Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

test: Microsoft Surface Pro 6

Microsofts iPad Pro

Microsoft Surface Pro 6 er den beste hybridmaskinen på markedet. Men den trenger fornyelse.

Skrevet av / 09.05.19 - 09:30
Microsoft Surface Pro 6
Peter Gotschalk

Microsoft Surface Pro 6 har landet på testbenken. Det er sjette inkarnasjonen av Surface Pro-serien, som er Microsofts hybridmaskin, og dermed både nettbrett og datamaskin på samme tid.

Jeg er nettopp ferdig med testen av et annet Surface-produkt fra Microsoft, nemlig Surface Laptop 2. Den bærbare maskinen døpte jeg «Microsofts MacBook», og for å bruke samme sjargong er det ganske opplagt å kalle Surface Pro 6 for «Microsofts iPad Pro«. For den grunnleggende ideen er den samme. Surface Pro 6 er til brukeren som fra tid til annen har bruk for en PC-erstatning, men også jobber mobilt og/eller kreativt, og blant annet får verdien av muligheten til å tegne, lage skisser eller ta notater direkte på skjermen ved hjelp av Surface Pen.

Utseende og konstruksjon

Tidligere fikk man nettopp Surface Pen med på kjøpet når man investerte i en Surface Pro. Men nå må man opp med lommeboken hvis man vil ha det viktigste tilbehøret i form av både Surface Pen og det såkalte Type Cover med til Surface Pro 6. Og begge deler er ganske nødvendig hvis man vil ha fullt utbytte av hybridbrettet, for bare som nettbrett med Windows 10 er nytteverdien av Surface Pro mer begrenset – man får så å si bare halve produktet.

Man blir nødt til å investere nesten 2.000 kroner ekstra for Surface Pen og Type cover hvis Surface Pro 6 ikke bare skal være et halvt produkt. (Foto: Microsoft)

Med Surface Pen og Surface Type Cover gir det en samlet pris for Surface Pro 6 i den testede konfigurasjonen, inkludert penn og tastatur, opp mot saftige 18.000 kroner.

Med eller uten Type Cover og Surface Pen ligner Surface Pro 6 til forveksling på en prikk sine siste to–tre forgjengere. Skjermen er på 12,3″, og et slankt design samt valget av lett, men sterk magnesium til selve nettbrettet, betyr at den totale vekten kun sniker seg opp på knappe 800 gram.

På baksiden sitter den innebygde støtten slik at Surface Pro 6 kan stå av seg selv på et bord, og da den er trinnløs, kan vinkelen tilpasses etter behov.

Den innebygde støtten på baksiden er trinnløs, så Surface Pro 6 kan vinkles etter behov. (Foto: Microsoft)

Hvis man spanderer et Type Cover, klikkes det lett og elegant på undersiden av nettbrettet. Og man kommer veldig nær en laptop-kvalitet, da Type Cover er blant de beste tilbehørstastaturene på markedet, med god taktil følelse og vandring i tastene samt en meget nøyaktig touchpad.

Til gjengjeld skal man ikke forvente å kunne bruke mye annet tilbehør til nettbrettet (i hvert fall uten adaptere – på det punktet minner den en del om iPad Pro). For som forgjengeren kommer den bare med to porter, nemlig USB 3.0 og Mini DisplayPort.

Det er litt av en gåte hvorfor Microsoft ikke for lengst har byttet ut sistnevnte med USB-C. Det ville ha gitt mer funksjonalitet, bant annet lading ved hjelp av powerbank, og flere tilkoblingsmuligheter enn man får med den relativt foreldede Mini DisplayPort. Tidsriktig er fraværet av USB-C i hvert fall ikke.

Utover Surface Connect-porten (nederst) kommer Surface Pro 6 bare med 1 USB-A port og 1 Mini DisplayPort. USB-C glimrer med sitt fravær. (Foto: Microsoft)

Skjerm og lyd

Microsoft har heller ikke valgt OLED, men Surface Pro 6-skjermen – av Microsoft navngitt PixelSense, men det er i virkeligheten snakk om et IPS LCD-panel – gjør likevel et glimrende stykke arbeid. Oppløsningen er på flotte 2736 x 1824 piksler, og bildet er skarpt og lyssterkt med god kontrast og naturtro farger. Hvis man heller litt mer til for eksempel Samsungs meget dynamiske, men også ganske kunstige fargepalett, vil man nok synes at skjermen på Surface Pro 6 er litt kjedelig, men jeg er meget begeistret. Også for touch-funksjonaliteten, som ikke er helt uvesentlig for et nettbrett. Den berøringsfølsomme skjermen er meget fintfølende, men det er absolutt å foretrekke fremfor det motsatte. Eneste kritikkpunkt når det gjelder skjermen, er faktisk at rammen er så bred som den er. En halvannen centimeters bredde langs siden og ellers 1,2 centimeter er heller ikke helt tidsriktig på et produkt som koster nesten 18.000 kroner i 2019.

Lydmessig er Surface Pro 6 heller ikke noe spesielt. De innebygde høyttalerne leverer en lyd så tynn som en kopp te som bare har trukket i få sekunder, så vil man føre en fornuftig samtale via Skype eller lignende apper, er det nok fornuftig å alliere seg med et par gode hodetelefoner. Med dem på hodet er lydbildet til gjengjeld overbevisende, og byr på masser av saft og kraft. Litt av en blandet landhandel med andre ord.

Ytelse

Nå har jeg et par steder beskylt Surface Pro 6 for ikke å være tidsriktig, og det er også min klare mening at når det gjelder formfaktoren, trenger denne hybridmaskinen til en foryngelseskur. Men når alt kommer til alt, er det det indre som teller. Og med den nye 8. generasjons prosessoren fra Intel med fire kjerner og den nyeste Kaby Lake-mikroarkitekturen, skal jeg love at det blir fart over feltet. I forhold til Surface Pro 4, som er den siste Microsoft-hybriden vi har testet, er den samlede ytelsen nesten fordoblet, og batteritiden er også blitt markant bedre. Selvfølgelig er Surface Pro 6 intet gaming-monster, men i den testede konfigurasjonen var det ikke mye annet den ikke behersket.

(Foto: Microsoft)

Konklusjon

Microsoft Surface Pro 6 er ikke gammel vin på nye flasker, men ny vin på gamle flasker. For under panseret har det skjedd mye siden forgjengeren så dagens lys for knapt to år siden. Den nyeste Intel-teknologien sørger for imponerende god ytelse, og batteritiden er også kraftig forbedret.

Så der er det desto mer frustrerende at det ikke har skjedd noe når det kommer til formfaktoren. En Surface Pro 6 ligner på en prikk sine to siste forgjengermodeller, og mangler blant annet noe så basalt som USB-C. I tillegg følger verken Surface Pen eller Type Cover med i pakken, noe som gjør totalprisen hvis man vil ha fullt utbytte av produktet, temmelig høy.

Karakter
Microsoft Surface Pro 6

Home mener

Ny Intel-mikroarkitektur betyr lynrask ytelse og lengre batteritid. Dessuten flott og lyssterk skjerm med god kontrast og naturlige farger. Foreldet formfaktor med samme tilkoblingsmuligheter som alle de foregående Surface Pro-modellene. Svært bred skjermramme er heller ikke tidsriktig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

To-i-en-PC som har alt

Fy søren ... hvor rask den er!

For to år siden ville det ha kostet dobbelt så mye

Glimrende allround Mac

Usynlig mesh må ikke gjemmes bort

Mac in Black

Sei egoist-router

Laptopbrukere blir avhengige av denne

Chromebooks på skolebenken

Grønt fremskritt i små trinn

Overkommelig og superlett uten kompromisser

Gir deg internett i hele hagen

Lyd & Bilde
Scroll to Top