Search
Generic filters

: Samsung Ativ

Operativsystemet er problemet

Samsung Ativ Tab er et ganske fornuftig nettbrett, men på grunn av Windows RT bør du ikke kjøpe det.

Lyd & Bilde mener

Lang batteritid God lydkvalitet
Windows RT mangler apper Ganske dårlig kamera
 • Operativsystem: Windows RT
 • Skjerm: 10,1” TFT, 1366 x 768 HD
 • Prosessor: 1,5 GHz dual-core Snapdragon
 • Minne: 2 GB RAM
 • Harddisk: 32 GB + microSD (opp til 64 GB)
 • Kamera: 5 Mp (bak), 1,9 Mp (front)
 • Trådløst: 802.11a/b/g/n, Bluetooth 4.0, NFC
 • Tilkobling: Micro USB 2.0, HDMI
 • Mål: 265,8 x 168,1 x 8,9 mm
 • Vekt: 570 kg
 • Batteri: 8200 mAh
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 4999 kr

Samsungs nettbrett basert på Windows RT er verken spesielt mye bedre eller spesielt mye dårligere enn de konkurrentene – ASUS Vivo Tab RT og Microsoft Surface RT – vi allerede har testet. Men selv om det selvfølgelig er forskjell på produktene, og de kommer vi tilbake til, så har de en ting felles, operativsystemet Windows RT.

Kort fortalt er RT nettbrett-utgaven av Windows 8, og i praksis vil det si at RT er en ribbet versjon av det komplette operativsystemet. Det ser ut og oppfører seg på samme måte, men kan kun kjøre på maskiner med ARM-prosessor og støtter ikke x86-baserte stasjonære PC-programmer – noe som dessverre vil si langt størsteparten av programvaren som finnes til Windows-plattformen. Og fordi Microsoft åpenbart ikke har gjort det store ut av å skaffe støtte til RT-systemet blant programvare- og innholdsleverandører, finnes det alt for få apper i nettbutikken under Windows RT. Vi kan i fleng nevne at vi savner apper som Dropbox, IMDB, Instagram, Facebook, Twitter, LinkedIn, YouTube, TED, Google Earth og så videre. Listen over populære apper som ikke finnes til Windows RT er milelang, og det er like før det er lettere å nevne de få som rent faktisk finnes. Vi fant Evernote, Kindle, Netflix og Skype og ikke stort annet da vi med lys og lykte lette i Windows Store på Ativ Tab etter de mest etterspurte appene, og det er ikke imponerende…

Selvfølgelig vil Microsofts PR-avdeling nok innvende når de leser denne testen, at både Twitter, Facebook og LinkedIn støttes av Windows RTs egne, sosiale apper, og at man med Windows RT får noen muligheter med på kjøpet, som man ikke finner hos konkurrentene iOS og Android. Her tenkes primært på integrasjon med Xbox Live samt en komplett Office-pakke – Office Home & Student 2013 RT – men det endrer ikke på at man som bruker føler seg bundet på hender og føtter av det latterlig dårlige utvalget av apper til Windows RT, og selv om det i skrivende stund etterhvert er et lite halvår siden Windows RT ble lansert, synes det ikke å være kommet mange flere apper.

Er ikke klar, når det er klart
Som om det ikke var nok, er brukeropplevelsen med Windows RT heller ikke særlig god. Før man for alvor kan komme i gang med Samsung Ativ Tab må det settes opp. Det kobles først til nettet, og bruker så 5-10 minutter på å installere apper og ”gjøre seg klar”. Men når det så er ”klart”, er det likevel ikke det. Det første som skjer når vi går inn i Windows Store er at vi får melding om at 19 av de installerte appene må oppdateres! Og i mange tilfeller er det til og med oppdateringer som er nødvendige for at appen overhodet kan kjøre. Det er bare ikke godt nok, Microsoft!

God lyd, lang batteritid
Det at Microsofts svikter når det gjelder plattformen er produktets største problem, for ellers er Samsung Ativ Tab et gedigent produkt som ikke gjør et stort vesen av seg, men som heller ikke kommer til kort på mange områder.

Samsung skal ha ros for å plassere to eksterne høyttalere på hver side av skjermen, slik at det faktisk blir en god opplevelse å se film på nettbrettet – også uten hodetelefoner – og i det hele tatt er lyden på Ativ Tab mer enn godkjent, uansett om man ser film med de eksterne høyttalerne eller hører musikk med et par hodetelefoner av god kvalitet.

Ytelsen er også i orden. Vi opplever ingen lags når vi navigerer rundt mellom programmene, og browseren scorer da også godt i browsermark 2.0 (1978 mot iPad minis 2051), og batteritiden er rett ut sagt imponerende god. Det sitter også et 8200 mAh batteri i Ativ Tab, så her har Samsung ikke spart på noe. Selve kabinettet er bygget av plast, men nettbrettet føles robust og solid.

Som Galaxy på godt og vondt
På mange måter er Ativ Tab et Windows-motstykke til Samsungs to Android-baserte 10.1” nettbrett, Galaxy Tab 2 10.1 og Galaxy Note 10.1, som det for eksempel også har TFT-skjermen felles med. Men likheten strekker seg dessverre også til kameraet, som ikke er noe å skrive hjem om på de to Android-modellene, og som om mulig er enda verre på Ativ Tab.

Problemet er at man simpelthen ikke kan fokusere med kameraet. Det er verken en dedikert kamera-knapp på nettbrettet eller en programvareknapp i kamera-appen, så i stedet knipser man bildet ved å røre ved skjermen. Men hvordan man så skal fokusere forblir en gåte, og resulterer i at de fleste bildene blir uskarpe og slørete. Hvis Samsung Ativ Tab bare hadde kostet det samme som Galaxy Tab 2 10.0, rundt 3.000 kroner, kunne man kanskje ha levd med et dårlig kamera – ja kanskje til og med Windows RT! – men faktum er at Samsung Ativ Tab koster 2.000 kroner mer enn Galaxy Note 10.1 (i Wi-Fi-versjonen med 32 GB minne, noe som gjør den direkte sammenlignbar med Ativ Tab), og det gjør Samsung Ativ Tab til et dårlig kjøp!

Konklusjon
Hvis du vil kjøpe Samsung Ativ Tab må du skynde deg, for faktisk er Samsung enig med oss i at Windows RT er en katastrofe, og derfor stoppes salget av Samsung Ativ Tab innen kort tid i hele Europa. Men, tro oss, du vil ikke kjøpe Ativ Tab, for med Windows RT er du bundet på hender og føtter av det dårlige utvalget av apper, og under alle omstendigheter koster Ativ 2.000 kroner mer enn Android-baserte Samsung Galaxy Tab 2 10.1 som kommer tettest på Ativ Tab når det gjelder kvalitet og ytelse.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
7 kommentarer

Legg igjen en kommentar

  Les også

  På jakt etter en storskjerm til fornuftig pris? Da kommer Sony XH8096 akkurat som bestilt.
  BMW i8 er ingen Tesla. Den er mye fetere!
  De som nettopp har bestilt seg flunkende ny Audi e-tron, UTEN å krysse av for Bang & Olufsen lydanlegg, får ha oss tilgitt når vi sier: Auda …!
  Yamaha viser med all tydelighet hvorfor de behersker high-end bedre enn de fleste, med en platespiller som river ned konvensjoner og går sin egen vei.
  De små Klipsch-høyttalerne banker lydplanker på spilleglede og lydtrykk, og funker like bra på tv-en som mobilen.
  OnePlus Nord ble markedsført som om mobilen var ensbetydende med Jesus gjenkomst. Det er den ikke, men mindre kan vel også være bra.
  Bose Frames holder UV-strålene borte, samtidig som de sender luftige musikalske toner rett inn i øregangene dine. Er dette sommerens kuleste dings?
  Vanmoof S3 og X3 er de to nyeste elsykkelmodellene fra det hollandske selskapet, som mener at deres smarte og internettoppkoblede sykler er fremtidens mobilitet.

  Aktuelle tilbud

  Annonse

  Xiaomi Mi 10 Pro (kamera)

  Veil.pris 12000 ,- Billigmerket Xiaomi slår til med et utmerket kamera Sjekk beste pris

  Sony Xperia 1 II (kamera)

  Veil.pris 12000 ,- Skyt som om det var et systemkamera Sjekk beste pris

  Samsung Galaxy S20 Ultra (kamera)

  Veil.pris 14500 ,- Samsung forsøker å gjøre alt for mye og mister fokus Sjekk beste pris

  Oneplus 8 Pro (kamera)

  Veil.pris 11000 ,- Sterkt opprykk for OnePlus kamera Sjekk beste pris
  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.