For et knapt halvår siden lanserte britiske Nothing sin Nothing Phone (2a). Nå er selskapet klar med en oppgradering, Nothing Phone (2a) Plus. Familiens nye medlem får neppe noen lett start, for markedet mangler ikke akkurat Android-alternativer.
Derfor må Nothing vel ha noe nytt og spesielt å by på med Nothing Phone (2a) Plus? Rett fra esken er det imidlertid ikke synlige forandringer i forhold til forgjengeren. Skjermen er fortsatt på 6,7”. Oppløsningen (2412 x 1084 piksler), den fysiske størrelsen og mobilens vekt på 190 gram er også den samme.
Mobilen følger (2)-seriens utseende. De diskré, avrundede gummikantene gjør Nothing Phone (2a) Plus lett å håndtere og holde i. Forfra ligner (2a) Plus en iPhone, noe vi har bemerket tidligere. Blant annet i vår test av Nothing Phone (2a).
Bak er designen mer Nothing enn Apple. Akkurat som (2) og (2a) er den karakteristiske baksiden gjennomsiktig og støtter Nothings spesielle Glyph Interface. Kameramodulens to ”øyne” sitter på midten som hos forgjengeren (2a).
Nothing har imidlertid benyttet lanseringen til å komme med litt mer i pakken. Noen oppgraderinger merkes i praksis, andre vil mest interessere tallfikserte skeptikere. Det som ser fint ut på spesifikasjonene, gir nemlig ikke alltid bonus når Nothing Phone (2a) Plus skal vise hva den kan.
Design og utseende
Nothing Phones gjennomsiktige bakside er ikke bare en gimmick, men benyttes av seriens førnevnte Glyph-brukergrensesnitt. Glyph er fellesbetegnelsen for de rette og avrundede lysene på baksiden.
Som på forgjengeren er de tre lysene trukket sammen på øverste del omkring kameramodulen. På Nothing Phone (2) var det flere lys, inkludert et lys til markering av batteriets status. Det må vi unnvære i denne omgang.
Mobilen avslører dine anrop før du har sett det på skjermen. Akkurat som du med bestemte ringetoner kan stille inn Glyph-lysene til å lyse opp i spesielle mønstre og knytte dem til bestemte telefonnumre. Så du blir advart når svigermor ringer.
Nothing Phone (2a) Plus bygger på Android 14. Over ligger Nothings eget operativsystem, Nothing OS i versjon 2.6. Det nedskalerte sort-hvite Nothing OS minner oss om gode gamle Pong, mens Android i vanlig stil er lystig krydret med fargerike ikoner.
Du justerer brukergrensesnittet alt etter smak og behag. Du kan bruke en full fargepalett og balalaika i Android-style eller stille inn med sort-hvite Nothing-ikoner i en minimalistisk design. Selv appteksten i Nothing OS er avdempet og ligner utskriften fra en Matrix-printer.
Nothings designvalg spiller også inn i utvalget av versjoner. I skrivende stund kan du få en grå og en sort versjon av Nothings Phone (2a) Plus.
Miksen mellom de to operativsystemenes stilart er delvis vellykket. Android-apper vil gjerne blande seg. For eksempel værappen, som gir daglige meldinger om vind og vær i typisk (fargerik) Android-stil. Bruker du Nothings værapp, for eksempel som widgets på skjermens forside, er innholdet noe mer avdempet å se på.
Den ujevne blandingen kan jeg best sammenligne med Windows 8, hvor ”levende” fliser blandet seg med det klassisk Windows-utseende.
Du kan stort sett designe brukergrensesnittet som det passer deg. Fra ringetoner til ikoner, widgets og deres eventuelle navn, farger og størrelse på skjermens forside.
Prosessor og generell ytelse
Skiftet fra (2a) til generasjon (2a) Plus har medført oppgraderinger. På prosessorfronten har vi gått fra MediaTek 7200 Pro til en 7350 Pro. Frontkameraet har fått 15 megapiksler mer å rutte med, og batteriets hurtiglading har gått fra 45 watt til 50 watt. Ifølge Nothing gir det en 10 prosent raskere lading i forhold til Nothing Phone (2a)
Alt sammen låter jo veldig fint, men i praksis hadde jeg blandede opplevelser. For eksempel tappet mobilen 25 prosent av batteriet i løpet av et døgn med én SMS + bilde og en telefonsamtale på seks minutter.
Ladingen var imidlertid rask (under 30 minutter). Vil du ha utbytte av Nothings 50 W Fast Charging, krever det Nothings eget utstyr. Det vil si ladekablingen som følger med i pakken. Det er litt tungvint at mobilen må ha med sitt eget utstyr når man er på farten.
Brukeropplevelser er i sakens natur en subjektiv ting, så selvfølgelig har vi også kjørt Nothing Phone (2a) Plus gjennom en rekke Benchmark-tester. I motsetning til min (eneste) lunkne opplevelse, viser batteritesten som stresstester mobilen med påslått skjerm ved maksimal lysstyrke at et fullt oppladet batteri holder til 18 timers blandet forbruk. Kapasiteten på 5000 mAh er forøvrig Nothings største til dags dato for et batteri.
I våre Benchmark-tester ligger (2a) Plus i det pene gjennomsnittet for Android-mobiler i et mellomdyrt prisleie. Altså mobiler med en prislapp på omkring 3000 kroner.
I Geekbench 6 ligger Nothing Phone (2a) Plus på 3918 målt på GPU-en. Det er i liga med Google Pixel 7 Pro og Google Pixel 7 og deres Tensor G2 prosessor. Begge mobilene er fra 2022 og hadde en noe høyere pris.
Jeg vurderer at det nok mest sier noe om den tekniske utviklingen, hvor innmaten med tiden blir billigere å produsere. Ser vi bort fra alderen, scoret begge Pixel-mobilene imidlertid toppkarakter og fikk en stor bukett roser da vi testet dem, så Nothing Phone (2a) Plus har ikke noe å skamme seg over i det selskapet.
I PCMark Work 3.0 scoret Nothing Phone (2a) Plus 13 819, noe som passerer blant andre Samsung Galaxy A35 og Google Pixel 8a. Sistnevnte gjorde oss ganske begeistret da vi hadde den innom redaksjonen tidligere i år.
Borte fra den digitale testbenken (også kalt virkeligheten) serverer Nothing Phone (2a) Plus innhold i 4K uten hakking. Generelt fungerer skiftet mellom video, bilder og apper smidig og uten forsinkelse.
Kamera og skjerm
Nothing har oppgradert på kamerafronten med blant annet flere megapiksler, Ultra XDR (en avansert Android-utgave av HDR) samt AI.
Generelt gjør Nothing Phone (2a) Plus gode opptak. 4K er i godkjent kvalitet, og du kan få ytterligere etterbehandlet resultatet i Nothings fotoapp. Tar du opp med Ultra XDR, blir det tatt 8 ”skudd” i RAW-format, som bearbeides automatisk til et endelig resultat.
Jeg fikk mindre gode resultater i opptak med vidvinkel og zoom. Her blir motivet lett forvrengt og grynet.
Kameraets AI Vivid Mode skanner motivet før du trykker på utløseren, og optimerer det med trøkk i fargetoner (hue) og økt kontrast. På en kveldstur møtte jeg en solnedgang jeg ikke kunne dy meg for å forevige. Resultatet ble imponerende. Spesielt da jeg bare skjøt ”fra hoften”, altså uten først å røre ved innstillingene.
Til mindre belyste motiver kan du bruke Glyph-lysene som et mykt ”hjelpelys” i stedet for bare flash. De såkalte utfyllingslysene virker godt. Spesielt når motivet er i halv- og helmørke. Jeg fotograferte et maleri som hang i halvmørke. Med utfyllingslysene slått på fikk jeg et skarpt motiv, og penseldetaljene i maleriets overflate var med.
I fullt dagslys er skjermens 1300 nit også en fornøyelse. Video, SMS og bildesøk med mer ble klart gjengitt. Imidlertid blir mobilen til tider varm under avvikling av 4K-video.
Lyd og ringetoner
Vi har nevnt det før og må gjøre det igjen: Lyden i og fra Nothing-mobiler er dårlig. Selv om du kan stille inn forskjellige toner og melodier (for eksempel til telefon fra svigermor), låter det fortsatt som toner fra bunnen av en boks.
Ringelyden er heller ikke på topp. Utgangsporten til lyd sitter på den øvre kanten ute på høyre side. Du må holde mobilen i forskjellige vinkler alt etter om du har den ved høyre eller venstre øre. Lyden er sær og ullen, og det hjelper ikke å slå den over på høyttaler.
Ved video er lyden skarp og unyansert. Jeg følger bestemte finans-guruer på Youtube og kjenner deres stemmer i forveien. På Nothing Phone (2a) Plus blir selv dype eller myke stemmer skarpe og trettende å lytte til i lengden.
Jeg prøvde litt frem og tilbake i forhold til ringetonene, men ga til slutt opp. Ingen av dem lød behagelige eller markante nok. Ofte var jeg i tvil om det var mobilen som ringte eller kjøleskapet mitt som pep eller brummet (ja, det skal snart skiftes ut).
Konklusjon
På nesten alle parametere er Nothings Phone (2a) Plus en forbedring i forhold til tidligere generasjoner. Du får råere styrke, en fremragende kamera-trio på 3 x 50 megapiksler (så lenge du holder deg fra zoom), lang batteritid og et ytre som bestemt ikke er stygt å se på.
Blandingen mellom de to operativsystemene kunne godt vært mer gjennomtenkt, men i daglig bruk er det til å leve med. Nothing OS er logisk og enkel å komme i gang med. Du kan justere og designe utseende og funksjoner fra småtingsavdelingen til de større oppgavene som modus ved fotografering.
Nothing Phone (2a) Plus leverer fint i forhold til prisklassen, så det er bare ergerlig at lyden fortsatt er så dårlig. Var dét håret i suppen fisket opp før serveringen, ville vi endt opp på en toppkarakter.
Les videre med LB+
Høsttilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker
LB+ Total mnd
Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser