TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

: Optoma HD20

Budsjettprojektor mot nye høyder

Optoma HD20 er med sin pris på 10 000 kroner blant markedets billigste HD-projektorer. Og bildekvaliteten er overraskende god til budsjettprojektor å være!

Lyd & Bilde mener
+Glimrende bilde Liten og praktisk 2 HDMI-innganger
-Ingen optisk linsejustering
Spesifikasjoner
  • Optoma HD20
  • DLP
  • 1920 x 1080
  • 500:1 ANSI-kontrast
  • 2 x HDMI 1.3
 
Veil. pris 9990

Optoma har ikke skrytt på seg en skyhøy kontrast på denne projektoren. Moderate 500:1 er det du må nøye deg med. Dette er målt etter ANSI-standarden, hvor man måler lysforskjellen mellom svart og hvitt når begge er gjengitt i ett og samme bilde. I motsetning til å måle svarteste svart og hviteste hvitt, projisert hver for seg i hvert sitt bilde, noe som gir mye høyere tall men et dårlig bilde av virkeligheten.

En lysstyrke på 1700 ANSI Lumen er høyt for en hjemmekinoprojektor å være, noe som gjør HD20 egnet også i dempet stuebelysning og ikke bare stummende mørke. Derimot er det kanskje litt lite lys til å bruke som presentasjonsverktøy i kontorlandskapet, men den har VGA-inngang for den som likevel skulle ønske dette.
Projektoren har to HDMI-innganger av typen 1.3, som støtter bedre fargedybde fra Blu-ray (DeepColor), i tillegg til komponent, S-video, kompositt og VGA.

Bildekvaliteten
Visst er projektoren billig, men sammenliknet med den to år gamle Epson TW-2000 som i sin tid kostet over 26 000 kroner, oppleves bildene faktisk som bedre hos Optomaen – rett ut av esken! Det ser vi spesielt på svartnivået som er mørkere, og det er bedre smell i lyse områder. Bildene er sylskarpe, og hudtoner er riktige – altså de heller verken mot for mye rødt eller blir for bleke. Det vi har å utsette på, er at detaljene i de mørkeste områdene gror noe igjen, som blir synliggjort når projektoren skal gjengi skygger i en skog nattestid. Det brenner også litt ut i det hvite, slik at skyer på himmelen mister noe av sitt detaljnivå. Bildet justeres etter vår testdisk, noe som først og fremst hjelper på at det hvite blir litt mer tonet ned, samtidig som vi får mer detaljer ut av skyggene. Da oppleves også kontrastnivået som noe blassere, men uten at det går veldig utover filmopplevelsene.

Fargebalansen er meget god. Det er godt smell i fargene, uten at det blir unaturlig. Vi føler likevel at det mangler noen nyanser her og der, og inntrykket av dybde er dermed ikke helt optimalt i forhold til med dyrere projektorer. Filmen ”Revolutionary Road” med Leonardo DiCaprio og Kate Winslet, har naturlige, litt nedtonete farger for å få frem 50-tallsfølelsen. Den kunne nyte godt av en litt bedre nyansering av fargene. Fargenyansene møblene kommer ikke helt frem, slik at det ser ut som at hver av dem har en farge, og det er det. Det er litt dårlig med fargetoner.

Stillegående
Til tross for sine kompakte mål er projektoren stillegående (29 dB), og vi ble heller ikke spesielt plaget av regnbueeffekten som er DLP-teknologiens svakhet (fargene rød, grønn og blå skilles fra hverandre når man beveger blikket raskt over skjermen i kontrastfylte scener). Her har budsjettprojektorene tydeligvis blitt bedre.

Konklusjon
Optoma HD20 er en DLP-projektor som setter en ny standard for budsjettklassen. Med sin prislapp på bare 10 000 kroner er den virkelig et kupp. Bildene er skarpe, svartnivået er mørkt og det er bra smell i høylys. Fargeestetikken er nøytral, og det er i det hele tatt meget gode bilder som projiseres på lerretet. Svakhetene er i form av litt gjengrodde skygger, samt at det hvite kan brenne ut noe og miste detaljer. Fargene kunne også godt vært litt mer nyansert, de blir litt monotone i forhold til de dyrere projektorene. Men er du ute etter en billig hjemmekinoprojektor, kan vi ikke se en god grunn til å ikke kjøpe Optoma HD20. For folk som er følsomme for regnbuefenomenet, er dette fremdeles et tema hos DLP-projektorer, selv om de stadig blir bedre på dette området.

LB+ TILBUD: 1 uke kun 19 kr
Få full tilgang til lydogbilde.no, testarkiv med over 6000 tester, fordelsklubb, guider, nyheter, film/serie anmeldelser og mye mer.

Legg igjen en kommentar

Marius


Siste artikler: