: Samsung Galaxy S4

Lynrask, men usexy

Galaxy S4 lever opp til forventningene, men arvtageren til S3 er mer en evolusjon enn en revolusjon.

Lyd & Bilde mener

Lynrask Utmerket kamera og skjerm Mange unike finesser
Føles ikke luksuriøs

De færreste har vel unngått å registrere at Samsung har vært i gang med oppfølgeren til storselgeren Galaxy S III. Vi fikk en første titt på den i mars, og nå har vi fått leke med et ferdig eksemplar.

Samsung Galaxy S4 hand

Vårt førsteinntrykk er at Galaxy S4 er til forveksling lik forgjengeren utseendemessig. Det er litt synd, for det er kun kjennere som på avstand vil se at du har den nyeste modellen. Tanken bak er nok å skape et Galaxy-utseende som er lett å gjenkjenne, men vi hadde håpet på en ny design. S4 kjennes helt enkelt ikke som en premium-modell. Ryktene forteller imidlertid at Samsung kommer med en mer luksuriøs modell i metall, samt en vanntett modell som konkurrent til Sony Xperia Z.

Utseende och konstruksjon
Baksiden er av plast, noe som føles litt ”billig” selv om Samsung har fått den til å se interessant ut med sitt prikkete mønser. Fordelen er at man kan ta av plastdekslet og få tilgang til batteri, minne- og SIM-kort. Dermed et det enkelt å øke lagringskapasiteten, noe som er en klar fordel mot konkurrentene som vil at vi skal lagre mest mulig på nettet. Visst kan det være praktisk ,men når man sitter på flyet og ikke har tilgang til filmene sine kan det være frustrerende. Pluss i margen for Samsung.
Samsung Galaxy S4 inside 1200

Galaxy S4 har hodetelefonutgang på oversiden og en USB ladekontakt på undersiden. På venstre side finner vi volumkontrollen, mens av/på knappen sitter på høyre side. Utover det er den eneste fysiske knappen selve ”Hjem” knappen på forside. Som på de fleste Android-baserte mobiler er meny- og tilbakeknappen touch-baserte.

Skjermen
En av S4s åpenbare forbedringer mot forgjengeren S3 er den nye skjermen som har blitt både større og mer høyoppløst. Den kan nå skryte av 1080 HD-oppløsning, det vil si det samme som flatskjermen din, på en til sammenligning bitte liten 5-tommers skjerm. Det gjør at pikseltettheten blir på imponerende 441 punkter per tomme – på linje med Sony Xperia Z, og betydelig mer enn iPhone 5 sin Retinaskjerm som må nøye seg 326 ppi. Derfor er det ingen problemer å lese tekst i liten størrelse. Man ser også flere detaljer i bildet, som i det hele tatt er sylskarpe.

Samsung Galaxy S4 top

Skärmen har dessuten utmerket fargegjengivelse og god betraktningsvinkel, med en bildekvalitet i samme klasse som Xperia Z og HTC One. Hvilken man foretrekker er mer en smakssak, som avhenger om man best liker den sterke kuløren fra Samsungs AMOLED-skjermer eller de vanlige LCD-skjermene. For å motvirke riper er skjermen beskyttet av Gorilla Glass 3 belegg.

Kameraet
Det har skjedd mye med mobilkameraene siden Galaxy S3 så dagens lys, noe vi kunne bekrefte i vår nylige test av kameramobiler. Der havnet Samsung langt ned på listen ettersom S4 ennå ikke var tilgjengelig. Det var synd, for de har virkelig oppgradert kameraet på den nye modellen, både når det gjelder antall megapiksler og generell kvalitet.

Samsung Galaxy S4 sushi

Det nye kameraet kan riktignok ikke måle seg med bildemesteren HTC One i dunkel belysning, men den er nesten på nivå med Sony Xperia Z, og det er slett ikke verst. Så lenge lysforholdene er litt bedre, er S4-kameraet blant de beste vi har testet. Fargegjengivelsen er utmerket og automatikken greier som regel å finne riktige innstillinger. Så lenge man fokuserer på riktig objekt blir bildene skarpe og detaljrike. Vi er imponerte.

Lydkvalitet
Vi er derimot ikke like imponerte over lydgjengivelsen fra Galaxy S4. Den er ikke direkte dårlig, men langt fra like imponerende som HTC One med lyd fra Beats Audio. Øreproppene som følger med er under pari, og den innebygde høyttaleren sitter litt dumt plassert på undersiden, hvilket medfører at lyden blir innestengt enten man holder mobilen i hånden eller legger den på bordet.
Samsung Galaxy S4 top

På den mer positive siden kan vi nevne den morsomme funksjonen Share Music, hvor man kan koble sammen flere mobiler og la dem spille låt i stereo, eller til og med surroundlyd. Et skikkelig ”party trick” forutsatt at man har tilstrekkelig mange Galaxy S4-brukere på gjestelisten.

Brukervennlighet
Om man liker Samsungs brukergrensesnitt eller ikke er kanskje en smakssak, men det har vært utviklet lenge nok til at det kjennes veldig gjennomtenkt og polert. Mobilen reagerer lynraskt og man kan bla i skjermmenyer og spole i videosnutter uten at det hakker eller henger.

Galaxy S4 kommer med en bråte nye finesser. Man har S Beam for enkelt å kunne pare sammen mobiler og utveksle informasjon. Air View som lar deg holde fingeren nær skjermen og få forhåndsvisninger av eksempelvis mail eller bilder. Air Gesture hvor man kan styre mobilen med håndbevegelser foran skjermen. Voice Control som er Samsungs alternativ til Apples Siri. Smart Stay som holder skjermen opplyst så lenge du ser på den, og Smart Pause som pauser en video om du flytter blikket.

Disse er alle interessante finesser, men ikke nødvendigvis noe man orker å bruke i det daglige. Den eneste finessen vi fant virkelig imponerende og nyttig er S Translate som oversetter tekst og tale til andre språk og leser dem opp for deg. Meget praktisk på utenlandsreiser, men enn så lenge begrenset av støtte for bare åtte språk.

Ytelse
Galaxy S4 kommer i to versjoner med forskjellig prosessor. Her i Skandinavia har vi fått I9505 som har en firekjerners Snapdragon 600 om bord. Ikke like heftig som den åttekjernede Exynos-prosessoren som den amerikanske modellene er utstyrt med, men I9505 er faktisk meget rask og dessuten mer strømgjerrig enn tidligere generasjoner.

Screenshot_2013-04-25-04-55-10

Galaxy S4 setter faktisk flere nye hastighetsrekorder i de tekniske testene våre. Geekbench-scoreen havnet på hele 3240 sammenlignet med HTC One på 2641 og Xperia Z på 2066. I andre syntetiske tester som Antutu och CF Bench tok den også ny rekord. Til og med i praktiske tester som Browsermark gjør den det bra, og tangerer mesteren iPhone 5 med 2445 poeng. Det eneste punktet hvor Galaxy S4 ikke er raskest er på 3D-grafikk, men den er absolutt rask nok for de nyeste spillene.

Konklusjon
Når iPhone 4S ble lansert i sin tid, fikk den kritikk for å ligne på forgjengeren og ”bare” være mye raskere, ha bedre kamera, grafikk og flere finesser. Galaxy S4 har i grunn samme problem: Selv om den er forbedret på nær sagt alle områder, ligner den veldig på forgjengeren. Kanskje burde den hete S3.5 i stedet? De nye funksjonene er kule og praktiske, men man kan leve uten dem. Når det er sagt, er Galaxy S4 utvilsomt en veldig trivelig mobil å bruke, med få skavanker. Den er lynrask, tynn og flott i hånden, har en utmerket skjerm og bra kamera. S3 var en monsterhit og det er ingen tvil om at S4 er bedre, så den kommer sikkert til å selge i bøtter og spann. Hjertet sier at vi foretrekker HTC One, men hjernen sier at Galaxy S4 er et bedre valg.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.
2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.
  TCL C815 byr på flott bildekvalitet og flust med smarte finesser til en fornuftig pris. Her får du til og med glimrende lyd!
  Endelig en interiørvennlig subwoofer som gir skikkelig fysisk bass! Ja, det koster, men betaler tilbake i form av nydelige basstoner på musikk og heftige basseffekter på film. Fra et slankt format som du kan henge på veggen.
  Denon feirer sin egen 110-års fødselsdag med en forsterker der det er jobbet ekstra med den gode lyden.
  Det er sjelden jeg har blitt forbanna over et produkt. Spesielt et så brukervennlig et som Google Nest Audio.
  TCL Ray-Danz TS9030 benytter smarte akustiske løsninger fremfor avansert DSP, for å simulere surroundlyd.