lyset stå på med skiftende fargespill selv når selve skjermen er skrudd av.

Lydkvalitet
Philips har for vane å utstyre de dyrere tv-ene sine med gode høyttalere, og Aurea er ikke noe unntak. Lydgjengivelsen er klar og tydelig med god taleforståelse, langt fra den innestengte lyden man kan oppleve på mange flatskjermer i dag. Lyden har også et bra fundament med fyldig bassgjengivelse, om enn ikke like imponerende som den kraftfulle bassen vi opplevde fra Cinema 21:9 og LED-skjermen 46PFL9704. Aurea er likevel god nok til å stå på egne ben lydmessig, selv om den, som alle tv-er, kan dra nytte av et separat lydanlegg.

Annonse

Konklusjon
Dette er slett ikke tv-en for alle og enhver, og bildekvaliteten alene er ikke nok til å forsvare den nokså stive prislappen. Om du derimot vil ha en tv som skiller seg ut i mengden samtidig som bilde og lyd holder høyt nivå, kan Aurea-tv-en være veien å gå. Cinema 21:9-konseptet vil trolig kopieres av andre produsenter etter hvert, men Philips er foreløpig alene om å ha en tv som så til de grader setter lys på tilværelsen som Aurea gjør!

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Den nye, internasjonale, strømmetjenesten Paramount+ kommer snart til Norden. Nå er prisen (og litt av innholdet) klar.
Med lanseringen av Star kan Disney+ tilby 300 "nye" film- og serietitler - inkludert Die Hard og Big Sky.
HBO slipper nå traileren til sin nye norske dramaserie.
Se den første, heftige, traileren til den nye storfilmen.
Mola Mola Kula er et unikum av en forsterker. Vi har sannsynligvis aldri hørt denne overfloden av detaljer noensinne!
Årets Samsung Galaxy S21-serie er tilgjengelig i tre forskjellige utgaver: Galaxy S21, Galaxy S21+ og Galaxy S21 Ultra. Her kan du lese hvilken modell som passer best til dine behov.
Bang & Olufsen har lånt inspirasjon fra 1970-tallet, og har skapt en tillitvekkende musikkmaskin man kan ta med seg.
Med Samsungs nye projektorer kan du få et kjempedigert bilde, rett på veggen hjemme i stua.
Dette er den moderne surroundforsterkeren for deg som ønsker virkelig god lyd i hjemmekinoen, men som er edruelig med pengebruken.
Med absolutt alle funksjoner man trenger, gir Marantz NR1711 store hjemmekinoopplevelser fra et slankt og lekkert format.
Philips ultrabrede skjerm plasserer deg midt i handlingen, enten det er spill, film eller regneark.
Den elektriske Volvo XC40 er en fabelaktig bil, spesielt i denne utgaven.
JBL Bar 5.0 er en enkel og snerten lydplanke, som ikke trenger subwoofer for å gi nok bass.
DJI Mavic Air 2 er et flyvende kamera som gir deg et helt nytt perspektiv.
Hjemmekontor, eller bare gjemmekontor? Denne skjermen duger til begge deler!
De første aktive trådløse fra engelske Q Acoustics er enkle å finne plass til i det smarte hjemmet. Lydmessig er de ikke helt i mål.