: Parasound Zpre2 og Zamp v.3

Kompakt superstereo

Den som ønsker god lyd fra ekstremt plassbesparende produkter, bør se nærmere på dette forsterkersettet fra Parasound. Superkompakt og til dels meget vellydende.

Det er i bunn og grunn fire årsaker til at det finnes så mange mennesker med et dårlig musikkanlegg av plast som pryder stua. De tre hovedgrunnene er plassbesparelse, et begrenset budsjett og at de synes anlegget ser fint ut. Den fjerde er at de før kjøpet ikke ble informert om at slike anlegg bare var noe skit og at de burde styrt unna.

Derfor sier vi det nå: De plastanleggene du finner i hyllene på supermarkedet er bare noe skit. Styr unna. Har du ikke plass til et fullvoksent stereoanlegg, finnes det heldigvis alternativer. Som dette lille, snertne forsterkersettet fra Parasound. Forforsterkeren Zpre 2 og effektforsterkeren Zamp v.3 tar bare én rackplass til sammen, da de bare er en halv rackbredde hver. Og i motsetning til hva man skulle tro når man ser den lille størrelsen, bruker ikke effektforsterkeren svitsjet strømforsyning (klasse D), men derimot en normal klasse AB-variant. På grunn av en relativt stor strømforsyning som de på magisk vis har klart å skvise innunder topplokket, er likevel den oppgitte effekten 2 x 45 watt med 8 ohms belastning. Halverer man impedansen til 4 ohm, leverer forsterkeren 2 x 60 watt. Dette er moderate mengder med kraft, så hvis formålet er å drive et par tungdrevne beist av noen gulvhøyttalere med jerngrep om basselementene, bør du lete andre steder. Hvis formålet derimot er å drive et par lettdrevne høyttalere, og gjerne da bokhyllehøyttalere, så kan dette forsterkersettet være midt i blinken. For eksempel Monitor Audio RS1, B&W DM684 eller PSB Imagine T, for å nevne noen få.

Ikke minst kan effektforsterkeren være meget fiffig til multiromsinstallasjon. Gjem en slik i hvert rom hvor du installerer et høyttalersett, og overfør lyden mellom disse ved hjelp av trådløse enheter som for eksempel Creative Xmod Wireless eller Logitech Squeezebox Duet. Forforsterkeren har fire lydinnganger, i tillegg til fire kompositt-videoinnganger. Sistnevnte gjør at man kan koble fire videokilder gjennom forsterkeren og ut til en felles tv-monitor. Dette er nok likevel for spesielt interesserte, da komposittoverføring av videosignaler er den dårligste metoden i boka. Men kult for den som vil koble til iPoden sin.

Lydkvaliteten
Når et lite forsterkersett som dette skal bedømmes rent kvalitativt, jekker man gjerne ned forventningene i forhold til likeprisete produkter av mer normal størrelse. Det skulle vise seg å være unødvendig.Det er nesten vanskelig å tro at et så lite forsterkersett kan prestere så bra – innenfor et moderat lydnivå. De nesten subsoniske undertonene fra pedaltråkkene mellom et flygels tangentanslag sanses meget godt, og tonene fra tangentene kommer ut med tydelig attakk, samtidig som tonene er store og komplekse. Kvinnestemmer kommer rett ut, ingen forsiktig fremtoning her.

Sammenliknet med den likeprisete integrerte forsterkeren Rotel RA-1520, oppleves ikke Parasound-settet fullt så oppløst i overtoneområdet, og det kan ikke spille fullt så høyt – men det er ikke så langt unna. Dessuten har Parasound et mer maskulint mellomtoneområde, hvor Rotel låter litt slankere her. Flygelet har et mer fysisk preg, og bassgitaren er mer fremtredende. Alt i alt føler vi likevel at Rotel låter litt mer hi-fi, og er generelt en litt bedre forsterker. Det samme merkes med den meget komplekse innspillingen på SACD, «Mozart / Grieg vol II» fra 2L, en klassisk utgivelse spilt på to flygler. Denne innspillingen vil sende en dårlig forsterker i knestående. Ikke Parasound. For selv om effekten er begrenset, er forsterkeren så stabil at den holder tempo oppe, uten å gi tegn til å bli stresset. Drar man på, vil den i stedet for å skjære ubehagelig, gå i en myk og behagelig kompresjon, som gjør at man hører at dynamikken reduseres, men det går fremdeles an å høre på.

Konklusjon
Dette vesle forsterkersettet fra Parasound yter mer enn man tror når man ser på det. Det er fordi effektforsterkeren huser en ganske voksen klasse AB strømforsyning, og det er ikke tatt snarveier med dårlige høyttalerterminaler eller kretser. Forsterkersettet låter meget bra, faktisk står det ikke tilbake for en del andre integrerte forsterkere av mer normal størrelse til samme pris.

Det mangler litt oppløsning i overtoneområdet, men instrumentenes hovedregister – mellomtonen – gjengis fyldig og kontant. Bassresponsen er også kjapp og oppløst. Trenger du mer kraft? Kjøp to effektforsterkere og brokoble dem til mono.

Det er spesielt effektforsterkeren som er interessant, da den er meget hendig til skjulte multiromsinstallasjoner uten at det koster en formue.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Annonse
Annonse

Les også

HBO puster nytt liv i en av tidenes mest populære TV-serier.
Ettar at HBO avsluttet sin flaggskipserie, Game of Thrones, har seertallene virkelig fått seg et skudd for baugen.
HBO har nå annonsert skuespillerne til andresesongen av Fremvandrerne (Beforeigners), og vi drar kjensel på en gammel kjenning fra Game of Thrones.
Netflix slipper nå traileren til den kommende seriemorder-serien Night Stalker.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Ledvance har meldt seg på i kampen om å levere smart lys til det smarte hjem. Det er enkelt – og ikke særlig dyrt.
Philips har forent sin fargesprakende OLED-TV med en potent lydplanke fra Bowers & Wilkins. Resultatet er en skikkelig drømme-TV!
Robotstøvsugerne er selvkjørende computere som kan fjerne støvet, vaske gulvet – og holde vakt.
Slanke høyttalere med voksen bass er ikke lett å finne, med mindre de heter PMC.
Er du sugen på ekte 8K-oppløsning uten å betale en formue? Da kan Samsung Q700T være rett medisin.