: Olympus Mju 1040

Stil og substans

Man skal vokte seg vel for å kjøpe kamera etter utseende. Unntaket er dette snertne lille Olympus-kameraet.
Lyd & Bilde mener
God bildekvalitet God eksponerings­automatikk Kompakte mål Gunstig pris
Svak blits Skjemmende bildestøy fra 800 ISO Mangler bildestabilisator Batteritiden
Spesifikasjoner
  • Type: kompakt
  • Bildesensor/oppløsning: CCD 10 Mp effektivt
  • Optikk (tilsv. 35 mm-format)
  • 38–114 mm f3,5–5,0
  • Zoom: 3 x
  • Lagringsmedia: xD/microSD-kort
  • Skjerm: 2,7’’ LCD
  • 230 000 bildepunkter
Annonse
Annonse

Ikke slik å forstå at design ikke kan gå hånd i hånd med kvalitet, men dessverre er det motsatte ofte tilfellet. Noe som gjør det ekstra gledelig å kunne fortelle at dette lille Olympus-kameraet klarer begge deler ganske bra. Mju 1040 er blant de aller minste kompaktkameraene, og priset godt under 2000 kroner. Likevel er det langt fra så håpløst som man skulle frykte.

Kameraet er laget for de som helst vil at alt skal håndteres av kameraets automatikk, og de gode bildene skal helst komme fra et kamera som får plass på trange steder. Som en liten håndveske eller lignende. Olympus har kledd det lille kameraet i solid lettmetall, og man kan velge et Mju 1040 i rødt, gult eller i mer konservative farger som sølvgrått eller sort. Dekselet på fronten fungerer som strømbryter, og på baksiden sitter en 2,7-tommers skjerm og et betjeningsfelt med nedfelte knapper som praktisk nok har bakgrunnsbelysning.

Brukervennlighet og funksjoner
Belyste knapper skulle vi likt å se fra flere produsenter, men så langt er det bare Olympus som har sett den praktiske verdien av noe mange ellers oppfatter som en gimmick. Kameraet har ellers ikke mange tekniske muligheter på skrytelisten. En 3 x zoom fra 38 til114 mm er typisk for denne modelltypen, 10 megapiksler rekker i lange baner, og brukerne i målgruppen for et Mju 1040 vil nok heller verdsette at det er enkelt å få bra bilder, enn mengder med uforståelige funksjoner.

Derfor har Olympus holdt seg til det viktigste. Kameraet har fullautomatikk, men man kan tross alt overstyre eksponeringen ved å gjøre bildene lysere eller mørkere. Da deles skjermen i fire ruter med motivet i, og så velger man den eksponeringskompensasjonen som ser ut til å gjøre motivet bedre. Enkelt og greit. Åtte ferdiglagede motivprogrammer og en forklaringsmeny skal gjøre det enkelt å tilpasse kameraets automatikk til motivet. Og er ikke det nok, har Mju 1040 ansiktsgjenkjenning og intelligent automatikk som fokuserer på ansiktene og hvor kameraet velger det motivprogrammet som ser ut til å passe best til situasjonen.

Bildekvalitet
Nyttig er også hurtigknappen som gir umiddelbar tilgang til innstillinger av hvitbalanse, lysfølsomhet, serieopptak – dog kun ved 3 megapiksler – lysmåling, oppløsning og bildefilkomprimering.

Man kan ikke vente seg mirakler fra et lite kamera i denne prisklassen, men Mju 1040 overbeviste stort på testbenken, med frisk og korrekt fargegjengivelse. Relativt beskjeden optisk fortegning, god skarphet over hele zoomområdet og lite bildestøy. Under 800 ISO lysfølsomhet, for over det blir bildene veldig grumsete og fargegjengivelsen blir blass, skarpheten faller som en stein og detaljer drukner i støy. Men dette er slett ikke verre enn vi ser fra dyrere og mer avanserte kameraer.

Konklusjon
Blitsen rekker ikke veldig langt, og lengste lukkertid er i mange tilfeller for kort. Og så vil lengre battertid være en fordel. Men Olympus Mju 1040 er et prisverdig kamera som bør tilfredsstille de aller fleste som er i målgruppen for et slikt kamera. Det er solid bygget, tar gode bilder spesielt utendørs i normalt godt lys, og det er fremfor alt enkelt å få fine bilder med. LS

 

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Annonse
Annonse

Les også

Nå kan du glede deg til mer pomp, prakt, intriger - og sex - blant fiffen fra 1800-tallet.
Nok engang flyttes premieren på den 25. James Bond-filmen.
Med enda en global strømmeaktør på det nordiske markedet tiltar kampen om strømmeabonnentene.
Nikolaj Coster-Waldau har hovedrollen i kommende dansk Netflix-film.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Den er ikke sprek, den lader tregt og kjører ikke langt om gangen. Men Mazda MX-30 har et lydanlegg som mange vil misunne den.
Netatmo Smart Video Doorbell er blant få kablede smarte ringeklokker som fungerer med norsk strømforsyning. Her trenger du heller ikke abonnement for full funksjonalitet.
Audezes gaming-headset nyter godt av planar-teknologien fra selskapets luksushodetelefoner.
Geneva er tilbake med en gnistrende stereohøyttaler i et stilrent retrokabinett.
Volvos første elbil har alt som skal til for å bli en storselger, men det er to ting man skal huske på.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!