Samsung har med sine Galaxy-mobiler blitt et populært alternativ til iPhone, og et av de foretrukne valgene av Android-mobiler. Har man hatt en Galaxy-telefon i hånden, forstår man godt hvorfor. Telefonene er solid bygget, har noen store, flotte skjermer og fremragende kameraer. Nyeste skudd på stammen er Galaxy S9 og S9+, som nylig ble avslørt på mobilmessen Mobile World Congress i Barcelona. Vi har hatt den største og ikke minst dyreste av de to modellene til test – Samsung Galaxy S9+. Er det verdt en oppgradering eller skal du heller vente til den har falt litt i pris?
Velkjent design
Tar vi det mest innlysende først, er det ikke mye nytt under solen når det kommer til designen. Sammenligner vi direkte med S8+, er de to telefonene også stort sett identiske å se på. Du får derfor fortsatt en 6,2 tommer stor buet glasskjerm med metallramme rundt. På baksiden er det annerledes. Samsung har nå, som de fleste av konkurrentene, puttet inn en ekstra optikk, slik at vi nå får samme zoom-muligheter som vi har på både Apples og Huaweis mobiler. Som en positiv overraskelse har de dessuten anerkjent feilen ved fingeravtrykkleserens plassering på S8, og derfor dratt den ned under optikkene. Takk! Det er dessuten merkelig å se at Samsung fortsatt ikke ser en minijack-port som foreldet teknologi. Og det er fornuftig at de har bevart microSD-porten slik at minnet igjen kan utvides etter behov.
Samme skjerm
Den innebygde skjermen er også identisk med den vi finner i S8+. Det er fortsatt en Super AMOLED-skjerm med Quad HD+ oppløsning. Det gikk ellers lenge rykter om at Samsung hadde bygget fingeravtrykkleseren inn i denne. Det ble det ikke noe av i denne omgang. Likevel er vi godt fornøyd, da det er en helt fremragende skjerm i det avlange 18.5:9-formatet. Den er skarp, med god kontrast og flotte farger. Den buede designen som er blitt standard etter at EDGE-modellene gikk ut, er imidlertid ikke akkurat min kopp te. Jeg trykker rett og slett for ofte på noe ved en feil. Et cover kan hjelpe på dette «problemet», men noen vil nok foretrekke en helt flat skjerm.
Lynende rask
Som våre Benchmark-tester avslører, har det heldigvis også skjedd litt på innsiden. Her er det spesielt den nye Exynos 9810-prosessoren som briljerer, og sikrer Galaxy S9+ den høyeste scoren inntil videre i all-round-programmet Antutu – hele 247 931 poeng. Det er meget imponerende. Utover en raskere prosessor er det dessuten blitt plass til 2 GB ekstra RAM. Samsung kan derfor fint følge med de øvrige toppmodellene når det skal sjongleres med flere apper på samme tid. Det innebygde batteriet er på 3500 mAh. Det låter umiddelbart fint, men jeg hadde en følelse av at strømmen ble tappet litt for raskt. Det er naturligvis mulighet for hurtiglading og induksjonslading, så det er forholdsvis lett og smertefritt å få strøm på mobilen igjen.
Et av de beste kameraene
Det viktigste aktiva i en Samsung-telefon er nok som alltid kameraet, og som nevnt i innledningen, har det her skjedd saker og ting. Den primære optikken er fortsatt bare på 12 Mp, men med en oppgradert sensor fanger den likevel langt mer lys enn tidligere. Dette kommer spesielt til uttrykk under dårlige lysforhold eller om kvelden, hvor S9+ klarer å fange detaljer som kan være vanskelig å se for det menneskelige øye. Under bedre lysforhold er ikke forskjellen fra forrige generasjon fullt så slående. Bildene er skarpe med naturlige farger og masser av detaljer. Den ekstra optikken er også på 12 Mp, og gjør det mulig å zoome inn som vi kjenner det fra andre toppmodeller med dobbel optikk.
Du kan naturligvis også ta opp videoklipp som nå kan fanges i 4K med en framerate på 60 bilder per sekund. Den optiske bildestabilisatoren sørger for å gi rolige bilder uten for mye risting. Slow-mo-funksjonen er også blitt oppgradert, så du kan nå ta opp hele 960 bilder i sekundet. Det krever imidlertid øvelse å få de gode opptakene i kassen, da man må holde mobilen ganske stille, og den har en begrenset oppløsning på 720p.
I fronten sitter naturligvis også et kamera, som passende ofte benevnes selfiekameraet. På S9+ har det fått noen ekstra funksjoner. Som noe nytt kan du, som på iPhone X, låse telefonen opp ved å se inn i dette kameraet. Det fungerer, men svært langsomt. En annen ny funksjon er noe Samsung kaller AR Emojis. Ta et bilde av deg selv og få generert en digital avatar på telefonen, til bruk i samtaler, sms-er og lignende. Det er en artig idé og virker også veldig bra, men det er neppe en funksjon man kommer til å bruke i det daglige.
Skal du oppgradere?
Som man kanskje kan ane, er forskjellene fra Samsung Galaxy S8+ til Galaxy S9+ ikke så store. Det er derfor naturlig å spørre om man bør oppgradere hvis man allerede har investert i fjorårets toppmodell. Det korte svaret er nei. Jovisst er kameraet bedre, faktisk en hel del, men utover det er det veldig lite som rettferdiggjør en oppgradering, spesielt når man tar med i betraktningen at Samsung har hevet prisen litt. Vent heller en stund inntil den har falt i pris, eller vent på Galaxy S10, som garantert lander om et års tid.
Konklusjon
Samsung Galaxy S9+ er i all sin enkelhet en fremragende Android-mobil som treffer riktig på de fleste punktene. Den er solid og lekkert bygget, har rask innmat, en stor, flott skjerm og et fremragende kamera. Prisen er imidlertid også deretter, og det kan derfor være vanskelig å forsvare et kjøp hvis man allerede eier fjorårets toppmodell. Gjør man ikke det, er det imidlertid vanskelig å komme utenom Galaxy S9+, som kun skuffer litt på batteriet og ansiktsgjenkjennelsen.
Home mener
Den beste allround Android-mobilen akkurat nå! Fremragende kamera og lynrask innmat. Ikke det beste batteriet. Ansiktsgjenkjennelsen er langsom og upresis.
Veil. pris 9790 kr
Spesifikasjoner
Benchmarks
Les videre med LB+
LB+ Total uke
Tilgang til ALT innhold i en uke
LB+ Total mnd
Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser