TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: Samsung Galaxy Alpha

Samsungs kompakte kvalitetsmobil

Endelig en rask og tynn Galaxy som føles mer luksuriøs enn plastaktig.

Av / 13.11.14 - 11:43
Samsung Galaxy Alpha

Home mener

  • Uvanlig solid kvalitetsfølelse og formspråk som skiller seg ut. Fantastisk ytelse for en så liten og lett mobil. Kjapt kamera med bra HDR-innstilling.
  • Begrenset lagringskapasitet og ingen mulighet for å utvide med minnekort. Prisen er litt vel høy sammenlignet med andre kompaktmobiler i toppklassen.

En av de tingene vi alltid klager på med Samsungs Galaxy S-modeller er at de tross prislappen aldri riktig føles som premiummodeller. Og endelig virker det som om Samsung har lyttet, for den nye Alpha-modellen er en imponerende rakker. Den har en solid metallramme og en bra ytelse, men er samtidig liten, lett og meget tynn. Den eneste den savner på sjekklisten er at den ikke er støv- og vanntett som visse andre nye mobiler.

Samsung-Galaxy-Alpha-04_SM-G850F_009_white-crop

Utseende og konstruksjon
Da vi først hørte snakk om Alpha trodde vi at det skulle vær en Galaxy S5 med metallskall. Men Alpha er faktisk en helt ny mobil og overrasker på flere måter. Skjermen er ”bare” på 4,7 tommer, noe som faktisk bare er marginalt mer enn S5 Mini, og i samme størrelse som Sony Xperia Z3 Compact og iPhone 6. Men den er betydelig lettere enn disse og så tynn at Z3 Compact plutselig føles klumpete i forhold.

Samsung-Galaxy-Alpha-comparison-back

Rammen er for en gangs skyld av metall og gjør mobilen så stiv at man ikke trenger å være urolig for å bøye den. Til tross for at kantene er fasede føles de likevel litt hvasse, omtrent som på de første Xperia Z-modellene. Det minner ikke så lite om iPhone 5S i format og følelse. Foruten baksiden da, som fortsatt er plast. Men på en behagelig måte som på Note-modellene. Det gjør også at man kommer til batteriet, men merkelig nok savnes SD-kortplass.

Annonse

Samsung-Galaxy-Alpha-thickness-comparison

Skjerm
Selv om oppløsningen ikke er full HD så er det en bra match for skjermstørrelsen og den samme som konkurrentene i 4,7” klassen. Det gir en fullt akseptabel punkttetthet på 312 ppi, og skarp nok til at Apple ville ha kalt det Retina. Hyggelig nok har Samsung satt inn samme fantastiske Super AMOLED-panel som i Galaxy S5. Det gir en betydelig bedre lysstyrke enn vanlige OLED-skjermer, samtidig som kontrast og fargegjengivelse er utmerket.

Samsung-Galaxy-Alpha-comparison-front

Kamera
For en gangs skyld har Samsung ikke forsøkt å presse inn enda flere megapiksler med skohorn. I stedet har man hyggelig nok tatt et skritt tilbake til 12 megapiksler som er mer fornuftig for en mobilsensor. Det finnes som vanlig en mengde motivprogrammer for ulike forhold og finesser som dual camera. Men det resulterer også i en meget rotete meny med aldeles for mange valg. Rydd opp, Samsung. Selv om den savner utløserknapp kan man ta bilder med volumknappen.

Samsung-Galaxy-Alpha-camera-options

Det går også raskt å starte kameraet og brenne av et bilde takket være kjapp autofokus. På innsiden sitter samme Isocell-sensor som i Galaxy S5. Det gir samme utmerkede resultat i gode lysforhold, godkjent fargegjengivelse og en meget bra HDR-innstilling for vanskelige motiv. Sensoren gjør generelt en bra jobb med å holde nede fargestøyen i dårlige lysforhold. Men kameraet har vanskeligheter med å finne fokus, så man får ofte uskarpe bilder med utviskede detaljer.

Samsung-Galaxy-Alpha-sushi-bright

 

Samsung-Galaxy-Alpha-low-light

Lyd
Den innebygde høyttaleren har man heldigvis flyttet fra baksiden til underkant slik at man kan høre den selv om den ligger på bordet. Selv om den har mer enn tilstrekkelig med volumressurser er kvaliteten langt fra like bra som for eksempel HTCs modeller med Boomsound. Med hodetelefoner blir det mye bedre, men vi er fortsatt overrasket over at Samsung, som har så mange lydprodukter i sortimentet, ikke satser mer på mobil vellyd.

Bruk
Som på Galaxy S5 har Alpha en fingeravtrykkleser innebygd i hjemknappen. Til forskjell fra iPhone hvor man bare legger fingeren på knappen må man her svepe med fingeren. Det er ikke like smidig og fungerer ikke riktig like bra, men betydelig bedre enn mange andre løsninger vi har testet gjennom årene. Dessverre har den et meget begrenset bruksområde ut over å låse opp mobilen. Paypal føles ikke så hett i denne sammenheng.

Samsung-Galaxy-Alpha-03_SM-G850F_011_silver

Man har også samme pulsmåler på baksiden som i kombinasjon med appen S Health skal hjelpe deg med å holde deg frisk. Den skal også kunne måle syreinnholdet i blodet og stressnivå. Ulempen er at man må være helt stille når man holder fingeren på sensoren, så det å måle pulsen mens man trener fungerer jo ikke. Appen er dessuten bare en logg, den gir ingen råd og det er ytterst få treningsapper som den kan dele sine data med.

Samsung-Galaxy-Alpha-S-Health

Ytelse
Til forskjell fra de fleste andre Android-mobiler som vanligvis bruker Qualcomms firkjerne Snapdragon-kretser har Alpha Samsung egne åttekjerne Exynos-kretser. I virkeligheten er det to firekjerne prosessorer med ulik klokkefrekvens, noe som gjør at den ene kan kobles ut for å spare strøm når man ikke gjør noe krevende. Til tross for det ganske svake batteriet gjør det at man får helt akseptabel batteritid.

Samsung-Galaxy-Alpha-Geekbench

Det er heller ikke mangel på hestekrefter når det trengs. Geekbench avslører at den presterer på nivå med de beste Android-mobilene med en kjerne (932) og setter ny ytelsesrekord med alle kjernene (3.098). Derimot får den stryk av mange konkurrenter i Browsermark nettleserytelse (1.367), og den er ikke blant de kjappere på tung grafikk. På den andre siden kjøper nok ikke de som spiller aktionspill en så liten mobil.

Konklusjon
Alpha ble ikke den luksusmodellen av Galaxy S5 som vi hadde ventet. I stedet ble det den minimodellen med premiumfølelse som vi savnet fra Samsung. Byggekvaliteten er utmerket og den er imponerende tynn og lett. Til tross for det er ytelsen utmerket og skjermen like strålende som på S5. Man har til og med lykkes med å klemme inn fingeravtrykkleser og pulsmåler. Så hvis du ikke absolutt trenger en vanntett mobil er det denne kompaktmobilen du skal ha.

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhetsredaktør. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Populært!

Årets beste tilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr

LB+Total måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Brettbar magi?

For sent og for dyrt

Enda smidigere til å ha kontroll på helsen

En iPhone du godt kan hoppe over

Kronen på verket

En mobil du kan ha lenge

Virker Pixel-magien også på det brettbare formatet?

Pen og tøff treningsklokke

Flere forbedringer i samme pakke

For godt til å være sant?

Massiv oppgradering av Pixel Watch

Fremragende programvare i OK telefon