TrekStors tidligere nettbrett ble drevet med ARM-kraft, denne er Atom-drevet. Altså med en Intel Atom-prosessor i stedet for en CPU fra ARM. Grafikkprosessoren er også en annen enn i den tidligere Xiron-modellen, nemlig en PowerVR SGX som tradisjonelt pleier å gi god ytelse i spill. Prosessorhastigheten er 2 GHz i motsetningen til forgjengeren som kjørte med 1,6 GHz. Prosessoren i den gamle Xiron hadde fire kjerner mens den nye har dual-core, men med fire tråder. Så forskjellen er i praksis lik. Imidlertid er det kun 1 GB RAM i den nye fan-versjonen, i motsetning til 2 GB på forgjengeren. Lagerkapasitet er 16 GB.
Av utseende ligner Xintron de andre nettbrettene vi har sett fra TrekStor. Fronten er av plast (fås i sort og hvit) og baksiden er av aluminium, noe som hjelper til med å gjøre nettbrettet stivt og stabilt. Og så ser det i tillegg lekkert ut. Med en tykkelsen på 8,7 mm er den TrekStors hittil tynneste 10 tommers nettbrett.
Man finner de vanlige knappene til navigasjon og lydstyrke, samt en ”home”-knapp. Men der hvor mange budsjettnettbrett har knappene på baksiden har Xintron 10.1 dem på siden. Det gjør betjeningen nye lettere. Det er også et pluss at høyttalerne – og det er to av dem vel og merke – er flyttet til forsiden slik at man får en klarere lyd. Også når nettbrettet ligger på fanget, hvor lyden fra bakoverrettede høyttalere blir kvalt.
Skjermen har en oppløsning på 1280 x 800 punkter, noe som er ok, men litt skrapet. Skjermen er herlig lyssterk, men med en svak blåtone. Bakkameraet er på 5 Mp og frontfrontkameraet på 2 Mp, begge deler som man kan regne med til prisen.
Fan Edition ble lansert samtidig med sommerens fotball-VM og for at sportstittere ikke skulle være tvunget til å sitte inne ble den levert med digital DVB-T TV-tuner til USB-porten, slik at de kunne følge med på sin favorittsending på farten. Mottakeren fungerer fint, og gir et rent og støyfritt signal når man befinner seg innenfor rimelig avstand til sendere. Er ikke den lille antennen nok kan man koble til en større antenne via adapterkabel, men da forsvinner jo en del av poenget ved å ha en bærbar mottaker.
Selv om vi er vant til å se ”Intel Inside”-logoen som et kvalitetsstempel, er forskjellen i ytelse ikke så stor. Den tidligere Xiron 10.1 modellen var et passe kvikt nettbrett, og det samme er Fan Edition. Apper åpnes uten nevneverdig forsinkelse, og når man surfer på nettet skjer det også uten større forsinkelser. Så lenge nettsidene ikke blir alt for kompliserte, for da merker man den beskjedne mengden RAM i form av langsom åpning. Dette ble også avslørt i Browsermark-testen som ikke bare var langsom, men meget langsom. En ytelse på 665 er mye lavere enn de 1.500-2.000 point vi har blitt vant til å se på andre nettbrett i denne prisklassen. TrekStors egne medregnet. Men testen ble utført på både den medfølgende nettleser samt Google Chrome for Android, med sammenfallende resultat. Og gjentatt etter omstart, fortsatt med samme resultat.
Solid – og forutsigbar – ytelse
Mens nettsurfingen overrasker er de øvrige testresultatene som forventet. Med vårt standard testprogram Geekbench 3 får Xintron 10.1 en score på 544 i single-core og 1.284 i multi-core. Begge er litt høyere enn forgjengeren, noe som harmonerer fint med at det er skrudd litt opp for prosessorhastigheten, mens skiftet til Intel-CPU på den andre siden ikke har ført til noen markant forskjell i ytelse.
Samme mønster gjør seg gjeldende med det mer grafisk orienterte testprogrammet Antutu 4, hvor nettbrettet oppnår et resultat på 21.679. I tørre tall er det ca. 10 prosent høyere enn forgjengeren.
Jeg kan ikke si at brukeropplevelsen er blitt klart bedre, det er forskjellen for liten til. Men det er under alle omstendigheter snakk om et ganske kvikt nettbrett som ikke går av veien for spill.
Konklusjon
TrekStor Xintron 10.1 Fan Edition er et flott 10 tommers nettbrett til en rimelig pris. Du får ikke den hippeste teknologien, men god ytelse og en stor skjerm til samme pris som de fleste mellompris 7 tommere. TV-tuneren er en artig feature, som for noen vil være av avgjørende ekstra fristelse. Hvis man imidlertid ikke har bruk for TV-mottakeren er Xiron 10.1 et bedre tilbud.
Home mener
TrekStor har raffinert sin oppskrift på lekre budsjettnettbrett med god ytelse og flott design. TV-mottakeren er praktisk og forvandler nettbrettet til en TV. Skjermoppløsningen er ikke imponerende, RAM-en er litt skrapet, og prisen har steget mer enn ytelsen når man sammenligner med forgjengeren.
Veil. pris 2090 kr
Spesifikasjoner
- Operativsystem: Android 4.2.2 (Jelly Bean)
- Prosessor: Intel Atom Z2580, dual-core (4 tråder), 2,0 GHz
- Grafikk: PowerVR SGX dual-core (8 tråder)
- Minne: 1 GB/16 GB lager
- Skjerm: 10.1" IPS, 1280 x 800 piksler, multi-touch. 160 DPI
- Trådløst: WiFi (802.11 b/g/n)
- Kamera: 5 Mp (bak) / 2 Mp (front)
- Tilkoblinger: Lyd (3,5 mm minijack), Micro-USB, Micro SDHC-kort
- Mål/vekt: 25,1 x 16,1 x 0,87 cm (BxHxD), 615 g
Les videre med LB+
LB+ Total uke
Tilgang til ALT innhold i en uke
LB+ Total mnd
Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser