De færreste har vel unngått å registrere at Samsung har vært i gang med oppfølgeren til storselgeren Galaxy S III. Vi fikk en første titt på den i mars, og nå har vi fått leke med et ferdig eksemplar.
Vårt førsteinntrykk er at Galaxy S4 er til forveksling lik forgjengeren utseendemessig. Det er litt synd, for det er kun kjennere som på avstand vil se at du har den nyeste modellen. Tanken bak er nok å skape et Galaxy-utseende som er lett å gjenkjenne, men vi hadde håpet på en ny design. S4 kjennes helt enkelt ikke som en premium-modell. Ryktene forteller imidlertid at Samsung kommer med en mer luksuriøs modell i metall, samt en vanntett modell som konkurrent til Sony Xperia Z.
Utseende och konstruksjon
Baksiden er av plast, noe som føles litt ”billig” selv om Samsung har fått den til å se interessant ut med sitt prikkete mønser. Fordelen er at man kan ta av plastdekslet og få tilgang til batteri, minne- og SIM-kort. Dermed et det enkelt å øke lagringskapasiteten, noe som er en klar fordel mot konkurrentene som vil at vi skal lagre mest mulig på nettet. Visst kan det være praktisk ,men når man sitter på flyet og ikke har tilgang til filmene sine kan det være frustrerende. Pluss i margen for Samsung.
Galaxy S4 har hodetelefonutgang på oversiden og en USB ladekontakt på undersiden. På venstre side finner vi volumkontrollen, mens av/på knappen sitter på høyre side. Utover det er den eneste fysiske knappen selve ”Hjem” knappen på forside. Som på de fleste Android-baserte mobiler er meny- og tilbakeknappen touch-baserte.
Skjermen
En av S4s åpenbare forbedringer mot forgjengeren S3 er den nye skjermen som har blitt både større og mer høyoppløst. Den kan nå skryte av 1080 HD-oppløsning, det vil si det samme som flatskjermen din, på en til sammenligning bitte liten 5-tommers skjerm. Det gjør at pikseltettheten blir på imponerende 441 punkter per tomme – på linje med Sony Xperia Z, og betydelig mer enn iPhone 5 sin Retinaskjerm som må nøye seg 326 ppi. Derfor er det ingen problemer å lese tekst i liten størrelse. Man ser også flere detaljer i bildet, som i det hele tatt er sylskarpe.
Skärmen har dessuten utmerket fargegjengivelse og god betraktningsvinkel, med en bildekvalitet i samme klasse som Xperia Z og HTC One. Hvilken man foretrekker er mer en smakssak, som avhenger om man best liker den sterke kuløren fra Samsungs AMOLED-skjermer eller de vanlige LCD-skjermene. For å motvirke riper er skjermen beskyttet av Gorilla Glass 3 belegg.
Kameraet
Det har skjedd mye med mobilkameraene siden Galaxy S3 så dagens lys, noe vi kunne bekrefte i vår nylige test av kameramobiler. Der havnet Samsung langt ned på listen ettersom S4 ennå ikke var tilgjengelig. Det var synd, for de har virkelig oppgradert kameraet på den nye modellen, både når det gjelder antall megapiksler og generell kvalitet.
Det nye kameraet kan riktignok ikke måle seg med bildemesteren HTC One i dunkel belysning, men den er nesten på nivå med Sony Xperia Z, og det er slett ikke verst. Så lenge lysforholdene er litt bedre, er S4-kameraet blant de beste vi har testet. Fargegjengivelsen er utmerket og automatikken greier som regel å finne riktige innstillinger. Så lenge man fokuserer på riktig objekt blir bildene skarpe og detaljrike. Vi er imponerte.
Lydkvalitet
Vi er derimot ikke like imponerte over lydgjengivelsen fra Galaxy S4. Den er ikke direkte dårlig, men langt fra like imponerende som HTC One med lyd fra Beats Audio. Øreproppene som følger med er under pari, og den innebygde høyttaleren sitter litt dumt plassert på undersiden, hvilket medfører at lyden blir innestengt enten man holder mobilen i hånden eller legger den på bordet.
På den mer positive siden kan vi nevne den morsomme funksjonen Share Music, hvor man kan koble sammen flere mobiler og la dem spille låt i stereo, eller til og med surroundlyd. Et skikkelig ”party trick” forutsatt at man har tilstrekkelig mange Galaxy S4-brukere på gjestelisten.
Brukervennlighet
Om man liker Samsungs brukergrensesnitt eller ikke er kanskje en smakssak, men det har vært utviklet lenge nok til at det kjennes veldig gjennomtenkt og polert. Mobilen reagerer lynraskt og man kan bla i skjermmenyer og spole i videosnutter uten at det hakker eller henger.
Galaxy S4 kommer med en bråte nye finesser. Man har S Beam for enkelt å kunne pare sammen mobiler og utveksle informasjon. Air View som lar deg holde fingeren nær skjermen og få forhåndsvisninger av eksempelvis mail eller bilder. Air Gesture hvor man kan styre mobilen med håndbevegelser foran skjermen. Voice Control som er Samsungs alternativ til Apples Siri. Smart Stay som holder skjermen opplyst så lenge du ser på den, og Smart Pause som pauser en video om du flytter blikket.
Disse er alle interessante finesser, men ikke nødvendigvis noe man orker å bruke i det daglige. Den eneste finessen vi fant virkelig imponerende og nyttig er S Translate som oversetter tekst og tale til andre språk og leser dem opp for deg. Meget praktisk på utenlandsreiser, men enn så lenge begrenset av støtte for bare åtte språk.
Ytelse
Galaxy S4 kommer i to versjoner med forskjellig prosessor. Her i Skandinavia har vi fått I9505 som har en firekjerners Snapdragon 600 om bord. Ikke like heftig som den åttekjernede Exynos-prosessoren som den amerikanske modellene er utstyrt med, men I9505 er faktisk meget rask og dessuten mer strømgjerrig enn tidligere generasjoner.
Galaxy S4 setter faktisk flere nye hastighetsrekorder i de tekniske testene våre. Geekbench-scoreen havnet på hele 3240 sammenlignet med HTC One på 2641 og Xperia Z på 2066. I andre syntetiske tester som Antutu och CF Bench tok den også ny rekord. Til og med i praktiske tester som Browsermark gjør den det bra, og tangerer mesteren iPhone 5 med 2445 poeng. Det eneste punktet hvor Galaxy S4 ikke er raskest er på 3D-grafikk, men den er absolutt rask nok for de nyeste spillene.
Konklusjon
Når iPhone 4S ble lansert i sin tid, fikk den kritikk for å ligne på forgjengeren og ”bare” være mye raskere, ha bedre kamera, grafikk og flere finesser. Galaxy S4 har i grunn samme problem: Selv om den er forbedret på nær sagt alle områder, ligner den veldig på forgjengeren. Kanskje burde den hete S3.5 i stedet? De nye funksjonene er kule og praktiske, men man kan leve uten dem. Når det er sagt, er Galaxy S4 utvilsomt en veldig trivelig mobil å bruke, med få skavanker. Den er lynrask, tynn og flott i hånden, har en utmerket skjerm og bra kamera. S3 var en monsterhit og det er ingen tvil om at S4 er bedre, så den kommer sikkert til å selge i bøtter og spann. Hjertet sier at vi foretrekker HTC One, men hjernen sier at Galaxy S4 er et bedre valg.
Les videre med LB+
Høsttilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker
LB+ Total mnd
Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser