Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Panasonic TX-P554Z11

Syltynn luksusplasma

Hos Panasonic ser de ut til å ta finanskrisen med knusende ro. Med erkekonkurrenten Pioneer ute av TV-bransjen slår de like godt på stortromma med en syltynn, og svindyr ny high-end serie...

Skrevet av / 23.09.09 - 22:00
Panasonic TX-P554Z11
Marius Siste artikler:
Marius

Z-modellene er en serie med plasmaskjermer av høyeste kvalitet, hvor design og formfaktor har hatt litt høyere prioritet enn på andre Panasonic-apparater. Og de er definitivt av det tynne slaget. 54-tommeren TX-P54Z11 måler bare 2,5 centimeter i dybden, og det slanke kabinettet med sømløs frontramme gir TV-en et eksklusivt inntrykk. De nye skjermene er langt fra noen billig fornøyelse. Med en pris på hele 65.000 kroner sikter TX-54Z11 seg helt klart inn mot de mer velbeslåtte TV og designentusiastene. Men kjenner vi Panasonic rett vil nok både teknologien og bildekvaliteten komme rimeligere modeller til gode over tid.

Separat TV-tuner
Samtlige modeller i Z-serien benytter seg av separat mediaboks som inneholder TV-tuner og alle tilkoblinger, med enten trådløs (Z1) eller kablet (Z11) overføring av bilde og lyd mellom boksen og skjermen.  Ellers er apparatene i prinsippet helt like, og hvis du uansett skal ha mottakerboksen i direkte nærhet av skjermen, kan du spare noen kroner ved å velge Z11.

Velutstyrt
Som seg hør og bør for en toppmodell er TX-P54Z11 naturligvis fullspekket med utstyr og tilkoblingsmuligheter, med blant annet 4 HDMI-innganger, SD-kortleser og innebygd digitalmottaker for RiksTV. TV-en har også innebygd Viera CAST, som er Panasonics fellesbetegnelse for multimedia-tjenester som Youtube, værmeldinger og nyheter via

TV-skjermen
Panasonic er kjent for god brukervennlighet, og både menyer og fjernkontroll er finpusset på de nye modellene, med hurtigtaster for de mest brukte funksjonene. Skjermen har så klart også Viera Link (også kjent som HDMI CEC) som gjør det lett å betjene f.eks Blu-ray spilleren din med samme fjernkontroll.

Bildekvalitet
Pioneer Kuro har lenge vært, og er fortsatt standarden som andre plasmaskjermer må måle seg mot. Derfor bør det ikke komme som noen overraskelse at Pioneer PDP-LX5090 ble hyppig brukt som referanse under testing av den nye Panasonic-plasmaen. Forventningene var ikke rent små: Kunne TX-P54Z11 tangere, eller kanskje til og med overgå ytelsen fra Pioneers gamle traver?

Et av ankepunktene vi har hatt mot tidligere Panasonic-modeller, er mangelen på et effektivt frontglass eller filter som kan motvirke lysinnslipp i lyse omgivelser. Spesielt Pioneer har løst dette på en bedre måte med en svart reflekterende film på frontglasset. Med Z-serien har Panasonic endelig tatt til vettet de også, og gitt panelet en svartere og mer reflekterende overflate, som motvirker lysinnslipp og gir en litt bedre opplevd kontrast i noen tilfeller.

Det største problemet plasma generelt har hatt, spesielt sammenlignet med LCD-skjermer, har vært begrenset lysstyrke. Mange plasmaskjermer er rett og slett ikke kraftige nok til å gi en fullgod bildeopplevelse i dagsopplyste rom. Men her har Panasonic hevet standarden betraktelig. Lysstyrken fra NeoPDP-panelet gir bilder med skikkelig smell i, selv når vi betrakter skjermen i dagslys. Ikke helt på LED eller LCD-nivå selvfølgelig, men en kraftig forbedring fra tidligere modeller. Selv sammenlignet med Pioneers kruttsterke Kuro-skjerm er det klart at Panasonic-skjermen har litt ekstra lys å rutte med, nok til å fungere som en fullgod TV også i dagslys.

I den andre enden av skalaen trekker Pioneer fortsatt det lengste strået på svartnivå. De aller mørkeste filmscenene får større dybde med Pioneer-skjermen, som er fullstendig bekmørk, sammenlignet med Panasonics noe gråere presentasjon. Når det er sagt, gjengis graderinger og detaljer i svart minst like bra på TX-P54Z11.

Panasonic oppgir et kontrastforhold på 2 millioner til 1 på denne skjermen, men istedet for slike fantasitall kunne de ha nøyd seg med å si ”tilstrekkelig”. Kontrastomfanget er nemlig meget bra, og ikke minst er graderingene fra svart til hvitt (gråtoneskalaen) svært nøyaktige. Det lille Panasonic mangler i svartnivå, tar den igjen på lysstyrke, og den opplevde kontrasten er derfor omtrent like bra som Pioneer. Ikke bedre, men heller ikke nevneverdig dårligere, noe som egentlig en bragd i seg selv.

Suveren bildebehandling
Den største forskjellen mellom Panasonic-skjermen og vår referanse fra Pioneer, ligger i bildebehandlingen. Panasonic har utvilsomt en mer omfattende bildeprosessering, og har som en av de første inkludert bevegelseskompensering i sin plasma, som effektivt glatter ut rykkete bevegelser. Plasma har typisk en raskere responstid enn LCD-paneler og er derfor ikke spesielt plaget av rykkete bevegelser eller etterheng i tradisjonell forstand. Likevel er det klart at Panasonics bildebehandling har en positiv effekt på opplevelsen av skarphet, særlig under raske kamerabevegelser som man typisk ser på sportsprogrammer.

THX-modus
Pioneer har vært en favoritt blant entusiastene ikke bare på grunn av god bildekvalitet, men også avanserte justeringsmuligheter som kan gjøre bildet enda mer nøyaktig i henhold til gjeldende standarder. Panasonic har på sin side være nokså gjerrige på innstillingsmuligheter, og i stedet konsentrert seg om å få et bra ”mainstream” bilde ut av esken.

De nye skjermene i Z og V-serien har imidlertid fått et solid ess i ermet, og det er det nye THX bildemoduset (THX er et velkjent sertifiseringsorgan for bilde og lyd) . Velger du THX i bildemenyen, skrus all unødvendig bildebehandling av, og skjermen skifter til et sett med innstillinger som er kalibrert etter THX-standarden for film.

Resultatet er meget imponerende. I THX-modus leverer Panasonic-plasmaen faktisk noe av den beste fargegjengivelsen vi har sett fra en TV, fullt på høyde med Pioneer Kuro, og det rett opp av esken uten endringer fra vår side! Alt fra hudtoner til snø og gress gjengis uten noen tendenser til fargestikk eller ujevnheter i fargebalansen. THX funksjonen kan virkelig sies å holde det den lover, nemlig en innstilling som er optimal for filmbruk, men også til mye annen TV-titting.

Lydkvalitet
TX-P54Z11 kommer utstyrt med 2 separate høyttalere, beregnet på å monteres på hver sin side av skjermen. Slik kan man selv velge om man vil benytte TV-ens egne høyttalere, eller et separat lydanlegg. Lyden fra de separate høyttalerne er klar og fin til TV å være, men kan ha godt av litt hjelp fra en subwoofer i dypbassen (dette fås som tilleggsutstyr). Ellers er det ingen tvil om at en TV av dette kaliberet fortjener å pares med et fullt surroundanlegg.

Konklusjon
Den nye Z11-serien er definivt noe av det lekreste vi har sett fra Panasonic på lang tid. Den lynkjappe bildebehandlingen koblet sammen med hurtig respons og formidabel fargegjengivelse, gjør dette til den perfekte skjermen for film- og sportsentusiastene, og dem som vil ha en TV-opplevelse utenom det vanlige. Det store ankepunktet vi har mot Panasonics plasma er prisen. Selv uten trådløs overføring er TX-54Z11 uforskammet dyr, selv til high-end skjerm å være. Vi kan ikke håpe annet enn at Panasonic tar konsekvensen av dette og senker prisen, eller lanserer en billigere modell med bildekvalitet, og flott design i behold.

Lyd & Bilde mener

Bildekvalitet God brukervennlighet Masse utstyr Prisen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Scroll to Top