Power of the Pen

Power of the Pen

Den digitale pennen er kommet for å bli, og de to mest populære profesjonelle nettbrettene på markedet har hver sin makker. Vi kårer en vinner!

Steve Jobs snur seg i graven! Slik tenkte mange da Apple lanserte den store iPad Pro sammen med Apple Pencil i september 2015. Og hvorfor det?

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

For å forstå indignasjonen må vi spole tiden tilbake til 2007, da Steve Jobs viste den aller første iPhone-en frem for offentligheten. Den ble presentert av Jobs, med blant annet en slide hvor det sto: «Who wants a stylus?». Og senere er han blitt sitert for å ha sagt: «It’s like we said on the iPad, if you see a stylus, they blew it!».

 

Så selvfølgelig spør man seg selv, om Apple-grunnleggeren nå snur seg der nede under jorden, når Apple få år etter hans død lanserer en forvokst iPad med en penn som viktigste tilbehør. Men hvis man tenker seg litt om, vil man innse at formålet med en penn i dag, uansett om vi snakker om Apple Pencil eller Surface Pen, er et helt annet enn det Steve Jobs trolig hadde i tankene, da ha uttalte seg så kategorisk om det uhyrlige ved en stylus.

 

I gamle dager – altså før kapasitive multitouch-skjermer som man kan betjene med fingrene – var pennen den eneste måten man kunne bruke enheter med de såkalte resistive touch-skjermene. Man var simpelthen nødt til å bruke en penn for overhode å kunne betjene tidligere tiders håndholdte dingser som Palm V, Compaq iPAQ eller til og med Apples eget Newton-nettbrett på begynnelsen av 90-tallet.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

 

Skapt for kreativitet

Og det er, kan vi hilse å si, ikke på noen måte hensikten med Apple Pencil. Eller Surface Pen for den saks skyld. Både iPad Pro og Surface Pro 4 betjenes på normal måte via multitouch på den berøringsfølsomme skjermen. Det er når det handler om å arbeide kreativt, pennen kommer inn i bildet. Først og fremst som tegneredskap, men også i forbindelse med bilderedigering og andre former for grafisk arbeide. Og både Apple Pencil og Surface Pen gjør et imponerende stykke arbeide som grafisk verktøy. Det er nesten ikke til å forstå, når man, som denne skribenten, har vært med så lenge, at man kan huske hvor lang tid det tok bare å skrive bokstaver en for en med en stylus på skjermen til en Palm V eller Compaq iPAQ i gamle dager. For i dag er opplevelsen tett på å føles som å tegne, skrive eller male direkte på papir, uansett om det er Apple Pencil eller Surface Pen man har i hendene.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Selv om det ikke er å se med det blotte øye, har det krevd et tigersprang av teknologisk utvikling for å få det til å fungere. Og det har krevd at både skjerm og penn ble intelligente og utstyrt med fintfølende sensorer. I tilfellet med Apple Pencil kommer pennen både med Bluetooth, som kobler den til nettbrett-enheten, samt en rekke sensorer og en ARM-basert Cortex-M3 microcontoller. iPad Pro-skjermen leser pennenes bevegelser 240 ganger i sekundet, og hele systemet er skreddersydd til å gi en så lav såkalt latency – altså forsinkelse – som mulig, mellom det at brukeren beveger pennen, og til det etter hvert skjer noe på skjermen. Surface Pen og Surface Pro 4, som har en digitizer innebygget i skjermen, akkurat som langt dyrere grafiske nettbrett, fungerer på tilsvarende måte, og både Surface Pen og Apple Pencil kan brukes med hånden hvilende på skjermen i helt normal skrive- eller tegneposisjon, uten at det registreres som input. En funksjon som kalles «Palm Rejection».

 

Slik testet vi

Fokus for testen har vært Apple Pencil og Surface Pen, og hvordan de to pennene fungerer på henholdsvis iPad Pro og Surface Pro 4, som de er «født» til å danne par med. De mange likhetene til tross, er det vesentlige forskjeller på funksjoner og spesifikasjoner, og vi har gått i dybden på de to ved blant annet å se på presisjon, følsomhet og betjening i forbindelse med forskjellige typer av oppgaver og apper. Og ikke minst har vi også vurdert produktenes fysiske egenskaper, for eksempel når det gjelder ergonomi, brukervennlighet og lignende.

 

 

Det sa vi om …

 

Vi har allerede anmeldt både iPad Pro og Surface Pro 4 i januarutgaven av Lyd & Bilde. Da var vårt fokus i begge tilfeller imidlertid på selve produktet, og ikke så mye på Apple Pencil og Surface Pen.

 

Men for at disse enhetene ikke skal bli helt glemt i denne testens snakk om penner, kommer her en oppsummering av våre vurderinger.

Apple iPad Pro

Med en skjerm som er nesten dobbelt så stor som på en alminnelig iPad, kunne man tro at alt ville se forstørret og grovkornet ut. Men takket være en oppløsning på vanvittige 5,6 millioner piksler er detaljrikdommen mer enn god nok.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Takket være skjermstørrelsen kan man også ha to iPad-apper i full størrelse åpne samtidig med skjermdeling. Ikke helt som med en bærbar, men godt nok til enklere oppgaver.

 

Ipad Pro er dessuten et stort skritt fremover med hensyn til bilderedigering, da man nå har tilstrekkelig skjermplass og oppløsning. Man kan straks se om de bildene man har tatt er skarpe, uten å måtte zoome inn, og skjermen er god nok til å bedømme fargegjengivelse og bildekvalitet.

 

For å drive den ekstremt høyoppløste skjermen, har Apple pakket så mange hestekrefter inn i Pro som mulig. Den nye A9X-prosessoren har høyere klokke-frekvens, som er et sterkere grafikkort, og maskinen har fått mer internminne. Det betyr at den slår de tidligere iPad-modellene – som ikke akkurat var langsomme – med flere hestehoder. Dermed takler den elegant både high-end gaming og 4K-video. JE

 

Microsoft Surface Pro 4

For det første er det nok mer presist å kalle Surface Pro 4 en hybrid datamaskin, enn et nettbrett. Det har nettbrettets form, og er med sine 12 tommer og penn den nærmeste konkurrenten til Apples iPad Pro. I sitt hjerte er det imidlertid en PC. I det slanke kabinettet banker en kraftig Intel-prosessor (i5 eller i7), og spesifikasjonene er for øvrig som en ultrabook i det øvre sjikt. Skal man utnytte alle kreftene, er et tastatur uunnværlig, og Microsoft har selv levert det definitive tilbehørtastaturet til Surface Pro, kalt Type Cover.

 

Med S

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

urface Pro følger det en trykkfølsom penn som gjør nettbrettet egnet til grafisk arbeide. Pennen støtter ikke mindre enn 1024 grader av trykk, ja, faktisk fanger skjermen opp pennen på flere millimeters avstand. Som alt annet på nettbrettet er også pennen magnetisk, og parkeres langs venstre side av skjermen.

 

Å bruke Surface Pro 4 er i utgangpunkt som å jobbe med en normal PC. Med tastaturet klikket på, er det en normal bærbar PC! JAH

Microsoft Surface Pro 4

Bli abonnent for å lese videre.
Abonner på Lyd & Bilde

Allerede abonnent?
Logg inn

Litt for overfladisk

Microsoft Surface Pro 4 er sammen med Surface Pen en sterk kombinasjon med mange funksjoner, men pennen føles litt for «digital».

Følger med gratis sammen med Surface Pro 4, holder strøm i et år og har også flere funksjoner enn Apple Pencil.
Til gjengjeld er skrive- og tegneopplevelsen knapt så naturlig. Ikke minst på grunn av forsinkelser.

Sammenlignet med Apple Pencil er skriveopplevelsen med Surface Pen fortsatt fremragende, men ikke nær så naturlig, og det er Surface Pens største problem. For til gjengjeld kan den jo en masse ting som Apple Pencil ikke kan.

 

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

For det første kan man i høyere grad navigere rundt i menyer og programmer på Surface Pro 4 med Surface Pen, og for det andre har den en knapp på siden med funksjoner som åpner OneNote med ett trykk, og tar en skjermkopi med to trykk. På toppen av pennen sitter et slags digitalt viskelær, som man alltid kan slette med, uansett hvor man befinner seg og hva man gjør: Det er også smart at Surface Pen kjører på et helt normalt AAAA-batteri, og dermed kan holde på strømmen i et helt år, og at den er magnetisk og settes fast på selve Surface-nettbrettet, og ikke forsvinner så lett. Og den følger med i pakken når man investerer i en Surface Pro 4. Ikke så dårlig.

 

Men når det gjelder Surface Pens egenskaper som skrive- og tegneredskap, må den se seg forbikjørt av Apple Pencil. På den andre siden vil vi på ingen måte si at Surface Pen gjør et dårlig stykke arbeid. Den er bare ikke like god som Apples digitale blyant.

 

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Vi har testet Surface Pen med apper som Microsoft OneNote, Doodle Buddy og Sketchbook for Tablet, og vi jobbet med å skrive, tegne, gjøre merknader, samt de forskjellige ekstrafunksjoner som Surface Pen har, og som Apple Pencil må unnvære.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

I bruk

Hovedinntrykket er at opplevelsen med Surface Pen er litt mer kunstig og «digital», enn vår opplevelse av Apple Pencil. Ikke at Surface Pan har så mye forsinkelse heller, men det er likevel mer forsinkelse mellom pennens bevegelse og den etterfølgende reaksjonen på skjermen, så man er aldri i tvil om at man bruker en digital penn på en nettbrettskjerm. Surface Pen oppleves heller ikke som like presis og følsom som Apple Pencil, og for eksempel er det merkbart vanskeligere å skrive veldig små bokstaver med Surface Pen, enn med konkurrenten.

 

Surface Pen byr på den samme type «Palm Rejection» som Apple Pencil, men det fungerer heller ikke like effektivt, og man opplever hele tiden å åpne menyer og lignende med hånden, noe som er ganske irriterende. Et annet irritasjonsmoment er at skjermen på Surface Pro gir etter når man hviler hånden på den, mens iPad Pro-skjermen til sammenligning er like ubevegelig som en klippe. Surface Pro 4 føles rett og slett ikke så robust som iPad Pro, og det påvirker ikke bare kvalitetsinntrykket, men også skriveopplevelsen i negativ retning.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Konklusjon

Surface Pen minner ved første øyekast, men egentlig også ved langvarig bruk, mer som en kulepenn enn en blyant, og dermed kan man vel si at både Microsoft og Apple har valgt sine produktnavn med omhu. Og alle og enhver vet vel at meget kreative mennesker til enhver tid foretrekker en blyant fremfor en kulepenn, og slik vil det nok også være i den digitale verden. Surface Pen har flere funksjoner enn Apple Pencil – inkludert et «viskelær» på toppen og en knapp på siden, som både kan åpne apper og ta skjermkopier – men er knapt så naturtro og nøyaktig som skrive- og tegneredskap.

 

Til gjengjeld får man den gratis med i pakken sammen med Surface Pro 4, og det kan man vel ikke klage på.

Fakta

Microsoft Surface Pro 4

 • Operativsystem: Windows 10 Pro
 • Skjerm: 12,3" “PixelSense”, 2736 x 1824, 267 ppi
 • Prosessor: 2,5 GHz Intel Core i5-6300U dual-core
 • Minne: 8 GB RAM / 256 GB SSD
 • Kamera: 8 Mp + 5 Mp
 • Trådløst: 802.11 ac/a/b/g/n, Bluetooth 4.0
 • Mål: 292,1 x 201,4 x 8,5 mm
 • Vekt: 786 g
 • Batteri: Ikke oppgitt (opp til ni timers videoavspilling)
 • Pris: 13.990 kr
 • Web: microsoft.no

 

Surface Pen

 • Lengde: 144 mm
 • Velt: 20 g
 • Knapper: Høyreklikksknapp og sletteknapp
 • Tilkoblinger: Bluetooth 4.0LE
 • Batteri: 1 AAAA
 • Pris: 649 kr (følger gratis med Surface Pro 4)
 • Web: microsoft.com/surface/nb-no/accessories/pen
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

iPad Pro + Apple Pencil

Mars 2016iPad Pro + Apple Pencil
Bli abonnent for å lese videre.
Abonner på Lyd & Bilde

Allerede abonnent?
Logg inn

Blyant 2.0

iPad Pro og Apple Pencil er det perfekte makkerpar.

Den mest naturtro skrive- og tegneopplevelsen noensinne, blant annet på grunn av ikke-eksisterende forsinkelser og meget presise sensorer i både penn og skjerm.
Følger ikke automatisk med iPad Pro, og er ikke helt billig. Må også lades jevnlig.

Apple Pencil følger ikke med gratis til iPad Pro, men må kjøpes som tilbehør. Og selv om mange av Apples egne apper – for eksempel Noter og Mail – støtter Pencil, må man ta frem lommeboken enda en gang for å kjøpe de grafiske appene som får aller mest ut av den digitale blyanten.

 

I forbindelse med denne testen har vi prøvd Apple Pencil sammen med apper som Evernote, Noter, Sketches og Adobe Sketch, men før vi kaster oss over alle de smarte tingene man kan gjøre med pennen, må vi raskt gå gjennom det den ikke kan!

 

Saken er, at selv om man anskaffer seg en Apple Pencil, må man likevel primært betjene iPad Pro med fingrene. Og derfor kan man for eksempel ikke bruke Pencil til å svepe fra sidene og inn mot skjermen, noe som bekjent får frem Notification Center eller Control Center – eller starter multitasking-funksjonen Slide Over.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Til gjengjeld er den ikke bare fremragende til oppgaver som å skrive eller tegne på skjermen. Apple Pencil er den beste pennen vi noensinne har prøvd – og bedre enn Microsoft Surface Pen.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

 

Fysisk gjør den kanskje ikke så mye ut av seg. Den ligner bare en alminnelig blyant laget av hvit plast, men så snart man har den i hendene, kan man merke at det er snakk om annet og mer enn et billig stykke plast. Under overflaten befinner det seg nemlig en masse teknologi – deriblant en Bluetooth-chip og en microcentroller – innkapslet i et hus av metall, og det gir Apple Pencil en tyngde og robusthet som sammen med den naturtro størrelsen, får den til å føles som en vaskeekte blyant av høy kvalitet. Navnet er meget velvalgt med andre ord.

 

I bruk

Vi opplever stort sett overhodet ingen forsinkelser, og Apple Pencil er både meget følsom og ekstremt presis. Pennen kan ikke bare registrere hvor hardt man trykker. Den har også sensorer innebygget, som kan registrere vinkelen man holder blyanten i, som når alt kommer til alt både gjør en forskjell på om en strek blir tykkere eller tynnere, og lar brukeren skravere med Apple Pencil nøyaktig som med en ekte blyant eller kullstift. «Palm Rejection» – altså funksjonen som sørger for at man kan ha sin hånd hvilende på touchskjermen samtidig med at man bruker blyanten, uten at den reagerer – fungerer stort sett perfekt. Et eneste kritikkpunkt er egentlig at skjermen av gode grunner ikke har samme tekstur som papir, og skriveopplevelsen derfor blir «glattere».

 

Det hadde også vært praktisk med et «viskelær» på toppen av blyanten – som på Surface Pen – men under en liten hette sitter her Pencils Lightning-kontakten, som man stikker i Lightning-porten i bunnen på iPad Pro for å lade blyanten. Det er ikke en løsning vi synes spesielt om, for dels ser det helt åndssvakt ut, og dels virker det som en opplagt måte å ødelegge Apple Pencil på. Men heldigvis får man også med en liten adapter, slik at blyanten kan lades ved hjelp av en helt alminnelig lader til iPhone eller iPad.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Fullt oppladet byr den på 12 timers batteritid, men den lader lynraskt, så hvis man er i nærheten av å gå tom for strøm (man kan se batteristatus i iPad Pro’s Notification Center), kan man lade den til å virke i ytterligere 30 minutter på bare 15 sekunder.

 

Konklusjon

Apple Pencil er som nevnt den beste digitale pennen vi noensinne har prøvd. Ikke fordi den er proppfull av forskjellige funksjoner – på det punktet er Surface Pen den klare vinner – men Pencil er best der det teller. En bedre skrive- og tegneopplevelse på et nettbrett kan simpelthen ikke kjøpes for penger. De meget presise sensorene holder styr på både vinkel og hvor hardt man trykker, og viktigst av alt: Forsinkelser er stort sett ikke-eksisterende. Så man kan leve med at den ikke har viskelær på toppen.

Fakta

iPad Pro

 • Operativsystem: iOS 9.1
 • Skjerm: 12,9" IPS, 2732 x 2048, 264 ppi
 • Prosessor: 2,26 GHz Apple A9X
 • Minne: 4 GB RAM / 128 GB lager
 • Kamera: 8 Mp f/2.4 + 1,2 Mp f/2.2
 • Trådløst: 4G/LTE, 802.11 ac/a/b/g/n, Bluetooth 4.2
 • Mål: 306 x 221 x 6,9 mm
 • Vekt: 713 g
 • Batteri: 38,5 Wh, 10 timers bruk
 • Pris: 11 .990 kr
 • Web: apple.no

 

Apple Pencil

 • Lengde: 175,7 mm
 • Vekt: 20,7 g
 • Tilkoblinger: Bluetooth, Lightning
 • Pris: 1.090 NOK
 • Web: apple.com/no/apple-pencil/
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.
Steve Jobs snur seg i graven! Slik tenkte mange da Apple lanserte den store iPad Pro sammen med Apple Pencil i september 2015. Og hvorfor det? [caption id="attachment_62332" align="alignleft" width="199"](Foto: Produsenten) (Foto: Produsenten)[/caption] For å forstå indignasjonen må vi spole tiden tilbake til 2007, da Steve Jobs viste den aller første iPhone-en frem for offentligheten. Den ble presentert av Jobs, med blant annet en slide hvor det sto: «Who wants a stylus?». Og senere er han blitt sitert for å ha sagt: «It’s like we said on the iPad, if you see a stylus, they blew it!».   Så selvfølgelig spør man seg selv, om Apple-grunnleggeren nå snur seg der nede under jorden, når Apple få år etter hans død lanserer en forvokst iPad med en penn som viktigste tilbehør. Men hvis man tenker seg litt om, vil man innse at formålet med en penn i dag, uansett om vi snakker om Apple Pencil eller Surface Pen, er et helt annet enn det Steve Jobs trolig hadde i tankene, da ha uttalte seg så kategorisk om det uhyrlige ved en stylus.   I gamle dager – altså før kapasitive multitouch-skjermer som man kan betjene med fingrene – var pennen den eneste måten man kunne bruke enheter med de såkalte resistive touch-skjermene. Man var simpelthen nødt til å bruke en penn for overhode å kunne betjene tidligere tiders håndholdte dingser som Palm V, Compaq iPAQ eller til og med Apples eget Newton-nettbrett på begynnelsen av 90-tallet.  

Skapt for kreativitet

Og det er, kan vi hilse å si, ikke på noen måte hensikten med Apple Pencil. Eller Surface Pen for den saks skyld. Både iPad Pro og Surface Pro 4 betjenes på normal måte via multitouch på den berøringsfølsomme skjermen. Det er når det handler om å arbeide kreativt, pennen kommer inn i bildet. Først og fremst som tegneredskap, men også i forbindelse med bilderedigering og andre former for grafisk arbeide. Og både Apple Pencil og Surface Pen gjør et imponerende stykke arbeide som grafisk verktøy. Det er nesten ikke til å forstå, når man, som denne skribenten, har vært med så lenge, at man kan huske hvor lang tid det tok bare å skrive bokstaver en for en med en stylus på skjermen til en Palm V eller Compaq iPAQ i gamle dager. For i dag er opplevelsen tett på å føles som å tegne, skrive eller male direkte på papir, uansett om det er Apple Pencil eller Surface Pen man har i hendene. [caption id="attachment_62328" align="alignnone" width="460"](Foto: Produsenten) (Foto: Produsenten)[/caption] Selv om det ikke er å se med det blotte øye, har det krevd et tigersprang av teknologisk utvikling for å få det til å fungere. Og det har krevd at både skjerm og penn ble intelligente og utstyrt med fintfølende sensorer. I tilfellet med Apple Pencil kommer pennen både med Bluetooth, som kobler den til nettbrett-enheten, samt en rekke sensorer og en ARM-basert Cortex-M3 microcontoller. iPad Pro-skjermen leser pennenes bevegelser 240 ganger i sekundet, og hele systemet er skreddersydd til å gi en så lav såkalt latency – altså forsinkelse – som mulig, mellom det at brukeren beveger pennen, og til det etter hvert skjer noe på skjermen. Surface Pen og Surface Pro 4, som har en digitizer innebygget i skjermen, akkurat som langt dyrere grafiske nettbrett, fungerer på tilsvarende måte, og både Surface Pen og Apple Pencil kan brukes med hånden hvilende på skjermen i helt normal skrive- eller tegneposisjon, uten at det registreres som input. En funksjon som kalles «Palm Rejection».  

Slik testet vi

Fokus for testen har vært Apple Pencil og Surface Pen, og hvordan de to pennene fungerer på henholdsvis iPad Pro og Surface Pro 4, som de er «født» til å danne par med. De mange likhetene til tross, er det vesentlige forskjeller på funksjoner og spesifikasjoner, og vi har gått i dybden på de to ved blant annet å se på presisjon, følsomhet og betjening i forbindelse med forskjellige typer av oppgaver og apper. Og ikke minst har vi også vurdert produktenes fysiske egenskaper, for eksempel når det gjelder ergonomi, brukervennlighet og lignende.    

Det sa vi om …

  Vi har allerede anmeldt både iPad Pro og Surface Pro 4 i januarutgaven av Lyd & Bilde. Da var vårt fokus i begge tilfeller imidlertid på selve produktet, og ikke så mye på Apple Pencil og Surface Pen.   Men for at disse enhetene ikke skal bli helt glemt i denne testens snakk om penner, kommer her en oppsummering av våre vurderinger.

Apple iPad Pro

Med en skjerm som er nesten dobbelt så stor som på en alminnelig iPad, kunne man tro at alt ville se forstørret og grovkornet ut. Men takket være en oppløsning på vanvittige 5,6 millioner piksler er detaljrikdommen mer enn god nok. [caption id="attachment_62334" align="alignnone" width="460"](Foto: Produsenten) (Foto: Produsenten)[/caption] Takket være skjermstørrelsen kan man også ha to iPad-apper i full størrelse åpne samtidig med skjermdeling. Ikke helt som med en bærbar, men godt nok til enklere oppgaver.   Ipad Pro er dessuten et stort skritt fremover med hensyn til bilderedigering, da man nå har tilstrekkelig skjermplass og oppløsning. Man kan straks se om de bildene man har tatt er skarpe, uten å måtte zoome inn, og skjermen er god nok til å bedømme fargegjengivelse og bildekvalitet.   For å drive den ekstremt høyoppløste skjermen, har Apple pakket så mange hestekrefter inn i Pro som mulig. Den nye A9X-prosessoren har høyere klokke-frekvens, som er et sterkere grafikkort, og maskinen har fått mer internminne. Det betyr at den slår de tidligere iPad-modellene – som ikke akkurat var langsomme – med flere hestehoder. Dermed takler den elegant både high-end gaming og 4K-video. JE  

Microsoft Surface Pro 4

For det første er det nok mer presist å kalle Surface Pro 4 en hybrid datamaskin, enn et nettbrett. Det har nettbrettets form, og er med sine 12 tommer og penn den nærmeste konkurrenten til Apples iPad Pro. I sitt hjerte er det imidlertid en PC. I det slanke kabinettet banker en kraftig Intel-prosessor (i5 eller i7), og spesifikasjonene er for øvrig som en ultrabook i det øvre sjikt. Skal man utnytte alle kreftene, er et tastatur uunnværlig, og Microsoft har selv levert det definitive tilbehørtastaturet til Surface Pro, kalt Type Cover.   Med S [caption id="attachment_62327" align="alignnone" width="460"](Foto: Produsenten) (Foto: Produsenten)[/caption] urface Pro følger det en trykkfølsom penn som gjør nettbrettet egnet til grafisk arbeide. Pennen støtter ikke mindre enn 1024 grader av trykk, ja, faktisk fanger skjermen opp pennen på flere millimeters avstand. Som alt annet på nettbrettet er også pennen magnetisk, og parkeres langs venstre side av skjermen.   Å bruke Surface Pro 4 er i utgangpunkt som å jobbe med en normal PC. Med tastaturet klikket på, er det en normal bærbar PC! JAH
Vi tester over 450 produkter i året, les denne testen og få full tilgang til Lyd & Bilde
Allerede abonnent? Logg inn
Prøveabonnement
0,-
Fri tilgang til lydogbilde.no
Bronseabonnement
425,-pr/halvår
1/2 år (6 utgaver) Digitalutgaven Fri tilgang til lydogbilde.no
Sølvabonnement
749,-pr/år
Mest populær
1 år (11 utgaver) Velkomstgave Fri tilgang til lydogbilde.no Digitalutgaven
Gullabonnement
1149,-pr/år
1 år (11 utgaver) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri tilgang til lydogbilde.no Digitalutgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Måned kr 49,-
Med et abonnement på Lyd & Bilde får du:
Fri tilgang til lydogbilde.no Betydelig rabatt Velg selv lengden på ditt abonnement, med eller uten SF Anytime Flott velkomstgave på årsabonnement
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

Vi tester

 • Apple iPad Pro + Apple Penci (11.990 kr + 1.090 kr)
 • Microsoft Surface Pro 4 + Surface Pen  (13.990 kr)

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Stranger Things 3. sesong – første trailer ute!

Den 4. juli vender Netflix tilbake til Hawkins og Stranger Things.

Apple AirPods får stemmestyring

AirPods får trådløs lading og hei Siri

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Super allround-zoom

Panasonics første fullformat, standardzoom lever opp til ­forventningene.

Apple turbotrimmer iMac

De nye iMac-ene blir dobbelt så rask på krevende oppgaver.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslørt

Her er de første bildene av den nye toppmodellen fra Philips, OLED934!

Nå skal du kjøpe iPad

Hvis du er blant dem som har hatt planer om å kjøpe nytt nettbrett, er tiden inne.

anmeldelse
Billions, sesong 4

Lunken finansakrobatikk

I 4. sesong av Billions begynner slitasjen og idétørken å bli vel fremtredende.

anmeldelse
Bohemian Rhapsody

Imponerende one man show!

Rami Malik stjeler hver eneste scene i en ganske så ordinær musikkbiografi.

Lyssterkt portrettobjektiv for Sony alpha

Stillegående, rask og nydelig boheh er blant egenskapene hos 85mm f1,4 fra Samyang.

test
Canon EOS RP

Røverkjøp fra Canon

Canon EOS RP er ikke uten kompromisser, men er aggressivt priset og meget tilfredsstillende å bruke.

Alt om Samsungs 2019 QLED TV-er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i bildekvalitet, og denne gangen gjelder det ikke bare toppmodellene.

Samsung QE65Q900R

8K mot 4K TV: Teknisk knockout

Er Samsungs minste og billigste 8K-skjerm bedre enn en alminnelig god 4K TV? Vi tester!

gruppetest
5 trådløse støyreduserende hodetelefoner

Stille og fredelig på flyet

Støyreduserende hodetelefoner motvirker tretthet og skåner hørselen på lange flyturer.

Tidal gir studiolyd på iPhone

Tidal-brukere kan glede seg over at iPhone fått MQA-støtte, og dermed kommer nærmere lyden i opptaksstudioet.

anmeldelse
First Man

Enestående romfartshistorie!

Fascinerende historie om de heltmodige romfartspionerene.

anmeldelse
Bad Times at The El Royale

Mørkets hotell

Stilig konsept-film med A-lag av skuespillere, som ikke helt innfrir.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den likevel ingen lettvekter!

test
Audiovector QR5

Den mest komplette ­høyttaleren

Audiovector QR5 leverer rytmene uten å nøle, gir musikken luft – og slår nesten beina under sine egne toppmodeller.

anmeldelse
Triple Frontier

Greed is good…

Tidligere amerikanske elitesoldater bestemmer seg for å rane søramerikansk narkobaron. Det går definitivt ikke helt etter planen.

test
ikko OH1

Biller i ørene

Kinesiske ikko debuterer med høye ambisjoner til hverdagspris.