Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: iPad Pro + Apple Pencil

Blyant 2.0

iPad Pro og Apple Pencil er det perfekte makkerpar.

Skrevet av / 01.03.16 - 06:00
iPad Pro + Apple Pencil
Peter Gotschalk

Apple Pencil følger ikke med gratis til iPad Pro, men må kjøpes som tilbehør. Og selv om mange av Apples egne apper – for eksempel Noter og Mail – støtter Pencil, må man ta frem lommeboken enda en gang for å kjøpe de grafiske appene som får aller mest ut av den digitale blyanten.

 

I forbindelse med denne testen har vi prøvd Apple Pencil sammen med apper som Evernote, Noter, Sketches og Adobe Sketch, men før vi kaster oss over alle de smarte tingene man kan gjøre med pennen, må vi raskt gå gjennom det den ikke kan!

 

Saken er, at selv om man anskaffer seg en Apple Pencil, må man likevel primært betjene iPad Pro med fingrene. Og derfor kan man for eksempel ikke bruke Pencil til å svepe fra sidene og inn mot skjermen, noe som bekjent får frem Notification Center eller Control Center – eller starter multitasking-funksjonen Slide Over.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Til gjengjeld er den ikke bare fremragende til oppgaver som å skrive eller tegne på skjermen. Apple Pencil er den beste pennen vi noensinne har prøvd – og bedre enn Microsoft Surface Pen.

 

Fysisk gjør den kanskje ikke så mye ut av seg. Den ligner bare en alminnelig blyant laget av hvit plast, men så snart man har den i hendene, kan man merke at det er snakk om annet og mer enn et billig stykke plast. Under overflaten befinner det seg nemlig en masse teknologi – deriblant en Bluetooth-chip og en microcentroller – innkapslet i et hus av metall, og det gir Apple Pencil en tyngde og robusthet som sammen med den naturtro størrelsen, får den til å føles som en vaskeekte blyant av høy kvalitet. Navnet er meget velvalgt med andre ord.

 

I bruk

Vi opplever stort sett overhodet ingen forsinkelser, og Apple Pencil er både meget følsom og ekstremt presis. Pennen kan ikke bare registrere hvor hardt man trykker. Den har også sensorer innebygget, som kan registrere vinkelen man holder blyanten i, som når alt kommer til alt både gjør en forskjell på om en strek blir tykkere eller tynnere, og lar brukeren skravere med Apple Pencil nøyaktig som med en ekte blyant eller kullstift. «Palm Rejection» – altså funksjonen som sørger for at man kan ha sin hånd hvilende på touchskjermen samtidig med at man bruker blyanten, uten at den reagerer – fungerer stort sett perfekt. Et eneste kritikkpunkt er egentlig at skjermen av gode grunner ikke har samme tekstur som papir, og skriveopplevelsen derfor blir «glattere».

 

Det hadde også vært praktisk med et «viskelær» på toppen av blyanten – som på Surface Pen – men under en liten hette sitter her Pencils Lightning-kontakten, som man stikker i Lightning-porten i bunnen på iPad Pro for å lade blyanten. Det er ikke en løsning vi synes spesielt om, for dels ser det helt åndssvakt ut, og dels virker det som en opplagt måte å ødelegge Apple Pencil på. Men heldigvis får man også med en liten adapter, slik at blyanten kan lades ved hjelp av en helt alminnelig lader til iPhone eller iPad.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Fullt oppladet byr den på 12 timers batteritid, men den lader lynraskt, så hvis man er i nærheten av å gå tom for strøm (man kan se batteristatus i iPad Pro’s Notification Center), kan man lade den til å virke i ytterligere 30 minutter på bare 15 sekunder.

 

Konklusjon

Apple Pencil er som nevnt den beste digitale pennen vi noensinne har prøvd. Ikke fordi den er proppfull av forskjellige funksjoner – på det punktet er Surface Pen den klare vinner – men Pencil er best der det teller. En bedre skrive- og tegneopplevelse på et nettbrett kan simpelthen ikke kjøpes for penger. De meget presise sensorene holder styr på både vinkel og hvor hardt man trykker, og viktigst av alt: Forsinkelser er stort sett ikke-eksisterende. Så man kan leve med at den ikke har viskelær på toppen.

Home mener

Den mest naturtro skrive- og tegneopplevelsen noensinne, blant annet på grunn av ikke-eksisterende forsinkelser og meget presise sensorer i både penn og skjerm. Følger ikke automatisk med iPad Pro, og er ikke helt billig. Må også lades jevnlig.

Også i denne testen:

Power of the Pen

Microsoft Surface Pro 4

Litt for overfladisk

Microsoft Surface Pro 4 er sammen med Surface Pen en sterk kombinasjon med mange funksjoner, men pennen føles litt for «digital».

Følger med gratis sammen med Surface Pro 4, holder strøm i et år og har også flere funksjoner enn Apple Pencil.
Til gjengjeld er skrive- og tegneopplevelsen knapt så naturlig. Ikke minst på grunn av forsinkelser.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Supermobil på budsjett

Velkommen tilbake, OnePlus!

Liten, men kraftig

AI-begynnelsen er vanskelig

Ikke helt solgt

Oneplus konkurrerer med seg selv

Gaming-mobilen er et fartsmonster

Er det virkelig en ny modell?

OnePlus 12 går ett skritt videre

Bra treningsselskap

Smartklokken til menn (og andre med store håndledd)

Like sterk som storebror

Scroll to Top