Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

test: Nokia 8.1

Er et Nokia merke nok? Tja …

Nokia 8.1 er en god mellomklassemobil til denne prisen. Men har de noe spesielt å by på? Ut over navnet?

Skrevet av / 21.02.19 - 13:00
Nokia 8.1
Peter Gotschalk

Nokia 8.1 avløser mer Nokia 8 enn toppmobilen Nokia 8 A Sirocco, men klarer likevel å rette opp mange av de feilene som plaget begge de tidligere modellene. Det er ingen tvil om at HMD Global – det finske firmaet som de siste par årene har hatt lisens til å produsere Android-mobiler under det legendariske varemerket Nokia – har fått kurert en mengde barnesykdommer. Spørsmålet er bare om den nye mobilen har annet og mer å by på enn at den har fått satt en Nokia-logo på ryggen?

Utseende og konstruksjon

Når det gjelder design, har HMD Global ikke funnet opp noe revolusjonerende med Nokia 8.1. Mobilen fås i tre forskjellige fargekombinasjoner (blå/sølv, stål/kobber og jern/stål) med både for- og bakside i herdet Dinorex-glass fra japanske NEG, mens en aluminiumsramme med avrundede hjørner sørger for i hvert fall en opplevelse av robusthet og stabilitet.

Fingeravtrykkleseren sitter – som på Nokia 5.1 Plus – på baksiden like under de to kameralinsene som buler litt ut, så mobilen kan ikke ligge på et bord med skjermen opp uten å vippe. Det er imidlertid ikke verre enn på så mange andre mobiler i samme, eller til og med vesentlig høyere, prisklasse.

Fingeravtrykkleseren sitter under dual-kameraet, som består av to linjer på henholdsvis 12 Mp og 13 Mp, hvor sistnevnte fungerer som dybdesensor. Foto: Nokia

Med en skjerm på knappe 6,2″ skulle man kanskje tro at Nokia 8.1 er for stor til å bli betjent med kun en hånd, men det går akkurat (med mindre man har mindre hender enn undertegnede, mannlige anmelder). Ikke minst fordi metallrammen gir et bedre grep om telefonen, og forhindrer den i å smette ut av hånden som et vått såpestykke i dusjen.

For øvrig er det litt av en genistrek at HMD Global har plassert både av/på-knappen og volumknappen på samme side av mobilen. Da kan man nemlig få et skikkelig grep rundt mobilen, og for eksempel skru opp eller ned lyden uten å komme til å trykke på av/på-knappen samtidig, noe som ofte skjer på andre mobiler. Her sitter nemlig de to knappene for det meste overfor hverandre på hver sin side av rammen, noe som gjør enhåndsbetjening en smule upraktisk.

Både volum- og av/på-knappen sitter på samme side av Nokia 8.1, så det er faktisk mulig å trykke på den ene knappen uten å treffe den andre, hvis man betjener mobilen med en hånd. Foto: Nokia

Skjerm

Det litt skjeve 18,7:9 skjermformatet er en av grunnene til at Nokia 8.1 kan ha en 6,2″ stor skjerm og fortsatt holdes og betjenes med en hånd. Men det betyr også at skjermbildet er ganske langstrakt. Det kan være en fordel hvis man holder mobilen oppreist og surfer rundt på nettsider, mens det innimellom betyr sorte kanter på høyre og venstre side av noen videoer, for eksempel på YouTube, hvis man holder mobilen på langs, og videoformatet ikke akkurat passer til størrelsen.

De sorte kantene er litt iøynefallende, da vi ikke har å gjøre med en OLED-skjerm, som på de fleste dyrere modeller, men derimot en IPS LCD-skjerm som på blant annet Apple iPhone XR.

Det utgjør imidlertid ikke all verden. Med sin Full HD+-oppløsning er skjermbildet skarpt, og skjermen leverer både glimrende lysstyrke og god kontrast. Også i sollys. Betraktningsvinkelen er ikke fullt så god som på de dyrere OLED-skjermene, men kvaliteten er absolutt akseptabel.

Kamera

Som nevnt er Nokia 8.1 utstyrt med to kameralinser på baksiden. Det er altså snakk om et dual-kamera, hvor den ene linsen (Sony IMX363 på 12 Mp) utgjør hovedsensoren, mens den andre linsen (13 Mp) er dybdesensor. Selve optikken er fra Zeiss, og kameraet har både optisk og digital bildestabilisering.

På dette kveldsbildet går pærene og bakgrunnen nærmest i hverandre, og resultatet blir overeksponert. Foto: Peter Gotschalk
Samme kveldsmotiv fotografert med iPhone XS. Her kan hver enkelt pære ses tydelig, og kameraet belyser bakgrunnen korrekt. Foto: Peter Gotschalk

Generelt tar det primære kameraet gode bilder, både i dagslys og under mørkere lysforhold, men blir utfordret hvis bildet inneholder områder med mye kontrast. For eksempel blir bakgrunnen på et kveldsbilde uskarpt, og området hvor lys og mørke møtes, overeksponert, hvis det er en lyskilde i forgrunnen. Og hvis man fotograferer en bygning i dagslys med skyer og himmel i bakgrunnen, blir husets tak for mørkt, mens himmel og skyer overeksponeres.

Til gjengjeld byr Nokia 8.1 på en vesentlig bedre bokeh-effekt enn lillebror Nokia 5.1 Plus, og frontkameraet på hele 20 Mp tar bedre belyste og langt mer dynamiske selfies enn for eksempel iPhone XS.

Bokeh-effekten virker fremragende. Både på dette bildet, hvor det er stilt skarpt på figuren i forgrunnen, mens bakgrunnen er sløret … Foto: Peter Gotschalk
… og på dette bildet, hvor det er huset i bakgrunnen som står skarpt. Foto: Peter Gotschalk

Selve kamera-appen finner vi litt uoversiktlig. Det er fint med mange funksjoner, men oppbygningen og betjeningen kunne vært litt mer logisk og intuitiv.

Lyd

Akkurat som Nokia 5.1 Plus har Nokia 8.1 bare en enkelt innebygget monohøyttaler, som sitter i bunnen av mobilen. Den spiller rimelig høyt, men lydkvaliteten er ikke noe å skrive hjem om.

Heldigvis klarer mobilen seg bedre i daglig bruk som vanlig mobil. Her er lydkvaliteten helt på topp, og hvis din operatør støtter stemmeoppkall via LTE (VoLTE) og/eller Wifi (VoWiFi), noe som vanligvis gir enda bedre talekvalitet, så behersker Nokia 8.1 også det.

Som musikkspiller for de av oss som eier et par fornuftige hodetelefoner, er Nokia 8.1 grei, men heller ikke bedre. Lydstyrken er kraftig, og lydbildet fremstår klart og uten for mye forvrengning. Så lenge vi ikke befinner oss i området omkring de dypere frekvensene, hvor lyden dessverre blir litt ullen.

Ytelse og funksjoner

Litt blandet er også vårt inntrykk av Nokia 8.1. når det gjelder ytelsen i daglig bruk. På papiret scorer mobilen virkelig pent i våre Benchmark-tester, og klarer seg bedre enn man kan forvente til denne prisen. Men i praksis har vi noen få ganger opplevd at brukergrensesnittet krasjer, at skjermen en sjelden gang overhodet ikke reagerer ved berøring, og at nettsider i Chrome til tider skroller litt nølende.

Ovennevnte dukker ikke opp i tide og utide, og da vi testet mobilen med store og krevende apper, som for eksempel spillet Asphalt 9, kjørte alt flytende og lynraskt, som det skal.

Det er med andre ord litt vanskelig å avgjøre om de få feilene vi opplevde under testen, bare var en type uhell eller om det ville bli et større irritasjonsmoment hvis man skulle bruke mobilen daglig i månedsvis.

Vi kan i hvert fall si så mye at kombinasjonen av den nyeste Android-versjonen i sin helt enkleste form (Android One) og den mellomgode Snapdragon-prosessor med 4 GB burde sikre en solid ytelse over middels, noe som Benchmark-resultatene som nevnt også bekrefter.

Hvor den subjektive opplevelsen og Benchmark-testen stemmer overens, er når det gjelder batteritiden. Batteriet holder 6 timer og 23 minutter i vår intensive stresstest, og det er sjelden at mobilen kommer under 40 % strøm etter en dags normal bruk med 3-4 timers skjermtid. Det er godt gjort av et batteri på 3500 mAh. Og skulle man likevel ha bruk for en lading, har Nokia 8.1 heldigvis Quick Charge.

Konklusjon

Nokia 8.1 lever opp til de fleste forventningene, og kan saktens anbefales som en god mellomklasse-mobil til de fleste, men det skal mer til før karakteren kan bevege seg opp i de høyeste luftlagene. Til det trekker små problemer som overeksponerte bilder, en klossete kamera-app, ullen lyd og et par krasj likevel for mye ned i det samlede inntrykket. Selv om det står Nokia på baksiden.

Karakter
Nokia 8.1

Home mener

Mobilen kan betjenes med en hånd, selv om skjermarealet er stort, og skjermbildet er lyssterkt og står skarpt. Dertil kommer godt selfie-kamera og overbevisende lang batteritid. Under visse lysforhold kommer kameraet til kort, og kamera-appen trenger en overhaling. Lydbildet kan bli ullent, og vi opplever noen problemer med brukergrensesnittet tross Android One.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Hvor mye Nothing er det over Nothing Phone (2a)

Supermobil på budsjett

Velkommen tilbake, OnePlus!

Liten, men kraftig

AI-begynnelsen er vanskelig

Ikke helt solgt

Oneplus konkurrerer med seg selv

Gaming-mobilen er et fartsmonster

Er det virkelig en ny modell?

OnePlus 12 går ett skritt videre

Bra treningsselskap

Smartklokken til menn (og andre med store håndledd)

Lyd & Bilde
Scroll to Top